قانون مالیات ها - مـــاده ۲۴۵
بخشـــنامه ها - آیین نامه ها - آرای دیـــوان عدالت اداری و شـــورای عالی مالیاتی
لطفا یک دسته بندی را انتخاب کنید
بخشنامهها
با لمس و یا کلیک هر عنوان ، می توانید مطالب آن را بخوانید
بخشنامه
به پیوست تصویر دادنامه شماره ۴۰۲ و ۴۰۳ مورخ ۸-۴-۱۳۹۴ هیأت عمومی دیوان عدالت اداری که در مقام رسیدگی و ایجاد رویه واحد نسبت به دعاوی نمایندگان بند یک ماده ۲۴۴ قانون مالیات های مستقیم مصوب ۱۳۶۶ و اصلاحات بعدی آن به طرفیت سازمان متبوع به خواسته پرداخت حق الزحمه شرکت در جلسات هیأت حل اختلاف مالیاتی صادر و مقرر داشته ” نظر به اینکه اولاً:در آیین نامه مصوب وزیر امور اقتصادی و دارایی پرداخت حق الزحمه برای نماینده سازمان امورمالیاتی کشور که عضو هیأت است پیش بینی نشده است و با توجه به اینکه نماینده سازمان امور مالیاتی کشور در هیأت حل اختلاف مالیاتی به موجب ماده ۲۴۵ همان قانون از جمله کارمندان سازمان امور مالیاتی است و حضور آنان در جلسات هیأت های حل اختلاف مالیاتی تکلیف قانونی آنها محسوب می شود، بنابراین استحقاق دریافت حق الزحمه شرکت درجلسات هیأت های حل اختلاف مالیاتی را ندارند”جهت اطلاع و بهره برداری ارسال میگردد.
علی عسکری
رییس کل سازمان امور مالیاتی کشور
شماره:۵۹-۹۴-۲۰۰
بخشنامه
به پیوست تصویر دادنامه شماره ۴۰۲ و ۴۰۳ مورخ ۸-۴-۱۳۹۴ هیأت عمومی دیوان عدالت اداری که در مقام رسیدگی و ایجاد رویه واحد نسبت به دعاوی نمایندگان بند یک ماده ۲۴۴ قانون مالیات های مستقیم مصوب ۱۳۶۶ و اصلاحات بعدی آن به طرفیت سازمان متبوع به خواسته پرداخت حق الزحمه شرکت در جلسات هیأت حل اختلاف مالیاتی صادر و مقرر داشته ” نظر به اینکه اولاً:در آیین نامه مصوب وزیر امور اقتصادی و دارایی پرداخت حق الزحمه برای نماینده سازمان امورمالیاتی کشور که عضو هیأت است پیش بینی نشده است و با توجه به اینکه نماینده سازمان امور مالیاتی کشور در هیأت حل اختلاف مالیاتی به موجب ماده ۲۴۵ همان قانون از جمله کارمندان سازمان امور مالیاتی است و حضور آنان در جلسات هیأت های حل اختلاف مالیاتی تکلیف قانونی آنها محسوب می شود، بنابراین استحقاق دریافت حق الزحمه شرکت درجلسات هیأت های حل اختلاف مالیاتی را ندارند”جهت اطلاع و بهره برداری ارسال میگردد.
علی عسکری
رییس کل سازمان امور مالیاتی کشور
شماره:۵۹-۹۴-۲۰۰
بخشنامه
بنا به اختیارات حاصل از ماده ۲۱۹ و تبصره ۲ ماده ۲۴۴ قانون مالیاتهای مستقیم (اصلاحیه ۲۷ / ۱۱ / ۱۳۸۰) در راستای حصول اطمینان از حسن جریان امور هیات های اختلاف مالیاتی و رسمیت جلسات،پیرو تفویض اختیار انتصاب اعضاء موضوع بند ۲ و ۳ ماده ۲۴۴ همان قانون که قبلاً انجام پذیرفته است،به منظور نظام مند نمودن انتصابات موصوف مقرر می دارد،من بعد احکام مربوط با اعتبار دو سال صادر شود .
بدیهی است در صورت صلاحدید،استفاده مجدد از خدمات اعضاء مزبور،با صدور حکم جدید امکان پذیر خواهد بود . ضمناً فرصت تمدید یا لغو احکام قبلی که بیش از دو سال از صدور آن می گذرد،یک ماه از تاریخ ابلاغ این بخشنامه تعیین می گردد .
علی عسکری
رئیس کل سازمان امور مالیاتی کشور
شماره: ۲۸۵۱۸
تاریخ: ۸۵ / ۷ / ۱۸
پیوست:
جناب آقای علیرضا علیائی
رئیس امور مالیاتی شهر تهران
پیرو حکم انتصاب شماره ۳۵۶۸۸ مورخ ۱ / ۷ / ۸۵ به سمت رئیس امور مالیاتی شهر تهران و در راستای تسریع و عدم تمرکز در امور موارد ذیل در امور مالیاتی،اداری به شما تفویض می گردد تا نسبت به انجام آن و با مسئولیت خود اقدام نمایید . بدیهی است در صورت مقتضی می توانید بخشی از امور مالیاتی،را به مدیران ادارات کل امور مالیاتی شهر تهران و امور اداری را به معاون پشتیبانی تفویض نمایید .
امور مالیاتی:
با توجه به شرح وظایف مصوب مربوط به امور مالیاتی شهر تهران بدینوسیله اختیارات قانون ی موضوع مواد ۱۹۱ ، ۱۶۷ ، ۴۰ و تبصره ۵ ماده ۱۰۰ قانون مالیاتهای مستقیم،بخشودگی جرایم مالیاتی اشخاص حقیقی برای هر سال عملکرد و اشخاص حقوقی برای هر سال عملکرد با رعایت تبصره ۲ ماده ۱۹۰ و تبصره ۱۹۲ اصلاحی قانون مالیاتهای مستقیم نسبت به عملکرد سال ۱۳۸۱ و بعد،بخشودگی جرایم مالیاتی در مورد پرونده های مالیات بر ارث،نسبت به مالیات سهم الارث هر یک از وراث،جرایم مالیاتی تکلیفی قابل مطالبه از اشخاص حقیقی و حقوقی (به استثنای اشخاص مشمول تبصره یک ماده ۱۹۹ قانون مالیاتهای مستقیم) کلاً به حیطه وصول درآید،اختیار انتصاب نمایندگان بند ۳ ماده ۲۴۴ قانون مالیاتهای مستقیم در شهر تهران .
امور اداری
با توجه به ماده ۱۲ آیین نامه اجرایی طرح طبقه بندی مشاغل نسبت به تشکیل کمیته طرح طبقه بندی مشاغلبه ریاست جنابعالی و عضویت معاون پشتیبانی و رییس اداره امور اداری اقدام و ضمن محول نمودن وظایف کمیته مذکور به جنابعالی و اعضای آن نسبت به انجام امور ذیل اقدام مقتضی بعمل آورند .
– صدور احکام تعیین حقوق و افزایش سنواتی کلیه کارکنان ادارات کل امور مالیاتی شهر تهران
– صدور احکام افزایش یا کاهش فوق العاده ها
– بررسی و صدور ارتقاء گروه عادی و امتیازی کارکنان پس از طرح در کمیته طبقه بندی مشاغل باستثناء گروه ۱۲ جهت دارندگان مدرک تحصیلی فوق دیپلم گروه ۱۴ دارندگان مدرک تحصیلی لیسانس،گروه ۱۵ دارندگان مدرک تحصیلی فوق لیسانس و گروه ۱۶ جهت دارندگان گروه تحصیلی دکترا .
– بر قراری فوق العاده شغل مشمولین طرح مدیران پس از تصویب کمیته .
– بررسی و صدور گروهای تشویقی ایثارگران،مدیران،گروههای ارفاقی گردان عاشورا و الزهرا بر اساس ضوابط و مقررات موضوعه پس از تصویب کمیته .
– اعمال مدرک تحصیلی بالاتر و همچنین احتساب سوابق خدمت قابل قبول دولتی موضوع ماده ۱۴ آیین نامه اجرایی طرح طبقه بندی مشاغل .
– تمدید احکام کارکنان پیمانی پس از موافقت سازمان و تأیید هسته گزینش .
– کلیه احکام اصلاحی کارگزینی کارکنان ادارات کل امور مالیاتی شهر تهران
– مرخصی بدون حقوق تا ۶ ماه وانتصاب پس از پایان مرخصی بدون حقوق صادره .
– مرخصی استعلاجی کارکنان حدداکثر تا ۴ ماه وپس ازتایید پزشک معتمد.
– مرخصی استحقاقی کارکنان حداکثر تا ۴ ماه در سال .
– انتصاب کارکنان بر اساس طرح طبقه بندی مشاغل و آیین نامه اجرایی ماده ۲۱۹ ق.م.م و پس از تصویب کمیته و در کلیه سطوح شغلی باستثناء نمایندگان سازمان در هیأتهای حل اختلاف مالیاتی،روسای امورمالیاتی و معاون مدیر کل بدهی است انتصاب این قبیل مشاغل پس از پیشنهاد جنابعالی توسط ستاد صورت می پذیرد .
– صدور احکام گروههای تضویقی کارکنان برجسته و همچنین فوق العاده شغل کارکنان برجسته پس ارتأیید ادره کل امور اداری و رفاه .
– صدور احکام برقراری اولاد و عائله مندی و همچنین احکام مذکور .
– صدور احکام تغییر درصد جانبازی با توجه به گواهی صادره از سوی بنیاد شهید و امور ایثارگران .
– انتقال و انصاب و ماموریت کارکنان در سطح امور مالیاتی شهر تهران
– صدور احکام ماموریت کارکنان شهر تهران حداکثر تا ۱۵ روز به خارج شهر تهران
– صدور حکم ماموریت آموزشی جانبازان عزیز و آزادگان سر افراز .
لازم به ذکر است صدور ابلاغ بازنشستگی و برقراری حقوق بازنشستتگان و احکام از کار افتادگی و حالت اشتغال جانبازان احکام اولیه استخدام (رسمی آزمایشی یا پیمانی) و رسمی قطعی توسط اداره کل امور ادرای و رفاه صورت می پذیرد .
علی اکبر عرب مازار
شماره: ۱۹۱۰۴
تاریخ: ۲۸ / ۱۰ / ۱۳۸۴
پیوست:
جناب آقای محمود شکری
معاون محترم عملیاتی
بدینوسیله اختیار انتصاب نمایندگان موضوع بند ها (۱) الی (۳) ماده ۲۴۴ قانون مالیاتهای مستقیم در تهران بزرگ و همچنین انتصاب نماینده موضوع بند یک ماده فوق الذکر در سایر استانهای کشور به شما تفویض می گردد تا در چارچوب مقررات به مسئولیت خودتان اقدام فرمایید . دستورات و مکاتباتی که حسب این تفویض اختیار،ارجاع می نماید برای کلیه ادارت کل امور مالیاتی سراسر کشور مجری بوده و مراج مالیاتی و واحدهای تابعه نیز هماهنگی لازم را در این زمینه معمول خواهند نمود .
علی اکبر عرب مازار
شماره: ۱۵۰۰ / ۱۱۷۲ / ۲۳۵
تاریخ: ۱۴ / ۰۳ / ۱۳۷۳
پیوست:
اداره کل امور مالیاتی ………………………….
نظر به اینکه بموجب حکم شماره ۲۳۵۱۱۱۵۱۴۱۶۵۶۶۷ مورخ ۱۰ / ۴ / ۸۳ رئیس کل محترم سازمان امور مالیاتی کشور اختیار انتصاب هر سه عضو هیأتهای حل اختلاف مالیاتی موضوع ماده ۲۴۴ ق.م.م در تهران بزرگ و اانتصاب نماینده سازمان امور مالیاتی کشور در هیأتهای حل اختلاف مالیاتی سایر استانها به این معاونت تفویض گردیده لذا مقتضی است من بعد پیشنهاد انتصاب نمایندگان موضوع بند ۱ ماده فوق الذکر توسط کلیه ادارات کل امور مالیاتی همراه با تکمیل فرم پیوست و معرفی سایر نمایندگان (در تهران بزرگ) بمنظور صدور حکم نصب و عضویت در هیاتهای حل اختلاف مالیاتی و انجام سایر اقدامات لازم به دفتر نظارت بر امور حل اختلاف مالیاتی و اجرائیات حوزه این معاونت ارسال گردد .
محمد علی بیگ پور
معاون عملیاتی
شماره: ۵۶۶۷ / ۱۴۱۶ / ۱۱۱۵ / ۱۳۵
تاریخ: ۱۰ / ۴ / ۸۳
پیوست:
جناب آقای بیگ پور
معاون محترم عملیاتی
بدینوسیله اختیار انتصاب نمایندگان موضوع بندهای ۱و ۳ ماده ۲۴۴ قانون مالیاتهای مستقیم در تهران بزرگ و همچنین انتصاب نماینده موضوع بند یک ماده فوق الذکر در سایر استانهای کشور به شما تفویض می گردد تا در چارچوب مقررات به مسئولیت خودتان اقدام فرمائید . دستورات و مکاتباتی که حسب این تفویض اختیار،ارجاع می نماید . برای کلیه ادارت کل امور مالیاتی سراسر کشور مجری بوده و سایر مراجع مالیاتی و واحد های تابعه نیز هماهنگی لازم را در این زمینه معمول خو.اهند نمود .
غلامرضا حیدری کرد زنگنه
شماره: ۱۷۲۰۴ / ۱۸۳۸ / ۵۴۰ / ۲۳۵
تاریخ: ۰۸ / ۰۴ / ۱۳۸۲
پیوست:
سازمان امور مالیاتی کشور
اداره کل امور مالیاتی استان
اداره کل
بنا به اختیارات حاصل از ماده ۲۱۹ قانون مالیاتهای مستقیم (اصلاحیه ۲۷ / ۱۱ / ۸۰) و با توجه به مسئولیت موضوع تبصره ۲ ماده ماده ۲۴۴ همان قانون بمنظور حصول اطمینان از حسن جریان امور در ادارات حل اختلاف مالیاتی و تشکیل جلسات رسمی , بدینوسیله مسئولیت مربوط به اداره امور و تشکیل جلسات هیاتهای موصوف بعهده آن اداره کل محول و اختیارات ذیل تفویض می گردد:
1_ قبوض درخواست و انتخاب قضات موضوع بند ۲ ماده ۲۴۴ قانون مالیاتهای مستقیم متناسب با هیاتهای متشکله .
2_ مکاتبه با مراجع مذکور در بند ۳ ماده ۲۴۴ قانون مالیاتهای مستقیم بمنظور معرفی نمایندگان خود متناسب با هیاتهای متشکله .
3_ انتخاب نماینده موضوع بند ۳ ماده ۲۴۴ از بین نمایندگان معرفی شده فوق در مواردیکه مودی انتخاب خود را اعلام ننموده و یا برگ تشخیص مالیاتی ابلاغ قانون ی شده باشد.
4_ صدور احکام داخلی جهت حضور و شرکت نمایندگان موضوع بند ۲ و ۳ ماده ۲۴۴ در جلسات هیاتهای حل اختلاف مالیاتی .
5_ پرداخت حق الزحمه اعضاء هیاتهای حل اختلاف مالیاتی بر اساس آیین نامه موضوع تبصره ۲ ماده ۲۴۴ قانون مالیاتهای مستقیم .
6_ پیشنهاد و معرفی واجدین شرایط مندرج در ماده ۲۴۵ قانون مستقیم به رئدیس سازمان امور اقتصادی و دارائی استان جهت امضای احکام انتصاب آنان به سمت نماینده سازمان امور مالیاتی کشور در هیاتهای حل اختلاف مالیاتی (اعم از انتصاب با تخصیص پست سازمانی یا حفظ سمت قبلی .) بدیهی است انتصاب نمایندگان مذکور در این بند در ادارات کل تهران بزرگ با هماهنگی دفتر نظارت بر امور حل اختلاف مالیاتی و اجرائیات , کماکان از طریق این سازمان صورت خواهد پذیرفت . ضمناً متذکر می گردد در صورتیکه قاضی بازنشسته واجد شرایط وجود نداشته باشد مراتب سریعاً به دفتر نظارت بر امور حل اختلاف مالیاتی و اجرائیات اعلام تا اقدامات مقتضی صورت گیرد .دفتر مذکورنیز با نظارت مستمر و اخذ گزارشات لازم ضمن سازماندهی هیاتها نسبت به ایجاد هماهنگی در امور هیاتهای حل اختلاف مالیاتی اقدام خواهد نمود.
عیسی شهسوار خجسته
شماره:۹۵۶۲/۲۰۰
مخاطبان:ادارات کل امور مالیاتی
– دفاتر و ادارات کل ستادی سازمان
موضوع: اصلاح ماده ۴۸ آیین نامه اجرائی موضوع ماده ۲۱۹ قانون مالیاتهای مستقیم
بنا به اختیار حاصل از ماده ۲۱۹ قانون مالیاتهای مستقیم اصلاحی مصوب ۲۷ / ۱۱ / ۸۰ و با عنایت به مفاد ماده ۲۴۵ قانون مذکور و پیشنهاد سازمان امور مالیاتی کشور که در تاریخ ۲۱ / ۱۲ / ۸۸ به تصویب وزیر محترم امور اقتصادی و دارائی رسیده است،تبصره ذیل ماده ۴۸ آیین نامه اجرائی ماده ۲۱۹ مذکور به تبصره ۱ تبدیل و متن زیر به عنوان تبصره ۲ به ماده ۴۸ آیین نامه مزبور الحاق می گردد:
سازمان می تواند در استانها به استثناء شهر تهران مادام که برای عضویت در هیأت های حل اختلاف مالیاتی کارمند واجد شرایط وجود نداشته باشد، نمایندگان خود را در هیأتهای مذکور از بین رؤسای امور مالیاتی با سابقه کمتر از یک سال یا رؤسای گروه مالیاتی با رعایت شرایط مقرر قانون ی انتخاب نماید.
علی عسکری
رئیس کل سازمان امور مالیاتی کشور
شماره:۷۷۸۶۲/۲۰۰
بخشنامه
در اجرای مقررات تبصره ۱ ماده ۱۴۸ قانون مالیاتهای مستقیم مصوب ۱۳۶۶ واصلاحیه های بعدی آن وبا توجه به پیشنهاد شماره ۱۷۹۶۲ مورخ ۳۱ / ۲ / ۱۳۸۷ این سازمان وموافقت سرپرست محترم وزارت متبوع هزینه سود وکارمزد پرداختی یا تخصیصی بابت تسهیلات دریافتی از بانکها، صندوق تعاون وهمچنین مؤسسات اعتباری غیر بانکی مجاز از محل وجوه اداره شده جزء هزینه های قابل قبول مالیاتی برای دریافت کنندگان تسهیلات مزبور، پذیرفته خواهد شد.
علی اکبر عرب مازار
رئیس کل سازمان امور مالیاتی کشور
شماره: ۱۶۵۷۹ / ۲۵۰۷ / ۲۱۱
تاریخ: ۱۰ / ۰۸ / ۱۳۸۵
پیوست:
جناب آقای دکتر داود دانش جعفری
وزیر محترم امور اقتصادی ودارائی
احتراماً، عطف به نامه شماره ۳۷۹۳۹ مورخ ۲۵ / ۶ / ۸۵ در خصوص پذیرش هزینه سود وکارمزد تسهیلات مالی اعطایی از محل واگذاری وجوه اداره شده به استحضار می رساند:
همانگونه که مستحضرید بر اساس بند ۲ صورتجلسه سیصدو سی ودو مورخ ۱۴ / ۲ / ۱۳۵۵ شورای پول و اعتبار مبنی بر اینکه “آن قسمت از وجوه اداره شده که به مصرف تسهیلات اعتباری اعطائی مورد نظر واگذارنده وجوه رسیده باشد جزء سپرده های مشمول پرداخت سپرده قانون ی محسوب نگردیده و در ردیف اقلام بدهی بانک ثبت نمی گردد، ولی بقیه آن که به تشخیص بانک مرکزی ایران هنوز به مصرف مورد نظر سپرده گذار نرسیده باشد مانند سایر سپرده های دریافتی بانک مشمول پرداخت سپرده قانون ی خواهد بود.” واین موضوع طبق اظهار نظر شماره ب/ ۱۹۳ مورخ ۳ / ۲ / ۸۴ بانک مرکزی عنوان اداره کل مؤدیان بزرگ مالیاتی اعلام گردیده ((که مانده مصرف نشده وجوه اداره شده نزد بانکها سپرده بانکی تلقی نمی گردد. لذا بر اساس قانون عملیات بانکی بدون ریا سودی نیز به آنان تعلق نمی گیرد. با عنایت به مراتب فوق چنانچه به وجوه مذکور سودی پرداخت شده باشد مشمول معافیت های ماده ۲۴۵ قانون مالیاتهای مستقیم نخواهد بود.))
بنا براین چون وجوه مزبور به عنوان سپرده تلقی نمی گردد ومنابع مالی مربوط به بانک عامل نمی باشد ومتعلق به اشخاص دیگر می باشد، لذا درآمد حاصله طبقق مقررات مشمول مالیات است وسود وکارمزد بانکی اینگونه تسهیلات منطبق با بند ۱۸ ماده ۱۴۸ قانون یاد شده نمی باشد. از طرفی با توجه به اینکه اعطای تسهیلات مذکور به استفاده کنندگان اصولاً از طریق بانک ودر چارچوب قانون عملیات بانکی بدون ریا صورت می گیرد. لذا خواهشمند است در صورت موافقت جنابعالی با پذیرش سود وکارمزد تسهیلات فوق الذکر به عنوان هزینه قابل قبول برای استفاده کنندگان از تسهیلات مزبور در اجرای تبصره ۱ ماده ۱۴۸ قانون مذکور، مراتب را امر به ابلاغ فرمائید تا اقدام لازم معمول گردد.
علی اکبر عرب مازار
شماره: ۱۷۹۶۲
تاریخ: ۳۱ / ۰۲ / ۱۳۸۷
پیوست:
جناب آقای دکتر صمصامی
سرپرست محترم وزارت امور اقتصادی ودارائی
احتراماً
پیرو نامه شماره ۳۱۵۷۹ / ۲۵۰۷- ۲۱۱ مورخ ۱۰ / ۸ / ۸۵ عنوان وزیر محترم وقت وزارت متبوع (تصویر پیوست) در خصوص پذیرش هزینه سود کارفرما وتسهیلات مالی اعطایی از محل واگذاری وجوه اداره شده در اجرای تبصره ۱ ماده ۱۴۸ قانون مالیاتهای مستقیم مصوب اسفند ۱۳۶۶ واصلاحیه بعدی آن در صورت موافقت مراتب را امر به ابلاغ فرمایید تا اقدام لازم معمول گردد.
علی اکبر عرب مازار
شماره: ۴۸۴۸۷ / ۲۱۹۲ / ۵۶
تاریخ: ۰۳ / ۰۳ / ۱۳۸۷
پیوست:
جناب آقای دکتر صمصامی
سرپرست محترم وزارت امور اقتصادی ودارائی
با احترام
بازگشت به مرقومه مورخ ۵ / ۳ / ۸۷ در هامش نامه شماره ۱۲۹۶۲ مورخ ۲۱ / ۲ / ۸۷ رئیس کل محترم سازمان امور مالیاتی کشور در خصوص پذیرش هزینه سود از بابت تسهیلات دریافتی از محل واگذاری وجوه اداره شده به عنوا هزینه های قابل قبول مالیاتی برای دریافت کنندگان تسهیلات مذکور اشعار می دارد:
هرچند به نظر این معاونت وهمان طور که قبلاً نیز ضمن نامه شماره ۲۶۵۷۰ / ۵۹۸۳ / ۵۶ مورخ ۲۲ / ۶ / ۱۳۸۵ اعلام گردیده است با توجه به بند (۱۸) ماده ۱۴۸ قانون مالیاتهای مستقیم که مقرر می دارد:
سود وکارمزدی که برای انجام دادن عملیات مؤسسه به بانکها، صندوق تعاون وهمچنین مؤسسات اعتباری غیر بانکی مجاز پرداخت شده یا تخصیص یافته باشد به عنوان هزینه قابل قبول مالیاتی محسوب می گردد ودر ماده مذکورذکری از منبع تأمین تسهیلات بانکی نگردیده است و علی القاعده سود وکارمزد پرداختی از محل تسهیلات واگذاری از محل وجوه اداره شده را نیز پوشش می دهد معذلک تصریح به این امر بلا مانع بنظر می رسد.
سید ابوالفضل فاطمی زاده
معاون هزینه وخزانه دار کل کشور
شماره:۳۴۳۷۲
سازمان امور اقتصادی و دارائی استان
شورای عالی مالیاتی
اداره کل امور مالیاتی
دفتر فنی مالیاتی
اداره کل هیأت عالی انتظامی مالیاتی
دفتردادستانی انتظامی مالیاتی
دبیرخانه هیات های موضوع ماده ۲۵۱ مکرر
جامعه حسابداران رسمی ایران
دانشکده امور اقتصادی
سازمان حسابرسی
پژوهشکده امور اقتصادی
آیین نامه اجرائی موضوع ماده ۲۱۹ اصلاحی قانون مالیاتهای مستقیم مصوب ۲۷ / ۱۱ / ۱۳۸۰ بنا به پیشنهاد شماره ۹۳۵۸ مورخ ۱۵ / ۱۰ / ۱۳۸۲ سازمان امور مالیاتی کشور که در مورخ ۲۰ / ۱۰ / ۱۳۸۲ به تصویب وزیر محترم امور اقتصادی و دارائی رسیده است جهت اجرا به پیوست ابلاغ میگردد. ضمناًمقرر میدارد:
1_در مواردیکه احکام مقرر در آیین نامه اجرائی متضمن تغییر سازماندهی و برقراری عناوین شغلی جدید و نحوه استفاده از اختیارات متناسب با تغییرات فوق الذکر میباشند, انجام فرآیند اصلاحی به منظور اجرای احکام فوق الاشاره با توجه به تبصره (۲) ناده ۱۳ آیین نامه از ابتدای سال ۱۳۸۳ الزامی خواهد بود.
2_در مواردیکه بموجب احکام مقرر در آیین نامه وظایف،صلاحیت و اختیارات اجرائی جدیدی برای رده های شغلی سطوح مدیریت مقرر گردیده است , اجرای احکام مزبور از تاریخ ابلاغ لازم الرعایه خواهد بود.
مقتضی است مدیران کل امور مالیاتی به منظور حسن اجرای آیین نامه در چار چوب برنامه های سازمان که برای این منظور تدوین و ابلاغ خواهد شد , اقدامات لازم از حیث آموزش و توجیه کارکنان مالیاتی را بعمل آورده و زمینه تحول اساسی حوزه اجرائی مالیاتی کشور را فراهم آوردند.
عیسی شهسوار خجسته
رییس کل سازمان امور مالیاتی کشور
آیین نامه اجرایی ماده ۲۱۹ قانون مالیاتهای مستقیم
مصوب اسفند ماه ۱۳۶۶ واصلاحیه های بعدی آن
فصل اول- کلیات
ماده 1_ واژه ها و اصطلاحات بکار برده شده دراین آیین نامه به شرح زیر تعریف می شود:
الف – “سازمان ”: سازمان امور مالیاتی کشور
ب- “ قانون ”: قانون مالیاتهای مستقیم مصوب ۳ / ۱۲ / ۶۶ و اصلاحیه های بعدی آن منتهی به اصلاحیه مصوب مورخ ۲۷ / ۱۱ / ۸۰
ج- “واحد مالیاتی”: کوچکترین جزء تقسیمات اداری است که براساس محدوده جغرافیایی ،منابع مالیاتی ،نوع مؤدیان یا حسب وظیفه مقرردر“ قانون ”ازطرف“سازمان” تعیین می شود.
د-“اداره امورمالیاتی”: منظور از اداره امور مالیاتی در موارد مختلف“ قانون ”،واحد سازمانی مشخصی است که شامل تقسیمات اداری کوچکتری بنام “واحد مالیاتی ”می باشدو.بر اساس محدوده جغرافیایی،منابع مالیاتی، نوع مؤدیان،یا بر اساس نوع وظیفه با تعداد کافی “واحد مالیاتی” تشکیل می شود .
ماده 2_ وظایف شناسایی،تشخیص درآمد مشمول مالیات با تأکید بر انتزاع آنها از سایر وظایف و مطالبه و وصول مالیات موضوع “ قانون ” و همچنین اداره امور مراجع مالیاتی از جمله هیئتهای حل اختلاف مالیاتی بعهده “ سازمان ” می باشد . وظایف مذکور حسب صلاحیتها مسئولیتهای فنی و تخصصی و اداری بر اساس “ قانون ”مقررات مربوط و با رعایت مفاداین آیین نامه،حسب مورد به مأموران مالیاتی یا سایر مراجع حسب تشخیص سازمان محول خواهد شد .
ماده 3_ وظایف و مسئولیت های ماموران مالیاتی منحصراً در اداره امور مالیاتی است که در آن بخدمت گرفته می شوند.
فصل دوم- مأموران مالیاتی
ماده ۴ – کلیه کارکنانی که عهده دارانجام وظایف موضوع ماده ۲۱۹ “ قانون ” مشتمل برشناسایی ،تشخیص،مطالبه و وصول مالیاتهای موضوع“ قانون ”می باشند ،“ماموران مالیاتی ”نامیده می شوند.
تبصره – سازمان می تواند شناسایی ،رسیدگی ،مطالبه و وصول سایر انواع مالیاتهایی راکه به موجب مقررات قانون ی موضوعه عهده دار می باشد به ماموران مالیاتی موضوع این ماده محول نماید.
ماده ۵ – عناوین شغلی “ماموران مالیاتی” عبارت است از،کمک کارشناس مالیاتی،کاردان مالیاتی،کارشناس مالیاتی،کارشناس مسئول مالیاتی،رئیس گروه مالیاتی ومدیر امور مالیاتی .
براساس بخشنامه ۳۵۵- ۵ / ۲ / ۸۳ ماده ۵ آیین نامه بشرح ذیل اصلاح می گردد:
ماده ۵ اصلاحی: عناوین شغلی ((مأموران مالیاتی، عبارت است از، کاردان مالیاتی، کارشناس مالیاتی، کارشناس ارشد مالیاتی، رئیس گروه مالیاتی ورئیس امور مالیاتی
ماده ۶ – کمک کارشناس مالیاتی ،از بین کارمندان سازمان که دارای مدرک تحصیلی دیپلم بوده انتخاب می شود و ،وظیفه گردآوری اطلاعات و تهیه جداول آماری و گزارشات مقدماتی مورد نیاز را بر عهده داشته و نسبت به دقت و کنترل اطلاعات و آمار و گزارشات مزبور مسئولیت داشته و تحت نظر کارشناس مسئول مالیاتی،انجام وظیفه می نماید.
براساس بخشنامه ۳۵۵- ۵ / ۲ / ۸۳ ماده ۶ آیین نامه بشرح ذیل اصلاح می گردد:
ماده ۶ اصلاحی – کاردان مالیاتی، از بین کارمندان ((سازمان)) دارای مدرک تحصیلی دیپلم یا فوق دیپلم، اتنخاب می شود وحداقل یکی از وظایف اصلی ((سازمان)) را عهده دار بوده وتحت نظر کارشناس ارشد مالیاتی انجام وظیفه می نماید
ماده ۷ – کاردان مالیاتی ،ازبین کارمندان “سازمان” با مدرک تحصیلی فوق دیپلم،یا حداقل ۳ سال سابقه خدمت درشغل کمک کارشناس مالیاتی انتخاب می شود و حداقل یکی ازوظایف اصلی “سازمان”را عهده دار بوده و تحت نظرکارشناس مسئول مالیاتی ،انجام وظیفه مینماید .
براساس بخشنامه ۳۵۵- ۵ / ۲ / ۸۳ ماده ۷ آیین نامه حذف می گردد:
ماده ۸ – کارشناس مالیاتی ،از بین کارمندان با تحصیلات کارشناسی یا بالاتر،یا حداقل ۳ سال سابقه خدمت درشغل کاردان مالیاتی انتخاب می شود و حداقل یکی از وظایف اصلی سازمان رابر عهده دارد و تحت نظر کارشناس مسئول مالیاتی،انجام وظیفه می نماید .
ماده ۹ – کارشناس مسئول مالیاتی ،از بین کارمندان سازمان با تحصیلات کارشناسی یا بالاتر با حداقل ۳ سال سابقه خدمت درشغل کارشناس مالیاتی انتخاب می شود و سرپرستی واحد مالیاتی را عهده دار بوده و مسئولیت تأئید گزارشات و عملکرد افراد تحت سرپرستی به عهده وی می باشد و تحت نظر رئیس گروه مالیاتی،انجام وظیفه می نماید.
ماده ۱۰ – رئیس گروه مالیاتی،ازبین کارمندان سازمان با تحصیلات کارشناسی یا بالاتر با حداقل ۳ سال سابقه خدمت درشغل کارشناس مسئول مالیاتی انتخاب می شود وسرپرستی واحدهای مالیاتی را عهده دار بوده وتحت نظر مدیر امور مالیاتی انجام وظیفه می نماید.
ماده ۱۱ – مدیر امور مالیاتی،ازبین کارمندان سازمان با تحصیلات لیسانس یا بالاتر با حداقل ۳ سال سابقه خدمت درشغل رئیس گروه مالیاتی انتخاب می شود و مسئولیت نظارت بر گروه های مالیاتی ونظارت بر حسن اجرای مقررات را برعهده دارد
ماده 12_ درمواردی که حداقل سطح تحصیلات درشرایط احراز مشاغل ماموران مالیاتی ،مقطع تحصیلی کارشناسی درنظر گرفته شده باشد ،رشته های تحصیلی مطلوب عبارتند از: حسابداری،حسابرسی، بازرگانی، مدیریت ،بانکداری، اقتصاد، حقوق ورشته های مشابه حسب تشخیص “سازمان”
ماده ۱۳ – تطبیق و انتصاب ماموران مالیاتی شاغل به عناوین شغلی موضوع این آیین نامه به ترتیب زیر می باشد:
الف – کمک ممیز مالیاتی بامدرک تحصیلی دیپلم–به عنوان – کمک کارشناس مالیاتی
ب- کمک ممیز مالیاتی بامدرک تحصیلی کاردانی – به عنوان – کاردان مالیاتی
ج- کمک ممیز مالیاتی با مدرک تحصیلی لیسانس –به عنوان – کارشناس مالیاتی
د- ممیز مالیاتی-به عنوان- کارشناس مسئول مالیاتی
ه-سرممیز مالیاتی-به عنوان – رئیس گروه مالیاتی
و – ممیز کل مالیاتی-به عنوان – مدیر امور مالیاتی
تبصره ۱: درتطبیق وانتصاب وارتقاء “ماموران مالیاتی”شاغل ،فعلی (درزمان تصویب این آیین نامه) رعایت شرایط مدرک ورشته تحصیلی الزامی نیست .
تبصره ۲: “سازمان”موظف است حداکثرتاپایان سال ۱۳۸۲ عناوین شغلی قبلی “مأموران مالیاتی”را به عناوین شغلی جدید تطبیق. واحکام کارگزینی آنان را صادرو ابلاغ نماید.
استفاده از عناوین شغلی فعلی تا صدور احکام کارگزینی جدیددرچارچوب اختیارات ومسئولیتهای محوله بلامانع خواهد بود .
بر اساس بخشنامه ۳۵۵ – ۵ / ۲ / ۸۳ ماده ۱۳ آیین نامه بشرح ذیل اصلاح می شود:
ماده ۱۳ اصلاحی:
ماده 13_ تطبق وانتخاب مأموران مالیاتی شاغل به عناوین شغلی موضوع این آیین نامه به ترتیب زیرمی باشد.
الف- کمک ممیز مالیاتی با مدرک تحصیلی دیپلم وکاردانی به عنوان کاردان مالیاتی
ب- کمک ممیز مالیاتی با مدرک تحصیلی لیسانس به عنوان کارشناس مالیاتی
ج- ممیز مالیاتی به عنوان کارشناس ارشد مالیاتی
د- سر ممیز مالیاتی به عنوان رئیس گروه مالیاتی
ذ- ممیز کل مالیاتی به عنوان رئیس امور مالیاتی
این اصلاحیه در ۶ ماده وبنا به پیشنهاد شماره ۱۳۰۹۸ مورخ ۱۳ / ۱۲ / ۸۲ سازمان امور مالیاتی کشور در تاریخ به تصویب رسیده است
ماده 14_ انتصاب و ارتقاء ماموران مالیاتی درهریک از پستهای مربوط منوط به گذراندن دوره های آموزشی و موفقیت درآزمونهای تعیین شده حسب برنامه آموزشی “سازمان”خواهد بود.
ماده ۱۵ – درانتصاب به هر یک از رده های شغلی ماموران مالیاتی درشرایط مساوی، اولویت با دارندگان مدرک تحصیلی بالاتر می باشد
ماده 16_ انتصاب و ارتقاء مأموران مالیاتی منوط به وجود پست سازمانی و اعلام نظر دادستان انتظامی مالیاتی و با رعایت کامل مقررات این آیین نامه خواهد بود .
ماده 17_ ازتاریخ تصویب این آیین نامه کلیه کارمندان مالیاتی که عهده دار وظایف شناسایی ،تشخیص ،مطالبه و ،وصول و اداره امور مراجع حل اختلافمالیاتی می باشندودرمشاغلی غیر از عناوین شغلی ماده فوق اختصاص یافته اند درعداد ماموران مالیاتی تلقی ودرصورت احراز شرایط،عناوین شغلی ماموران مالیاتی به آنان تخصیص می یابد.
فصل سوم- شناسایی مودیان و فعالیتهای اقتصادی
ماده 18_ شناسایی عبارت است از: مجموعه اقداماتی که جهت شناخت هویت مودیان مالیاتی، نوع،شروع و میزان فعالیتهای اقتصادی و سایر منابع درآمد مشمول مالیات آنها،انجام می گیرد .
ماده 19_ ادارات کل یا ادارات امور مالیاتی،حسب مورد موظفند از طریق اداره یا واحدهای شناسایی مربوط بر اساس سطح سازمانی و محدوده جغرافیایی تحت پوشش ،نسبت به شناسایی مودیان و فعالیتهای اقتصادی آنها اقدام نمایند .
ماده 20_ ادارات کل یا ادارات امور مالیاتی موظفند با استفاده از اطلاعات سایر دستگاهها،مجامع، اتحادیه ها ،واحدیابی جغرافیایی و سایر منابع اطلاعات، نسبت به شناسایی و یا تکمیل شناسایی مودیان اقدام نمایند .
ماده 21_ ادارات کل یا ادارات امور مالیاتی موظفند بر اساس دستور العمل ابلاغی “ سازمان ” ،کلیه مؤدیان مالیاتی شناسایی شده را ثبت و به آنها “شماره شناسایی” تخصیص دهند .
ماده 22_ “ ماموران مالیاتی ” موظف اند در کلیه فرمها و اوراق مالیاتی مربوط به شناسایی،تشخیص،مطالبه ،وصول و اجرا و طرح پرونده در سایر مراجع مالیاتی “شماره شناسایی” مودی ذیربط را درج نمایند .
ماده 23_ حداقل سطح سازمانی مجاز برای انجام مکاتبه و استعلام جهت کسب اطلاعات مورد نیاز در اجرای مواد ۲۳۰ و ۲۳۱ “ قانون ” و سایر مقررات ،رئیس گروه مالیاتی می باشد.
ماده 24_ “ ماموران مالیاتی ”موظفند در صورت دسترسی به اطلاعات فعالیتهای اقتصادی سایر مودیان، مراتب را به ادارات امور مالیاتی ذیربط اعلام نمایند و همچنین ادارات امور مالیاتی موظفند در صورت استعلام سایر ادارات امورمالیاتی درخصوص فعالیتهای اقتصادی مودیان ،درصورت دسترسی به اطلاعات مزبور،مراتب را به اداره امور مالیاتی استعلام کننده اعلام نمایند .
فصل چهارم- رسیدگی و تشخیص
ماده 25_ وظیفه تشخیص مأخذ یا درآمد مشمول مالیات و تعیین مالیات موضوع “ قانون ” با “سازمان ” است و حسب مورد به اداره امور مالیاتی یا “ ماموران مالیاتی” محول می گردد .
ماده 26_ ادارات امور مالیاتی موظف اند در اجرای ماده ۱۵۸ “ قانون ”،در چارچوب سیاستها و دستور العملهای “سازمان ” اظهارنامه های مالیاتی تسلیمی را قبول نموده وتعدادی از آنها را مورد رسیدگی قرار دهند .
ماده 27_درمورد رسیدگی ،تشخیص ومطالبه مالیاتهای موضوع باب دوم و سوم قانون ،چنانچه اظهارنامه یا تراز نامه و حساب سود و زیان مورد قبول کارشناس مسئول واقع شود وهمچنین درمواردی که مودی ازتسلیم اظهار نامه یا تراز نامه و حساب سودوزیان حسب مورد خودداری نموده و بطور کلی درمواردی که درآمد مودی به طریق علی الراس تشخیص گردد،کارشناس مسئول مالیاتی نظرخودرا برای رسیدگی و اظهارنظر به رئیس گروه مالیاتی گزارش می نماید.چنانچه رئیس گروه مالیاتی پس از رسیدگی،نظر کارشناس مسئول مالیاتی را قبول نماید، مراتب را جهت امضاء و صدور برگ تشخیص به کارشناس مسئول مالیاتی ارجاع ودرغیر اینصورت با مسئولیت خود نسبت به امضاء و صدور برگ تشخیص که توسط کارشناس مسئول مالیاتی ذیربط تهیه خواهد شد،اقدام می نماید.
ماده 28_ ادارات کل امور مالیاتی می توانند،رسیدگی و تشخیص پرونده مالیاتی مؤدیان را قبل از مطالبه مالیات به اقتضای اهمیت آنها به مأموران مالیاتی رده های بالاتراز کارشناس مسئول مالیاتی محول نمایند ودراینصورت مامور ذیربط با مسئولیت خود نسبت به تهیه گزارش وامضاء وصدور برگ تشخیص اقدام می نماید.
ماده 29_ ادارات کل امور مالیاتی می توانند رسیدگی و تشخیص پرونده های مالیاتی را قبل از مطالبه مالیات به بیش از یک مأمورمالیاتی نیز محول نمایند تا بصورت گروهی رسیدگی و تشخیص دهند،در این صورت یک نفر به عنوان مسئول گروه تعیین و مسئولیت هماهنگی،نظارت و تقسیم کار و همچنین امضاء و صدور برگ تشخیص با او خواهد بود . سایر اعضاء گروه رسیدگی کننده در حدود وظایف واختیارات محوله مسئول اقدامات انجام شده خواهند بود .
ماده 30_ ادارات امور مالیاتی موظفند پرونده های مالیاتی مؤدیانی را که در موعد مقرر از تسلیم اظهار نامه مالیاتی خودداری نموده اند یااصولاًطبق “ قانون ”مکلف به تسلیم اظهار نامه درسر رسید پرداخت مالیات نیستند،حداکثر ظرف مدت یکسال از مهلت مقرر رسیدگی و مالیات متعلق را مطالبه نمایند.
حکم این ماده مانع از مطالبه و وصول مالیات مؤدیان در اجرای ماده ۱۵۷ “ قانون ” نخواهد بود .
ماده 31_ “ ماموران مالیاتی ” مکلفند هر گونه تحقیق و رسیدگی که برای آگاهی از وضع مؤدیان لازم است با رعایت مقررات مربوط بعمل آورند تا بتوانند در مهلت قانون ی با توجه به اطلاعات مکتسبه نسبت به تشخیص درآمد مشمول مالیات و تعیین مالیات متعلق اقدام نمایند .
ماده 32_ در موارد تشخیص علی الراس درآمد مشمول مالیات،رعایت نکات زیر الزامی است:
1_در اجرای تبصره ۲ ماده ۹۷ “ قانون ” هرگاه طبق اسناد و مدارک ابرازی یا بدست آمده،امکان تعیین درآمد مشمول مالیات مؤدی وجود داشته باشد، درآمد مزبور بر اساس رسیدگی به اسنادومدارک یا دفاتر مربوط حسب مورد تعیین می گردد.
2_ در صورت عدم ارائه اسناد و مدارک یا دفاتر از سوی مؤدی،تشخیص درآمد مشمول مالیات طبق ماده ۹۸ “ قانون ” باید مستدل و متضمن برآورد کارشناسی مأموران ذیربط بر اساس اطلاعات و قرائن و شواهد مربوط و در حد امکان متکی به اسناد و مدارک باشد.
ماده 33_ هرگاه “ ماموران مالیاتی ” در محاسبه درآمد مشمول مالیات یامالیات متعلق، اشتباه کرده باشند،به شرح زیر اقدام خواهد شد:
1_ قبل از قطعیت درآمدمشمول مالیات،چنانچه اصلاح اشتباه محاسبه منجر به افزایش درآمد یا مالیات بیشتر گردد، با رعایت مهلت مرور زمان و به منظور صدور برگتشخیص اصلاحی،و در صورتیکه اصلاح اشتباه محاسبه فوق منجر به کاهش درآمد مشمول مالیات یا مالیات کمتر گردد بدون رعایت مهلت مرور زمان و به منظور اعلام به مؤدی، مراتب به اداره امور مالیاتی گزارش می گردد .
2_ بعد ازقطعیت درآمد مشمول مالیات،چنانچه در محاسبه مالیات موضوع برگ قطعی اشتباه شده باشد،مراتب جهت صدور برگ قطعی اصلاحی به اداره امور مالیاتی گزارش خواهد شد .
3_در موارد فوق چنانچه گزارش مربوط به تایید مدیر امور مالیاتی برسد و یا در مواردیکه برای مدیر امور مالیاتی اشتباه محاسبه محرز شود ،طبق دستور وی نسبت به اصلاح اشتباه محاسبه با صدور برگ تشخیص یا قطعی اصلاحی اقدام میگردد.
۱) بر اساس بخشنامه شماره ۱۴۳۴۶ / ۲۱۰ مورخ ۱۱ / ۰۵ / ۱۳۸۹ و دادنامه ۴۵۶ مورخ ۲۵ / ۸ / ۸۸ هیأت عمومی دیوان عدالت اداری مفاد بندهای ۲و ۳ ماده ۳۳ آیین نامه اجرائی ماده ۲۱۹ ق.م.م ابطال گردیده است.
۲) ماده ۳۳ آیین نامه اجرایی موضوع ماده ۲۱۹ قانون مالیاتهای مستقیم به موجب بخشنامه شماره ۱۷۹۳۶ / ۲۰۰ مورخ ۰۸ / ۰۹ / ۱۳۹۱ به شرح ذیل اصلاح گردید.
ماده ۳۳ آیین نامه اجرایی موضوع ماده ۲۱۹ قانون مالیاتهای مستقیم به موجب بخشنامه شماره ۱۷۹۳۶ / ۲۰۰ مورخ ۰۸ / ۰۹ / ۱۳۹۱ به شرح زیر اصلاح گردید:
ماده ۳۳ اصلاحی: هرگاه مأموران مالیاتی در محاسبه درآمد مشمول مالیات یا مالیات متعلق اشتباه کرده باشند، به شرح زیر اقدام خواهد شد
1_ قبل از قطعیت درآمد مشمول مالیات، چنانچه اصلاح اشتباه محاسبه منجر به افزایش درآمد یا مالیات بیشتر گردد، با رعایت مهلت مرور زمان و در صورتی که اصلاح اشتباه محاسبه فوق منجر به کاهش درآمد مشمول مالیات یا مالیات کمتر گردد، بدون رعایت مهلت مرور زمان گزارش لازم عنوان رئیس امور مالیاتی مربوطه ارائه می گردد.
2_ چنانچه گزارش فوق به تأئید رئیس امور مالیاتی برسد و یا در مواردی که برای رئیس امور مالیاتی اشتباه محاسبه محرز شود، طبق دستور وی نسبت به اصلاح اشتباه محاسبه یا صدور برگ تشخیص مالیات اصلاحی و ابلاغ آن به مؤدی اقدام می گردد .
ماده 34_ در اجرای مواد ۲۳۸ و ۲۳۹ “ قانون ” در کلیه مواردی که مودی ظرف ۳۰ روز از تاریخ ابلاغ برگ تشخیص،اعتراض خود را نسبت به آن تسلیم نماید مدیر امور مالیاتی موظف است با انجام رسیدگی مجدد که بر اساس دلایل واسناد ومدارک مودی انجام خواهد گرفت ،مراتب را در ظهر برگ تشخیص درج و به شرح قسمت اخیر ماده ۲۳۸ “ قانون ” اقدام نماید .
به استناد حکم این ماده،پرونده مالیاتی پس از طی مراحل فوق در صورت عدم توافق با مؤدی به هیئت حل اختلاف مالیاتی ارجاع خواهد شد،مگر آنکه برگ تشخیص ابلاغ قانون ی شده باشد و مؤدی ظرف ۳۰ روز اعتراض خود را تسلیم ننموده باشد در این صورت پرونده ظرف ۳۰ روز بدون طی مراحل فوق توسط اداره امور مالیاتی به هیأت حل اختلاف ارجاع خواهد شد .
تبصره ۱: سازمان امور مالیاتی کشور می تواند حسب درخواست ادارات کل امور مالیاتی،اختیار توافق با مؤدی موضوع این ماده عند الاقتضاء موقتاً به رئیس گروه مالیاتی تفویض نماید.در این صورت رؤسای گروه مالیاتی که برای آنها احکام موقت صادر می شود در مورد پرونده هایی که خود در تشخیص آنها سابقه اظهار نظر دارند اقدام نخواهند نمود.
تبصره ۲: اجرای حکم این ماده در مواردیکه رسیدگی مجدد مسئول مربوط منجر به توافق نگردد مانع از رسیدگی مسئول بالاتر حداکثر تا سطح مدیر کل بارعایت مهلت مقرر در “ قانون ” نخواهد بود .
ماده 35_ “ ماموران مالیاتی ” موظفند در صورت استعلام مؤدی از نحوه تشخیص یا محاسبه مالیات، تصویر گزارش نهایی که مبنای صدور برگ تشخیص قرار گرفته است را،به مؤدی تسلیم نمایند .
ماده 36_ برگ تشخیص مالیات برای هر مودی در سه نسخه تنظیم و در موقع ثبت و صدور آن در دفتر “ اداره امور مالیاتی ”،نام مؤدی،نحوه تشخیص،ماخذ محاسبه،سال و مالیات تعیین شده با حروف در ستون مربوط نوشته می شود .
تبصره ۱: برگ مطالبه یا محاسبه مالیات فاقد شماره ثبت،از درجه اعتبار ساقط است .
تبصره ۲:برگ اصلاحی تشخیص نیز باید به ترتیب فوق در دفتر اداره امور مالیاتی ثبت گردد .
ماده 37_ در اجرای بند ۲ ماده ۹۷ “ قانون ”،“ ماموران مالیاتی ” مکلفند تاریخ مراجعه به محل،جهت رسیدگی به دفاتر و اسناد و مدارک،را کتباًبه مؤدی ابلاغ نمایند و فاصله تاریخ ابلاغ تا روز مراجعه در هیچ مورد نباید کمتر از یک هفته و بیشتر از ۱۵ روز باشد، و در صورت تقاضای مؤدی مشروط به عذر موجه،مهلت مزبور تا ۵ روز بیشتر تمدید می شود.
تبصره: روزهای مصادف با تعطیلی یا تعطیلات رسمی و عمومی کشور نباید تاریخ مراجعه تعیین گردد .
ماده 38_ در مواردی که در اجرای ماده ۲۷۲ “ قانون ”،سازمان حسابرسی جمهوری اسلامی ایران، حسابداران رسمی و موسسات حسابرسی عضو جامعه حسابداران رسمی عهده دار رسیدگی و تعیین درآمد مشمول مالیات مؤدی می شوند ،رعایت ضوابطی که توسط “سازمان”،در نمونه گزارش حسابرسی مالیاتی تعیین می شود، الزامی است .
ماده 39_ در اجرای مقررات تبصره ۲ ماده ۲۷۲ “ قانون ” گزارش حسابرسی مالیاتی ارائه شده بوسیله حسابداران رسمی مستلزم ارائه گزارش حسابرسی مالی نمی باشد .
ماده 40_ در اجرای مقررات بند ۲ ماده ۹۷ “ قانون ” چنانچه ظرف مهلت مقرر در تبصره ۱ ماده ۲۷۲ “ قانون ” نامه درخواست اسناد و مدارک و دفاتر از سوی مامور مالیاتی ابلاغ گردد،مودیانی که با توجه به مقررات موضوعه،حسابرسی مالیاتی صورتهای مالی خود را به حسابداران رسمی ارجاع نموده اند، مکلفند مراتب راکتباً در پاسخ نامه مذکور به مامور مالیاتی ذیربط اعلام نمایند ،
در غیر اینصورت اسناد و مدارک و دفاتر را جهت ارائه و رسیدگی به ماموران مالیات در موعد مقرر آماده نمایند .
ماده 41_ چنانچه در گزارش حسابرسی مالیاتی حسابداران رسمی یا موسسات حسابرسی موارد تخلفی مبنی بر عدم رعایت مقررات قانون ی و ضوابط تعیین شده در نمونه گزارش حسابرسی مالیاتی “سازمان ” مشاهده شود “ اداره امور مالیاتی ” ذیربط مراتب را به دادستانی انتظامی مالیاتی حسب مقررات گزارش می نماید.
دادستان انتظامی مالیاتی موظف است در صورت احراز تخلف موضوع را به رئیس کل “سازمان” اعلام نماید . رییس کل “ سازمان ” در صورت لزوم،مراتب را جهت رسیدگی به جامعه حسابداران رسمی اعلام خواهد نمود.
فصل پنجم- مطالبه و وصول
ماده 42_ در کلیه مواردی که به تجویز مواد “ قانون ”صدور گواهی پرداخت مالیات،مفاصا حساب و گواهی عدم شمول مالیات مقرر گردیده است،گواهیهای مزبورمشترکاً با امضای کارشناس مسئول مالیاتی ورئیس گروه مالیاتی مربوط صادر خواهد گردید .
تبصره: در بخشها و نقاطی که محل و محدوده واحد مستقر در آن خارج از خدمت اصلی رئیس گروه مالیاتی متبوع واقع گردیده صدور گواهی یاد شده با امضای کارشناس ارشد مالیاتی بلا مانع است.
بر اساس بخشنامه شماره ۶۶۰۹ – ۳۱ / ۳ / ۹۱ ماده ۴۲ این آیین نامه بشرح ذیل اصلاح می گردد:
ماده ۴۲ اصلاحی:درکلیه مواردی که به تجویز مواد قانون صدور گواهی پرداخت مالیات، مفاصا حساب و گواهی عدم شمول مالیات مقرر گردیده است، گواهی های مزبور مشترکاً با امضای کارشناس ارشد مالیاتی و رئیس گروه مالیاتی مربوط صادر خواهد گردید.صدور گواهی مالیاتی موضوع تبصره یک ماده ۱۸۶ قانون مالیاتهای مستقیم مشترکاً با امضای رئیس گروه مالیاتی و رئیس امور مالیاتی خواهد بود.
تبصره اصلاحی
ماده 42_در بخش ها و نقاطی که محل و محدوده واحد مالیاتی مستقر در آن خارج از محل خدمت اصلی رئیس امور مالیاتی/ رئیس گروه مالیاتی متبوع واقع گردیده، صدور گواهی های یاد شده به ترتیب با امضای رئیس گروه مالیاتی/ کارشناس ارشد مالیاتی بلامانع است.
ماده 43_ در هر مورد که مطابق مقررات و “ قانون ” میزان درآمد یا ماخذ مشمول مالیات قطعی گردد اداره امور مالیاتی برگ مالیات قطعی را در سه نسخه با درج نام مودی،میزان درآمد،ماخذ مشمول مالیات،نحوه و تاریخ قطعیت و سایر موارد مندرج در فرم تنظیم می نماید .
ماده 44_ “سازمان ”،خزانه داری کل کشور و بانک ملی ایران موظفند حداکثر ظرف مدت یکسال تمهیداتی فراهم آورند تا پرداخت مالیات به حسابهای مربوط نزد بانک ملی ایران با استفاده از سیستم یکپارچه مناسب به نحوی انجام گیرد که مستلزم مراجعه مؤدیان به شعب خاص یا مراجعه به منظور اعلام پرداختی به ادارات امور مالیاتی نباشد .
ماده 45_ در مواردیکه بنا به اعلام اشخاص ثالث،درآمدهای کتمان شده مشمول مالیات شناسایی و مالیات متعلق مطالبه و وصول گردد “ سازمان ” می تواند نسبت به تخصیص و پرداخت پاداش متناسب با اطلاعات مکتسبه و مالیات وصولی از درآمد اختصاصی موضوع ماده ۲۱۷ “ قانون ” در وجه اشخاص مزبور، اقدام نماید .
ماده 46_ در مواردیکه بموجب مقررات و “ قانون ” مالیات و سایر وجوه مربوط قابل استرداد به مؤدی باشد با تایید مدیر امورمالیاتی طبق مقررات در وجه ذینفع پرداخت خواهد شد .
نحوه استرداد بموجب دستور العمل مشترک “سازمان”و خزانه داری کل کشور تعیین می گردد .
فصل ششم- سایر مقررات
ماده 47_ ادارات امور مالیاتی مکلفند،کلیه اوراق وفرمهای مقرر در “ قانون ” و همچنین هر نوع نوشته ای را که از طرف مؤدی به اداره امور مالیاتی تسلیم و یا ارسال می شود در دفتر اداره امور مالیاتی ثبت و رسید آن را با قید شماره ثبت دفتر و مشخصات اسناد ضمیمه به مؤدی تسلیم نمایند و طبق مقررات “ قانون ” و آیین نامه های اجرایی آن،اقدام لازم رامعمول دارند . در آمد یا سود و زیان و یا مبلغی که بعنوان ماخذ محاسبه مالیات دراظهار نامه و ترازنامه و حساب سود و زیان و حساب درآمد هزینه برحسب مورد درج شده است باید در دفتر اداره به حروف ثبت شود .
ماده 48_ “ سازمان” می تواند نمایندگان خود را در هیأتهای حل اختلاف مالیاتی از بین کارمندان شاغل واجد شرایط در “ سازمان ” باحفظ پست سازمانی طبق مقررات انتخاب نماید .
بر اساس بخشنامه شماره ۱۸۷۲۰- ۱ / ۳ / ۸۷ ماده ۴۸ این آیین نامه بشرح ذیل اصلاح می گردد:
ماده ۴۸ اصلاحی: نمایندگان سازمان امور مالیاتی کشور عضو هیات، از بین کارمندان واجد شرایط سازمان مذکور که لا اقل یکسال از سابقه امور مالیاتی آنان در شغل رئیس امور مالیاتی یا پستهای بالاتر باشد و در امر مالیاتی بصیر و مطلع باشند انتخاب می شوند.
تبصره: سازمان می تواند نمایندگان خود را در هیاتهای حل اختلاف مالیاتی از بین کارمندان شاغل واجد شرایط در سازمان با حفظ پست سازمانی طبق مقررات انتخاب نماید.
بر اساس بخشنامه ۷۷۸۶۲ – ۲۶ / ۱۲ / ۷۸ ماده ۴۸ اصلاحی بشرح ذیل اصلاح می گردد:
بنا به اختیار حاصل از ماده ۲۱۹ قانون مالیاتهای مستقیم اصلاحی مصوب ۲۷ / ۱۱ / ۸۰ و با عنایت به مفاد ماده ۲۴۵ قانون مذکور و پیشنهاد سازمان امور مالیاتی کشور که در تاریخ ۲۱ / ۱۲ / ۸۸ به تصویب وزیر محترم امور اقتصادی و دارائی رسیده است،تبصره ذیل ماده ۴۸ آیین نامه اجرائی ماده ۲۱۹ مذکور به تبصره ۱ تبدیل و متن زیر به عنوان تبصره ۲ به ماده ۴۸ آیین نامه مزبور الحاق می گردد:
سازمان می تواند در استانها به استثناء شهر تهران مادام که برای عضویت در هیأت های حل اختلاف مالیاتی کارمند واجد شرایط وجود نداشته باشد، نمایندگان خود را در هیأتهای مذکور از بین رؤسای امور مالیاتی با سابقه کمتر از یک سال یا رؤسای گروه مالیاتی با رعایت شرایط مقرر قانون ی انتخاب نماید.
تبصره ۲: سازمان می تواند در استانها به استثناء شهر تهران مادام که برای عضویت در هیأت های حل اختلاف مالیاتی کارمند واجد شرایط وجود نداشته باشد، نمایندگان خود را در هیأتهای مذکور از بین رؤسای امور مالیاتی با سابقه کمتر از یک سال یا رؤسای گروه مالیاتی با رعایت شرایط مقرر قانون ی انتخاب نماید.
ماده 49_ رای هیات حل اختلاف مالیاتی در مواردیکه درآمد مشمول مالیات مورد اختلاف باشد باید متضمن مبلغ درآمد مشمول مالیات و مالیات متعلق و در سایر موارد، مأخذ مشمول مالیات و مالیات متعلق باشد .
ماده 50_ رییس کل “ سازمان ” می تواند اعضاء شورایعالی مالیاتی را از بین کارکنان شاغل در وزارت امور اقتصادی و دارایی و “سازمان ” یا سایر سازمانها و واحدهای تابعه آن،با حفظ پست سازمانی و با رعایت سایر مقررات مربوط پیشنهاد نماید .
ماده 51_ رئیس کل سازمان میتواند اعضاء هیئت عالی انتظامی مالیاتی را از بین کارمندان شاغل واجد شرایط در سازمان،با حفظ پست سازمانی طبق مقررات نیز پیشنهاد نماید .
ماده 52_ هیات عالی انتظامی مالیاتی موظف است در موارد ارجاعی از سوی رییس کل “ سازمان ” مبنی بر رسیدگی به تخلفات افراد مذکور در ماده ۲۶۲ “ قانون ”، موضوع را به فوریت و خارج از نوبت، رسیدگی و رأی مقتضی را صادر نماید.
ماده 53_ هیأت عالی انتظامی موظف است در موارد نفی صلاحیت قطعی دایمی افراد مذکور در ماده ۲۶۲ “ قانون ”، طبق قانون رسیدگی به تخلفات اداری،رأی لازم درخصوص نحوه قطع رابطه استخدامی متخلف با “ سازمان ” را صادر نماید .
ماده 54_ در اجرای بند الف ماده ۵۹ قانون برنامه سوم توسعه اقتصادی، اجتماعی، سیاسی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران و به استناد ماده ۲۱۹ “ قانون ” کلیه بخشنامه ها ،دستور العملها، و رویه های اجرایی که توسط ” سازمان ” جهت اجرای “ قانون ” مقرر می شودبرای کلیه واحدهای تابعه “سازمان”،مأموران مالیاتی، ومؤدیان لازم الاتباع است .
این آیین نامه در ۵۴ ماده و ۷ تبصره بنا به پیشنهاد شماره ۹۲۶۸ مورخ ۸۲ / ۱۰ / ۱۵ سازمان امور مالیاتی کشور در تاریخ ۸۲ / ۱۰ / ۲۰ به تصویب وزیر محترم امور اقتصادی ودارایی رسیده است .
1_برابر بخشنامه شماره ۳۵۵- ۵ / ۲ / ۸۳ در مواد ۸ ، ۹ ، ۱۰ ، ۲۷ ، ۲۸ ،و ۴۲ آیین نامه عنوان شغلی “کارشناس مسئول مالیاتی “به عنوان شغلی “کارشناس ارشد مالیاتی “اصلاح می گردد
2_ برابر بخشنامه شماره ۳۵۵- ۵ / ۲ / ۸۳ در مواد ۱۰ ، ۱۱ ، ۳۴ ، ۴۶ ،و بند سه ماده ۳۳ آیین نامه عنوان شغلی “مدیر امور مالیاتی “به عنوان شغلی “رییس امور مالیاتی “اصلاح می گردد .
شماره:۹۸۸۸
سازمان امور مالیاتی کشور
اداره کل امور مالیاتی استان
اداره کل
بنا به اختیارات حاصل از ماده ۲۱۹ قانون مالیاتهای مستقیم (اصلاحیه ۲۷ / ۱۱ / ۸۰) و با توجه به مسئولیت موضوع تبصره ۲ ماده ماده ۲۴۴ همان قانون بمنظور حصول اطمینان از حسن جریان امور در ادارات حل اختلاف مالیاتی و تشکیل جلسات رسمی , بدینوسیله مسئولیت مربوط به اداره امور و تشکیل جلسات هیاتهای موصوف بعهده آن اداره کل محول و اختیارات ذیل تفویض می گردد:
1_ قبوض درخواست و انتخاب قضات موضوع بند ۲ ماده ۲۴۴ قانون مالیاتهای مستقیم متناسب با هیاتهای متشکله .
2_ مکاتبه با مراجع مذکور در بند ۳ ماده ۲۴۴ قانون مالیاتهای مستقیم بمنظور معرفی نمایندگان خود متناسب با هیاتهای متشکله .
3_ انتخاب نماینده موضوع بند ۳ ماده ۲۴۴ از بین نمایندگان معرفی شده فوق در مواردیکه مودی انتخاب خود را اعلام ننموده و یا برگ تشخیص مالیاتی ابلاغ قانون ی شده باشد.
4_ صدور احکام داخلی جهت حضور و شرکت نمایندگان موضوع بند ۲ و ۳ ماده ۲۴۴ در جلسات هیاتهای حل اختلاف مالیاتی .
5_ پرداخت حق الزحمه اعضاء هیاتهای حل اختلاف مالیاتی بر اساس آیین نامه موضوع تبصره ۲ ماده ۲۴۴ قانون مالیاتهای مستقیم .
6_ پیشنهاد و معرفی واجدین شرایط مندرج در ماده ۲۴۵ قانون مستقیم به رئدیس سازمان امور اقتصادی و دارائی استان جهت امضای احکام انتصاب آنان به سمت نماینده سازمان امور مالیاتی کشور در هیاتهای حل اختلاف مالیاتی (اعم از انتصاب با تخصیص پست سازمانی یا حفظ سمت قبلی .) بدیهی است انتصاب نمایندگان مذکور در این بند در ادارات کل تهران بزرگ با هماهنگی دفتر نظارت بر امور حل اختلاف مالیاتی و اجرائیات , کماکان از طریق این سازمان صورت خواهد پذیرفت . ضمناً متذکر می گردد در صورتیکه قاضی بازنشسته واجد شرایط وجود نداشته باشد مراتب سریعاً به دفتر نظارت بر امور حل اختلاف مالیاتی و اجرائیات اعلام تا اقدامات مقتضی صورت گیرد .دفتر مذکورنیز با نظارت مستمر و اخذ گزارشات لازم ضمن سازماندهی هیاتها نسبت به ایجاد هماهنگی در امور هیاتهای حل اختلاف مالیاتی اقدام خواهد نمود.
عیسی شهسوار خجسته
شماره:۱۷۲۰۴/۱۸۳۸/۵۴۰/۲۳۵
اداره کل بنا به اختیارات حاصل از ماده ۲۱۹ قانون مالیاتهای مستقیم (اصلاحیه ۲۷/۱۱/۸۰) و با توجه به مسئولیت موضوع تبصره ۲ ماده ۲۴۴همان قانون بمنظور حصول اطمینان از حسن جریان امور در ادارات حل اختلاف مالیاتی و تشکیل جلسات رسمی ، بدینوسیله مسئولیت مربوط به اداره امور و تشکیل جلسات هیاتهای موصوف بعهده آن اداره کل محول و اختیارات ذیل تفویض میگردد:
۱. قبوض درخواست و انتخاب قضات موضوع بند ۲ ماده ۲۴۴ قانون مالیاتهای مستقیم متناسب با هیاتهای متشکله .
۲. مکاتبه با مراجع مذکور در بند ۳ ماده ۲۴۴ قانون مالیاتهای مستقیم بمنظور معرفی نمایندگان خود متناسب با هیاتهای متشکله .
۳. انتخاب نماینده موضوع بند ۳ ماده ۲۴۴ از بین نمایندگان معرفی شده فوق در مواردیکه مودی انتخاب خود را اعلام ننموده و یا برگ تشخیص مالیاتی ابلاغ قانونی شده باشد .
۴. صدور احکام داخلی جهت حضور و شرکت نمایندگان موضوع بند ۲ و ۳ ماده ۲۴۴ در جلسات هیاتهای حل اختلاف مالیاتی .
۵. پرداخت حق الزحمه اعضاء هیاتهای حل اختلاف مالیاتی بر اساس آئین نامه موضوع تبصره ۲ ماده ۲۴۴ قانون مالیاتهای مستقیم
.
۶. پیشنهاد و معرفی واجدین شرایط مندرج در ماده ۲۴۵ قانون مستقیم به رئیس سازمان امور اقتصادی و دارائی استان جهت امضای احکام انتصاب آنان به سمت نماینده سازمان امور مالیاتی کشور در هیاتهای حل اختلاف مالیاتی (اعم از انتصاب با تخصیص پست سازمانی یا حفظ سمت قبلی.)
بدیهی است انتصاب نمایندگان مذکور در این بند در ادارات کل تهران بزرگ با هماهنگی دفتر نظارت بر امور حل اختلاف مالیاتی و اجرائیات ، کماکان از طریق این سازمان صورت خواهد پذیرفت .
ضمناً متذکر میگردد در صورتیکه قاضی بازنشسته واجد شرایط وجود نداشته باشد مراتب سریعاً به دفتر نظارت بر امور حل اختلاف مالیاتی و اجرائیات اعلام تا اقدامات مقتضی صورت گیرد . دفتر مذکورنیز با نظارت مستمر و اخذ گزارشات لازم ضمن سازماندهی هیاتها نسبت به ایجاد هماهنگی در امور هیاتهای حل اختلاف مالیاتی اقدام خواهد نمود .
عیسی شهسوار خجسته
طهماسب مظاهری
شماره:۱۷۲۰۴/۱۸۳۸/۵۴۰/۲۳۵
اداره کل اموراقتصادی ودارائی استان
درتعقیب تفویض اختیارشماره ۳۸۵۸ / ۲۰۶- ۵ / ۳۰ مورخ ۳۱ / ۱ / ۶۸ وضمن تذکراین نکته که اختیارتفویضی مذکور صرفاً ناظر به مواردیست که نمایندگان هیئت های حل اختلاف حسب ضرورت ازبین کارکنان ذیربط در سایر قسمتها و با حفظ سمت تعیین میگردد همچنین یادآور میشود که انتخاب نمایندگان مزبور از بین کارکنان کادرتشخیص نیزمانعی نخواهدداشت . النهایه توجه داشته باشندکه در هر حال رعایت شرایط مقرر در تبصره ذیل ماده ۲۴۵ قانون مالیاتهای مستقیم الزامی میباشد بدیهی است که انتصاب نمایندگان وزارت امور اقتصادی و دارائی بایست ثابت سازمانی کماکان ازطریق وزارتخانه بعمل خواهدآمد.
ازطرف حسینی
وزیراموراقتصادی ودارائی
شماره:۸۵۳۸/۴۷۰/۵/۳۰
امیدواریم این مقالات برای شــما مفید باشد
[av_masonry_entries link='category,14,36,71,74,16,38' sort='no' items='6' columns='6' paginate='pagination' query_orderby='date' query_order='DESC' size='fixed' gap='no' overlay_fx='active' caption_elements='title' caption_display='on-hover' id='']
اگر در زمینه نرم افزار مالی و یا راهکار های متناسب با نیاز کسب و کار خود سوالی دارید ، می توانید با مشاورین ما در ارتباط باشید :