قانون مالیات ها - مـــاده ۲۲۷
بخشـــنامه ها - آیین نامه ها - آرای دیـــوان عدالت اداری و شـــورای عالی مالیاتی
لطفا یک دسته بندی را انتخاب کنید
بخشنامهها
با لمس و یا کلیک هر عنوان ، می توانید مطالب آن را بخوانید
با توجه به سوالات و ابهامات مطرح شده درخصوص تسعیر ارز در ارتباط با مودیانی که دارای معاملات ارزی یا دارایی و بدهی پولی ارزی می باشند و به منظور وحدت رویه در رسیدگی های مالیاتی، مقرر می دارد موارد به شرح زیر ملحوظ نظر قرارگیرد:
کلیات
بطورکلی تسعیر ارز در دو مقطع زمانی صورت می پذیرد:
۱- تاریخ انجام معامله: بهای معاملات ارزی اعم از اقلام پولی و غیر پولی براساس نرخ ارز در تاریخ معامله تسعیر و در حسابها ثبت می شود.
۲- تاریخ ترازنامه : صرفاًاقلام پولی ارزی باید به نرخ ارز در تاریخ ترازنامه تسعیر شود.
چنانچه نرخ ارز اقلام پولی در فاصله تاریخ انجام معامله تا تاریخ تسویه معامله و یا تا پایان دوره مالی متفاوت باشد، در این صورت تفاوت نرخ ارز در تاریخ تسویه و یا در تاریخ ترازنامه
حسب مورد ، با نرخ قبلی اعمال شده در حسابها، به عنوان سود (زیان) تسعیر ارز شناسایی می شود.
اقلام پولی در واقع اقلامی هستندکه قرار است به مبلغ ثابت یا قابل تعیینی از وجه نقد دریافت یا پرداخت شوند.ویژگی اصلی اقلام پولی،حق دریافت )یاتعهدپرداخت (مبلغ ثابت یاقابل تعیینی از وجه نقد میباشد .
نمونه ای از اقلام پولی ،در ترازنامه نمونه سازمان امور مالیاتی کشورکه به همراه اظهارنامه اشخاص حقوقی و یا اشخاص حقیقی موضوع بند ( الف) ماده ۹۵ قانون مالیاتهای مستقیم در اختیار مودیان محترم مالیاتی قرار گرفته است و یا در صورتهای مالی اساسی(ترازنامه) مطابق استاندارد شماره (۱) حسابداری ایران عنوان شده اند،عبارتند از:
– موجودی نقد و بانک
– حسابها و اسناد دریافتنی و پرداختنی تجاری
– سایر حسابها و اسناد دریافتنی و پرداختنی تجاری
– تسهیلات مالی دریافتی/ پرداختی
– سود سهام پرداختنی( صرفاً اشخاص حقوقی)
– پیش دریافتها ( صرفاًپیش دریافت بابت فروش کالاهایی که قیمت آن درزمان تحویل مشخص میشود)
– جاری شرکا و سهامداران
لازم به توضیح است، اشاره به موارد فوق به صورت نمونه بوده و ممکن است اقلام پولی دیگری و تحت عناوین دیگر درصورتهای مالی مودی محترم وجود داشته باشد.
در مقابل اقلام غیر پولی اقلامی هستند که ویژگی اصلی آنها،نبودحق دریافت)یاتعهدپرداخت( مبلغ ثابت یاقابل تعیینی ازوجه نقدمیباشد. پیش پرداخت خریدکالاوخدمات به قیمت ثابت (مانندپیش پرداخت اجاره)،سرقفلی،داراییهای نامشهود،موجودیهای موادوکالا، داراییهای ثابت مشهودوبدهیهایی که ازطریق تحویل دارایی غیرپولی تسویه میشود، نمونه هایی ازاقلام غیرپولی است.
مطابق بند ۲۹ استاندارد حسابداری شماره ۱۶ ،تفاوتهای تسعیر بدهیهای ارزی مربوط به داراییهای واجد شرایط، به شرط رعایت معیارهای مربوط به احتساب مخارج مالی در بهای تمام شده داراییها طبق استاندارد حسابداری شماره ۱۳ با عنوان ”مخارج تأمین مالی“، باید به بهای تمام شده آن دارایی منظور شود.همچنین تفاوتهای تسعیر بدهیهای ارزی مربوط به تحصیل و ساخت داراییها، ناشی از کاهش شدید ارزش ریال، در صورت احراز تمام شرایط زیر، تا سقف مبلغ قابل بازیافت، به بهای تمام شده دارایی مربوط اضافه میشود:
الف.کاهش ارزش ریال نسبت به تاریخ شروع کاهش ارزش، حداقل ۲۰ درصد باشد.
ب .در مقابل بدهی حفاظی وجود نداشته باشد.
در ضمن در صورت برگشت شدید کاهش ارزش ریال (حداقل ۲۰ درصد)، سود ناشی از تسعیر بدهیهای مزبور تا سقف زیانهای تسعیری که قبلاً به بهای تمام شده دارایی منظور شده است متناسب با عمر مفید باقیمانده از بهای تمام شده دارایی کسر میشود.
اتخاذ یک روش یکنواخت:
منظور از روش یکنواخت حفظ ویژگی کیفی اطلاعات مالی و مقایسه پذیری آن از طریق همسانی در اندازه گیری و نمایش اثرات معاملات و رویدادهای مالی می باشد.در واقع اقدام به شناسایی یا عدم شناسایی سود(زیان) تسعیر ارز بطور کلی بیانگر رعایت یا عدم رعایت استانداردهای حسابداری بوده و لزوماً به معنای نفی روش های یکنواخت نمی باشد.
بدیهی است چنانچه مودی در سنوات گذشته نسبت به شناسایی سود(زیان) تسعیر ارز اقدام ننموده باشد و در سال مورد رسیدگی برای اولین بار اقدام به شناسایی زیان تسعیر ارز بر اساس استانداردها و اصول متداول حسابداری نموده باشد، هزینه مذکور در اجرای بند ۲۴ ماده ۱۴۸ قانون مالیاتهای مستقیم قابل قبول خواهد بود.
همچنین چنانچه سود تسعیر ارز با توجه به نوع ارز یا نرخهای اعلام شده توسط مراجع مربوط کمتر از واقع ثبت شده باشد باستناد بند ۲ و تبصره ۲ ماده ۹۷ قانون مالیاتهای مستقیم قابل اضافه نمودن به درآمد مشمول مالیات بوده و لزومی به ارسال به هیات موضوع بند ۳ ماده مذکور ندارد. ضمناً عدم شناسایی زیان تسعیر ارز نیز از موارد قابل ارجاع به هیات مذکورنمی باشد.
انواع ارز
سال عملکرد | نوع ارز | ||
مرجع | مبادله ای | توافقی نزد صرافی مورد تایید بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران (آزاد) | |
۱۳۹۰ | * | ___ | * |
۱۳۹۱ | * | * (از مهرماه ۹۱ به بعد ) | * |
۱۳۹۲ | * | * | * |
در مواقعی که برای تسعیر ارز، نرخ های متعددی (شامل انواع نرخ های مرجع، مبادله ای و توافقی) وجود داشته باشد، می بایست با ملحوظ نظر داشتن اینکه مودی مالیاتی مطابق مقررات مکلف به تسویه حساب به نرخ مرجع یا نرخمبادله ای می باشد و یا اینکه تکلیفی در این خصوص نداشته و تسویه حساب به نرخ توافقی صورت می پذیرد، ازنرخ های فوق حسب مورد برای تسعیر در تاریخ معامله یا تسعیر مانده اقلام پولی استفاده شود.
نکات قابل توجه در رسیدگی مالیاتی:
۱- سود حاصل از تسعیر ارز صرفنظر از منشاء تحصیل آن مشمول مالیات خواهد بود( بطور مثال معافیت حاصل از صادرات دلیلی بر معافیت درآمدهایی که به لحاظ نگهداری یا کاربرد ارز حاصل از صادرات بدست می آید، نخواهد بود). بدیهی است زیان تسعیر ارز حاصل از صادرات نیز به شرط رعایت مقررات قابل قبول خواهد بود.
۲- درخصوص صادرات:
الف- در مواردیکه مودی ملزم به فروش ارز حاصل از صادرات، به نرخ ارز مرجع به بانک مرکزی باشد، ثبت اولیه معامله ارزی، تسویه طلب ارزی و تسعیرمانده کلیه اقلام پولی ارزی مرتبط با عملیات فروش صادراتی با نرخ ارز مرجع می باشدکه به نرخ تاریخ های مربوط اعمال خواهد شد.
ب- چنانچه مودی ملزم به فروش ارز حاصل از صادرات در اتاق مبادله ارزی باشد، ثبت اولیه معامله ارزی، تسویه طلب ارزی و تسعیرمانده کلیه اقلام پولی ارزی مرتبط با عملیات فروش صادراتی با نرخ ارز اتاق مبادلات ارزی می باشدکه به نرخ تاریخ های مربوطه اعمال خواهد شد.
ج- چنانچه مودی الزامی به فروش ارز حاصل از صادرات در اتاق مبادلات ارزی و نیز بانک مرکزی(نرخ ارز مرجع) نداشته باشد، ثبت اولیه معامله ارزی، تسویه طلب ارزی و تسعیرمانده کلیه اقلام پولی ارزی مرتبط با عملیات فروش صادراتی با نرخ ارز توافقی می باشدکه به نرخ تاریخ های مربوطه اعمال خواهد شد.
د- با توجه به ماده ۱۶ قانون امور گمرکی مصوب ۱۳۹۰/۸/۲۲ چنانچه ارزش کالای صادراتی مندرج در پروانه های گمرکی با مبلغ ثبت شده در دفاترمتفاوت باشد، در اینصورت نوع ارز مورد استفاده در تعیین بهای کالای صادراتی و شناسایی درآمد حاصل از صادرات فارغ از نوع ارز مورد استفاده توسط گمرک در تعیین ارزش ریالی کالای صادره با توجه به بندهای (الف)، (ب) و (ج) فوق نرخ مرجع، مبادله ای و یا توافقی حسب مورد خواهد بود.
۳- درخصوص واردات
الف- چنانچه ارز مورد نیاز مودی برای واردات توسط بانک مرکزی و به نرخ مرجع تامین شده باشد، ثبت اولیه معامله ارزی ، تسویه بدهی ارزی و نیز تسعیر مانده کلیه اقلام پولی ارزی مرتبط با عملیات واردات با نرخ ارز مرجع می باشدکه به نرخ تاریخ های مربوطه اعمال خواهد شد.
ب- درصورتیکه ارز مورد نیاز مودی برای واردات از اتاق مبادلات ارزی تامین شده باشد، ثبت اولیه معامله ارزی، و تسویه بدهی ارزی و تسعیر مانده کلیه اقلام پولی ارزی مرتبط با عملیات واردات با نرخ ارز اتاق مبادلات ارزی می باشد که به نرخ تاریخ های مربوطه اعمال خواهد شد.
ج- چنانچه ارز مورد نیاز برای واردات از طریق بانک مرکزی و یا اتاق مبادلات ارزی تامین نشده باشد، ثبت اولیه معامله ارزی، تسویه طلب ارزی و تسعیرمانده کلیه اقلام پولی ارزی مرتبط با عملیات واردات با نرخ ارز توافقی می باشدکه به نرخ تاریخ های مربوطه اعمال خواهد شد.
د – با توجه به ماده ۱۴ قانون امور گمرکی مصوب ۱۳۹۰/۸/۲۲ چنانچه ارزش کالای وارداتی مندرج در پروانه گمرکی با مبلغ ثبت شده در دفاتر متفاوت باشد، در اینصورت نوع ارز مورد استفاده در تعیین بهای کالای وارداتی فارغ از نوع ارز مورد استفاده توسط گمرک در تعیین ارزش ریالی کالای وارده با توجه به بندهای (الف)، (ب) و (ج) فوق نرخ مرجع، مبادله ای و یا توافقی حسب مورد خواهد بود.
۴- درخصوص مطالبات/ بدهی سهامداران( شرکاء)، تسهیلات ارزی
استفاده از هر یک از نرخ های ارز شامل نرخ های ارز مرجع، مبادله ای و توافقی در ثبت اولیه معامله ارزی و تسعیر مانده کلیه اقلام پولی ارزی مربوط به معامله ارزی در تاریخ ترازنامه( نظیر مانده دارایی/ بدهی ارزی درصورت عدم تسویه در همان دوره وقوع)، با ملحوظ نظر داشتن اینکه مودی مالیاتی مطابق مقررات مکلف به تسویه حساب به نرخ ارز مرجع یا مبادله ای است یا تکلیفی در این خصوص نداشته و تسویه حساب به نرخ توافقی می باشد، صورت می پذیرد. همچنین، به هنگام تسویه طلب/بدهی ارزی علاوه بر ملاحظات فوق، مستندات کافی جهت اثبات نوع ارز از طرف مودی ارائه شود.
۵- درخصوص خرید و فروش ارز
الف – درخصوص فروش ارز می بایست فاکتور فروش توسط فروشنده صادر و نام و نشانی
کامل خریدار و یا مستندات مربوط به فروش ارز به صرافی های مجاز بانک مرکزی ( فاکتور خرید صرافی ها) و یا سایر مراجع ذیربط ارائه گردد.
ب- درخصوص خرید ارز می بایست کلیه مستندات مربوط از جمله فاکتور خرید ارز از صرافی ها،بانکها و یاسایر مراجع ذیربط ارائه گردد.
علی عسکری
شماره:۵۲۴/۹۳/۲۰۰
دستورالعمل
رسیدگی به پرونده های مالیاتی صاحبان مشاغل
پیرو دستورالعمل شماره ۵۷۶۵ / ۲۰۰ مورخ ۴ / ۴ / ۱۳۹۰ موضوع خوداظهاری درآمد مشمول مالیات و مالیات عملکرد سال ۱۳۹۱ صاحبان مشاغل، به منظور تسریع در رسیدگی به پرونده های مالیاتی صاحبان مشاغل مذکور مقتضی است ادارات امور مالیاتی به شرح زیر اقدام نمایند:
1_ با توجه به شرایط خوداظهاری موضوع دستورالعمل مذکور،حداکثر تا تاریخ ۳۱ / ۶ / ۱۳۹۲ فهرست مؤدیانی که مشمول خوداظهاری می باشند به تفکیک بندهای ۰و ۳ ماده ۹۵ ق.م.م احصاء شوند. در اجرای بند ۲ دستورالعمل مذکور اظهارنامه های تسلیمی که ترازنامه و حساب سود و زیان،حساب درآمد و هزینه و خلاصه وضعیت درآمد و هزینه آن حسب مورد،کلاً به صورت سفید و نانویس و یا صفر ابراز شده باشد، مشمول خوداظهاری نخواهد بود. بدیهی است چنانچه هر یک از اقلام فروش، سود یا زیان یا مالیات قابل پرداخت ابراز شده باشد با رعایت سایر شرایط مشمول خوداظهاری خواهد بود.
2_ در اجرای ماده ۱۵۸ ق.م.م از بین اظهارنامه های تسلیمی در چارچوب خوداظهاری به شرح فهرست بند یک فوق،برای مؤدیان موضوع بند ج ماده ۹۵ ق.م.م تعداد ۵ % و از بین اظهارنامه های بند الف و ب ماده ۹۵ ق.م.م به تعداد ۱۵ % حداکثر تا تاریخ ۱۵ / ۷ / ۱۳۹۲ با نظر مدیر کل امور مالیاتی از بین پرونده های بزرگ و همچنین پرونده هایی که با توجه به اسناد و مدارک و شواهد و قرائن، میزان مالیات ابرازی آنها با حجم فعالیت مؤدی مورد نظر تطابق ندارد انتخاب شوند.
3_ احکام رسیدگی به پرونده های انتخابی به عنوان نمونه و سایر اظهارنامه هایی که مشمول خوداظهاری نمی باشند حداکثر تا تاریخ ۲۰ / ۷ / ۱۳۹۲ صادر گردد.
4_ پرونده های انتخابی به عنوان نمونه و سایر اظهارنامه هایی که مشمول خوداظهاری نمی باشند در چارچوب برنامه زمانبندی حداکثر تا پایان ۳۱ / ۲ / ۱۳۹۲ مورد رسیدگی قرار گیرند.
5_ برگ مالیات قطعی پرونده هایی که مشمول خوداظهاری بوده و به عنوان نمونه جهت رسیدگی انتخاب نشده اند حداکثر تا تاریخ ۳۰ / ۷ / ۱۳۹۲ صادر و ابلاغ گردد.
6_ در خصوص دستورالعمل های خوداظهاری سایر مشاغل از جمله اعضاء سازمان نظام پزشکی، سازمان نظام مهندسی ساختمان،کانون کارشناسان رسمی دادگستری، دفاتر اسناد رسمی و دفتر یاران، با توجه به شرایط خوداظهاری هر یک از دستورالعمل های مورد نظر به شرح بندهای فوق حسب مورد اقدام شود.
علی عسکری
رییس کل سازمان امور مالیاتی کشور
شماره: ۵۷۶۵ / ۲۰۰ /ص
تاریخ: ۰۴ / ۰۴ / ۱۳۹۲
پیوست:
دستورالعمل
دستورالعمل خوداظهاری در اجرای مقررات ماده ۱۵۸ ق.م.م برای درآمد مشمول مالیات و مالیات عملکرد سال ۱۳۹۱صاحبان مشاغل موضوع بندهای (الف،ب، ج) ماده ۹۵ قانون مالیاتهای مستقیم
بنا به اختیار حاصل از ماده ۱۵۸ قانون مالیاتهای مستقیم و با عنایت به آگهی منتشره در نیمه اول سال۱۳۹۱و در جهت اجرای مطلوبتر عدالت مالیاتی،استفاده بهینه از منابع و توسعه و ترویج فرهنگ خوداظهاری، سازمان امور مالیاتی کشور طرح خوداظهاری درآمد مشمول مالیات و مالیات عملکرد سال۱۳۹۱صاحبان مشاغل موضوع بندهای الف،ب و ج مـاده ۹۵ ق.م.م و همچنین صاحبان مشاغل موضوع بند ج ماده مذکور که در اجرای تبصره ۵ ماده ۱۰۰ قانون با اتحادیه ذیربط توافق نشده باشد را به مرحـلـه اجــراء درآورده اســـت. بنـابراین اظهارنامه های تسلیمی هریک از مؤدیان که با رعایت مقررات و شرایط زیر تسلیم گردد مشمول طرح خوداظهاری خواهد بود:
شرایط خوداظهاری:
1_ ارائه اظهارنامه مالیاتی عملکرد سال ۱۳۹۱ به صورت الکترونیکی یا غیر الکترونیکی (دستی) مطابق فرم نمونه سازمان امور مالیاتی کشور در موعد مقرر قانون ی.
2_ اظهارنامه مالیاتی شامل ترازنامه و حساب سود و زیان،خلاصه وضعیت درآمد و هزینه سالانه حسب مورد برای هر یک از مؤدیان بندهای ۰و ۳ ماده ۹۵ قانون مالیاتهای مستقیم تکمیل شده باشد.
3_ در موارد تقسیط مالیات ابرازی حداقل ۴۰ % مالیات به صورت نقد به همراه اظهارنامه و مابقی در ۶ قسط مساوی ماهانه تا پایان دی ماه ۱۳۹۲ تقسیط گردد.بدیهی است مؤدیانی که اظهارنامه خود را به صورت غیر الکترونیکی (دستی) تسلیم نمایند،مالیات ابرازی را بایستی کلاً همراه اظهارنامه پرداخت نمایند.
4_ عدم پرداخت اقساط در سررسید مقرر مانع از صدور برگ مالیات قطعی برای مؤدیانیکه در چارچوب خوداظهاری، اظهارنامه تسلیم نموده اند،نخواهد بود و در صورت عدم پرداخت اقساط تا پایان زمان مقرر، از تاریخ سررسید (تاریخ انقضای مهلت تسلیم اظهارنامه مالیاتی) مشمول جریمه مقرر در ماده ۱۹۰ ق.م.م خواهد بود.
5_ مؤدیانی که پرونده آنها به عنوان نمونه انتخاب و مورد رسیدگی قرار می گیرد و همچنین سایر مؤدیانی که اظهارنامه آنها خارج از چارچوب این دستورالعمل تسلیم شده است چنانچه دفتر درآمد و هزینه برای عملکرد سال ۱۳۹۱ ثبت و تحریر ننموده باشند جرایم مربوط، قابل بخشودگی نخواهد بود. (پلمپ دفتر درآمد و هزینه تا تاریخ ۳۰ / ۰۹ / ۱۳۹۱ مورد قبول است)
6_ اظهارنامه هایی که مالیات ابرازی عملکرد سال ۱۳۹۱ آنها نسبت به مالیات قطعی عملکرد سال ۱۳۹۰ از حداقل به شرح جدول زیر کمتر نباشد با رعایت بندهای ۱ الی ۳ فوق مشمول خوداظهاری خواهد بود.
نمونه انتخابی و سایر شرایط:
صاحبان مشاغل | شهر تهران و مراکز استانها | سایر نقاط کشور |
صاحبان مشاغل دارای پروانه تولیدی | ۱۴% | ۱۲% |
سایر مشاغل | ۱۶% | ۱۴% |
7_ در اجرای ماده ۱۵۸ قانون مالیاتهای مستقیم نمونه انتخابی برای رسیدگی از بین اظهارنامه های تسلیمی در چارچوب خوداظهاری حداکثر به میزان ۱۵ % (پانزده درصد) آن، انتخاب خواهند شد و مابقی بدون رسیدگی مورد قبول واقع و درآمد مشمول مالیات و مالیات ابرازی قطعی خواهد بود.
8_ با عنایت به آگهی منتشره در روزنامه های کثیرالانتشار در نیمه اول سال ۱۳۹۱،مؤدیانیکه ظرف ۵ سال متوالی (عملکرد سال های ۱۳۸۶ تا ۱۳۹۰) مالیات آنها بر اساس خوداظهاری یا توافق قطعی شده است، مالیات آنها برای عملکرد سال ۱۳۹۱ مشمول خوداظهاری موضوع این دستورالعمل نبوده و از طریق رسیدگی تعیین خواهد شد.
9_ مؤدیان ردیفهای ۱ الی ۷ و ۱۲ موضوع بند الف ماده ۹۶ قانون مالیاتهای مستقیم مشمول خوداظهاری نبوده و پرونده آنها کلاً توسط اداره امور مالیاتی مورد رسیدگی قرار می گیرد.
10_ مؤدیانی که اظهارنامه آنها به عنوان نمونه انتخاب و مورد رسیدگی قرار می گیرند در صورتیکه درآمد مشمول مالیات مشخصه قطعی (قبل از کسر معافیت) با رقم اظهار شده از طرف مؤدی بیش از ۱۵ درصد اختلاف داشته باشد مشمول حکم ماده ۱۹۴ ق.م.م خواهند بود.
11_ در اجرای مقررات ماده ۲۲۷ قانون مالیاتهای مستقیم،چنانچه طبق اسناد و مدارک بدست آمده ثابت شود مؤدی فعالیتهای داشته که درآمد آن را کتمان نموده است در این صورت مالیات مابه التفاوت برابر مقررات مطالبه و وصول خواهد شد.
12_مبنای تشخیص عمده فروشی از خرده فروشی مؤدیان،پروانه کسب صادره یا فهرست عمده فروشان که تا پایان سال ۱۳۹۱ از سوی اتحادیه ذیربط به اداره امور مالیاتی تسلیم شده باشد،خواهدبود.در مورد آندسته از مؤدیانیکه فاقد اتحادیه می باشند و یا وضعیت کسبی اعضاء اتحادیه از حیث عمده یا خرده فروشی در پروانه کسب صادره مشخص و تصریح نشده و یا فهرست مورد اشاره تا پایان سال ۱۳۹۱ تسلیم نشده باشد، ملاک سوابق پرونده مالیاتی می باشد.
علی عسکری
رییس کل سازمان امور مالیاتی کشور
شماره:۹۹۷۳/۲۰۰/ص
بنا به اختیار حاصل از ماده ۱۵۸ قانون مالیاتهای مستقیم و با عنایت به آگهی منتشره در نیمه اول سال ۱۳۹۱ و در جهت اجرای مطلوبتر عدالت مالیاتی،استفاده بهینه از منابع و توسعه و ترویج فرهنگ خوداظهاری، سازمان امور مالیاتی کشور طرح خوداظهاری درآمد مشمول مالیات و مالیات عملکرد سال ۱۳۹۱ صاحبان مشاغل موضوع بندهای الف،ب و ج ماده ۹۵ ق.م.م و همچنین صاحبان مشاغل موضوع بند ج ماده مذکور که در اجرای تبصره ۵ ماده ۱۰۰ قانون با اتحادیه ذیربط توافق نشده باشد را به مرحله اجراء درآورده است. بنابراین اظهارنامه های تسلیمی هریک از مؤدیان که با رعایت مقررات و شرایط زیر تسلیم گردد مشمول طرح خوداظهاری خواهد بود:
شرایط خوداظهاری:
1_ ارائه اظهارنامه مالیاتی عملکرد سال ۱۳۹۱ به صورت الکترونیکی یا غیر الکترونیکی (دستی) مطابق فرم نمونه سازمان امور مالیاتی کشور در موعد مقرر قانون ی.
2_ اظهارنامه مالیاتی شامل ترازنامه و حساب سود و زیان،خلاصه وضعیت درآمد و هزینه سالانه حسب مورد برای هر یک از مؤدیان بندهای الف،ب و ج ماده ۹۵ قانون مالیاتهای مستقیم تکمیل شده باشد.
3_ در موارد تقسیط مالیات ابرازی حداقل ۴۰ % مالیات به صورت نقد به همراه اظهارنامه و مابقی در ۶ قسط مساوی ماهانه تا پایان دی ماه ۱۳۹۲ تقسیط گردد.بدیهی است مؤدیانی که اظهارنامه خود را به صورت غیر الکترونیکی (دستی) تسلیم نمایند،مالیات ابرازی را بایستی کلاً همراه اظهارنامه پرداخت نمایند.
4_ عدم پرداخت اقساط در سررسید مقرر مانع از صدور برگ مالیات قطعی برای مؤدیانیکه در چارچوب خوداظهاری، اظهارنامه تسلیم نموده اند،نخواهد بود و در صورت عدم پرداخت اقساط تا پایان زمان مقرر، از تاریخ سررسید (تاریخ انقضای مهلت تسلیم اظهارنامه مالیاتی) مشمول جریمه مقرر در ماده ۱۹۰ ق.م.م خواهد بود.
5_ مؤدیانی که پرونده آنها به عنوان نمونه انتخاب و مورد رسیدگی قرار می گیرد و همچنین سایر مؤدیانی که اظهارنامه آنها خارج از چارچوب این دستورالعمل تسلیم شده است چنانچه دفتر درآمد و هزینه برای عملکرد سال ۱۳۹۱ ثبت و تحریر ننموده باشند جرایم مربوط، قابل بخشودگی نخواهد بود. (پلمپ دفتر درآمد و هزینه تا تاریخ ۳۰ / ۰۹ / ۱۳۹۱ مورد قبول است)
6_ اظهارنامه هایی که مالیات ابرازی عملکرد سال ۱۳۹۱ آنها نسبت به مالیات قطعی عملکرد سال ۱۳۹۰ از حداقل به شرح جدول زیر کمتر نباشد با رعایت بندهای ۱ الی ۳ فوق مشمول خوداظهاری خواهد بود.
صاحبان مشاغل | شهر تهران و مراکز استانها | سایر نقاط کشور |
صاحبان مشاغل دارای پروانه تولیدی | ۱۴% | ۱۲% |
سایر مشاغل | ۱۶% | ۱۴% |
نمونه انتخابی و سایر شرایط:
7_ در اجرای ماده ۱۵۸ قانون مالیاتهای مستقیم نمونه انتخابی برای رسیدگی از بین اظهارنامه های تسلیمی در چارچوب خوداظهاری حداکثر به میزان ۱۵ % (پانزده درصد) آن، انتخاب خواهند شد و مابقی بدون رسیدگی مورد قبول واقع و درآمد مشمول مالیات و مالیات ابرازی قطعی خواهد بود.
8_ با عنایت به آگهی منتشره در روزنامه های کثیرالانتشار در نیمه اول سال ۱۳۹۱،مؤدیانیکه ظرف ۵ سال متوالی (عملکرد سال های ۱۳۸۶ تا ۱۳۹۰) مالیات آنها بر اساس خوداظهاری یا توافق قطعی شده است، مالیات آنها برای عملکرد سال ۱۳۹۱ مشمول خوداظهاری موضوع این دستورالعمل نبوده و از طریق رسیدگی تعیین خواهد شد.
9_ مؤدیان ردیفهای ۱ الی ۷ و ۱۲ موضوع بند الف ماده ۹۶ قانون مالیاتهای مستقیم مشمول خوداظهاری نبوده و پرونده آنها کلاً توسط اداره امور مالیاتی مورد رسیدگی قرار می گیرد.
10_ مؤدیانی که اظهارنامه آنها به عنوان نمونه انتخاب و مورد رسیدگی قرار می گیرند در صورتیکه درآمد مشمول مالیات مشخصه قطعی (قبل از کسر معافیت) با رقم اظهار شده از طرف مؤدی بیش از ۱۵ درصد اختلاف داشته باشد مشمول حکم ماده ۱۹۴ ق.م.م خواهند بود.
11_ در اجرای مقررات ماده ۲۲۷ قانون مالیاتهای مستقیم،چنانچه طبق اسناد و مدارک بدست آمده ثابت شود مؤدی فعالیتهای داشته که درآمد آن را کتمان نموده است در این صورت مالیات مابه التفاوت برابر مقررات مطالبه و وصول خواهد شد.
12_مبنای تشخیص عمده فروشی از خرده فروشی مؤدیان،پروانه کسب صادره یا فهرست عمده فروشان که تا پایان سال ۱۳۹۱ از سوی اتحادیه ذیربط به اداره امور مالیاتی تسلیم شده باشد،خواهدبود.در مورد آندسته از مؤدیانیکه فاقد اتحادیه می باشند و یا وضعیت کسبی اعضاء اتحادیه از حیث عمده یا خرده فروشی در پروانه کسب صادره مشخص و تصریح نشده و یا فهرست مورد اشاره تا پایان سال ۱۳۹۱ تسلیم نشده باشد، ملاک سوابق پرونده مالیاتی می باشد.
علی عسکری
رییس کل سازمان امور مالیاتی کشور
شماره:۵۷۶۵/۲۰۰/ص
دستورالعمل
تمدید مهلت پلمپ دفاتر در اجرای دستورالعمل های خوداظهاری و توافق عملکرد سال ۱۳۹۰
پیرو دستورالعمل شماره ۱۷۴۶۹ / ۲۰۰ مورخ ۲۹ / ۰۸ / ۱۳۹۱ موضوع خوداظهاری و توافق عملکرد سال ۱۳۹۰،نظر به تعطیلی ناشی از آلودگی هوا و تقارن آن با پایان مهلت ثبت نام اشخاص حقیقی جهت دریافت شماره اقتصادی (۱۵ / ۰۹ / ۱۳۹۱) بدینوسیله مهلت ثبت نام اشخاص مذکور تا تاریخ ۲۲ / ۰۹ / ۱۳۹۱ تمدید می گردد.
علی عسکری
رئیس کل سازمان امور مالیاتی کشور
شماره: ۱۷۴۶۹ / ۲۰۰
تاریخ: ۲۹ / ۰۸ / ۱۳۹۱
پیوست: دارد
دستورالعمل
تمدید مهلت ثبت نام و پلمپ دفاتر در اجرای دستورالعمل های خوداظهاری و توافق عملکرد سال ۱۳۹۰
پیرو دستورالعمل شماره ۱۲۳۹۷ / ۲۰۰ مورخ ۲۱ / ۰۶ / ۱۳۹۱ و بند ۴ دستورالعمل های شماره ۸۸۲۳ / ۲۰۰ مورخ ۲۷ / ۰۴ / ۱۳۹۱،۸۱۸۴ / ۲۰۰ مورخ ۲۰ / ۰۴ / ۱۳۹۱ و ۱۳۷۰۱ / ۲۳۰ مورخ ۱۷ / ۰۴ / ۱۳۹۱ درخصوص پلمپ و تحریر دفاتر عملکرد سال ۹۰ و بند ۵ دستورالعمل های شماره ۸۸۲۳ / ۲۰۰ مورخ ۲۷ / ۰۴ / ۱۳۹۱،۸۱۸۴ / ۲۰۰ مورخ ۲۰ / ۰۴ / ۱۳۹۱،۱۳۷۰۱ / ۲۳۰ مورخ ۱۷ / ۰۴ / ۱۳۹۱،۷۶۳۷ / ۲۰۰ مورخ ۱۳ / ۰۴ / ۱۳۹۱ و ۶۵۷۷ / ۲۰۰ مورخ ۱۳ / ۰۳ / ۱۳۹۱ و بند ۳ دستورالعمل شماره ۶۵۷۸ / ۲۰۰ مورخ ۳۱ / ۰۳ / ۱۳۹۱ موضوع ثبت نام برای دریافت شماره اقتصادی بدین وسیله مقرر می گردد:
مؤدیان مشمول دستورالعمل های مزبور که نسبت به پلمپ و تحریر دفاتر قانون ی برای عملکرد سال ۱۳۹۱ تا تاریخ ۳۰ / ۰۷ / ۱۳۹۱ اقدام ننموده اند و یا در صورتی که تا تاریخ ۳۰ / ۰۸ / ۱۳۹۱ برای دریافت شماره اقتصادی در سامانه سازمان امور مالیاتی کشور ثبت نام نکرده باشند در صورتی که حداکثر تا تاریخ ۱۵ / ۰۹ / ۱۳۹۱ نسبت به پلمپ دفاتر قانون ی برای عملکرد سال ۱۳۹۱ و همچنین ثبت نام برای دریافت شماره اقتصادی اقدام نمایند با رعایت سایر شرایط دستورالعمل های مذکور برای عملکرد سال ۱۳۹۰ مشمول خوداظهاری و توافق حسب مورد خواهند بود.
علی عسکری
رئیس کل سازمان امور مالیاتی کشور
شماره: ۱۲۳۹۷ / ۲۰۰
تاریخ: ۲۱ / ۰۶ / ۱۳۹۱
پیوست:
دستورالعمل
خوداظهاری عملکرد سال ۱۳۹۰ مؤدیانی که تا تاریخ ۳۰ / ۱۱ / ۱۳۹۰ نسبت به پلمپ دفاتر سال ۱۳۹۰ اقدام ننموده اند
پیرو بند ۴ دستورالعمل های شماره ۶۵۷۷ / ۲۰۰ مورخ ۳۱ / ۰۳ / ۱۳۹۱ و ۷۶۳۷ / ۲۰۰ مورخ ۱۳ / ۰۴ / ۱۳۹۱ درخصوص پلمپ و تحریر دفاتر عملکرد سال ۱۳۹۰ حداکثر تا تاریخ ۳۰ / ۱۱ / ۱۳۹۰،بدینوسیله مقرر می گردد:
مؤدیان مشمول دستورالعمل های مذکور که نسبت به پلمپ و تحریر دفاتر قانون ی برای عملکرد سال ۱۳۹۰ تا تاریخ مزبور اقدام ننموده اند در صورتی که حداکثر تا تاریخ ۳۰ / ۰۷ / ۱۳۹۱ نسبت به پلمپ دفاتر قانون ی برای عملکرد سال ۱۳۹۱ اقدام نمایند با رعایت سایر شرایط دستورالعمل های مذکور برای عملکرد سال ۱۳۹۰ مشمول خوداظهاری خواهند بود.
علی عسکری
رئیس کل سازمان امور مالیاتی کشور
شماره: ۸۸۲۳ / ۲۰۰
تاریخ: ۲۷ / ۰۴ / ۱۳۹۱
پیوست:
دستورالعمل
دستورالعمل خوداظهاری درآمد مشمول مالیات و مالیات عملکرد سال ۱۳۹۰ اعضای سازمان نظام مهندسی ساختمان در اجرای ماده ۱۵۸ جهت مشمولین بند (ب) ماده ۹۵ قانون مالیاتهای مستقیم
بنا به اختیار حاصل از ماده ۱۵۸ ق.م.م، با عنایت به آگهی منتشره در نیمه اول سال ۱۳۹۰ و در جهت اجرای مطلوبتر عدالت مالیاتی، استفاده بهینه از منابع، توسعه و ترویج فرهنگ خوداظهاری، سازمان امور مالیاتی کشور طرح خوداظهاری درآمد مشمول مالیات و مالیات عملکرد سال ۱۳۹۰ صاحبان مشاغل موضوع ماده ۹۵ قانون مالیاتهای مستقیم را به مرحله اجرا درآورده است. بنابراین اظهارنامه های تسلیمی هر یک از اعضای سازمان نظام مهندسی ساختمان که به شرح این دستورالعمل و با رعایت مقررات و شرایط زیر تسلیم شده باشد،مشمول طرح خوداظهاری قرار می گیرد:
الف- شرایط خوداظهاری:
1_ تسلیم اظهارنامه مالیاتی عملکرد سال ۱۳۹۰ در موعد مقرر قانون ی. (۳۱ / ۰۴ / ۱۳۹۱)
2_ درج صحیح اطلاعات هویتی، شماره ملی، نشانی و کد پستی محل فعالیت در فرم اظهارنامه مالیاتی و تسلیم تصویر کارت ملی و قبض تلفن محل فعالیت به همراه اظهارنامه اعم از حضوری یا پستی.
3_ تکمیل فرم حساب درآمد و هزینه به صورت کامل در فرم اظهارنامه مالیاتی.
4_ دفتر درآمد و هزینه برای عملکرد سال ۱۳۹۰ پلمپ و تحریر شده باشد. (پلمپ دفتر تا تاریخ ۳۰ / ۱۱ / ۱۳۹۰ مورد قبول است) هریک از اعضای سازمان نظام مهندسی ساختمان که تا تاریخ مذکور نسبت به پلمپ یا تحریر دفتر اقدام ننموده است در صورتیکه حداکثر تا تاریخ ۳۰ / ۰۷ / ۱۳۹۱ نسبت به پلمپ و تحریر دفاتر عملکرد سال ۱۳۹۱ (شش ماهه اول) اقدام نماید با رعایت سایر شرایط این دستورالعمل مشمول خوداظهاری عملکرد سال ۱۳۹۰ خواهد بود.
5_ ثبت نام برای دریافت شماره اقتصادی حداکثر تا تاریخ ۳۰ / ۰۸ / ۱۳۹۱ در سامانه www.tax.gov.ir
6_ پرداخت یا تقسیط مالیات ابرازی، در موارد تقسیط مالیات ابرازی برای مؤدیانی که به صورت الکترونیکی نسبت به تسلیم اظهارنامه اقدام نموده اند حداقل ۳۰ % مالیات به صورت نقد به همراه اظهارنامه و مابقی در ۷ قسط مساوی ماهانه تا پایان بهمن ماه ۱۳۹۱ تقسیط گردد. برای سایر مؤدیان حداقل ۵۰ % مالیات به صورت نقد به همراه اظهارنامه و مابقی در ۵ قسط مساوی ماهانه تا پایان آذر ۱۳۹۱ تقسیط گردد. عدم پرداخت اقساط در سررسید مقرر مانع از صدور برگ قطعی برای مؤدیانی که در چارچوب توافق، اظهارنامه تسلیم نموده اند نخواهد بود. و در صورت عدم پرداخت اقساط تا پایان زمان مقرر در توافق، از تاریخ سررسید (تاریخ انقصای مهلت تسلیم اظهارنامه مالیاتی) مشمول جریمه مقرر در ماده ۱۹۰ ق.م.م خواهد بود.
7_ تسلیم فهرست اطلاعات مربوط به فعالیت های مهندسی در کل کشور به تفکیک نوع فعالیت و متراژ کارکرد هریک از آنها برای هر مورد کار به همراه اظهارنامه مالیاتی.
8_ اظهارنامه مالیاتی اعضایی که میزان مالیات آنها با توجه به متراژ کارکرد بابت فعالیتهای مهندسی، با رعایت ضرایب جدول زیر و براساس هر متر کارکرد حداقل به میزان مالیات تعیین شده برای هر متر مربع به شرح زیر ابراز شده باشد، مشروط بر اینکه نسبت به مالیات قطعی سال ۱۳۸۹ به اضافه ده درصد آن کمتر نباشد مشمول خوداظهاری خواهد بود.
جدول شماره (۱) مالیات متعلق بر مبنای نظارت ساختمان
متراژ فعالیت | تا ۴۵۰۰ مترمربع | از۴۵۰۱تا۶۳۰۰مترمربع نسبت به مازاد۴۵۰۰ متر | از۶۳۰۱تا۱۰۱۰۰مترمربع نسبت به مازاد ۶۳۰۰ متر | از۱۰۱۰۱مترمربع به بالا نسبت به مازاد ۱۰۱۰۰ مترمربع |
مالیات هر متر مربع | معاف | ۲۵۰۰ ریال | ۳۷۰۰ ریال | ۴۶۰۰ ریال |
جدول شماره (۲) نرخ تعدیل محاسبه کارکرد نسبت به نظارت ساختمان
نوع فعالیت | نظارت ساختمان | طراحی ساختمان | محاسبات ساختمان | تأسیسات مکانیکی | تأسیسات برق | طراحی مهندسان شهرساز و نقشه بردار | ||
طراحی | نظارت | طراحی | نظارت | |||||
ضریب متراژ | ۱۰۰% | ۴۵% | ۴۵% | ۲۷% | ۲۷% | ۲۰% | ۲۰% | ۲۰% |
9_ چنانچه هریک از اعضاء سازمان نظام مهندسی ساختمان دارای شغل دیگری بوده و از معافیت موضوع ماده ۱۰۱ ق.م.م در آن بخش استفاده نموده باشد، در این صورت حداقل مالیات موضوع این دستورالعمل، بدون در نظر گرفتن معافیت مقرر، پس از محاسبه از درآمد مشمول مالیات متعلقه تعیین می گردد. در اجرای این بند، مالیات تا سقف متراژ معافیت براساس ستون های بعدی مذکور در جدول شماره (۱) محاسبه شود.
10_ مالیات مکسوره در اجرای ماده ۱۰۴ قانون مالیاتهای مستقیم از مالیات محاسبه شده به شرح فوق کسر می گردد.
ب- نمونه انتخابی:
11_ در اجرای ماده ۱۵۸ قانون مالیاتهای مستقیم نمونه انتخابی برای رسیدگی از بین اظهارنامه های تسلیمی در چارچوب خوداظهاری به میزان ۱۲ % (دوازده درصد) آن با نظر مدیرکل امور مالیاتی تعیین می گردد مشروط به اینکه در دو سال گذشته به عنوان نمونه انتخاب و رسیدگی نشده باشد.
12_ اظهارنامه هائی که حائز شرایط مقرر در این دستورالعمل بوده و به عنوان نمونه جهت رسیدگی انتخاب نشوند، قطعی تلقی می گردند.
13_ اعضائی که اظهارنامه آنها در اجرای بند (۱۱) این دستورالعمل به عنوان نمونه انتخاب و مورد رسیدگی قرار می گیرد، در صورتی که درآمد مشمول مالیات قطعی (قبل از کسر معافیت) بدست آمده با درآمد مشمول مالیات ابرازی طبق اظهارنامه تسلیمی آنان بیش از ۱۵ % اختلاف داشته باشد، مشمول حکم ماده ۱۹۴ ق.م.م خواهند بود.
ج- سایر شرایط:
14_ این دستورالعمل با در نظر گرفتن تعرفه حق الزحمه خدمات مهندسی رشته های معماری، عمران، مکانیک و برق و … مصوب سال ۱۳۹۰ تنظیم گردیده است، بنابراین چنانچه اسناد و مدارک مثبته ای بدست آید که هریک از اعضاء تعرفه مذکور را رعایت ننموده باشند (حق الزحمه بیش از مبلغ تعرفه دریافت نموده باشد) مالیات مابه التفاوت نسبت به تعرفه یاد شده، مطابق مقررات قانون مالیاتهای مستقیم، قابل مطالبه و وصول خواهد بود.
15_ اعضای سازمان نظام مهندسی که سال ۱۳۹۰ اولین سال فعالیت آنها می باشد مشمول این دستورالعمل نبوده و توسط اداره امور مالیاتی رسیدگی خواهند شد.
16_ مؤدیانی که پرونده عملکرد سال ۱۳۸۹ آنها تا زمان تسلیم اظهارنامه قطعی نشده باشد مشمول این دستورالعمل نبوده و توسط اداره امور مالیاتی رسیدگی خواهد شد.
17_ هرگاه اسناد و مدارک مثبته ای برای هریک از اعضاء تحصیل گردد که حاکی از بیش از ۴ % (چهار درصد) اختلاف متراژ ابرازی مؤدی با متراژ مندرج در اسناد و مدارک به دست آمده باشد و یا حاکی از درآمد یا فعالیتهای مرتبط دیگری باشد که مدارک آن توسط عضو ارائه نگردیده است، پرونده آن عضو با نظر و تأئید اداره کل مربوطه از خوداظهاری خارج و وفق قانون مورد رسیدگی قرار می گیرد.
18_ در صورتی که مسئولیت نظارت ساختمان یا محاسبه به موجب پروانه صادره به عهده دو یا چند نفر محول شود، در این صورت متراژ بین افراد فوق تسهیم می گردد.
19_ در صورتی که پس از صدور پروانه ساختمان، پروانه دیگری جهت افزایش بنا صادر شود، در صورت ابراز متراژ پروانه اولیه در فرم پیوست اظهارنامه به شرح بند (۷) به منظور اجتناب از محاسبه مضاعف مالیات، صرفاً افزایش بنا بابت پروانه ثانوی ملاک محاسبه مالیات قرار خواهد گرفت. همچنین هرگاه مهندسی پس از پرداخت مالیات براساس متراژ مندرج در برگه های طراحی و نظارت، به استناد مدارک مثبته اثبات نماید که امر طراحی و نظارت را انجام نداده است و این امر مورد تأئید مرجع صدور برگه های طراحی و نظارت نیز واقع گردد، در آن صورت مالیات دریافت شده با رعایت مفاد ماده ۲۴۲ ق.م.م مسترد خواهد شد.
20_ سازمان های نظام مهندسی ساختمان موظفند حداکثر تا تاریخ ۳۱ / ۰۶ / ۱۳۹۱ فهرست اطلاعات مربوط به فعالیتهای مهندسی هریک از مهندسین را به تفکیک نوع فعالیت و متراژ کارکرد هریک از آنها برای هر مورد کار به ادارات امور مالیاتی ذیربط تسلیم نمایند.
21_ سازمان نظام مهندسی ساختمان مکلف ایت تمام تلاش و مساعی خود را جهت جلب مشارکت اعضای خود به منظور رعایت مفاد این دستورالعمل به عمل آورد.
22_ مفاد این دستورالعمل پس از امضاء در هیچ مرحله ای قابل تجدید نظر و یا تغییر نخواهد بود.
علی عسکری
رئیس کل سازمان امور مالیاتی کشور
شماره: ۸۱۸۴ / ۲۰۰
تاریخ: ۲۰ / ۰۴ / ۱۳۹۱
پیوست:
دستورالعمل
دستورالعمل خوداظهاری درآمد مشمول مالیات و مالیات اعضای شورای عالی کارشناسی رسمی دادگستری در اجرای ماده ۱۵۸ قانون مالیاتهای مستقیم برای عملکرد سال ۱۳۹۰
بنا به اختیار حاصل از ماده ۱۵۸ ق.م.م، با عنایت به آگهی منتشره در نیمه اول سال ۱۳۹۰ و در جهت اجرای مطلوبتر عدالت مالیاتی، استفاده بهینه از منابع، توسعه و ترویج فرهنگ خوداظهاری، سازمان امور مالیاتی کشور طرح خوداظهاری درآمد مشمول مالیات و مالیات عملکرد سال ۱۳۹۰ صاحبان مشاغل موضوع ماده ۹۵ قانون مالیاتهای مستقیم را به مرحله اجرا درآورده است. بنابراین اظهارنامه های تسلیمی هر یک از اعضای کانون کارشناسان رسمی دادگستری که به شرح این دستورالعمل و با رعایت مقررات و شرایط زیر تسلیم شده باشد،مشمول طرح خوداظهاری قرار می گیرد:
الف- شرایط خوداظهاری:
1_ تسلیم اظهارنامه مالیاتی عملکرد سال ۱۳۹۰ در موعد مقرر قانون ی. (حداکثر تا تاریخ ۳۱ / ۰۴ / ۱۳۹۱)
2_ درج صحیح اطلاعات هویتی، شماره ملی، نشانی و کد پستی محل فعالیت در فرم اظهارنامه مالیاتی و تسلیم تصویر کارت ملی و قبض تلفن محل فعالیت به همراه اظهارنامه اعم از حضوری یا پستی.
3_ تکمیل فرم حساب درآمد و هزینه به صورت کامل در فرم اظهارنامه مالیاتی.
4_ دفتر درآمد و هزینه برای عملکرد سال ۱۳۹۰ پلمپ و تحریر شده باشد. (پلمپ دفتر تا تاریخ ۳۰ / ۱۱ / ۱۳۹۰ مورد قبول است) هریک از کارشناسان رسمی دادگستری که تا تاریخ مذکور نسبت به پلمپ یا تحریر دفتر اقدام ننموده باشد در صورتیکه حداکثر تا تاریخ ۳۰ / ۰۷ / ۱۳۹۱ نسبت به پلمپ و تحریر دفاتر عملکرد سال ۱۳۹۱ (هفت ماهه اول) اقدام نماید با رعایت سایر شرایط این دستورالعمل مشمول خوداظهاری عملکرد سال ۱۳۹۰ خواهد بود.
5_ ثبت نام برای دریافت شماره اقتصادی حداکثر تا تاریخ ۳۰ / ۰۸ / ۱۳۹۱ در سامانه www.tax.gov.ir
6_ پرداخت یا تقسیط مالیات ابرازی، در موارد تقسیط مالیات ابرازی برای مؤدیانی که به صورت الکترونیکی نسبت به تسلیم اظهارنامه اقدام نموده اند حداقل ۳۰ % مالیات به صورت نقد به همراه اظهارنامه و مابقی در ۷ قسط مساوی ماهانه تا پایان بهمن ماه ۱۳۹۱ تقسیط گردد. برای سایر مؤدیان حداقل ۵۰ % مالیات به صورت نقد به همراه اظهارنامه و مابقی در ۵ قسط مساوی ماهانه تا پایان آذر ۱۳۹۱ تقسیط گردد. عدم پرداخت اقساط در سررسید مقرر مانع از صدور برگ قطعی برای مؤدیانی که در چارچوب خوداظهاری، اظهارنامه تسلیم نموده اند نخواهد بود. و در صورت عدم پرداخت اقساط در زمان مقرر، از تاریخ سررسید (تاریخ انقصای مهلت تسلیم اظهارنامه مالیاتی) مشمول جریمه مقرر در ماده ۱۹۰ ق.م.م خواهد بود.
7_ به منظور اجرای مفاد این دستورالعمل، کانون های سراسر کشور براساس اطلاعات و مدارک واصله از واحدهای قضائی و دستگاههای اجرائی و سایر اشخاص حقیقی و حقوقی، میزان کارکرد هریک از اعضاءرا طبق فرم های گواهی عملکرد مالی کارشناس، با ذکر مشخصات کامل و نشانی آنان حداکثر تا تاریخ ۲۵ / ۰۴ / ۱۳۹۱ به ادارات کل امور مالیاتی ذیربط ارائه می نمایند.
8_ اظهارنامه کارشناسان رسمی که میزان درآمد ابرازی آن ها حداقل به میازن مبلغ اعلامی توسط کانون کارشناسان رسمی دادگستری به شرح بند (۷) فوق، به اضافه (۱۰) درصد آن بابت سایر فعالیت های کارشناسی به صورت آزاد، ابراز شده، و درآمد مشمول مالیات آن نیز حداقل به میزان پنجاه درصد (۵۰ %) مبالغ مذکور ابراز شده باشد، مشمول خوداظهاری خواهد بود.
9_ مالیات مکسوره در اجرای ماده ۱۰۴ ق.م.م با رعایت مقررات از مالیات محاسبه شده به شرح فوق کسر می گردد.
10_ اظهارنامه مالیاتی عملکرد سال ۱۳۹۰ اعضایی که مطابق با شرایط این دستورالعمل تسلیم شده باشد، مشمول طرح خوداظهاری خواهد بود.
ب- نمونه انتخابی:
11_ در اجرای ماده ۱۵۸ قانون مالیاتهای مستقیم نمونه انتخابی برای رسیدگی از بین اظهارنامه های تسلیمی در چارچوب خوداظهاری به میزان ۱۲ % (دوازده درصد) آن، با نظر مدیرکل امور مالیاتی ذیربط تعیین می گردد.
12_ اظهارنامه هائی که حائز شرایط مقرر در این دستورالعمل بوده و به عنوان نمونه جهت رسیدگی انتخاب نشوند، قطعی تلقی می گردند.
13_ اعضائی که اظهارنامه آنها در اجرای بند (۱۱) این دستورالعمل، به عنوان نمونه انتخاب و مورد رسیدگی قرار می گیرد، در صورتی که درآمد مشمول مالیات قطعی (قبل از کسر معافیت) با درآمد مشمول مالیات ابرازی طبق اظهارنامه تسلیمی آنان بیش از ۱۵ % اختلاف داشته باشد، مشمول حکم ماده ۱۹۴ ق.م.م خواهند بود.
ج- سایر شرایط:
14_ هرگاه اسناد و مدارک مثبته ای برای هریک از اعضاء تحصیل گردد که مؤید درآمدی بیش از درآمد ابرازی اعضاءباشد– به استثنای مواردی که به عنوان نمونه انتخاب شده و برابر مقررات مورد رسیدگی قرار می گیرند– در مورد پرونده مالیاتی این گروه از کارشناسان، به شرح زیر اقدام خواهد شد:
الف- در صورت عدم صدور برگ قطعی، با رعایت مرور زمان موضوع ماده ۱۵۶ ق.م.م این گونه مؤدیان از چارچوب این دستورالعمل خارج، و پرونده آنان برابر قانون و مقررات مالیاتهای مستقیم توسط ادارات امور مالیاتی مورد رسیدگی قرار خواهد گرفت.
ب- در صورت صدور برگ قطعی، مابه التفاوت مالیات در اجرای مواد ۱۵۶ و ۲۲۷ قانون مالیاتهای مستقیم به علاوه جرایم مربوط مطالبه خواهد شد.
15_ کانون کارشناسان رسمی دادگستری تمام تلاش و مساعی خود را جهت جلب مشارکت اعضای خود به منظور رعایت مفاد این دستورالعمل به عمل خواهد آورد.
16_ مفاد این دستورالعمل پس از امضاءدر هیچ مرحله ای قابل تجدیدنظر و یا تغییر نخواهد بود.
علی عسکری
رئیس کل سازمان امور مالیاتی کشور
شماره: ۱۳۷۰۱ / ۲۳۰ /د
تاریخ: ۱۷ / ۰۴ / ۱۳۹۱
پیوست: دارد
دستورالعمل
ارسال دستورالعمل خوداظهاری اعضای سازمان نظام پزشکی کشور در اجرای ماده ۱۵۸ قانون مالیاتهای مستقیم برای عملکرد سال ۱۳۹۰
احتراماً،در اجرای ماده ۱۵۸ قانون مالیاتهای مستقیم،به پیوست دستورالعمل خوداظهاری درآمد مشمول مالیات و مالیات عملکرد سال ۱۳۹۰ اعضای سازمان نظام پزشکی کشور به شماره ۷۸۸۷ / ۲۰۰ مورخ ۱۷ / ۴ / ۹۱ برای اجراء ارسال می گردد. مقتضی است ادارات امور مالیاتی با توجه به دستورالعمل مذکور اطلاع رسانی و اقدام لازم به عمل آورند.
حسین وکیلی
معاون مالیاتهای مستقیم
شماره: ۷۶۳۷ / ۲۰۰
تاریخ: ۱۳ / ۰۴ / ۱۳۹۱
پیوست:
دستورالعمل
دستورالعمل خوداظهاری اعضای کانون سردفتران و دفتر یاران در اجرای ماده ۱۵۸ قانون مالیاتهای مستقیم برای عملکرد سال ۱۳۹۰
بنا به اختیار حاصل از ماده ۱۵۸ ق.م.م، با عنایت به آگهی منتشره در نیمه اول سال ۱۳۹۰ و در جهت اجرای مطلوبتر عدالت مالیاتی، استفاده بهینه از منابع، توسعه و ترویج فرهنگ خوداظهاری، سازمان امور مالیاتی کشور طرح خوداظهاری درآمد مشمول مالیات و مالیات عملکرد سال ۱۳۹۰ صاحبان مشاغل موضوع ماده ۹۵ قانون مالیاتهای مستقیم را به مرحله اجرا درآورده است. بنابراین اظهارنامه های تسلیمی هر یک از اعضای کانون سردفتران و دفتریاران که به شرح این دستورالعمل و با رعایت مقررات و شرایط زیر تسلیم شده باشد مشمول طرح خوداظهاری قرار می گیرد:
الف- شرایط خوداظهاری:
1_ تسلیم اظهارنامه مالیاتی عملکرد سال ۱۳۹۰ در موعد مقرر قانون ی. (حداکثر تا تاریخ ۳۱ / ۰۴ / ۱۳۹۱)
2_ درج صحیح اطلاعات هویتی، شماره ملی، نشانی و کد پستی محل فعالیت در فرم اظهارنامه مالیاتی و تسلیم تصویر کارت ملی و قبض تلفن محل فعالیت به همراه اظهارنامه اعم از حضوری یا پستی.
3_ تکمیل فرم حساب درآمد و هزینه به صورت کامل در فرم اظهارنامه مالیاتی.
4_ دفتر درآمد و هزینه برای عملکرد سال ۱۳۹۰ پلمپ و تحریر شده باشد. (پلمپ دفتر تا تاریخ ۳۰ / ۱۱ / ۱۳۹۰ مورد قبول است)
5_ ثبت نام برای دریافت شماره اقتصادی حداکثر تا تاریخ ۳۰ / ۰۸ / ۱۳۹۱ در سامانه www.tax.gov.ir
6_ ثبت نام در نظام مالیات بر ارزش افزوده و تسلیم اظهارنامه مربوط حداکثر تا تاریخ ۳۱ / ۰۶ / ۱۳۹۱.
7_ پرداخت یا تقسیط مالیات ابرازی، در موارد تقسیط مالیات ابرازی برای مؤدیانی که به صورت الکترونیکی نسبت به تسلیم اظهارنامه اقدام نموده اند حداقل ۳۰ % مالیات به صورت نقد به همراه اظهارنامه و مابقی در ۷ قسط مساوی ماهانه تا پایان بهمن ماه ۱۳۹۱ تقسیط گردد. برای سایر مؤدیان حداقل ۵۰ % مالیات به صورت نقد به همراه اظهارنامه و مابقی در ۵ قسط مساوی ماهانه تا پایان آذر ۱۳۹۱ تقسیط گردد. عدم پرداخت اقساط در سررسید مقرر مانع از صدور برگ قطعی برای مؤدیانی که در چارچوب دستورالعمل، اظهارنامه تسلیم نموده اند نخواهد بود. و در صورت عدم پرداخت اقساط تا پایان زمان مقرر در زمان مقرر، از تاریخ سررسید (تاریخ انقصای مهلت تسلیم اظهارنامه مالیاتی) مشمول جریمه مقرر در ماده ۱۹۰ ق.م.م خواهد بود.
8_ تکمیل و ارایه جدول دریافتی ماهانه عملکرد سال ۱۳۹۰ بابت حق تحریر و اسناد، گواهی امضاء و سایر موارد با درج شماره اولین و آخرین سند ماهانه) با ذکر مبالغ پرداختی به دفتریاران به همراه اظهارنامه.
9_ اظهارنامه های صاحبان دفاتر اسناد رسمی که درآمد مشمول مالیات ابرازی آنها حداقل با احتساب ضریب ۳۹ % به درآمد ابرازی، پس از کسر ۴۰ % از حق التحریر و گواهی امضاء و سایر خدمات ثبتی، بابت پرداختی به کارکنان، دفتریاران و کانون، ابراز شده باشد، مشمول خوداظهاری می باشد. درآمد مشمول مالیات فوق پس از کسر معافیت سالانه مشمول مالیات به نرخ ماده ۱۳۱ ق.م.م می باشد.
10_ اظهارنامه های عملکرد سال ۱۳۹۰ هریک از دفتریاران که میزان درآمد ابرازی آنها، حداقل به میزان دریافتی مطابق جدول ارائه شده به شرح بند (۸) فوق بوده و درآمد مشمول مالیات ابرازی آنها نیز حداقل معادل ۶۰ % نسبت به کل مبلغ دریافتی ابراز شده و با رعایت این دستورالعمل تسلیم اداره امور مالیاتی شده باشد، مشمول خوداظهاری خواهد بود.
ب- نمونه انتخابی:
11_ در اجرای ماده ۱۵۸ قانون مالیاتهای مستقیم نمونه انتخابی برای رسیدگی از بین اظهارنامه های تسلیمی در چارچوب این دستورالعمل به میزان ۱۲ % (دوازده درصد) با نظر مدیرکل امور مالیاتی ذیربط تعیین می گردد، مشروط بر اینکه در دو سال گذشته به عنوان نمونه مورد رسیدگی قرار نگرفته باشد.
12_ اظهارنامه هائی که حائز شرایط مقرر در این دستورالعمل بوده و به عنوان نمونه جهت رسیدگی انتخاب نشوند، قطعی تلقی می گردند. دفاتر اسناد رسمی مکلفند در صورت درخواست ادارات امور مالیاتی دفاتر حق تمبر مربوط به عملکرد سال ۱۳۹۰ را در اختیار آنان قرار دهند.
13_ ادارات کل امور مالیاتی، فهرست مؤدیان نمونه موضوع بند (۱۱) فوق را حداکثر تا تاریخ ۳۰ / ۱۰ / ۱۳۹۱ به کانون سردفتران و دفتریاران خواهند نمود.
14_ مؤدیانی که اظهارنامه آنها در اجرای بند (۱۱) این دستورالعمل به عنوان نمونه مورد رسیدگی قرار می گیرد، در صورتی که درآمد مشمول مالیات قطعی (قبل از کسر معافیت) با درآمد مشمول مالیات ابرازی طبق اظهارنامه تسلیمی آنان بیش از ۱۵ % اختلاف داشته باشد مشمول حکم ماده ۱۹۴ ق.م.م خواهند بود.
ج- سایر شرایط:
15_ هرگاه طبق اسناد و مدارک مثبت مشخص گرددوجوه دریافتی با درآمد مؤدی در عملکرد سال ۱۳۹۰ بیش از مبلغ ابرازی بوده است، مالیات درآمد کتمان شده با رعایت مقررات ماده ۱۵۷ ق.م.م قابل مطالبه و وصول خواهد بود. در این صورت مابه التفاوت مالیات در مورد دفاتر اسناد رسمی مشمول حکم قسمت اخیر تبصره ماده ۱۹۲ قانون مالیاتهای مستقیم خواهد بود.
16_ کانون سردفتران و دفتریاران، مکلف است فهست دریافتی هریک از دفاتر اسناد رسمی را به تفکیک نوع دریافتی هر دفترخانه و نیز اداره کل مربوط، حداکثر تا تاریخ ۱۵ / ۰۶ / ۱۳۹۱ به سازمان امور مالیاتی اعلام نمایند.
17_ این دستورالعمل مانع از مراجعه مأموران مالیاتی به دفاتر اسناد رسمی جهت رسیدگی به مالیاتهای تکلیفی مقرر در قانون مالیاتهای مستقیم از جمله حقوق نخواهد بود.
18_ کانون سردفتران و دفتریاران تمام تلاش و مساعی خود را جهت جلب مشارکت اعضای خود به منظور رعایت مفاد این دستورالعمل به عمل خواهد آورد. همچنین آماده هرگونه همکاری با سازمان امور مالیاتی کشور در جهت اجرای مطلوب طرح جامع مالیاتی کشور می باشد.
19_ ادارات کل امور مالیاتی آمادگی دارند تا با استقرار نیروهای کارآمد در کانون، راهنمائی های لازم را درخصوص چگونگی تنظیم و تکمیل اظهارنامه مالیاتی ارائه نمایند.
مفاد این دستورالعمل پس از امضاءدر هیچ مرحله ای قابل تغییر و یا تجدیدنظر نخواهد بود.
علی عسکری
رئیس کل سازمان امور مالیاتی کشور
ه: ۶۵۷۷ / ۲۰۰
تاریخ: ۳۱ / ۰۳ / ۱۳۹۱
پیوست:
دستورالعمل
دستورالعمل خوداظهاری در اجرای مقررات ماده ۱۵۸ ق.م.م برای درآمد مشمول مالیات و مالیات عملکرد سال ۱۳۹۰ صاحبان مشاغل موضوع بندهای الف ب، ج ماده ۹۵ قانون مالیاتهای مستقیم
بنا به اختیار حاصل از ماده ۱۵۸ قانون مالیاتهای مستقیم و با عنایت به آگهی منتشره در نیمه اول سال ۱۳۹۰ و در جهت اجرای مطلوبتر عدالت مالیاتی، استفاده بهینه از منابع و توسعه و ترویج فرهنگ خوداظهاری، سازمان امور مالیاتی کشور طرح خوداظهاری درآمد مشمول مالیات و مالیات عملکرد سال ۱۳۹۰ صاحبان مشاغل موضوع بندهای الف ب و ج ماده ۹۵ ق.م.م را به مرحله اجراء درآورده است. بنابراین اظهارنامه های تسلیمی هریک از مودیان که با رعایت مقررات و شرایط زیر تسلیم شده باشد مشمول طرح خوداظهاری خواهد بود:
شرایط خوداظهاری:
1_ ۱- تسلیم اظهارنامه مالیاتی عملکرد سال ۱۳۹۰ در موعد مقرر قانون ی حداکثر تا تاریخ ۳۱ / ۴ / ۱۳۹۱) .
2_ ۲- درج صحیح اطلاعات هویتی،شماره ملی نشانی وکد پستی محل فعالیت در فرم اظهارنامه مالیاتی و تسلیم تصویر کارت ملی و قبض تلفن ثابت محل فعالیت به همراه اظهارنامه اعم از حضوری یا پستی .
3_ ۳- اظهارنامه مالیاتی شامل ترازنامه و حساب سود و زیان،حساب درآمد و هزینه و خلاصه وضعیت درآمد و هزینه حسب مورد برای هر یک از مؤدیان مزبور به طور کامل تکمیل شده باشد.
4_ ۴- دفاتر روزنامه و کل و یا درآمد و هزینه حسب مورد برای عملکرد سال ۱۳۹۰ پلمب و تحریر شده باشد پلمپ دفتر درآمد و هزینه تا تاریخ ۳۰ / ۱۱ / ۱۳۹۰ مورد قبول است .
5_ ۵- ثبت نام برای دریافت شماره اقتصادی حداکثر تا تاریخ ۳۰ / ۸ / ۱۳۹۱ در سامانه www.tax.gov.ir
6_ ۶- ثبت نام و تسلیم اظهارنامه در نظام مالیات بر ارزش افزوده. مؤدیان مشمول نظام مالیات بر ارزش افزوده با توجه به فراخوان های انجام شده در صورتیکه تا کنون ثبت نام ننموده باشند، حداکثر تا تاریخ ۳۱ / ۶ / ۱۳۹۱ ثبت نام و اظهارنامه مربوط را تسلیم نمایند) .
7_ ۷- پرداخت یا تقسط مالیات ابرازی؛ در موارد تقسیط مالیات ابرازی برای مودیانیکه بصورت الکترونیکی نسبت به تسلیم اظهارنامه اقدام نموده اند، حداقل ۳۰ % مالیات بصورت نقد به همراه اظهارنامه و مابقی در ۷ قسط مساوی ماهانه تا پایان بهمن ماه ۱۳۹۱ و برای سایر مودیان حداقل ۵۰ % مالیات بصورت نقد به همراه اظهارنامه و مابقی در ۵ قسط مساوی ماهانه تا پایان آذر ماه ۱۳۹۱ تقسیط میگردد. عدم پرداخت اقساط در سررسید مقرر مانع از صدور برگ مالیات قطعی برای مؤدیانیکه در چارچوب خوداظهاری اظهارنامه تسلیم نموده اند نخواهد بود . و در صورت عدم پرداخت اقساط تا پایان زمان مقرر، از تاریخ سررسید (تاریخ انقضای مهلت تسلیم اظهارنامه مالیاتی مشمول جریمه مقرر در ماده ۱۹۰ ق.م.م. خواهد بود.
نمونه انتخابی و سایر شرایط
8_ ۸- در اجرای مقررات ماده ۱۵۸ قانون مالیاتهای مستقیم، اظهارنامه هایی که مالیات ابرازی عملکرد سال ۱۳۹۰ آنها حداقل به میزان ۱۵ درصد رشد نسبت به مالیات قطعی عملکرد سال ۱۳۸۹ و با رعایت بندهای ۱ الی ۷ فوق و در مهلت مقرر قانون ی تسلیم شده باشد مشمول خوداظهاری بوده و عمدتاً بدون رسیدگی مورد قبول واقع و ۱۲ درصد از آنها با در نظر گرفتن میزان مالیات ابرازی،سوابق مالیاتی و نوع فعالیت توسط اداره کل امور مالیاتی بعنوان نمونه انتخاب و رسیدگی خواهند شد. مشروط بر اینکه در سه سال اخیر بعنوان نمونه انتخاب و رسیدگی نشده باشد.
9_ ۹- مؤدیانی که پرونده مالیات عملکرد سال ۱۳۸۹ آنان تا زمان تسلیم اظهارنامه قطعی نشده است آخرین مالیات قطعی شده با ۲۰ % افزایش سالانه مبنای محاسبه حداقل رشد قرار می گیرد. (مشروط براینکه پس از آخرین عملکرد قطعی شده بعنوان نمونه رسیدگی نشده باشد) .
۱۰ ۱۰- مؤدیان ردیفهای ۱ الی ۷ و ۱۲ موضوع بند الف ماده ۹۶ قانون مالیاتهای مستقیم مشمول خوداظهاری نبوده و پرونده آنها کلاً توسط اداره امور مالیاتی مورد رسیدگی قرار می گیرد.
۱۱ ۱۱- مؤدیانی که اظهارنامه آنها بعنوان نمونه انتخاب و مورد رسیدگی قرار می گیرند در صورتیکه درآمد مشمول مالیات مشخصه قطعی (قبل از کسر معافیت) با رقم اظهار شده از طرف مودی بیش از ۱۵ درصد اختلاف داشته باشد مشمول حکم ماده ۱۹۴ ق.م.م خواهند بود.
۱۲ ۱۲- در اجرای مقررات ماده ۲۲۷ قانون مالیاتهای مستقیم،چنانچه طبق اسناد ومدارک ثابت شود مودی فعالیتهای داشته که درآمد آن را کتمان نموده است در این صورت مالیات مابه التفاوت برابر مقررات مطالبه و وصول خواهد شد.
۱۳ ۱۳- آن دسته از مؤدیان موضوع بند ج ماده ۹۵ قانون مالیاتهای مستقیم که فاقد اتحادیه بوده و یا اتحادیه آنها در اجرای تبصره ۵ ماده ۱۰۰ ق.م.م با اداره کل امور مالیاتی توافق ننموده است، مودیان مذکور در صورت رعایت این دستورالعمل مشمول خوداظهاری خواهند بود.
۱۴ ۱۴- مؤدیانیکه این دستورالعمل را رعایت ننمایند مشمول طرح خوداظهاری نبوده و پرونده آنها برابر مقررات توسط ادارات امور مالیاتی رسیدگی خواهند شد.
۱۵ ۱۵- مبنای تشخیص عمده فروشی یاخرده فروشی مودیان،پروانه کسب صادره از سوی مراجع ذیربط می باشد. در مورد آندسته از مودیانیکه فاقد اتحادیه می باشند و یا وضعیت کسبی اعضاء اتحادیه از حیث عمده یا خرده فروشی در پروانه کسب صادره تا زمان تسلیم اظهارنامه مشخص نشده باشد، ملاک سوابق پرونده مالیاتی می باشد.
۱۶ ۱۶- ادارات کل امور مالیاتی ترتیبی اتخاذ نمایند برگه های مالیات قطعی مشمولین خوداظهاری حداکثر تا پایان دی ماه سال ۱۳۹۱ صادر و ابلاغ گردد.
۱۷ ۱۷- مدیران کل امور مالیاتی ترتیبی اتخاذ نمایند تا پرونده مالیاتی مؤدیانی که از تسلیم اظهارنامه خودداری نمایند، حداکثر تا تاریخ ۳۰ / ۱۲ / ۱۳۹۱ رسیدگی و به مرحله قطعیت برسد.
علی عسکری
رئیس کل سازمان امور مالیاتی کشور
شماره:۱۸۲۷۴/۲۰۰/ص
دستورالعمل
صدور برگ قطعی پرونده های مشاغل که در سه سال گذشته به عنوان نمونه انتخاب شده اند
با توجه به مفاد قسمت اخیر بند ۱۷ دستورالعمل شماره ۶۵۷۸ / ۲۰۰ مورخ ۳۱ / ۳ / ۹۱ و بند ۸ دستورالعمل شماره ۶۵۷۷ / ۲۰۰ مورخ ۳۱ / ۳ / ۹۱ صاحبان مشاغل بدینوسیله مقرر می گردد:
ادارات امور مالیاتی ترتیبی اتخاذ نمایند برگ قطعی مالیات آن دسته از مودیانی که در سه سال گذشته به عنوان نمونه انتخاب و پرونده آنها مورد رسیدگی قرار گرفته و اظهارنامه خود را در قالب دستورالعمل های فوق در موعد مقرر تسلیم اداره امور مالیاتی نموده اند در صورت رعایت سایر شرایط مقرر در دستورالعمل های مذکور از جمله ثبت نام برای دریافت شماره اقتصادی و همچنین پلمپ وتحریر دفاتر حسب مورد و…. با قید فوریت براساس مفاد دستورالعمل های مذکور صادر و ابلاغ گردد.
در ضمن پس از انتخاب نمونه ها برای رسیدگی بر اساس دستورالعملی که اعلام خواهد شد نسبت به صدور برگ مالیات قطعی عملکرد سال ۱۳۹۰ سایر پرونده هایی که مشمول توافق و یا خوداظهاری بوده و بعنوان نمونه برای رسیدگی انتخاب نشده اند به فوریت اقدام شود.
حسین وکیلی
معاون مالیاتهای مستقیم
شماره: ۶۵۷۸ / ۲۰۰
تاریخ: ۳۱ / ۰۳ / ۱۳۹۱
پیوست:
دستورالعمل
تفویض اختیار تعیین درآمد مشمول مالیات عملکرد سال ۱۳۹۰ صاحبان مشاغل موضوع بند ج ماده ۹۵ قانون مالیاتهای مستقیم با نظر اتحادیه ذی ربط
بنابه اختیار حاصل از تبصره ۵ ماده ۱۰۰ قانون مالیاتهای مستقیم،به آن اداره کل اجازه داده می شود با رعایت موارد زیر در مناطقی که مقتضی بداند، درآمد مشمول مالیات و مالیات عملکرد سال ۱۳۹۰ تمام یا برخی از مودیان موضوع بند (ج) ماده ۹۵ قانون مالیاتهای مستقیم را با نظر اتحادیه ذیربط تعیین،و مالیات متعلق را که قطعی خواهد بود وصول نمایند.
شرایط توافق:
1_ تسلیم اظهارنامه مالیاتی عملکرد سال ۱۳۹۰ در موعد مقرر قانون ی از سوی اعضای اتحادیه ها.
2_ درج صحیح اطلاعات هویتی، شماره ملی، نشانی وکد پستی محل فعالیت در فرم اظهارنامه مالیاتی و تسلیم تصویر کارت ملی و قبض تلفن محل فعالیت (در صورت داشتن تلفن) به همراه اظهارنامه (اعم از حضوری یا پستی) .
3_ ثبت نام برای دریافت شماره اقتصادی حداکثر تا تاریخ ۳۰ / ۸ / ۱۳۹۱ در سامانه www.tax.gov.ir
4_ در موارد تقسیط مالیات ابرازی برای مودیانیکه بصورت الکترونیکی نسبت به تسلیم اظهارنامه اقدام نموده اند حداقل ۳۰ % مالیات بصورت نقد به همراه اظهارنامه و مابقی در ۷ قسط مساوی ماهانه تا پایان بهمن ماه ۱۳۹۱ تقسیط گردد. برای سایر مؤدیان حداقل ۵۰ % مالیات بصورت نقد به همراه اظهارنامه و مابقی در ۵ قسط مساوی ماهانه تا پایان آذر ۱۳۹۱ تقسیط گردد. عدم پرداخت اقساط در سررسید مقرر مانع از صدور برگ قطعی برای مؤدیانیکه در چارچوب توافق، اظهارنامه تسلیم نموده اند نخواهد بود. و در صورت عدم پرداخت اقساط تا پایان زمان مقرر در توافق، از تاریخ سررسید (تاریخ انقضای مهلت تسلیم اظهارنامه مالیاتی) مشمول جریمه مقرر در ماده ۱۹۰ ق.م.م. خواهد بود
تعیین درآمد مشمول مالیات:
5_ میزان درآمد مشمول مالیات و مالیات عملکرد سال ۱۳۹۰ صاحبان مشاغل، باتوجه به سوابق مالیاتی، نوع فعالیت، اوضاع و احوال اقتصادی منطقه و وضعیت اقتصادی اعضای اتحادیه ذیربط در سال ۱۳۹۰ تعیین گردد. به نحوی که رشد مالیات ابرازی عملکرد سال ۱۳۹۰ نسبت به مالیات قطعی عملکرد سال ۱۳۸۹ از ۱۵ درصد کمتر نباشد.
6_ مبنای انجام توافق، میزان درآمد مشمول مالیات و مالیات قطعی عملکرد سال ۱۳۸۹ در نظر گرفته شود.
7_ برای مودیانی که پرونده مالیات عملکرد سال ۱۳۸۹ آنان تا زمان تسلیم اظهارنامه قطعی نشده است، آخرین مالیات قطعی شده با ۲۰ % افزایش سالانه مبنای محاسبه برای انجام توافق قرارگیرد. (مشروط بر اینکه پس از آخرین عملکرد قطعی شده بعنوان نمونه رسیدگی نشده باشد)
8_ مؤدیانیکه در عملکرد سال ۱۳۸۹ فعالیت کامل داشته ولی مشمول پرداخت مالیات نشده اند، در صورتیکه درآمد مشمول مالیات عملکرد سال ۱۳۹۰ خود را با افزایش میزان پانزده درصد نسبت به درآمد مشمول مالیات قطعی شده عملکرد سال ۱۳۸۹ ابراز نمایند، مشمول توافق خواهند بود.
9_ هرگاه مالیات قطعی شده عملکرد سال ۱۳۸۹ و یا هر یک از سالهای مبنای توافق، به دلایلی برای قسمتی از سال مذکور بوده باشد، می بایست درآمد مشمول مالیات یا مالیات قطعی حسب مورد برای کل سال مورد نظر تعیین و سپس مبنای توافق قرار گیرد.
10_ چنانچه مالیات قطعی شده عملکرد سال ۱۳۸۹ صاحبان مشاغل با رعایت مواد ۱۳۷ ، ۱۶۵ و ۱۷۲ قانون مالیاتهای مستقیم تعیین گردیده باشد ابتداء می بایست درآمد مشمول مالیات و مالیات متعلقه بدون در نظر گرفتن مواد مذکور برای آن سال تعیین و سپس درصد رشد مورد نظر برای تعیین مالیات مورد توافق برای عملکرد سال ۱۳۹۰ محاسبه گردد. همچنین پرداختهای انجام شده در سال ۱۳۹۰ در اجرای مواد مذکور با رعایت مقررات از درآمد مشمول مالیات این مودیان قابل کسر میباشد.
11_ پرونده مالیاتی مؤدیانی که سال ۱۳۹۰ اولین سال فعالیت آنها می باشد مشمول توافق نبوده و توسط اداره امور مالیاتی رسیدگی خواهد شد.
12_ در مشارکت مدنی مالیات قطعی شده عملکرد ۸۹ هر یک از شرکاء با رعایت سایر شرایط ملاک عمل خواهد بود و هرشریک با رعایت شرایط توافق مشمول توافق خواهد بود. همچنین در صورت تغییر سهم مالکیت شرکاء نسبت به عملکرد سال ۱۳۸۹ ابتداء می بایست مالیات عملکرد سال ۱۳۸۹ با توجه به سهم مالکیت جدید محاسبه و سپس درصدهای رشد مورد نظر برای تعیین مالیات مورد توافق برای سال ۱۳۹۰ اعمال گردد.
13_ در مشارکت مدنی چنانچه شریک یا شرکائی در عملکرد سال ۱۳۸۹ (با رعایت سایر شرایط فوق) مشمول مالیات نشده اند در صورتیکه درآمد مشمول مالیات عملکرد سال ۱۳۹۰ خود را متناسب با سهم شریکی که کمترین مالیات قطعی شده عملکرد سال ۱۳۸۹ را داشته است و با رعایت شرایط مورد توافق اظهار نمایند مشمول توافق خواهند بود.
14_ در مواردی که معلوم شود مؤدی از اول سال مالیاتی یا در اثنای آن ترک کسب نموده و یا به عللی خارج از اختیار وی قادر به انجام کار نبوده است واین امر مورد تایید هیات حل اختلاف مالیاتی قرار گیرد، درآمد مشمول مالیات نسبت به مدت اشتغال محاسبه و مالیات متعلقه وصول خواهد شد.
15_ صاحبان مشاغلی که نسبت به عملکرد سال ۱۳۸۹ و یا هر یک از سالهای مبنای توافق تغییر شغل داشته اند مشمول این توافق نخواهند شد.
16_ مؤدیانیکه شرایط توافق موضوع بندهای ۱ الی ۴ (با رعایت قسمت اخیر بند ۴ این دستورالعمل را رعایت ننمایند مشمول توافق نبوده و با رعایت مقررات توسط ادارات امور مالیاتی رسیدگی خواهند شد.
سایر موارد:
17_ از بین اظهارنامه های تسلیمی در چهارچوب توافق ۴ % آن توسط اداره کل امور مالیاتی بعنوان نمونه انتخاب و توسط اداره امور مالیاتی ذیربط رسیدگی خواهد شد. مشروط بر اینکه در سه سال اخیر بعنوان نمونه انتخاب و رسیدگی نشده باشد.
18_ مؤدیانیکه ظرف ۵ سال گذشته بعنوان نمونه انتخاب نشده و مالیات آنها بر اساس توافق یا خوداظهاری قطعی شده است،مالیات آنها برای عملکرد سال ۱۳۹۱ از طریق رسیدگی تعیین خواهد شد .
19_ مؤدیانی که نسبت به پرداخت یا ترتیب پرداخت بدهی های مالیاتی قطعی و ابلاغ شده مشاغل (به استثنای پرونده هایی که در مراجع قانون ی مطرح می باشد) عملکرد سنوات لغایت ۱۳۸۹ خود حداکثر تا تاریخ (۳۱ / ۸ / ۱۳۹۱) اقدام ننمایند چنانچه بدهی اصل مالیات آنها بیش از مبلغ ۰۰۰ / ۰۰۰ / ۲ ریال باشد مشمول توافق نخواهند بود.مشروط به اینکه اداره امور مالیاتی مربوط بدهی آنها را تا تاریخ ۳۰ / ۷ / ۱۳۹۱ بشرح فرم پیوست بصورت کتبی به مودی ذیربط اعلام نماید.
20_ هرگاه اسناد و مدارک مثبته ای تحصیل گردد که حاکی از اختلاف مالیات مشخصه بیش از ۰۰۰ / ۰۰۰ / ۱ ریال با مالیات مورد توافق باشد، مالیات مابه التفاوت با رعایت مقررات مطالبه خواهد شد.
21_ چنانچه بنابه دلایلی پرونده مالیات عملکرد سال ۱۳۸۹ برخی از اعضای اتحادیه ها به مرحله قطعیت نرسیده باشد، ترتیبی اتخاذ گردد تا پرونده های مذکور حداکثر تا تاریخ ۱۵ / ۴ / ۱۳۹۱ به مرحله قطعیت برسد.
22_ مطابق توافقات قبلی (از جمله مفاد بند (۱) صورتجلسه مورخ ۲۹ / ۱۱ / ۱۳۹۰)،مبنای تشخیص عمده فروشی یا خرده فروشی مؤدیان، پروانه کسب صادره از سوی اتحادیه یا مجامع ذیربط می باشد. در مورد آن دسته از مؤدیانیکه فاقد اتحادیه می باشند و یا وضعیت کسبی اعضاء اتحادیه از حیث عمده یا خرده فروشی تا تاریخ تسلیم اظهارنامه مشخص نشده باشد در پروانه کسب صادره مشخص و تصریح نشده باشد، ملاک سوابق پرونده مالیاتی می باشد.
23_ مدیران کل امور مالیاتی مکلفند تمامی مساعی خود را در جهت اطلاع رسانی، آموزش و جلب مشارکت اتحادیه ها و مؤدیان بکار گیرند و راهنمائیهای لازم جهت تکمیل فرمهای اظهارنامه مالیاتی آنان بعمل آورند.
24_ ادارات کل امور مالیاتی ترتیبی اتخاذ نمایند برگه های مالیات قطعی مشمولین توافق حداکثر تا پایان آبان ماه سال ۱۳۹۱ صادر و ابلاغ گردد.
25_ مدیران کل امور مالیاتی ترتیبی اتخاذ نمایند تا پرونده مالیاتی مؤدیانی که از تسلیم اظهارنامه خودداری و یا مشمول توافق نمی باشند حداکثر تا تاریخ ۳۰ / ۱۰ / ۱۳۹۱ رسیدگی و به مرحله قطعیت برسد.
26_ این دستورالعمل شامل صاحبان مشاغل وسائط نقلیه عمومی نبوده و دستورالعمل آن بصورت جداگانه ابلاغ خواهد شد.
27_ جهت تسریع و تسهیل و حسن اجراء توافق، مسائل و ابهامات اجرایی موضوع این توافقنامه با اعلام روسای مجامع از طرف سازمان امور مالیاتی پی گیری و اقدام لازم صورت خواهد گرفت.
28_ مفاد این توافقنامه پس از امضاء در هیچ مرحله ای قابل تجدید نظر و یا تغییرنخواهد بود.
علی عسکری
رئیس کل سازمان امور مالیاتی کشور
شماره: ۶۵۷۷ / ۲۰۰
تاریخ: ۳۱ / ۰۳ / ۱۳۹۱
پیوست:
دستورالعمل
دستورالعمل خوداظهاری در اجرای مقررات ماده ۱۵۸ ق.م.م برای درآمد مشمول مالیات و مالیات عملکرد سال ۱۳۹۰ صاحبان مشاغل موضوع بندهای الف ب، ج ماده ۹۵ قانون مالیاتهای مستقیم
بنا به اختیار حاصل از ماده ۱۵۸ قانون مالیاتهای مستقیم و با عنایت به آگهی منتشره در نیمه اول سال ۱۳۹۰ و در جهت اجرای مطلوبتر عدالت مالیاتی، استفاده بهینه از منابع و توسعه و ترویج فرهنگ خوداظهاری، سازمان امور مالیاتی کشور طرح خوداظهاری درآمد مشمول مالیات و مالیات عملکرد سال ۱۳۹۰ صاحبان مشاغل موضوع بندهای الف ب و ج ماده ۹۵ ق.م.م را به مرحله اجراء درآورده است. بنابراین اظهارنامه های تسلیمی هریک از مودیان که با رعایت مقررات و شرایط زیر تسلیم شده باشد مشمول طرح خوداظهاری خواهد بود:
شرایط خوداظهاری:
1_ ۱- تسلیم اظهارنامه مالیاتی عملکرد سال ۱۳۹۰ در موعد مقرر قانون ی حداکثر تا تاریخ ۳۱ / ۴ / ۱۳۹۱) .
2_ ۲- درج صحیح اطلاعات هویتی،شماره ملی نشانی وکد پستی محل فعالیت در فرم اظهارنامه مالیاتی و تسلیم تصویر کارت ملی و قبض تلفن ثابت محل فعالیت به همراه اظهارنامه اعم از حضوری یا پستی .
3_ ۳- اظهارنامه مالیاتی شامل ترازنامه و حساب سود و زیان،حساب درآمد و هزینه و خلاصه وضعیت درآمد و هزینه حسب مورد برای هر یک از مؤدیان مزبور به طور کامل تکمیل شده باشد.
4_ ۴- دفاتر روزنامه و کل و یا درآمد و هزینه حسب مورد برای عملکرد سال ۱۳۹۰ پلمب و تحریر شده باشد پلمپ دفتر درآمد و هزینه تا تاریخ ۳۰ / ۱۱ / ۱۳۹۰ مورد قبول است .
5_ ۵- ثبت نام برای دریافت شماره اقتصادی حداکثر تا تاریخ ۳۰ / ۸ / ۱۳۹۱ در سامانه www.tax.gov.ir
6_ ۶- ثبت نام و تسلیم اظهارنامه در نظام مالیات بر ارزش افزوده. مؤدیان مشمول نظام مالیات بر ارزش افزوده با توجه به فراخوان های انجام شده در صورتیکه تا کنون ثبت نام ننموده باشند، حداکثر تا تاریخ ۳۱ / ۶ / ۱۳۹۱ ثبت نام و اظهارنامه مربوط را تسلیم نمایند) .
7_ ۷- پرداخت یا تقسط مالیات ابرازی؛ در موارد تقسیط مالیات ابرازی برای مودیانیکه بصورت الکترونیکی نسبت به تسلیم اظهارنامه اقدام نموده اند، حداقل ۳۰ % مالیات بصورت نقد به همراه اظهارنامه و مابقی در ۷ قسط مساوی ماهانه تا پایان بهمن ماه ۱۳۹۱ و برای سایر مودیان حداقل ۵۰ % مالیات بصورت نقد به همراه اظهارنامه و مابقی در ۵ قسط مساوی ماهانه تا پایان آذر ماه ۱۳۹۱ تقسیط میگردد. عدم پرداخت اقساط در سررسید مقرر مانع از صدور برگ مالیات قطعی برای مؤدیانیکه در چارچوب خوداظهاری اظهارنامه تسلیم نموده اند نخواهد بود . و در صورت عدم پرداخت اقساط تا پایان زمان مقرر، از تاریخ سررسید (تاریخ انقضای مهلت تسلیم اظهارنامه مالیاتی مشمول جریمه مقرر در ماده ۱۹۰ ق.م.م. خواهد بود.
نمونه انتخابی و سایر شرایط
8_ ۸- در اجرای مقررات ماده ۱۵۸ قانون مالیاتهای مستقیم، اظهارنامه هایی که مالیات ابرازی عملکرد سال ۱۳۹۰ آنها حداقل به میزان ۱۵ درصد رشد نسبت به مالیات قطعی عملکرد سال ۱۳۸۹ و با رعایت بندهای ۱ الی ۷ فوق و در مهلت مقرر قانون ی تسلیم شده باشد مشمول خوداظهاری بوده و عمدتاً بدون رسیدگی مورد قبول واقع و ۱۲ درصد از آنها با در نظر گرفتن میزان مالیات ابرازی،سوابق مالیاتی و نوع فعالیت توسط اداره کل امور مالیاتی بعنوان نمونه انتخاب و رسیدگی خواهند شد. مشروط بر اینکه در سه سال اخیر بعنوان نمونه انتخاب و رسیدگی نشده باشد.
9_ ۹- مؤدیانی که پرونده مالیات عملکرد سال ۱۳۸۹ آنان تا زمان تسلیم اظهارنامه قطعی نشده است آخرین مالیات قطعی شده با ۲۰ % افزایش سالانه مبنای محاسبه حداقل رشد قرار می گیرد. (مشروط براینکه پس از آخرین عملکرد قطعی شده بعنوان نمونه رسیدگی نشده باشد) .
۱۰ ۱۰- مؤدیان ردیفهای ۱ الی ۷ و ۱۲ موضوع بند الف ماده ۹۶ قانون مالیاتهای مستقیم مشمول خوداظهاری نبوده و پرونده آنها کلاً توسط اداره امور مالیاتی مورد رسیدگی قرار می گیرد.
۱۱ ۱۱- مؤدیانی که اظهارنامه آنها بعنوان نمونه انتخاب و مورد رسیدگی قرار می گیرند در صورتیکه درآمد مشمول مالیات مشخصه قطعی (قبل از کسر معافیت) با رقم اظهار شده از طرف مؤدی بیش از ۱۵ درصد اختلاف داشته باشد مشمول حکم ماده ۱۹۴ ق.م.م خواهند بود.
۱۲ ۱۲- در اجرای مقررات ماده ۲۲۷ قانون مالیاتهای مستقیم،چنانچه طبق اسناد ومدارک ثابت شود مؤدی فعالیتهای داشته که درآمد آن را کتمان نموده است در این صورت مالیات مابه التفاوت برابر مقررات مطالبه و وصول خواهد شد.
۱۳ ۱۳- آن دسته از مؤدیان موضوع بند ج ماده ۹۵ قانون مالیاتهای مستقیم که فاقد اتحادیه بوده و یا اتحادیه آنها در اجرای تبصره ۵ ماده ۱۰۰ ق.م.م با اداره کل امور مالیاتی توافق ننموده است، مودیان مذکور در صورت رعایت این دستورالعمل مشمول خوداظهاری خواهند بود.
۱۴ ۱۴- مؤدیانیکه این دستورالعمل را رعایت ننمایند مشمول طرح خوداظهاری نبوده و پرونده آنها برابر مقررات توسط ادارات امور مالیاتی رسیدگی خواهند شد.
۱۵ ۱۵- مبنای تشخیص عمده فروشی یا خرده فروشی مؤدیان، پروانه کسب صادره از سوی مراجع ذیربط می باشد. در مورد آندسته از مؤدیانیکه فاقد اتحادیه می باشند و یا وضعیت کسبی اعضاء اتحادیه از حیث عمده یا خرده فروشی در پروانه کسب صادره تا زمان تسلیم اظهارنامه مشخص نشده باشد، ملاک سوابق پرونده مالیاتی می باشد.
۱۶ ۱۶- ادارات کل امور مالیاتی ترتیبی اتخاذ نمایند برگه های مالیات قطعی مشمولین خوداظهاری حداکثر تا پایان دی ماه سال ۱۳۹۱ صادر و ابلاغ گردد.
۱۷ ۱۷- مدیران کل امور مالیاتی ترتیبی اتخاذ نمایند تا پرونده مالیاتی مؤدیانی که از تسلیم اظهارنامه خودداری نمایند، حداکثر تا تاریخ ۳۰ / ۱۲ / ۱۳۹۱ رسیدگی و به مرحله قطعیت برسد.
علی عسکری
رئیس کل سازمان امور مالیاتی کشور
شماره:۲۹۶۲۲/۲۳۰/د
دستورالعمل
تمدید مهلت ثبت نام و پلمپ دفاتر در اجرای دستورالعمل های خوداظهاری و توافق عملکرد سال ۱۳۹۰
پیرو دستورالعمل شماره ۱۲۳۹۷ / ۲۰۰ مورخ ۲۱ / ۰۶ / ۱۳۹۱ و بند ۴ دستورالعمل های شماره ۸۸۲۳ / ۲۰۰ مورخ ۲۷ / ۰۴ / ۱۳۹۱،۸۱۸۴ / ۲۰۰ مورخ ۲۰ / ۰۴ / ۱۳۹۱ و ۱۳۷۰۱ / ۲۳۰ مورخ ۱۷ / ۰۴ / ۱۳۹۱ درخصوص پلمپ و تحریر دفاتر عملکرد سال ۹۰ و بند ۵ دستورالعمل های شماره ۸۸۲۳ / ۲۰۰ مورخ ۲۷ / ۰۴ / ۱۳۹۱،۸۱۸۴ / ۲۰۰ مورخ ۲۰ / ۰۴ / ۱۳۹۱،۱۳۷۰۱ / ۲۳۰ مورخ ۱۷ / ۰۴ / ۱۳۹۱،۷۶۳۷ / ۲۰۰ مورخ ۱۳ / ۰۴ / ۱۳۹۱ و ۶۵۷۷ / ۲۰۰ مورخ ۱۳ / ۰۳ / ۱۳۹۱ و بند ۳ دستورالعمل شماره ۶۵۷۸ / ۲۰۰ مورخ ۳۱ / ۰۳ / ۱۳۹۱ موضوع ثبت نام برای دریافت شماره اقتصادی بدین وسیله مقرر می گردد:
مؤدیان مشمول دستورالعمل های مزبور که نسبت به پلمپ و تحریر دفاتر قانون ی برای عملکرد سال ۱۳۹۱ تا تاریخ ۳۰ / ۰۷ / ۱۳۹۱ اقدام ننموده اند و یا در صورتی که تا تاریخ ۳۰ / ۰۸ / ۱۳۹۱ برای دریافت شماره اقتصادی در سامانه سازمان امور مالیاتی کشور ثبت نام نکرده باشند در صورتی که حداکثر تا تاریخ ۱۵ / ۰۹ / ۱۳۹۱ نسبت به پلمپ دفاتر قانون ی برای عملکرد سال ۱۳۹۱ و همچنین ثبت نام برای دریافت شماره اقتصادی اقدام نمایند با رعایت سایر شرایط دستورالعمل های مذکور برای عملکرد سال ۱۳۹۰ مشمول خوداظهاری و توافق حسب مورد خواهند بود.
علی عسکری
رئیس کل سازمان امور مالیاتی کشور
شماره: ۱۲۳۹۷ / ۲۰۰
تاریخ: ۲۱ / ۰۶ / ۱۳۹۱
پیوست:
دستورالعمل
خوداظهاری عملکرد سال ۱۳۹۰ مؤدیانی که تا تاریخ ۳۰ / ۱۱ / ۱۳۹۰ نسبت به پلمپ دفاتر سال ۱۳۹۰ اقدام ننموده اند
پیرو بند ۴ دستورالعمل های شماره ۶۵۷۷ / ۲۰۰ مورخ ۳۱ / ۰۳ / ۱۳۹۱ و ۷۶۳۷ / ۲۰۰ مورخ ۱۳ / ۰۴ / ۱۳۹۱ درخصوص پلمپ و تحریر دفاتر عملکرد سال ۱۳۹۰ حداکثر تا تاریخ ۳۰ / ۱۱ / ۱۳۹۰،بدینوسیله مقرر می گردد:
مؤدیان مشمول دستورالعمل های مذکور که نسبت به پلمپ و تحریر دفاتر قانون ی برای عملکرد سال ۱۳۹۰ تا تاریخ مزبور اقدام ننموده اند در صورتی که حداکثر تا تاریخ ۳۰ / ۰۷ / ۱۳۹۱ نسبت به پلمپ دفاتر قانون ی برای عملکرد سال ۱۳۹۱ اقدام نمایند با رعایت سایر شرایط دستورالعمل های مذکور برای عملکرد سال ۱۳۹۰ مشمول خوداظهاری خواهند بود.
علی عسکری
رئیس کل سازمان امور مالیاتی کشور
شماره: ۸۸۲۳ / ۲۰۰
تاریخ: ۲۷ / ۰۴ / ۱۳۹۱
پیوست:
دستورالعمل
دستورالعمل خوداظهاری درآمد مشمول مالیات و مالیات عملکرد سال ۱۳۹۰ اعضای سازمان نظام مهندسی ساختمان در اجرای ماده ۱۵۸ جهت مشمولین بند (ب) ماده ۹۵ قانون مالیاتهای مستقیم
بنا به اختیار حاصل از ماده ۱۵۸ ق.م.م، با عنایت به آگهی منتشره در نیمه اول سال ۱۳۹۰ و در جهت اجرای مطلوبتر عدالت مالیاتی، استفاده بهینه از منابع، توسعه و ترویج فرهنگ خوداظهاری، سازمان امور مالیاتی کشور طرح خوداظهاری درآمد مشمول مالیات و مالیات عملکرد سال ۱۳۹۰ صاحبان مشاغل موضوع ماده ۹۵ قانون مالیاتهای مستقیم را به مرحله اجرا درآورده است. بنابراین اظهارنامه های تسلیمی هر یک از اعضای سازمان نظام مهندسی ساختمان که به شرح این دستورالعمل و با رعایت مقررات و شرایط زیر تسلیم شده باشد،مشمول طرح خوداظهاری قرار می گیرد:
الف- شرایط خوداظهاری:
1_ تسلیم اظهارنامه مالیاتی عملکرد سال ۱۳۹۰ در موعد مقرر قانون ی. (۳۱ / ۰۴ / ۱۳۹۱)
2_ درج صحیح اطلاعات هویتی، شماره ملی، نشانی و کد پستی محل فعالیت در فرم اظهارنامه مالیاتی و تسلیم تصویر کارت ملی و قبض تلفن محل فعالیت به همراه اظهارنامه اعم از حضوری یا پستی.
3_ تکمیل فرم حساب درآمد و هزینه به صورت کامل در فرم اظهارنامه مالیاتی.
4_ دفتر درآمد و هزینه برای عملکرد سال ۱۳۹۰ پلمپ و تحریر شده باشد. (پلمپ دفتر تا تاریخ ۳۰ / ۱۱ / ۱۳۹۰ مورد قبول است) هریک از اعضای سازمان نظام مهندسی ساختمان که تا تاریخ مذکور نسبت به پلمپ یا تحریر دفتر اقدام ننموده است در صورتیکه حداکثر تا تاریخ ۳۰ / ۰۷ / ۱۳۹۱ نسبت به پلمپ و تحریر دفاتر عملکرد سال ۱۳۹۱ (شش ماهه اول) اقدام نماید با رعایت سایر شرایط این دستورالعمل مشمول خوداظهاری عملکرد سال ۱۳۹۰ خواهد بود.
5_ ثبت نام برای دریافت شماره اقتصادی حداکثر تا تاریخ ۳۰ / ۰۸ / ۱۳۹۱ در سامانه www.tax.gov.ir
6_ پرداخت یا تقسیط مالیات ابرازی، در موارد تقسیط مالیات ابرازی برای مؤدیانی که به صورت الکترونیکی نسبت به تسلیم اظهارنامه اقدام نموده اند حداقل ۳۰ % مالیات به صورت نقد به همراه اظهارنامه و مابقی در ۷ قسط مساوی ماهانه تا پایان بهمن ماه ۱۳۹۱ تقسیط گردد. برای سایر مؤدیان حداقل ۵۰ % مالیات به صورت نقد به همراه اظهارنامه و مابقی در ۵ قسط مساوی ماهانه تا پایان آذر ۱۳۹۱ تقسیط گردد. عدم پرداخت اقساط در سررسید مقرر مانع از صدور برگ قطعی برای مؤدیانی که در چارچوب توافق، اظهارنامه تسلیم نموده اند نخواهد بود. و در صورت عدم پرداخت اقساط تا پایان زمان مقرر در توافق، از تاریخ سررسید (تاریخ انقصای مهلت تسلیم اظهارنامه مالیاتی) مشمول جریمه مقرر در ماده ۱۹۰ ق.م.م خواهد بود.
7_ تسلیم فهرست اطلاعات مربوط به فعالیت های مهندسی در کل کشور به تفکیک نوع فعالیت و متراژ کارکرد هریک از آنها برای هر مورد کار به همراه اظهارنامه مالیاتی.
8_ اظهارنامه مالیاتی اعضایی که میزان مالیات آنها با توجه به متراژ کارکرد بابت فعالیتهای مهندسی، با رعایت ضرایب جدول زیر و براساس هر متر کارکرد حداقل به میزان مالیات تعیین شده برای هر متر مربع به شرح زیر ابراز شده باشد، مشروط بر اینکه نسبت به مالیات قطعی سال ۱۳۸۹ به اضافه ده درصد آن کمتر نباشد مشمول خوداظهاری خواهد بود.
جدول شماره (۱) مالیات متعلق بر مبنای نظارت ساختمان
متراژ فعالیت | تا ۴۵۰۰ مترمربع | از۴۵۰۱تا۶۳۰۰مترمربع نسبت به مازاد۴۵۰۰ متر | از۶۳۰۱تا۱۰۱۰۰مترمربع نسبت به مازاد ۶۳۰۰ متر | از۱۰۱۰۱مترمربع به بالا نسبت به مازاد ۱۰۱۰۰ مترمربع |
مالیات هر متر مربع | معاف | ۲۵۰۰ ریال | ۳۷۰۰ ریال | ۴۶۰۰ ریال |
جدول شماره (۲) نرخ تعدیل محاسبه کارکرد نسبت به نظارت ساختمان
نوع فعالیت | نظارت ساختمان | طراحی ساختمان | محاسبات ساختمان | تأسیسات مکانیکی | تأسیسات برق | طراحی مهندسان شهرساز و نقشه بردار | ||
طراحی | نظارت | طراحی | نظارت | |||||
ضریب متراژ | ۱۰۰% | ۴۵% | ۴۵% | ۲۷% | ۲۷% | ۲۰% | ۲۰% | ۲۰% |
9_ چنانچه هریک از اعضاء سازمان نظام مهندسی ساختمان دارای شغل دیگری بوده و از معافیت موضوع ماده ۱۰۱ ق.م.م در آن بخش استفاده نموده باشد، در این صورت حداقل مالیات موضوع این دستورالعمل، بدون در نظر گرفتن معافیت مقرر، پس از محاسبه از درآمد مشمول مالیات متعلقه تعیین می گردد. در اجرای این بند، مالیات تا سقف متراژ معافیت براساس ستون های بعدی مذکور در جدول شماره (۱) محاسبه شود.
10_ مالیات مکسوره در اجرای ماده ۱۰۴ قانون مالیاتهای مستقیم از مالیات محاسبه شده به شرح فوق کسر می گردد.
ب- نمونه انتخابی:
11_ در اجرای ماده ۱۵۸ قانون مالیاتهای مستقیم نمونه انتخابی برای رسیدگی از بین اظهارنامه های تسلیمی در چارچوب خوداظهاری به میزان ۱۲ % (دوازده درصد) آن با نظر مدیرکل امور مالیاتی تعیین می گردد مشروط به اینکه در دو سال گذشته به عنوان نمونه انتخاب و رسیدگی نشده باشد.
12_ اظهارنامه هائی که حائز شرایط مقرر در این دستورالعمل بوده و به عنوان نمونه جهت رسیدگی انتخاب نشوند، قطعی تلقی می گردند.
13_ اعضائی که اظهارنامه آنها در اجرای بند (۱۱) این دستورالعمل به عنوان نمونه انتخاب و مورد رسیدگی قرار می گیرد، در صورتی که درآمد مشمول مالیات قطعی (قبل از کسر معافیت) بدست آمده با درآمد مشمول مالیات ابرازی طبق اظهارنامه تسلیمی آنان بیش از ۱۵ % اختلاف داشته باشد، مشمول حکم ماده ۱۹۴ ق.م.م خواهند بود.
ج- سایر شرایط:
14_ این دستورالعمل با در نظر گرفتن تعرفه حق الزحمه خدمات مهندسی رشته های معماری، عمران، مکانیک و برق و … مصوب سال ۱۳۹۰ تنظیم گردیده است، بنابراین چنانچه اسناد و مدارک مثبته ای بدست آید که هریک از اعضاء تعرفه مذکور را رعایت ننموده باشند (حق الزحمه بیش از مبلغ تعرفه دریافت نموده باشد) مالیات مابه التفاوت نسبت به تعرفه یاد شده، مطابق مقررات قانون مالیاتهای مستقیم، قابل مطالبه و وصول خواهد بود.
15_ اعضای سازمان نظام مهندسی که سال ۱۳۹۰ اولین سال فعالیت آنها می باشد مشمول این دستورالعمل نبوده و توسط اداره امور مالیاتی رسیدگی خواهند شد.
16_ مؤدیانی که پرونده عملکرد سال ۱۳۸۹ آنها تا زمان تسلیم اظهارنامه قطعی نشده باشد مشمول این دستورالعمل نبوده و توسط اداره امور مالیاتی رسیدگی خواهد شد.
17_ هرگاه اسناد و مدارک مثبته ای برای هریک از اعضاء تحصیل گردد که حاکی از بیش از ۴ % (چهار درصد) اختلاف متراژ ابرازی مؤدی با متراژ مندرج در اسناد و مدارک به دست آمده باشد و یا حاکی از درآمد یا فعالیتهای مرتبط دیگری باشد که مدارک آن توسط عضو ارائه نگردیده است، پرونده آن عضو با نظر و تأئید اداره کل مربوطه از خوداظهاری خارج و وفق قانون مورد رسیدگی قرار می گیرد.
18_ در صورتی که مسئولیت نظارت ساختمان یا محاسبه به موجب پروانه صادره به عهده دو یا چند نفر محول شود، در این صورت متراژ بین افراد فوق تسهیم می گردد.
19_ در صورتی که پس از صدور پروانه ساختمان، پروانه دیگری جهت افزایش بنا صادر شود، در صورت ابراز متراژ پروانه اولیه در فرم پیوست اظهارنامه به شرح بند (۷) به منظور اجتناب از محاسبه مضاعف مالیات، صرفاً افزایش بنا بابت پروانه ثانوی ملاک محاسبه مالیات قرار خواهد گرفت. همچنین هرگاه مهندسی پس از پرداخت مالیات براساس متراژ مندرج در برگه های طراحی و نظارت، به استناد مدارک مثبته اثبات نماید که امر طراحی و نظارت را انجام نداده است و این امر مورد تأئید مرجع صدور برگه های طراحی و نظارت نیز واقع گردد، در آن صورت مالیات دریافت شده با رعایت مفاد ماده ۲۴۲ ق.م.م مسترد خواهد شد.
20_ سازمان های نظام مهندسی ساختمان موظفند حداکثر تا تاریخ ۳۱ / ۰۶ / ۱۳۹۱ فهرست اطلاعات مربوط به فعالیتهای مهندسی هریک از مهندسین را به تفکیک نوع فعالیت و متراژ کارکرد هریک از آنها برای هر مورد کار به ادارات امور مالیاتی ذیربط تسلیم نمایند.
21_ سازمان نظام مهندسی ساختمان مکلف ایت تمام تلاش و مساعی خود را جهت جلب مشارکت اعضای خود به منظور رعایت مفاد این دستورالعمل به عمل آورد.
22_ مفاد این دستورالعمل پس از امضاء در هیچ مرحله ای قابل تجدید نظر و یا تغییر نخواهد بود.
علی عسکری
رئیس کل سازمان امور مالیاتی کشور
شماره: ۸۱۸۴ / ۲۰۰
تاریخ: ۲۰ / ۰۴ / ۱۳۹۱
پیوست:
دستورالعمل
دستورالعمل خوداظهاری درآمد مشمول مالیات و مالیات اعضای شورای عالی کارشناسی رسمی دادگستری در اجرای ماده ۱۵۸ قانون مالیاتهای مستقیم برای عملکرد سال ۱۳۹۰
بنا به اختیار حاصل از ماده ۱۵۸ ق.م.م، با عنایت به آگهی منتشره در نیمه اول سال ۱۳۹۰ و در جهت اجرای مطلوبتر عدالت مالیاتی، استفاده بهینه از منابع، توسعه و ترویج فرهنگ خوداظهاری، سازمان امور مالیاتی کشور طرح خوداظهاری درآمد مشمول مالیات و مالیات عملکرد سال ۱۳۹۰ صاحبان مشاغل موضوع ماده ۹۵ قانون مالیاتهای مستقیم را به مرحله اجرا درآورده است. بنابراین اظهارنامه های تسلیمی هر یک از اعضای کانون کارشناسان رسمی دادگستری که به شرح این دستورالعمل و با رعایت مقررات و شرایط زیر تسلیم شده باشد،مشمول طرح خوداظهاری قرار می گیرد:
الف- شرایط خوداظهاری:
1_ تسلیم اظهارنامه مالیاتی عملکرد سال ۱۳۹۰ در موعد مقرر قانون ی. (حداکثر تا تاریخ ۳۱ / ۰۴ / ۱۳۹۱)
2_ درج صحیح اطلاعات هویتی، شماره ملی، نشانی و کد پستی محل فعالیت در فرم اظهارنامه مالیاتی و تسلیم تصویر کارت ملی و قبض تلفن محل فعالیت به همراه اظهارنامه اعم از حضوری یا پستی.
3_ تکمیل فرم حساب درآمد و هزینه به صورت کامل در فرم اظهارنامه مالیاتی.
4_ دفتر درآمد و هزینه برای عملکرد سال ۱۳۹۰ پلمپ و تحریر شده باشد. (پلمپ دفتر تا تاریخ ۳۰ / ۱۱ / ۱۳۹۰ مورد قبول است) هریک از کارشناسان رسمی دادگستری که تا تاریخ مذکور نسبت به پلمپ یا تحریر دفتر اقدام ننموده باشد در صورتیکه حداکثر تا تاریخ ۳۰ / ۰۷ / ۱۳۹۱ نسبت به پلمپ و تحریر دفاتر عملکرد سال ۱۳۹۱ (هفت ماهه اول) اقدام نماید با رعایت سایر شرایط این دستورالعمل مشمول خوداظهاری عملکرد سال ۱۳۹۰ خواهد بود.
5_ ثبت نام برای دریافت شماره اقتصادی حداکثر تا تاریخ ۳۰ / ۰۸ / ۱۳۹۱ در سامانه www.tax.gov.ir
6_ پرداخت یا تقسیط مالیات ابرازی، در موارد تقسیط مالیات ابرازی برای مؤدیانی که به صورت الکترونیکی نسبت به تسلیم اظهارنامه اقدام نموده اند حداقل ۳۰ % مالیات به صورت نقد به همراه اظهارنامه و مابقی در ۷ قسط مساوی ماهانه تا پایان بهمن ماه ۱۳۹۱ تقسیط گردد. برای سایر مؤدیان حداقل ۵۰ % مالیات به صورت نقد به همراه اظهارنامه و مابقی در ۵ قسط مساوی ماهانه تا پایان آذر ۱۳۹۱ تقسیط گردد. عدم پرداخت اقساط در سررسید مقرر مانع از صدور برگ قطعی برای مؤدیانی که در چارچوب خوداظهاری، اظهارنامه تسلیم نموده اند نخواهد بود. و در صورت عدم پرداخت اقساط در زمان مقرر، از تاریخ سررسید (تاریخ انقصای مهلت تسلیم اظهارنامه مالیاتی) مشمول جریمه مقرر در ماده ۱۹۰ ق.م.م خواهد بود.
7_ به منظور اجرای مفاد این دستورالعمل، کانون های سراسر کشور براساس اطلاعات و مدارک واصله از واحدهای قضائی و دستگاههای اجرائی و سایر اشخاص حقیقی و حقوقی، میزان کارکرد هریک از اعضاءرا طبق فرم های گواهی عملکرد مالی کارشناس، با ذکر مشخصات کامل و نشانی آنان حداکثر تا تاریخ ۲۵ / ۰۴ / ۱۳۹۱ به ادارات کل امور مالیاتی ذیربط ارائه می نمایند.
8_ اظهارنامه کارشناسان رسمی که میزان درآمد ابرازی آن ها حداقل به میازن مبلغ اعلامی توسط کانون کارشناسان رسمی دادگستری به شرح بند (۷) فوق، به اضافه (۱۰) درصد آن بابت سایر فعالیت های کارشناسی به صورت آزاد، ابراز شده، و درآمد مشمول مالیات آن نیز حداقل به میزان پنجاه درصد (۵۰ %) مبالغ مذکور ابراز شده باشد، مشمول خوداظهاری خواهد بود.
9_ مالیات مکسوره در اجرای ماده ۱۰۴ ق.م.م با رعایت مقررات از مالیات محاسبه شده به شرح فوق کسر می گردد.
10_ اظهارنامه مالیاتی عملکرد سال ۱۳۹۰ اعضایی که مطابق با شرایط این دستورالعمل تسلیم شده باشد، مشمول طرح خوداظهاری خواهد بود.
ب- نمونه انتخابی:
11_ در اجرای ماده ۱۵۸ قانون مالیاتهای مستقیم نمونه انتخابی برای رسیدگی از بین اظهارنامه های تسلیمی در چارچوب خوداظهاری به میزان ۱۲ % (دوازده درصد) آن، با نظر مدیرکل امور مالیاتی ذیربط تعیین می گردد.
12_ اظهارنامه هائی که حائز شرایط مقرر در این دستورالعمل بوده و به عنوان نمونه جهت رسیدگی انتخاب نشوند، قطعی تلقی می گردند.
13_ اعضائی که اظهارنامه آنها در اجرای بند (۱۱) این دستورالعمل، به عنوان نمونه انتخاب و مورد رسیدگی قرار می گیرد، در صورتی که درآمد مشمول مالیات قطعی (قبل از کسر معافیت) با درآمد مشمول مالیات ابرازی طبق اظهارنامه تسلیمی آنان بیش از ۱۵ % اختلاف داشته باشد، مشمول حکم ماده ۱۹۴ ق.م.م خواهند بود.
ج- سایر شرایط:
14_ هرگاه اسناد و مدارک مثبته ای برای هریک از اعضاء تحصیل گردد که مؤید درآمدی بیش از درآمد ابرازی اعضاءباشد– به استثنای مواردی که به عنوان نمونه انتخاب شده و برابر مقررات مورد رسیدگی قرار می گیرند– در مورد پرونده مالیاتی این گروه از کارشناسان، به شرح زیر اقدام خواهد شد:
الف- در صورت عدم صدور برگ قطعی، با رعایت مرور زمان موضوع ماده ۱۵۶ ق.م.م این گونه مؤدیان از چارچوب این دستورالعمل خارج، و پرونده آنان برابر قانون و مقررات مالیاتهای مستقیم توسط ادارات امور مالیاتی مورد رسیدگی قرار خواهد گرفت.
ب- در صورت صدور برگ قطعی، مابه التفاوت مالیات در اجرای مواد ۱۵۶ و ۲۲۷ قانون مالیاتهای مستقیم به علاوه جرایم مربوط مطالبه خواهد شد.
15_ کانون کارشناسان رسمی دادگستری تمام تلاش و مساعی خود را جهت جلب مشارکت اعضای خود به منظور رعایت مفاد این دستورالعمل به عمل خواهد آورد.
16_ مفاد این دستورالعمل پس از امضاءدر هیچ مرحله ای قابل تجدیدنظر و یا تغییر نخواهد بود.
علی عسکری
رئیس کل سازمان امور مالیاتی کشور
شماره: ۱۳۷۰۱ / ۲۳۰ /د
تاریخ: ۱۷ / ۰۴ / ۱۳۹۱
پیوست: دارد
دستورالعمل
ارسال دستورالعمل خوداظهاری اعضای سازمان نظام پزشکی کشور در اجرای ماده ۱۵۸ قانون مالیاتهای مستقیم برای عملکرد سال ۱۳۹۰
احتراماً،در اجرای ماده ۱۵۸ قانون مالیاتهای مستقیم،به پیوست دستورالعمل خوداظهاری درآمد مشمول مالیات و مالیات عملکرد سال ۱۳۹۰ اعضای سازمان نظام پزشکی کشور به شماره ۷۸۸۷ / ۲۰۰ مورخ ۱۷ / ۴ / ۹۱ برای اجراء ارسال می گردد. مقتضی است ادارات امور مالیاتی با توجه به دستورالعمل مذکور اطلاع رسانی و اقدام لازم به عمل آورند.
حسین وکیلی
معاون مالیاتهای مستقیم
شماره: ۷۶۳۷ / ۲۰۰
تاریخ: ۱۳ / ۰۴ / ۱۳۹۱
پیوست:
دستورالعمل
دستورالعمل خوداظهاری اعضای کانون سردفتران و دفتر یاران در اجرای ماده ۱۵۸ قانون مالیاتهای مستقیم برای عملکرد سال ۱۳۹۰
بنا به اختیار حاصل از ماده ۱۵۸ ق.م.م، با عنایت به آگهی منتشره در نیمه اول سال ۱۳۹۰ و در جهت اجرای مطلوبتر عدالت مالیاتی، استفاده بهینه از منابع، توسعه و ترویج فرهنگ خوداظهاری، سازمان امور مالیاتی کشور طرح خوداظهاری درآمد مشمول مالیات و مالیات عملکرد سال ۱۳۹۰ صاحبان مشاغل موضوع ماده ۹۵ قانون مالیاتهای مستقیم را به مرحله اجرا درآورده است. بنابراین اظهارنامه های تسلیمی هر یک از اعضای کانون سردفتران و دفتریاران که به شرح این دستورالعمل و با رعایت مقررات و شرایط زیر تسلیم شده باشد مشمول طرح خوداظهاری قرار می گیرد:
الف- شرایط خوداظهاری:
1_ تسلیم اظهارنامه مالیاتی عملکرد سال ۱۳۹۰ در موعد مقرر قانون ی. (حداکثر تا تاریخ ۳۱ / ۰۴ / ۱۳۹۱)
2_ درج صحیح اطلاعات هویتی، شماره ملی، نشانی و کد پستی محل فعالیت در فرم اظهارنامه مالیاتی و تسلیم تصویر کارت ملی و قبض تلفن محل فعالیت به همراه اظهارنامه اعم از حضوری یا پستی.
3_ تکمیل فرم حساب درآمد و هزینه به صورت کامل در فرم اظهارنامه مالیاتی.
4_ دفتر درآمد و هزینه برای عملکرد سال ۱۳۹۰ پلمپ و تحریر شده باشد. (پلمپ دفتر تا تاریخ ۳۰ / ۱۱ / ۱۳۹۰ مورد قبول است)
5_ ثبت نام برای دریافت شماره اقتصادی حداکثر تا تاریخ ۳۰ / ۰۸ / ۱۳۹۱ در سامانه www.tax.gov.ir
6_ ثبت نام در نظام مالیات بر ارزش افزوده و تسلیم اظهارنامه مربوط حداکثر تا تاریخ ۳۱ / ۰۶ / ۱۳۹۱.
7_ پرداخت یا تقسیط مالیات ابرازی، در موارد تقسیط مالیات ابرازی برای مؤدیانی که به صورت الکترونیکی نسبت به تسلیم اظهارنامه اقدام نموده اند حداقل ۳۰ % مالیات به صورت نقد به همراه اظهارنامه و مابقی در ۷ قسط مساوی ماهانه تا پایان بهمن ماه ۱۳۹۱ تقسیط گردد. برای سایر مؤدیان حداقل ۵۰ % مالیات به صورت نقد به همراه اظهارنامه و مابقی در ۵ قسط مساوی ماهانه تا پایان آذر ۱۳۹۱ تقسیط گردد. عدم پرداخت اقساط در سررسید مقرر مانع از صدور برگ قطعی برای مؤدیانی که در چارچوب دستورالعمل، اظهارنامه تسلیم نموده اند نخواهد بود. و در صورت عدم پرداخت اقساط تا پایان زمان مقرر در زمان مقرر، از تاریخ سررسید (تاریخ انقصای مهلت تسلیم اظهارنامه مالیاتی) مشمول جریمه مقرر در ماده ۱۹۰ ق.م.م خواهد بود.
8_ تکمیل و ارایه جدول دریافتی ماهانه عملکرد سال ۱۳۹۰ بابت حق تحریر و اسناد، گواهی امضاء و سایر موارد با درج شماره اولین و آخرین سند ماهانه) با ذکر مبالغ پرداختی به دفتریاران به همراه اظهارنامه.
9_ اظهارنامه های صاحبان دفاتر اسناد رسمی که درآمد مشمول مالیات ابرازی آنها حداقل با احتساب ضریب ۳۹ % به درآمد ابرازی، پس از کسر ۴۰ % از حق التحریر و گواهی امضاء و سایر خدمات ثبتی، بابت پرداختی به کارکنان، دفتریاران و کانون، ابراز شده باشد، مشمول خوداظهاری می باشد. درآمد مشمول مالیات فوق پس از کسر معافیت سالانه مشمول مالیات به نرخ ماده ۱۳۱ ق.م.م می باشد.
10_ اظهارنامه های عملکرد سال ۱۳۹۰ هریک از دفتریاران که میزان درآمد ابرازی آنها، حداقل به میزان دریافتی مطابق جدول ارائه شده به شرح بند (۸) فوق بوده و درآمد مشمول مالیات ابرازی آنها نیز حداقل معادل ۶۰ % نسبت به کل مبلغ دریافتی ابراز شده و با رعایت این دستورالعمل تسلیم اداره امور مالیاتی شده باشد، مشمول خوداظهاری خواهد بود.
ب- نمونه انتخابی:
11_ در اجرای ماده ۱۵۸ قانون مالیاتهای مستقیم نمونه انتخابی برای رسیدگی از بین اظهارنامه های تسلیمی در چارچوب این دستورالعمل به میزان ۱۲ % (دوازده درصد) با نظر مدیرکل امور مالیاتی ذیربط تعیین می گردد، مشروط بر اینکه در دو سال گذشته به عنوان نمونه مورد رسیدگی قرار نگرفته باشد.
12_ اظهارنامه هائی که حائز شرایط مقرر در این دستورالعمل بوده و به عنوان نمونه جهت رسیدگی انتخاب نشوند، قطعی تلقی می گردند. دفاتر اسناد رسمی مکلفند در صورت درخواست ادارات امور مالیاتی دفاتر حق تمبر مربوط به عملکرد سال ۱۳۹۰ را در اختیار آنان قرار دهند.
13_ ادارات کل امور مالیاتی، فهرست مؤدیان نمونه موضوع بند (۱۱) فوق را حداکثر تا تاریخ ۳۰ / ۱۰ / ۱۳۹۱ به کانون سردفتران و دفتریاران خواهند نمود.
14_ مؤدیانی که اظهارنامه آنها در اجرای بند (۱۱) این دستورالعمل به عنوان نمونه مورد رسیدگی قرار می گیرد، در صورتی که درآمد مشمول مالیات قطعی (قبل از کسر معافیت) با درآمد مشمول مالیات ابرازی طبق اظهارنامه تسلیمی آنان بیش از ۱۵ % اختلاف داشته باشد مشمول حکم ماده ۱۹۴ ق.م.م خواهند بود.
ج- سایر شرایط:
15_ هرگاه طبق اسناد و مدارک مثبت مشخص گرددوجوه دریافتی با درآمد مؤدی در عملکرد سال ۱۳۹۰ بیش از مبلغ ابرازی بوده است، مالیات درآمد کتمان شده با رعایت مقررات ماده ۱۵۷ ق.م.م قابل مطالبه و وصول خواهد بود. در این صورت مابه التفاوت مالیات در مورد دفاتر اسناد رسمی مشمول حکم قسمت اخیر تبصره ماده ۱۹۲ قانون مالیاتهای مستقیم خواهد بود.
16_ کانون سردفتران و دفتریاران، مکلف است فهست دریافتی هریک از دفاتر اسناد رسمی را به تفکیک نوع دریافتی هر دفترخانه و نیز اداره کل مربوط، حداکثر تا تاریخ ۱۵ / ۰۶ / ۱۳۹۱ به سازمان امور مالیاتی اعلام نمایند.
17_ این دستورالعمل مانع از مراجعه مأموران مالیاتی به دفاتر اسناد رسمی جهت رسیدگی به مالیاتهای تکلیفی مقرر در قانون مالیاتهای مستقیم از جمله حقوق نخواهد بود.
18_ کانون سردفتران و دفتریاران تمام تلاش و مساعی خود را جهت جلب مشارکت اعضای خود به منظور رعایت مفاد این دستورالعمل به عمل خواهد آورد. همچنین آماده هرگونه همکاری با سازمان امور مالیاتی کشور در جهت اجرای مطلوب طرح جامع مالیاتی کشور می باشد.
19_ ادارات کل امور مالیاتی آمادگی دارند تا با استقرار نیروهای کارآمد در کانون، راهنمائی های لازم را درخصوص چگونگی تنظیم و تکمیل اظهارنامه مالیاتی ارائه نمایند.
مفاد این دستورالعمل پس از امضاءدر هیچ مرحله ای قابل تغییر و یا تجدیدنظر نخواهد بود.
علی عسکری
رئیس کل سازمان امور مالیاتی کشور
شماره: ۶۵۷۷ / ۲۰۰
تاریخ: ۳۱ / ۰۳ / ۱۳۹۱
پیوست:
دستورالعمل
دستورالعمل خوداظهاری در اجرای مقررات ماده ۱۵۸ ق.م.م برای درآمد مشمول مالیات و مالیات عملکرد سال ۱۳۹۰ صاحبان مشاغل موضوع بندهای الف ب، ج ماده ۹۵ قانون مالیاتهای مستقیم
بنا به اختیار حاصل از ماده ۱۵۸ قانون مالیاتهای مستقیم و با عنایت به آگهی منتشره در نیمه اول سال ۱۳۹۰ و در جهت اجرای مطلوبتر عدالت مالیاتی، استفاده بهینه از منابع و توسعه و ترویج فرهنگ خوداظهاری، سازمان امور مالیاتی کشور طرح خوداظهاری درآمد مشمول مالیات و مالیات عملکرد سال ۱۳۹۰ صاحبان مشاغل موضوع بندهای الف ب و ج ماده ۹۵ ق.م.م را به مرحله اجراء درآورده است. بنابراین اظهارنامه های تسلیمی هریک از مودیان که با رعایت مقررات و شرایط زیر تسلیم شده باشد مشمول طرح خوداظهاری خواهد بود:
شرایط خوداظهاری:
1_ ۱- تسلیم اظهارنامه مالیاتی عملکرد سال ۱۳۹۰ در موعد مقرر قانون ی حداکثر تا تاریخ ۳۱ / ۴ / ۱۳۹۱) .
2_ ۲- درج صحیح اطلاعات هویتی،شماره ملی نشانی وکد پستی محل فعالیت در فرم اظهارنامه مالیاتی و تسلیم تصویر کارت ملی و قبض تلفن ثابت محل فعالیت به همراه اظهارنامه اعم از حضوری یا پستی .
3_ ۳- اظهارنامه مالیاتی شامل ترازنامه و حساب سود و زیان،حساب درآمد و هزینه و خلاصه وضعیت درآمد و هزینه حسب مورد برای هر یک از مؤدیان مزبور به طور کامل تکمیل شده باشد.
4_ ۴- دفاتر روزنامه و کل و یا درآمد و هزینه حسب مورد برای عملکرد سال ۱۳۹۰ پلمب و تحریر شده باشد پلمپ دفتر درآمد و هزینه تا تاریخ ۳۰ / ۱۱ / ۱۳۹۰ مورد قبول است .
5_ ۵- ثبت نام برای دریافت شماره اقتصادی حداکثر تا تاریخ ۳۰ / ۸ / ۱۳۹۱ در سامانه www.tax.gov.ir
6_ ۶- ثبت نام و تسلیم اظهارنامه در نظام مالیات بر ارزش افزوده. مؤدیان مشمول نظام مالیات بر ارزش افزوده با توجه به فراخوان های انجام شده در صورتیکه تا کنون ثبت نام ننموده باشند، حداکثر تا تاریخ ۳۱ / ۶ / ۱۳۹۱ ثبت نام و اظهارنامه مربوط را تسلیم نمایند) .
7_ ۷- پرداخت یا تقسط مالیات ابرازی؛ در موارد تقسیط مالیات ابرازی برای مودیانیکه بصورت الکترونیکی نسبت به تسلیم اظهارنامه اقدام نموده اند، حداقل ۳۰ % مالیات بصورت نقد به همراه اظهارنامه و مابقی در ۷ قسط مساوی ماهانه تا پایان بهمن ماه ۱۳۹۱ و برای سایر مودیان حداقل ۵۰ % مالیات بصورت نقد به همراه اظهارنامه و مابقی در ۵ قسط مساوی ماهانه تا پایان آذر ماه ۱۳۹۱ تقسیط میگردد. عدم پرداخت اقساط در سررسید مقرر مانع از صدور برگ مالیات قطعی برای مؤدیانیکه در چارچوب خوداظهاری اظهارنامه تسلیم نموده اند نخواهد بود . و در صورت عدم پرداخت اقساط تا پایان زمان مقرر، از تاریخ سررسید (تاریخ انقضای مهلت تسلیم اظهارنامه مالیاتی مشمول جریمه مقرر در ماده ۱۹۰ ق.م.م. خواهد بود.
نمونه انتخابی و سایر شرایط
8_ ۸- در اجرای مقررات ماده ۱۵۸ قانون مالیاتهای مستقیم، اظهارنامه هایی که مالیات ابرازی عملکرد سال ۱۳۹۰ آنها حداقل به میزان ۱۵ درصد رشد نسبت به مالیات قطعی عملکرد سال ۱۳۸۹ و با رعایت بندهای ۱ الی ۷ فوق و در مهلت مقرر قانون ی تسلیم شده باشد مشمول خوداظهاری بوده و عمدتاً بدون رسیدگی مورد قبول واقع و ۱۲ درصد از آنها با در نظر گرفتن میزان مالیات ابرازی،سوابق مالیاتی و نوع فعالیت توسط اداره کل امور مالیاتی بعنوان نمونه انتخاب و رسیدگی خواهند شد. مشروط بر اینکه در سه سال اخیر بعنوان نمونه انتخاب و رسیدگی نشده باشد.
9_ ۹- مؤدیانی که پرونده مالیات عملکرد سال ۱۳۸۹ آنان تا زمان تسلیم اظهارنامه قطعی نشده است آخرین مالیات قطعی شده با ۲۰ % افزایش سالانه مبنای محاسبه حداقل رشد قرار می گیرد. (مشروط براینکه پس از آخرین عملکرد قطعی شده بعنوان نمونه رسیدگی نشده باشد) .
۱۰ ۱۰- مؤدیان ردیفهای ۱ الی ۷ و ۱۲ موضوع بند الف ماده ۹۶ قانون مالیاتهای مستقیم مشمول خوداظهاری نبوده و پرونده آنها کلاً توسط اداره امور مالیاتی مورد رسیدگی قرار می گیرد.
۱۱ ۱۱- مؤدیانی که اظهارنامه آنها بعنوان نمونه انتخاب و مورد رسیدگی قرار می گیرند در صورتیکه درآمد مشمول مالیات مشخصه قطعی (قبل از کسر معافیت) با رقم اظهار شده از طرف مودی بیش از ۱۵ درصد اختلاف داشته باشد مشمول حکم ماده ۱۹۴ ق.م.م خواهند بود.
۱۲ ۱۲- در اجرای مقررات ماده ۲۲۷ قانون مالیاتهای مستقیم،چنانچه طبق اسناد ومدارک ثابت شود مودی فعالیتهای داشته که درآمد آن را کتمان نموده است در این صورت مالیات مابه التفاوت برابر مقررات مطالبه و وصول خواهد شد.
۱۳ ۱۳- آن دسته از مؤدیان موضوع بند ج ماده ۹۵ قانون مالیاتهای مستقیم که فاقد اتحادیه بوده و یا اتحادیه آنها در اجرای تبصره ۵ ماده ۱۰۰ ق.م.م با اداره کل امور مالیاتی توافق ننموده است، مودیان مذکور در صورت رعایت این دستورالعمل مشمول خوداظهاری خواهند بود.
۱۴ ۱۴- مؤدیانیکه این دستورالعمل را رعایت ننمایند مشمول طرح خوداظهاری نبوده و پرونده آنها برابر مقررات توسط ادارات امور مالیاتی رسیدگی خواهند شد.
۱۵ ۱۵- مبنای تشخیص عمده فروشی یاخرده فروشی مودیان،پروانه کسب صادره از سوی مراجع ذیربط می باشد. در مورد آندسته از مودیانیکه فاقد اتحادیه می باشند و یا وضعیت کسبی اعضاء اتحادیه از حیث عمده یا خرده فروشی در پروانه کسب صادره تا زمان تسلیم اظهارنامه مشخص نشده باشد، ملاک سوابق پرونده مالیاتی می باشد.
۱۶ ۱۶- ادارات کل امور مالیاتی ترتیبی اتخاذ نمایند برگه های مالیات قطعی مشمولین خوداظهاری حداکثر تا پایان دی ماه سال ۱۳۹۱ صادر و ابلاغ گردد.
۱۷ ۱۷- مدیران کل امور مالیاتی ترتیبی اتخاذ نمایند تا پرونده مالیاتی مؤدیانی که از تسلیم اظهارنامه خودداری نمایند، حداکثر تا تاریخ ۳۰ / ۱۲ / ۱۳۹۱ رسیدگی و به مرحله قطعیت برسد.
علی عسکری
رئیس کل سازمان امور مالیاتی کشور
شماره:۱۷۴۶۹/۲۰۰
دستورالعمل
خوداظهاری عملکرد سال ۱۳۹۰ مؤدیانی که تا تاریخ ۳۰ / ۱۱ / ۱۳۹۰ نسبت به پلمپ دفاتر سال ۱۳۹۰ اقدام ننموده اند
پیرو بند ۴ دستورالعمل های شماره ۶۵۷۷ / ۲۰۰ مورخ ۳۱ / ۰۳ / ۱۳۹۱ و ۷۶۳۷ / ۲۰۰ مورخ ۱۳ / ۰۴ / ۱۳۹۱ درخصوص پلمپ و تحریر دفاتر عملکرد سال ۱۳۹۰ حداکثر تا تاریخ ۳۰ / ۱۱ / ۱۳۹۰،بدینوسیله مقرر می گردد:
مؤدیان مشمول دستورالعمل های مذکور که نسبت به پلمپ و تحریر دفاتر قانون ی برای عملکرد سال ۱۳۹۰ تا تاریخ مزبور اقدام ننموده اند در صورتی که حداکثر تا تاریخ ۳۰ / ۰۷ / ۱۳۹۱ نسبت به پلمپ دفاتر قانون ی برای عملکرد سال ۱۳۹۱ اقدام نمایند با رعایت سایر شرایط دستورالعمل های مذکور برای عملکرد سال ۱۳۹۰ مشمول خوداظهاری خواهند بود.
علی عسکری
رئیس کل سازمان امور مالیاتی کشور
شماره: ۶۵۷۷ / ۲۰۰
تاریخ: ۳۱ / ۰۳ / ۱۳۹۱
پیوست:
دستورالعمل
دستورالعمل خوداظهاری در اجرای مقررات ماده ۱۵۸ ق.م.م برای درآمد مشمول مالیات و مالیات عملکرد سال ۱۳۹۰ صاحبان مشاغل موضوع بندهای الف ب، ج ماده ۹۵ قانون مالیاتهای مستقیم
بنا به اختیار حاصل از ماده ۱۵۸ قانون مالیاتهای مستقیم و با عنایت به آگهی منتشره در نیمه اول سال ۱۳۹۰ و در جهت اجرای مطلوبتر عدالت مالیاتی، استفاده بهینه از منابع و توسعه و ترویج فرهنگ خوداظهاری، سازمان امور مالیاتی کشور طرح خوداظهاری درآمد مشمول مالیات و مالیات عملکرد سال ۱۳۹۰ صاحبان مشاغل موضوع بندهای الف ب و ج ماده ۹۵ ق.م.م را به مرحله اجراء درآورده است. بنابراین اظهارنامه های تسلیمی هریک از مودیان که با رعایت مقررات و شرایط زیر تسلیم شده باشد مشمول طرح خوداظهاری خواهد بود:
شرایط خوداظهاری:
1_ ۱- تسلیم اظهارنامه مالیاتی عملکرد سال ۱۳۹۰ در موعد مقرر قانون ی حداکثر تا تاریخ ۳۱ / ۴ / ۱۳۹۱) .
2_ ۲- درج صحیح اطلاعات هویتی،شماره ملی نشانی وکد پستی محل فعالیت در فرم اظهارنامه مالیاتی و تسلیم تصویر کارت ملی و قبض تلفن ثابت محل فعالیت به همراه اظهارنامه اعم از حضوری یا پستی .
3_ ۳- اظهارنامه مالیاتی شامل ترازنامه و حساب سود و زیان،حساب درآمد و هزینه و خلاصه وضعیت درآمد و هزینه حسب مورد برای هر یک از مؤدیان مزبور به طور کامل تکمیل شده باشد.
4_ ۴- دفاتر روزنامه و کل و یا درآمد و هزینه حسب مورد برای عملکرد سال ۱۳۹۰ پلمب و تحریر شده باشد پلمپ دفتر درآمد و هزینه تا تاریخ ۳۰ / ۱۱ / ۱۳۹۰ مورد قبول است .
5_ ۵- ثبت نام برای دریافت شماره اقتصادی حداکثر تا تاریخ ۳۰ / ۸ / ۱۳۹۱ در سامانه www.tax.gov.ir
6_ ۶- ثبت نام و تسلیم اظهارنامه در نظام مالیات بر ارزش افزوده. مؤدیان مشمول نظام مالیات بر ارزش افزوده با توجه به فراخوان های انجام شده در صورتیکه تا کنون ثبت نام ننموده باشند، حداکثر تا تاریخ ۳۱ / ۶ / ۱۳۹۱ ثبت نام و اظهارنامه مربوط را تسلیم نمایند) .
7_ ۷- پرداخت یا تقسط مالیات ابرازی؛ در موارد تقسیط مالیات ابرازی برای مودیانیکه بصورت الکترونیکی نسبت به تسلیم اظهارنامه اقدام نموده اند، حداقل ۳۰ % مالیات بصورت نقد به همراه اظهارنامه و مابقی در ۷ قسط مساوی ماهانه تا پایان بهمن ماه ۱۳۹۱ و برای سایر مودیان حداقل ۵۰ % مالیات بصورت نقد به همراه اظهارنامه و مابقی در ۵ قسط مساوی ماهانه تا پایان آذر ماه ۱۳۹۱ تقسیط میگردد. عدم پرداخت اقساط در سررسید مقرر مانع از صدور برگ مالیات قطعی برای مؤدیانیکه در چارچوب خوداظهاری اظهارنامه تسلیم نموده اند نخواهد بود . و در صورت عدم پرداخت اقساط تا پایان زمان مقرر، از تاریخ سررسید (تاریخ انقضای مهلت تسلیم اظهارنامه مالیاتی مشمول جریمه مقرر در ماده ۱۹۰ ق.م.م. خواهد بود.
نمونه انتخابی و سایر شرایط
8_ ۸- در اجرای مقررات ماده ۱۵۸ قانون مالیاتهای مستقیم، اظهارنامه هایی که مالیات ابرازی عملکرد سال ۱۳۹۰ آنها حداقل به میزان ۱۵ درصد رشد نسبت به مالیات قطعی عملکرد سال ۱۳۸۹ و با رعایت بندهای ۱ الی ۷ فوق و در مهلت مقرر قانون ی تسلیم شده باشد مشمول خوداظهاری بوده و عمدتاً بدون رسیدگی مورد قبول واقع و ۱۲ درصد از آنها با در نظر گرفتن میزان مالیات ابرازی،سوابق مالیاتی و نوع فعالیت توسط اداره کل امور مالیاتی بعنوان نمونه انتخاب و رسیدگی خواهند شد. مشروط بر اینکه در سه سال اخیر بعنوان نمونه انتخاب و رسیدگی نشده باشد.
9_ ۹- مؤدیانی که پرونده مالیات عملکرد سال ۱۳۸۹ آنان تا زمان تسلیم اظهارنامه قطعی نشده است آخرین مالیات قطعی شده با ۲۰ % افزایش سالانه مبنای محاسبه حداقل رشد قرار می گیرد. (مشروط براینکه پس از آخرین عملکرد قطعی شده بعنوان نمونه رسیدگی نشده باشد) .
۱۰ ۱۰- مؤدیان ردیفهای ۱ الی ۷ و ۱۲ موضوع بند الف ماده ۹۶ قانون مالیاتهای مستقیم مشمول خوداظهاری نبوده و پرونده آنها کلاً توسط اداره امور مالیاتی مورد رسیدگی قرار می گیرد.
۱۱ ۱۱- مؤدیانی که اظهارنامه آنها بعنوان نمونه انتخاب و مورد رسیدگی قرار می گیرند در صورتیکه درآمد مشمول مالیات مشخصه قطعی (قبل از کسر معافیت) با رقم اظهار شده از طرف مودی بیش از ۱۵ درصد اختلاف داشته باشد مشمول حکم ماده ۱۹۴ ق.م.م خواهند بود.
۱۲ ۱۲- در اجرای مقررات ماده ۲۲۷ قانون مالیاتهای مستقیم،چنانچه طبق اسناد ومدارک ثابت شود مودی فعالیتهای داشته که درآمد آن را کتمان نموده است در این صورت مالیات مابه التفاوت برابر مقررات مطالبه و وصول خواهد شد.
۱۳ ۱۳- آن دسته از مؤدیان موضوع بند ج ماده ۹۵ قانون مالیاتهای مستقیم که فاقد اتحادیه بوده و یا اتحادیه آنها در اجرای تبصره ۵ ماده ۱۰۰ ق.م.م با اداره کل امور مالیاتی توافق ننموده است، مودیان مذکور در صورت رعایت این دستورالعمل مشمول خوداظهاری خواهند بود.
۱۴ ۱۴- مؤدیانیکه این دستورالعمل را رعایت ننمایند مشمول طرح خوداظهاری نبوده و پرونده آنها برابر مقررات توسط ادارات امور مالیاتی رسیدگی خواهند شد.
۱۵ ۱۵- مبنای تشخیص عمده فروشی یاخرده فروشی مودیان،پروانه کسب صادره از سوی مراجع ذیربط می باشد. در مورد آندسته از مودیانیکه فاقد اتحادیه می باشند و یا وضعیت کسبی اعضاء اتحادیه از حیث عمده یا خرده فروشی در پروانه کسب صادره تا زمان تسلیم اظهارنامه مشخص نشده باشد، ملاک سوابق پرونده مالیاتی می باشد.
۱۶ ۱۶- ادارات کل امور مالیاتی ترتیبی اتخاذ نمایند برگه های مالیات قطعی مشمولین خوداظهاری حداکثر تا پایان دی ماه سال ۱۳۹۱ صادر و ابلاغ گردد.
۱۷ ۱۷- مدیران کل امور مالیاتی ترتیبی اتخاذ نمایند تا پرونده مالیاتی مؤدیانی که از تسلیم اظهارنامه خودداری نمایند، حداکثر تا تاریخ ۳۰ / ۱۲ / ۱۳۹۱ رسیدگی و به مرحله قطعیت برسد.
علی عسکری
رئیس کل سازمان امور مالیاتی کشور
شماره: ۷۶۳۷ / ۲۰۰
تاریخ: ۱۳ / ۰۴ / ۱۳۹۱
پیوست:
دستورالعمل
دستورالعمل خوداظهاری اعضای کانون سردفتران و دفتر یاران در اجرای ماده ۱۵۸ قانون مالیاتهای مستقیم برای عملکرد سال ۱۳۹۰
بنا به اختیار حاصل از ماده ۱۵۸ ق.م.م، با عنایت به آگهی منتشره در نیمه اول سال ۱۳۹۰ و در جهت اجرای مطلوبتر عدالت مالیاتی، استفاده بهینه از منابع، توسعه و ترویج فرهنگ خوداظهاری، سازمان امور مالیاتی کشور طرح خوداظهاری درآمد مشمول مالیات و مالیات عملکرد سال ۱۳۹۰ صاحبان مشاغل موضوع ماده ۹۵ قانون مالیاتهای مستقیم را به مرحله اجرا درآورده است. بنابراین اظهارنامه های تسلیمی هر یک از اعضای کانون سردفتران و دفتریاران که به شرح این دستورالعمل و با رعایت مقررات و شرایط زیر تسلیم شده باشد مشمول طرح خوداظهاری قرار می گیرد:
الف- شرایط خوداظهاری:
1_ تسلیم اظهارنامه مالیاتی عملکرد سال ۱۳۹۰ در موعد مقرر قانون ی. (حداکثر تا تاریخ ۳۱ / ۰۴ / ۱۳۹۱)
2_ درج صحیح اطلاعات هویتی، شماره ملی، نشانی و کد پستی محل فعالیت در فرم اظهارنامه مالیاتی و تسلیم تصویر کارت ملی و قبض تلفن محل فعالیت به همراه اظهارنامه اعم از حضوری یا پستی.
3_ تکمیل فرم حساب درآمد و هزینه به صورت کامل در فرم اظهارنامه مالیاتی.
4_ دفتر درآمد و هزینه برای عملکرد سال ۱۳۹۰ پلمپ و تحریر شده باشد. (پلمپ دفتر تا تاریخ ۳۰ / ۱۱ / ۱۳۹۰ مورد قبول است)
5_ ثبت نام برای دریافت شماره اقتصادی حداکثر تا تاریخ ۳۰ / ۰۸ / ۱۳۹۱ در سامانه www.tax.gov.ir
6_ ثبت نام در نظام مالیات بر ارزش افزوده و تسلیم اظهارنامه مربوط حداکثر تا تاریخ ۳۱ / ۰۶ / ۱۳۹۱.
7_ پرداخت یا تقسیط مالیات ابرازی، در موارد تقسیط مالیات ابرازی برای مؤدیانی که به صورت الکترونیکی نسبت به تسلیم اظهارنامه اقدام نموده اند حداقل ۳۰ % مالیات به صورت نقد به همراه اظهارنامه و مابقی در ۷ قسط مساوی ماهانه تا پایان بهمن ماه ۱۳۹۱ تقسیط گردد. برای سایر مؤدیان حداقل ۵۰ % مالیات به صورت نقد به همراه اظهارنامه و مابقی در ۵ قسط مساوی ماهانه تا پایان آذر ۱۳۹۱ تقسیط گردد. عدم پرداخت اقساط در سررسید مقرر مانع از صدور برگ قطعی برای مؤدیانی که در چارچوب دستورالعمل، اظهارنامه تسلیم نموده اند نخواهد بود. و در صورت عدم پرداخت اقساط تا پایان زمان مقرر در زمان مقرر، از تاریخ سررسید (تاریخ انقصای مهلت تسلیم اظهارنامه مالیاتی) مشمول جریمه مقرر در ماده ۱۹۰ ق.م.م خواهد بود.
8_ تکمیل و ارایه جدول دریافتی ماهانه عملکرد سال ۱۳۹۰ بابت حق تحریر و اسناد، گواهی امضاء و سایر موارد با درج شماره اولین و آخرین سند ماهانه) با ذکر مبالغ پرداختی به دفتریاران به همراه اظهارنامه.
9_ اظهارنامه های صاحبان دفاتر اسناد رسمی که درآمد مشمول مالیات ابرازی آنها حداقل با احتساب ضریب ۳۹ % به درآمد ابرازی، پس از کسر ۴۰ % از حق التحریر و گواهی امضاء و سایر خدمات ثبتی، بابت پرداختی به کارکنان، دفتریاران و کانون، ابراز شده باشد، مشمول خوداظهاری می باشد. درآمد مشمول مالیات فوق پس از کسر معافیت سالانه مشمول مالیات به نرخ ماده ۱۳۱ ق.م.م می باشد.
10_ اظهارنامه های عملکرد سال ۱۳۹۰ هریک از دفتریاران که میزان درآمد ابرازی آنها، حداقل به میزان دریافتی مطابق جدول ارائه شده به شرح بند (۸) فوق بوده و درآمد مشمول مالیات ابرازی آنها نیز حداقل معادل ۶۰ % نسبت به کل مبلغ دریافتی ابراز شده و با رعایت این دستورالعمل تسلیم اداره امور مالیاتی شده باشد، مشمول خوداظهاری خواهد بود.
ب- نمونه انتخابی:
11_ در اجرای ماده ۱۵۸ قانون مالیاتهای مستقیم نمونه انتخابی برای رسیدگی از بین اظهارنامه های تسلیمی در چارچوب این دستورالعمل به میزان ۱۲ % (دوازده درصد) با نظر مدیرکل امور مالیاتی ذیربط تعیین می گردد، مشروط بر اینکه در دو سال گذشته به عنوان نمونه مورد رسیدگی قرار نگرفته باشد.
12_ اظهارنامه هائی که حائز شرایط مقرر در این دستورالعمل بوده و به عنوان نمونه جهت رسیدگی انتخاب نشوند، قطعی تلقی می گردند. دفاتر اسناد رسمی مکلفند در صورت درخواست ادارات امور مالیاتی دفاتر حق تمبر مربوط به عملکرد سال ۱۳۹۰ را در اختیار آنان قرار دهند.
13_ ادارات کل امور مالیاتی، فهرست مؤدیان نمونه موضوع بند (۱۱) فوق را حداکثر تا تاریخ ۳۰ / ۱۰ / ۱۳۹۱ به کانون سردفتران و دفتریاران خواهند نمود.
14_ مؤدیانی که اظهارنامه آنها در اجرای بند (۱۱) این دستورالعمل به عنوان نمونه مورد رسیدگی قرار می گیرد، در صورتی که درآمد مشمول مالیات قطعی (قبل از کسر معافیت) با درآمد مشمول مالیات ابرازی طبق اظهارنامه تسلیمی آنان بیش از ۱۵ % اختلاف داشته باشد مشمول حکم ماده ۱۹۴ ق.م.م خواهند بود.
ج- سایر شرایط:
15_ هرگاه طبق اسناد و مدارک مثبت مشخص گرددوجوه دریافتی با درآمد مؤدی در عملکرد سال ۱۳۹۰ بیش از مبلغ ابرازی بوده است، مالیات درآمد کتمان شده با رعایت مقررات ماده ۱۵۷ ق.م.م قابل مطالبه و وصول خواهد بود. در این صورت مابه التفاوت مالیات در مورد دفاتر اسناد رسمی مشمول حکم قسمت اخیر تبصره ماده ۱۹۲ قانون مالیاتهای مستقیم خواهد بود.
16_ کانون سردفتران و دفتریاران، مکلف است فهست دریافتی هریک از دفاتر اسناد رسمی را به تفکیک نوع دریافتی هر دفترخانه و نیز اداره کل مربوط، حداکثر تا تاریخ ۱۵ / ۰۶ / ۱۳۹۱ به سازمان امور مالیاتی اعلام نمایند.
17_ این دستورالعمل مانع از مراجعه مأموران مالیاتی به دفاتر اسناد رسمی جهت رسیدگی به مالیاتهای تکلیفی مقرر در قانون مالیاتهای مستقیم از جمله حقوق نخواهد بود.
18_ کانون سردفتران و دفتریاران تمام تلاش و مساعی خود را جهت جلب مشارکت اعضای خود به منظور رعایت مفاد این دستورالعمل به عمل خواهد آورد. همچنین آماده هرگونه همکاری با سازمان امور مالیاتی کشور در جهت اجرای مطلوب طرح جامع مالیاتی کشور می باشد.
19_ ادارات کل امور مالیاتی آمادگی دارند تا با استقرار نیروهای کارآمد در کانون، راهنمائی های لازم را درخصوص چگونگی تنظیم و تکمیل اظهارنامه مالیاتی ارائه نمایند.
مفاد این دستورالعمل پس از امضاءدر هیچ مرحله ای قابل تغییر و یا تجدیدنظر نخواهد بود.
علی عسکری
رئیس کل سازمان امور مالیاتی کشور
شماره:۱۲۳۹۷/۲۰۰
دستورالعمل
دستورالعمل خوداظهاری درآمد مشمول مالیات و مالیات اعضای شورای عالی کارشناسی رسمی دادگستری در اجرای ماده ۱۵۸ قانون مالیاتهای مستقیم برای عملکرد سال ۱۳۹۰
بنا به اختیار حاصل از ماده ۱۵۸ ق.م.م، با عنایت به آگهی منتشره در نیمه اول سال ۱۳۹۰ و در جهت اجرای مطلوبتر عدالت مالیاتی، استفاده بهینه از منابع، توسعه و ترویج فرهنگ خوداظهاری، سازمان امور مالیاتی کشور طرح خوداظهاری درآمد مشمول مالیات و مالیات عملکرد سال ۱۳۹۰ صاحبان مشاغل موضوع ماده ۹۵ قانون مالیاتهای مستقیم را به مرحله اجرا درآورده است. بنابراین اظهارنامه های تسلیمی هر یک از اعضای کانون کارشناسان رسمی دادگستری که به شرح این دستورالعمل و با رعایت مقررات و شرایط زیر تسلیم شده باشد،مشمول طرح خوداظهاری قرار می گیرد:
الف- شرایط خوداظهاری:
1_ تسلیم اظهارنامه مالیاتی عملکرد سال ۱۳۹۰ در موعد مقرر قانون ی. (حداکثر تا تاریخ ۳۱ / ۰۴ / ۱۳۹۱)
2_ درج صحیح اطلاعات هویتی، شماره ملی، نشانی و کد پستی محل فعالیت در فرم اظهارنامه مالیاتی و تسلیم تصویر کارت ملی و قبض تلفن محل فعالیت به همراه اظهارنامه اعم از حضوری یا پستی.
3_ تکمیل فرم حساب درآمد و هزینه به صورت کامل در فرم اظهارنامه مالیاتی.
4_ دفتر درآمد و هزینه برای عملکرد سال ۱۳۹۰ پلمپ و تحریر شده باشد. (پلمپ دفتر تا تاریخ ۳۰ / ۱۱ / ۱۳۹۰ مورد قبول است) هریک از کارشناسان رسمی دادگستری که تا تاریخ مذکور نسبت به پلمپ یا تحریر دفتر اقدام ننموده باشد در صورتیکه حداکثر تا تاریخ ۳۰ / ۰۷ / ۱۳۹۱ نسبت به پلمپ و تحریر دفاتر عملکرد سال ۱۳۹۱ (هفت ماهه اول) اقدام نماید با رعایت سایر شرایط این دستورالعمل مشمول خوداظهاری عملکرد سال ۱۳۹۰ خواهد بود.
5_ ثبت نام برای دریافت شماره اقتصادی حداکثر تا تاریخ ۳۰ / ۰۸ / ۱۳۹۱ در سامانه www.tax.gov.ir
6_ پرداخت یا تقسیط مالیات ابرازی، در موارد تقسیط مالیات ابرازی برای مؤدیانی که به صورت الکترونیکی نسبت به تسلیم اظهارنامه اقدام نموده اند حداقل ۳۰ % مالیات به صورت نقد به همراه اظهارنامه و مابقی در ۷ قسط مساوی ماهانه تا پایان بهمن ماه ۱۳۹۱ تقسیط گردد. برای سایر مؤدیان حداقل ۵۰ % مالیات به صورت نقد به همراه اظهارنامه و مابقی در ۵ قسط مساوی ماهانه تا پایان آذر ۱۳۹۱ تقسیط گردد. عدم پرداخت اقساط در سررسید مقرر مانع از صدور برگ قطعی برای مؤدیانی که در چارچوب خوداظهاری، اظهارنامه تسلیم نموده اند نخواهد بود. و در صورت عدم پرداخت اقساط در زمان مقرر، از تاریخ سررسید (تاریخ انقصای مهلت تسلیم اظهارنامه مالیاتی) مشمول جریمه مقرر در ماده ۱۹۰ ق.م.م خواهد بود.
7_ به منظور اجرای مفاد این دستورالعمل، کانون های سراسر کشور براساس اطلاعات و مدارک واصله از واحدهای قضائی و دستگاههای اجرائی و سایر اشخاص حقیقی و حقوقی، میزان کارکرد هریک از اعضاءرا طبق فرم های گواهی عملکرد مالی کارشناس، با ذکر مشخصات کامل و نشانی آنان حداکثر تا تاریخ ۲۵ / ۰۴ / ۱۳۹۱ به ادارات کل امور مالیاتی ذیربط ارائه می نمایند.
8_ اظهارنامه کارشناسان رسمی که میزان درآمد ابرازی آن ها حداقل به میازن مبلغ اعلامی توسط کانون کارشناسان رسمی دادگستری به شرح بند (۷) فوق، به اضافه (۱۰) درصد آن بابت سایر فعالیت های کارشناسی به صورت آزاد، ابراز شده، و درآمد مشمول مالیات آن نیز حداقل به میزان پنجاه درصد (۵۰ %) مبالغ مذکور ابراز شده باشد، مشمول خوداظهاری خواهد بود.
9_ مالیات مکسوره در اجرای ماده ۱۰۴ ق.م.م با رعایت مقررات از مالیات محاسبه شده به شرح فوق کسر می گردد.
10_ اظهارنامه مالیاتی عملکرد سال ۱۳۹۰ اعضایی که مطابق با شرایط این دستورالعمل تسلیم شده باشد، مشمول طرح خوداظهاری خواهد بود.
ب- نمونه انتخابی:
11_ در اجرای ماده ۱۵۸ قانون مالیاتهای مستقیم نمونه انتخابی برای رسیدگی از بین اظهارنامه های تسلیمی در چارچوب خوداظهاری به میزان ۱۲ % (دوازده درصد) آن، با نظر مدیرکل امور مالیاتی ذیربط تعیین می گردد.
12_ اظهارنامه هائی که حائز شرایط مقرر در این دستورالعمل بوده و به عنوان نمونه جهت رسیدگی انتخاب نشوند، قطعی تلقی می گردند.
13_ اعضائی که اظهارنامه آنها در اجرای بند (۱۱) این دستورالعمل، به عنوان نمونه انتخاب و مورد رسیدگی قرار می گیرد، در صورتی که درآمد مشمول مالیات قطعی (قبل از کسر معافیت) با درآمد مشمول مالیات ابرازی طبق اظهارنامه تسلیمی آنان بیش از ۱۵ % اختلاف داشته باشد، مشمول حکم ماده ۱۹۴ ق.م.م خواهند بود.
ج- سایر شرایط:
14_ هرگاه اسناد و مدارک مثبته ای برای هریک از اعضاء تحصیل گردد که مؤید درآمدی بیش از درآمد ابرازی اعضاءباشد– به استثنای مواردی که به عنوان نمونه انتخاب شده و برابر مقررات مورد رسیدگی قرار می گیرند– در مورد پرونده مالیاتی این گروه از کارشناسان، به شرح زیر اقدام خواهد شد:
الف- در صورت عدم صدور برگ قطعی، با رعایت مرور زمان موضوع ماده ۱۵۶ ق.م.م این گونه مؤدیان از چارچوب این دستورالعمل خارج، و پرونده آنان برابر قانون و مقررات مالیاتهای مستقیم توسط ادارات امور مالیاتی مورد رسیدگی قرار خواهد گرفت.
ب- در صورت صدور برگ قطعی، مابه التفاوت مالیات در اجرای مواد ۱۵۶ و ۲۲۷ قانون مالیاتهای مستقیم به علاوه جرایم مربوط مطالبه خواهد شد.
15_ کانون کارشناسان رسمی دادگستری تمام تلاش و مساعی خود را جهت جلب مشارکت اعضای خود به منظور رعایت مفاد این دستورالعمل به عمل خواهد آورد.
16_ مفاد این دستورالعمل پس از امضاءدر هیچ مرحله ای قابل تجدیدنظر و یا تغییر نخواهد بود.
علی عسکری
رئیس کل سازمان امور مالیاتی کشور
شماره:۸۱۸۴/۲۰۰
دستورالعمل
بنا به اختیار حاصل از ماده ۱۵۸ قانون مالیاتهای مستقیم و با عنایت به آگهی منتشره در نیمه اول سال ۱۳۹۰ و در جهت اجرای مطلوبتر عدالت مالیاتی، استفاده بهینه از منابع و توسعه و ترویج فرهنگ خوداظهاری، سازمان امور مالیاتی کشور طرح خوداظهاری درآمد مشمول مالیات و مالیات عملکرد سال ۱۳۹۰ صاحبان مشاغل موضوع بندهای الف ب و ج ماده ۹۵ ق.م.م را به مرحله اجراء درآورده است. بنابراین اظهارنامه های تسلیمی هریک از مودیان که با رعایت مقررات و شرایط زیر تسلیم شده باشد مشمول طرح خوداظهاری خواهد بود:شرایط خوداظهاری:
1_ 1- تسلیم اظهارنامه مالیاتی عملکرد سال ۱۳۹۰ در موعد مقرر قانون ی حداکثر تا تاریخ ۳۱ / ۴ / ۱۳۹۱) .
2_ 2- درج صحیح اطلاعات هویتی،شماره ملی نشانی وکد پستی محل فعالیت در فرم اظهارنامه مالیاتی و تسلیم تصویر کارت ملی و قبض تلفن ثابت محل فعالیت به همراه اظهارنامه اعم از حضوری یا پستی .
3_ 3- اظهارنامه مالیاتی شامل ترازنامه و حساب سود و زیان،حساب درآمد و هزینه و خلاصه وضعیت درآمد و هزینه حسب مورد برای هر یک از مؤدیان مزبور به طور کامل تکمیل شده باشد.
4_ 4- دفاتر روزنامه و کل و یا درآمد و هزینه حسب مورد برای عملکرد سال ۱۳۹۰ پلمب و تحریر شده باشد پلمپ دفتر درآمد و هزینه تا تاریخ ۳۰ / ۱۱ / ۱۳۹۰ مورد قبول است .
5_ 5- ثبت نام برای دریافت شماره اقتصادی حداکثر تا تاریخ ۳۰ / ۸ / ۱۳۹۱ در سامانه www.tax.gov.ir
6_ 6- ثبت نام و تسلیم اظهارنامه در نظام مالیات بر ارزش افزوده. مؤدیان مشمول نظام مالیات بر ارزش افزوده با توجه به فراخوان های انجام شده در صورتیکه تا کنون ثبت نام ننموده باشند، حداکثر تا تاریخ ۳۱ / ۶ / ۱۳۹۱ ثبت نام و اظهارنامه مربوط را تسلیم نمایند) .
7_ 7- پرداخت یا تقسط مالیات ابرازی؛ در موارد تقسیط مالیات ابرازی برای مودیانیکه بصورت الکترونیکی نسبت به تسلیم اظهارنامه اقدام نموده اند، حداقل ۳۰ % مالیات بصورت نقد به همراه اظهارنامه و مابقی در ۷ قسط مساوی ماهانه تا پایان بهمن ماه ۱۳۹۱ و برای سایر مودیان حداقل ۵۰ % مالیات بصورت نقد به همراه اظهارنامه و مابقی در ۵ قسط مساوی ماهانه تا پایان آذر ماه ۱۳۹۱ تقسیط میگردد. عدم پرداخت اقساط در سررسید مقرر مانع از صدور برگ مالیات قطعی برای مؤدیانیکه در چارچوب خوداظهاری اظهارنامه تسلیم نموده اند نخواهد بود . و در صورت عدم پرداخت اقساط تا پایان زمان مقرر، از تاریخ سررسید (تاریخ انقضای مهلت تسلیم اظهارنامه مالیاتی مشمول جریمه مقرر در ماده ۱۹۰ ق.م.م. خواهد بود.نمونه انتخابی و سایر شرایط
8_ 8- در اجرای مقررات ماده ۱۵۸ قانون مالیاتهای مستقیم، اظهارنامه هایی که مالیات ابرازی عملکرد سال ۱۳۹۰ آنها حداقل به میزان ۱۵ درصد رشد نسبت به مالیات قطعی عملکرد سال ۱۳۸۹ و با رعایت بندهای ۱ الی ۷ فوق و در مهلت مقرر قانون ی تسلیم شده باشد مشمول خوداظهاری بوده و عمدتاً بدون رسیدگی مورد قبول واقع و ۱۲ درصد از آنها با در نظر گرفتن میزان مالیات ابرازی،سوابق مالیاتی و نوع فعالیت توسط اداره کل امور مالیاتی بعنوان نمونه انتخاب و رسیدگی خواهند شد. مشروط بر اینکه در سه سال اخیر بعنوان نمونه انتخاب و رسیدگی نشده باشد.
9_ 9- مؤدیانی که پرونده مالیات عملکرد سال ۱۳۸۹ آنان تا زمان تسلیم اظهارنامه قطعی نشده است آخرین مالیات قطعی شده با ۲۰ % افزایش سالانه مبنای محاسبه حداقل رشد قرار می گیرد. (مشروط براینکه پس از آخرین عملکرد قطعی شده بعنوان نمونه رسیدگی نشده باشد) .
۱۰ ۱۰- مؤدیان ردیفهای ۱ الی ۷ و ۱۲ موضوع بند الف ماده ۹۶ قانون مالیاتهای مستقیم مشمول خوداظهاری نبوده و پرونده آنها کلاً توسط اداره امور مالیاتی مورد رسیدگی قرار می گیرد.
۱۱ ۱۱- مؤدیانی که اظهارنامه آنها بعنوان نمونه انتخاب و مورد رسیدگی قرار می گیرند در صورتیکه درآمد مشمول مالیات مشخصه قطعی (قبل از کسر معافیت) با رقم اظهار شده از طرف مؤدی بیش از ۱۵ درصد اختلاف داشته باشد مشمول حکم ماده ۱۹۴ ق.م.م خواهند بود.
۱۲ ۱۲- در اجرای مقررات ماده ۲۲۷ قانون مالیاتهای مستقیم،چنانچه طبق اسناد ومدارک ثابت شود مؤدی فعالیتهای داشته که درآمد آن را کتمان نموده است در این صورت مالیات مابه التفاوت برابر مقررات مطالبه و وصول خواهد شد.
۱۳ ۱۳- آن دسته از مؤدیان موضوع بند ج ماده ۹۵ قانون مالیاتهای مستقیم که فاقد اتحادیه بوده و یا اتحادیه آنها در اجرای تبصره ۵ ماده ۱۰۰ ق.م.م با اداره کل امور مالیاتی توافق ننموده است، مودیان مذکور در صورت رعایت این دستورالعمل مشمول خوداظهاری خواهند بود.
۱۴ ۱۴- مؤدیانیکه این دستورالعمل را رعایت ننمایند مشمول طرح خوداظهاری نبوده و پرونده آنها برابر مقررات توسط ادارات امور مالیاتی رسیدگی خواهند شد.
۱۵ ۱۵- مبنای تشخیص عمده فروشی یا خرده فروشی مؤدیان، پروانه کسب صادره از سوی مراجع ذیربط می باشد. در مورد آندسته از مؤدیانیکه فاقد اتحادیه می باشند و یا وضعیت کسبی اعضاء اتحادیه از حیث عمده یا خرده فروشی در پروانه کسب صادره تا زمان تسلیم اظهارنامه مشخص نشده باشد، ملاک سوابق پرونده مالیاتی می باشد.
۱۶ ۱۶- ادارات کل امور مالیاتی ترتیبی اتخاذ نمایند برگه های مالیات قطعی مشمولین خوداظهاری حداکثر تا پایان دی ماه سال ۱۳۹۱ صادر و ابلاغ گردد.
۱۷ ۱۷- مدیران کل امور مالیاتی ترتیبی اتخاذ نمایند تا پرونده مالیاتی مؤدیانی که از تسلیم اظهارنامه خودداری نمایند، حداکثر تا تاریخ ۳۰ / ۱۲ / ۱۳۹۱ رسیدگی و به مرحله قطعیت برسد.علی عسکری
رئیس کل سازمان امور مالیاتی کشور
شماره:۶۵۷۷/۲۰۰
بخشنامه
نظر به اینکه عرضه کالاها و ارائه خدمات موضوع ماده ۱۲ قانون مالیات بر ارزش افزوده و واردات آنها از پرداخت مالیات و عوارض ارزش افزوده معاف می باشند و واردکنندگان، عرضه کنندگان و ارائه دهندگان خدمات معاف تکلیفی برای ثبت نام در نظام مالیات بر ارزش افزوده ندارند و به قرار اطلاع واصله، برخی از ادارات امور مالیاتی در راستای جزء ۲ بند ج دستورالعمل شماره ۵۱۱۷ / ۲۰۰ مورخ ۲ / ۳ / ۹۰ موضوع خوداظهاری در اجرای مقررات ماده ۱۵۸ ق.م.م برای درآمد مشمول مالیات و مالیات عملکرد سال ۱۳۸۹ صاحبان مشاغل موضوع بندهای ۱و ۲ ماده ۹۵ قانون مالیاتهای مستقیم فعالان اقتصادی با موضوع فعالیت های صرفاً معاف را مکلف به ثبت نام در نظام مالیات بر ارزش افزوده تلقی و به لحاظ عدم ثبت نام در نظام مالیات بر ارزش افزوده خوداظهاری آنان مورد پذیرش واقع نشده است،لذا به منظور رفع ابهام و وحدت رویه مقرر می دارد:
فعالان اقتصادی با فعالیت صرفاً معاف موضوع ماده ۱۲ این قانون تاکنون جهت ثبت نام در این نظام مالیاتی فراخوان نشده اند و تکلیفی جهت ثبت نام و اجرای مقررات این قانون ندارند.بنابر این جزء مؤدیان موضوع جزء ۲ بند ج دستورالعمل فوق الذکر برای عدم پذیرش خوداظهاری مالیات سال ۱۳۸۹ به جهت عدم ثبت نام در نظام مالیات بر ارزش افزوده محسوب نخواهد شد.
محمدقاسم پناهی
معاون مالیات بر ارزش افزوده
شماره: ۵۱۱۷ / ۲۰۰
تاریخ: ۰۲ / ۰۳ / ۱۳۹۰
پیوست:
دستورالعمل
بنا به اختیار حاصل از ماده ۱۵۸ ق.م.م، با عنایت به آگهی منتشره در نیمه اول سال ۱۳۸۹ و در جهت اجرای مطلوبتر عدالت مالیاتی، استفاده بهینه از منابع، توسعه و ترویج فرهنگ خوداظهاری، سازمان امور مالیاتی کشور طرح خوداظهاری درآمد مشمول مالیات و مالیات عملکرد سال ۱۳۸۹ صاحبان مشاغل موضوع بندهای ۱و ۲ ماده ۹۵ قانون مالیاتهای مستقیم را به مرحله اجرا درآورده است. بنابراین اظهارنامه های تسلیمی هر یک از مودیان که با رعایت مقررات و شرایط زیر تسلیم شده باشد مشمول طرح خوداظهاری قرار می گیرد:
الف) شرایط خوداظهاری:
1_ تسلیم اظهارنامه مالیاتی عملکرد سال ۱۳۸۹ حداکثر تا تاریخ ۳۱ / ۴ / ۱۳۹۰ .
2_ درج کدپستی محل فعالیت و کد ملی در فرم اظهارنامه مالیاتی توسط مؤدیان الزامی می باشد.
3_ پرداخت یا تقسیط مالیات ابرازی،در موارد تقسیط مالیات ابرازی برای مؤدیانیکه به صورت الکترونیکی نسبت به تسلیم اظهارنامه اقدام نموده اند حداقل ۳۰ % مالیات به صورت نقد به همراه اظهارنامه و مابقی در ۶ قسط مساوی ماهانه تا پایان دی ماه ۱۳۹۰ تقسیط گردد. برای سایر مؤدیان حداقل ۴۰ % مالیات به صورت نقد به همراه اظهارنامه و مابقی در ۶ قسط مساوی ماهانه تا پایان دی ماه ۱۳۹۰ تقسیط گردد. عدم پرداخت اقساط در سر رسید مقرر مانع از صدور برگ قطعی برای مؤدیانیکه در چارچوب خوداظهاری، اظهارنامه تسلیم نموده و به عنوان نمونه انتخاب نشده اند،نخواهد بود. و در صورت عدم پرداخت اقساط تا پایان زمان مقرر در تفاهم، مشمول جریمه مقرر در ماده ۱۹۰ ق.م.م. از تاریخ سر رسید (انقضای مهلت تسلیم اظهارنامه) خواهند بود.
ج) نمونه انتخابی و سایر شرایط
1_ در اجرای مقررات ماده ۱۵۸ قانون مالیاتهای مستقیم، اظهارنامه هایی که مالیات ابرازی عملکرد سال ۱۳۸۹ آنها حداقل افزایش ۱۵ درصد رشد نسبت به مالیات قطعی عملکرد سال ۱۳۸۸ و با رعایت بندهای ۲،۱ و ۳ قسمت الف فوق و در مهلت مقرر قانون ی تسلیم شده باشد مشمول خوداظهاری بوده و بدون رسیدگی مورد قبول واقع و ۱۲ درصد از آنها با در نظر گرفتن میزان مالیات ابرازی، سوابق مالیاتی و نوع فعالیت توسط اداره کل امور مالیاتی به عنوان نمونه انتخاب و رسیدگی خواهند شد. مشروط بر اینکه در دو سال اخیر به عنوان نمونه انتخاب و رسیدگی نشده باشد.
2_ مودیان مشمول قانون مالیات بر ارزش افزوده چنانچه نسبت به انجام تکالیف قانون ی خود در خصوص ثبت نام و تسلیم اظهارنامه موضوع قانون مذکور حداکثر تا پایان مهلت مقرر برای تسلیم اظهارنامه دوره اول سال ۱۳۹۰ (۱۵ / ۴ / ۱۳۹۰) اقدام ننمایند مشمول خوداظهاری نبوده و توسط ادارات امور مالیاتی رسیدگی خواهندشد.
3_ برای مودیانی که پرونده مالیات عملکرد سال ۱۳۸۸ آنان تا زمان تسلیم اظهارنامه قطعی نشده است آخرین مالیات قطعی شده با ۲۰ % افزایش سالانه مبنای محاسبه حداقل رشد قرار می گیرد. (مشروط بر اینکه پس از آخرین عملکرد قطعی شده به عنوان نمونه رسیدگی نشده باشد)
4_ مودیان ردیفهای ۱ الی ۷ و ۱۲ موضوع بند الف ماده ۹۶ قانون مالیاتهای مستقیم مشمول خوداظهاری نبوده و پرونده آنها کلاً توسط اداره امور مالیاتی مورد رسیدگی قرار می گیرد.
5_ مؤدیانیکه اظهارنامه آنها به عنوان نمونه انتخاب و مورد رسیدگی قرار می گیرند در صورتیکه درآمد مشمول مالیات مشخصه قطعی قبل از کسر معافی
ت) با رقم اظهار شده از طرف مودی بیش از ۱۵ درصد اختلاف داشته باشد مشمول حکم ماده ۱۹۴ ق.م.م خواهند بود.
6_ در اجرای مقررات ماده ۲۲۷ قانون مالیاتهای مستقیم،پس از قبولی اطهارنامه چنانچه طبق اسناد و مدارک ثابت شود مودی فعالیتهای داشته که درآمد آن را کتمان نموده است در این صورت مالیات مابه التفاوت برابر مقررات مطالبه و وصول خواهد شد.
7_ آن دسته از مودیان موضوع بند ج ماده ۹۵ قانون مالیاتهای مستقیم که فاقد اتحادیه بوده و یا اتحادیه آنها در اجرای تبصره ۵ ماده ۱۰۰ ق.م.م با اداره امور مالیاتی توافق ننموده است چنانچه مودیان مذکور با رعایت این دستورالعمل نسبت به تسلیم اظهارنامه در موعد مقرر اقدام نمایند مشمول خوداظهاری موضوع این دستورالعمل خواهند بود.
8_ مودیانیکه مطابق شرایط این دستورالعمل نسبت به تسلیم اظهارنامه اقدام ننمایند مشمول طرح خوداظهاری نبوده و برابر مقررات توسط ادارات امور مالیاتی رسیدگی خواهند شد.
علی عسکری
رئیس کل سازمان امور مالیاتی کشور
شماره:۱۳۶۵۵
بخشنامه
نظر به سؤالات ادارات کل امور مالیاتی در خصوص تفاهم نامه مورخ ۰۷ / ۰۷ / ۱۳۹۰ وزیر محترم امور اقتصادی و دارائی با نمایندگان محترم اصناف (موضوع بررسی وچگونگی اجرای قانون مالیات بر ارزش افزوده) و پیرو بخشنامه شماره ۱۱۵۴۴ / ۲۰۰ مورخ ۱۲ / ۵ / ۱۳۹۰ موضوع دستورالعمل شماره ۵۱۱۷ / ۲۰۰ مورخ ۲ / ۳ / ۱۳۹۰ خوداظهاری در اجرای مقررات ماده ۱۵۸ قانون مالیاتهای مستقیم برای درآمد مشمول مالیات و مالیات عملکرد سال ۱۳۸۹ صاحبان مشاغل موضوع بندهای الف و ب ماده ۹۵ قانون مالیاتهای مستقیم، بنابراین اعلام می دارد:
آخرین مهلت موضوع جزء (۲) بند ج دستورالعمل یاد شده در رابطه با ثبت نام و تسلیم اظهارنامه مالیات بر ارزش افزوده دوره های مالیاتی گذشته صرفاً برای پذیرش خوداظهاری عملکرد سال ۱۳۸۹ مؤدیان مزبور تا تاریخ ۳۰ / ۷ / ۱۳۹۰ می باشد.
علی عسکری
رئیس کل سازمان امور مالیاتی کشور
شماره: ۱۱۵۴۴ / ۲۰۰
تاریخ: ۱۲ / ۵ / ۱۳۹۰
پیوست:
بخشنامه
پیرو بخشنامه شماره ۸۹۴۸ / ۲۰۰ /ص مورخ ۱۵ / ۴ / ۱۳۹۰ موضوع دستورالعمل شماره ۵۱۱۷ / ۲۰۰ مورخ ۲ / ۳ / ۱۳۹۰ موضوع خود اظهاری در اجرای مقررات ماده ۱۵۸ قانون مالیاتهای مستقیم برای درآمد مشمول مالیات و مالیات عملکرد سال ۱۳۸۹ صاحبان مشاغل موضوع بندهای (الف) و(ب) ماده ۹۵ قانون مالیاتهای مستقیم با عنایت به درخواست های مکرر اتحادیه های مربوطه و به منظور ایجاد تسهیلات برای مودیان مذکور مهلت موضوع جزء ۲ بند ج دستور العمل یاد شده در رابطه با ثبت نام و تسلیم اظهارنامه مالیات بر ارزش افزوده دوره های مالیاتی گذشته صرفاً برای پذیرش خوداظهاری عملکرد سال ۱۳۸۹ مودیان مزبور تا تاریخ ۳۱ / ۶ / ۱۳۹۰ تمدید می گردد.
علی عسکری
رئیس کل سازمان امور مالیاتی کشور
شماره: ۵۱۱۷ / ۲۰۰
تاریخ: ۰۲ / ۰۳ / ۱۳۹۰
پیوست:
دستورالعمل
بنا به اختیار حاصل از ماده ۱۵۸ ق.م.م، با عنایت به آگهی منتشره در نیمه اول سال ۱۳۸۹ و در جهت اجرای مطلوبتر عدالت مالیاتی، استفاده بهینه از منابع، توسعه و ترویج فرهنگ خوداظهاری، سازمان امور مالیاتی کشور طرح خوداظهاری درآمد مسمول مالیات و مالیات عملکرد سال ۱۳۸۹ صاحبان مشاغل موضوع بندهای ۱و ۲ ماده ۹۵ قانون مالیاتهای مستقیم را به مرحله اجرا درآورده است. بنابراین اظهارنامه های تسلیمی هر یک از مودیان که با رعایت مقررات و شرایط زیر تسلیم شده باشد مشمول طرح خوداظهاری قرار می گیرد:
الف) شرایط خوداظهاری:
1_ تسلیم اظهارنامه مالیاتی عملکرد سال ۱۳۸۹ حداکثر تا تاریخ ۳۱ / ۴ / ۱۳۹۰ ،
2_ درج کدپستی محل فعالیت و کد ملی در فرم اظهارنامه مالیاتی توسط مؤدیان الزامی می باشد.
3_ پرداخت یا تقسیط مالیات ابرازی،در موارد تقسیط مالیات ابرازی برای مؤدیانیکه به صورت الکترونیکی نسبت به تسلیم اظهارنامه اقدام نموده اند حداقل ۳۰ % مالیات به صورت نقد به همراه اظهارنامه و مابقی در ۶ قسط مساوی ماهانه تا پایان دی ماه ۱۳۹۰ تقسیط گردد. برای سایر مؤدیان حداقل ۴۰ % مالیات به صورت نقد به همراه اظهارنامه و مابقی در ۶ قسط مساوی ماهانه تا پایان دی ماه ۱۳۹۰ تقسیط گردد. عدم پرداخت اقساط در سر رسید مقرر مانع از صدور برگ قطعی برای مؤدیانیکه در چارچوب خوداظهاری، اظهارنامه تسلیم نموده و به عنوان نمونه انتخاب نشده اند،نخواهد بود. و در صورت عدم پرداخت اقساط تا پایان زمان مقرر در تفاهم، مشمول جریمه مقرر در ماده ۱۹۰ ق.م.م. از تاریخ سر رسید (انقضای مهلت تسلیم اظهارنامه) خواهند بود.
ج) نمونه انتخابی و سایر شرایط
1_ در اجرای مقررات ماده ۱۵۸ قانون مالیاتهای مستقیم، اظهارنامه هایی که مالیات ابرازی عملکرد سال ۱۳۸۹ آنها حداقل افزایش ۱۵ درصد رشد نسبت به مالیات قطعی عملکرد سال ۱۳۸۸ و با رعایت بندهای ۲،۱ و ۳ قسمت الف فوق و در مهلت مقرر قانون ی تسلیم شده باشد مشمول خوداظهاری بوده و بدون رسیدگی مورد قبول واقع و ۱۲ درصد از آنها با در نظر گرفتن میزان مالیات ابرازی، سوابق مالیاتی و نوع فعالیت توسط اداره کل امور مالیاتی به عنوان نمونه انتخاب و رسیدگی خواهند شد. مشروط بر اینکه در دو سال اخیر به عنوان نمونه انتخاب و رسیدگی نشده باشد.
2_ مودیان مشمول قانون مالیات بر ارزش افزوده چنانچه نسبت به انجام تکالیف قانون ی خود در خصوص ثبت نام و تسلیم اظهارنامه موضوع قانون مذکور حداکثر تا پایان مهلت مقرر برای تسلیم اظهارنامه دوره اول سال ۱۳۹۰ (۱۵ / ۴ / ۱۳۹۰) اقدام ننمایند مشمول خوداظهاری نبوده و توسط ادارات امور مالیاتی رسیدگی خواهندشد.
3_ برای مودیانی که پرونده مالیات عملکرد سال ۱۳۸۸ آنان تا زمان تسلیم اظهارنامه قطعی نشده است آخرین مالیات قطعی شده با ۲۰ % افزایش سالانه مبنای محاسبه حداقل رشد قرار می گیرد. (مشروط بر اینکه پس از آخرین عملکرد قطعی شده به عنوان نمونه رسیدگی نشده باشد)
4_ مودیان ردیفهای ۱ الی ۷ و ۱۲ موضوع بند الف ماده ۹۶ قانون مالیاتهای مستقیم مشمول خوداظهاری نبوده و پرونده آنها کلاً توسط اداره امور مالیاتی مورد رسیدگی قرار می گیرد.
5_ مؤدیانیکه اظهارنامه آنها به عنوان نمونه انتخاب و مورد رسیدگی قرار می گیرند در صورتیکه درآمد مشمول مالیات مشخصه قطعی قبل از کسر معافیت) با رقم اظهار شده از طرف مودی بیش از ۱۵ درصد اختلاف داشته باشد مشمول حکم ماده ۱۹۴ ق.م.م خواهند بود.
6_ در اجرای مقررات ماده ۲۲۷ قانون مالیاتهای مستقیم،پس از قبولی اطهارنامه چنانچه طبق اسناد و مدارک ثابت شود مودی فعالیتهای داشته که درآمد آن را کتمان نموده است در این صورت مالیات مابه التفاوت برابر مقررات مطالبه و وصول خواهد شد.
7_ آن دسته از مودیان موضوع بند ج ماده ۹۵ قانون مالیاتهای مستقیم که فاقد اتحادیه بوده و یا اتحادیه آنها در اجرای تبصره ۵ ماده ۱۰۰ ق.م.م با اداره امور مالیاتی توافق ننموده است چنانچه مودیان مذکور با رعایت این دستورالعمل نسبت به تسلیم اظهارنامه در موعد مقرر اقدام نمایند مشمول خوداظهاری موضوع این دستورالعمل خواهند بود.
8_ مودیانیکه مطابق شرایط این دستورالعمل نسبت به تسلیم اظهارنامه اقدام ننمایند مشمول طرح خوداظهاری نبوده و برابر مقررات توسط ادارات امور مالیاتی رسیدگی خواهند شد.
علی عسکری
رئیس کل سازمان امور مالیاتی کشور
شماره:۲۱۸۷۵/۲۰۰/ص
بخشنامه
پیرو بخشنامه شماره ۸۹۴۸ / ۲۰۰ /ص مورخ ۱۵ / ۴ / ۱۳۹۰ موضوع دستورالعمل شماره ۵۱۱۷ / ۲۰۰ مورخ ۲ / ۳ / ۱۳۹۰ موضوع خود اظهاری در اجرای مقررات ماده ۱۵۸ قانون مالیاتهای مستقیم برای درآمد مشمول مالیات و مالیات عملکرد سال ۱۳۸۹ صاحبان مشاغل موضوع بندهای ۱و ۲ ماده ۹۵ قانون مالیاتهای مستقیم ،با عنایت به درخواست های مکرر اتحادیه های مربوطه و به منظور ایجاد تسهیلات برای مودیان مذکور، مهلت موضوع جزء (۲) بند (ج) دستور العمل یاد شده در رابطه با ثبت نام و تسلیم اظهارنامه مالیات بر ارزش افزوده دوره های مالیاتی گذشته صرفاً برای پذیرش خوداظهاری عملکرد سال ۱۳۸۹ مودیان مزبور تا تاریخ ۳۱ / ۶ / ۱۳۹۰ تمدید می گردد.
علی عسکری
رئیس کل سازمان امور مالیاتی کشور
شماره: ۸۹۴۸ / ۲۰۰ /ص
تاریخ: ۱۵ / ۰۴ / ۱۳۹۰
پیوست:
دستورالعمل
پیرو دستورالعمل شماره ۵۱۱۷ / ۲۰۰ مورخ ۰۲ / ۰۳ / ۱۳۹۰ موضوع خوداظهاری در اجرای مقررات ماده ۱۵۸ قانون مالیاتهای مستقیم برای درآمد مشمول مالیات و مالیات عملکرد سال ۱۳۸۹ صاحبان مشاغل موضوع بندهای الف و ب ماده ۹۵ قانون مالیاتهای مستقیم، با عنایت به درخواست اتحادیه های مربوط و به منظور ایجاد تسهیلات برای مؤدیان مذکور،مهلت موضوع جزء (۲) بند (ج) دستورالعمل یاد شده در رابطه با ثبت نام و تسلیم اظهارنامه مالیات بر ارزش افزوده دوره های مالیاتی گذشته صرفاً برای پذیرش خوداظهاری عملکرد سال ۱۳۸۹ مؤدیان مزبور تا تاریخ ۱۵ / ۰۵ / ۱۳۹۰ تمدید می گردد.
مقتضی است ادارات کل امور مالیاتی در خصوص اطلاع از وضعیت ثبت نام و تسلیم اظهارنامه مالیاتی مؤدیان مذکور،موضوع را از ادارات امور مالیاتی ارزش افزوده مؤدیان یاد شده بر اساس فرم پیوست استعلام نمایند.
علی عسکری
رئیس کل سازمان امور مالیاتی کشور
شماره: ۵۱۱۷ / ۲۰۰
تاریخ: ۰۲ / ۰۳ / ۱۳۹۰
پیوست:
دستورالعمل
بنا به اختیار حاصل از ماده ۱۵۸ ق.م.م، با عنایت به آگهی منتشره در نیمه اول سال ۱۳۸۹ و در جهت اجرای مطلوبتر عدالت مالیاتی، استفاده بهینه از منابع، توسعه و ترویج فرهنگ خوداظهاری، سازمان امور مالیاتی کشور طرح خوداظهاری درآمد مسمول مالیات و مالیات عملکرد سال ۱۳۸۹ صاحبان مشاغل موضوع بندهای ۱و ۲ ماده ۹۵ قانون مالیاتهای مستقیم را به مرحله اجرا درآورده است. بنابراین اظهارنامه های تسلیمی هر یک از مودیان که با رعایت مقررات و شرایط زیر تسلیم شده باشد مشمول طرح خوداظهاری قرار می گیرد:
الف) شرایط خوداظهاری:
1_ تسلیم اظهارنامه مالیاتی عملکرد سال ۱۳۸۹ حداکثر تا تاریخ ۳۱ / ۴ / ۱۳۹۰ .
2_ درج کدپستی محل فعالیت و کد ملی در فرم اظهارنامه مالیاتی توسط مؤدیان الزامی می باشد.
3_ پرداخت یا تقسیط مالیات ابرازی،در موارد تقسیط مالیات ابرازی برای مؤدیانیکه به صورت الکترونیکی نسبت به تسلیم اظهارنامه اقدام نموده اند حداقل ۳۰ % مالیات به صورت نقد به همراه اظهارنامه و مابقی در ۶ قسط مساوی ماهانه تا پایان دی ماه ۱۳۹۰ تقسیط گردد. برای سایر مؤدیان حداقل ۴۰ % مالیات به صورت نقد به همراه اظهارنامه و مابقی در ۶ قسط مساوی ماهانه تا پایان دی ماه ۱۳۹۰ تقسیط گردد. عدم پرداخت اقساط در سر رسید مقرر مانع از صدور برگ قطعی برای مؤدیانیکه در چارچوب خوداظهاری، اظهارنامه تسلیم نموده و به عنوان نمونه انتخاب نشده اند،نخواهد بود. و در صورت عدم پرداخت اقساط تا پایان زمان مقرر در تفاهم، مشمول جریمه مقرر در ماده ۱۹۰ ق.م.م. از تاریخ سر رسید (انقضای مهلت تسلیم اظهارنامه) خواهند بود.
ج) نمونه انتخابی و سایر شرایط
1_ در اجرای مقررات ماده ۱۵۸ قانون مالیاتهای مستقیم، اظهارنامه هایی که مالیات ابرازی عملکرد سال ۱۳۸۹ آنها حداقل افزایش ۱۵ درصد رشد نسبت به مالیات قطعی عملکرد سال ۱۳۸۸ و با رعایت بندهای ۲،۱ و ۳ قسمت الف فوق و در مهلت مقرر قانون ی تسلیم شده باشد مشمول خوداظهاری بوده و بدون رسیدگی مورد قبول واقع و ۱۲ درصد از آنها با در نظر گرفتن میزان مالیات ابرازی، سوابق مالیاتی و نوع فعالیت توسط اداره کل امور مالیاتی به عنوان نمونه انتخاب و رسیدگی خواهند شد. مشروط بر اینکه در دو سال اخیر به عنوان نمونه انتخاب و رسیدگی نشده باشد.
2_ مودیان مشمول قانون مالیات بر ارزش افزوده چنانچه نسبت به انجام تکالیف قانون ی خود در خصوص ثبت نام و تسلیم اظهارنامه موضوع قانون مذکور حداکثر تا پایان مهلت مقرر برای تسلیم اظهارنامه دوره اول سال ۱۳۹۰ (۱۵ / ۴ / ۱۳۹۰) اقدام ننمایند مشمول خوداظهاری نبوده و توسط ادارات امور مالیاتی رسیدگی خواهندشد.
3_ برای مودیانی که پرونده مالیات عملکرد سال ۱۳۸۸ آنان تا زمان تسلیم اظهارنامه قطعی نشده است آخرین مالیات قطعی شده با ۲۰ % افزایش سالانه مبنای محاسبه حداقل رشد قرار می گیرد. (مشروط بر اینکه پس از آخرین عملکرد قطعی شده به عنوان نمونه رسیدگی نشده باشد)
4_ مودیان ردیفهای ۱ الی ۷ و ۱۲ موضوع بند الف ماده ۹۶ قانون مالیاتهای مستقیم مشمول خوداظهاری نبوده و پرونده آنها کلاً توسط اداره امور مالیاتی مورد رسیدگی قرار می گیرد.
5_ مؤدیانیکه اظهارنامه آنها به عنوان نمونه انتخاب و مورد رسیدگی قرار می گیرند در صورتیکه درآمد مشمول مالیات مشخصه قطعی قبل از کسر معافیت) با رقم اظهار شده از طرف مودی بیش از ۱۵ درصد اختلاف داشته باشد مشمول حکم ماده ۱۹۴ ق.م.م خواهند بود.
6_ در اجرای مقررات ماده ۲۲۷ قانون مالیاتهای مستقیم،پس از قبولی اطهارنامه چنانچه طبق اسناد و مدارک ثابت شود مودی فعالیتهای داشته که درآمد آن را کتمان نموده است در این صورت مالیات مابه التفاوت برابر مقررات مطالبه و وصول خواهد شد.
7_ آن دسته از مودیان موضوع بند ج ماده ۹۵ قانون مالیاتهای مستقیم که فاقد اتحادیه بوده و یا اتحادیه آنها در اجرای تبصره ۵ ماده ۱۰۰ ق.م.م با اداره امور مالیاتی توافق ننموده است چنانچه مودیان مذکور با رعایت این دستورالعمل نسبت به تسلیم اظهارنامه در موعد مقرر اقدام نمایند مشمول خوداظهاری موضوع این دستورالعمل خواهند بود.
8_ مودیانیکه مطابق شرایط این دستورالعمل نسبت به تسلیم اظهارنامه اقدام ننمایند مشمول طرح خوداظهاری نبوده و برابر مقررات توسط ادارات امور مالیاتی رسیدگی خواهند شد.
علی عسکری
رئیس کل سازمان امور مالیاتی کشور
شماره:۱۱۵۴۴/۲۰۰
دستور العمل
پیرو جزء (۱) بند (الف) دستور العمل شماره ۵۱۱۷ / ۲۰۰ مورخ ۲ / ۳ / ۱۳۹۰ در خصوص خود اظهاری درآمد مشمول مالیات و مالیات عملکرد سال ۱۳۸۹ صاحبان مشاغل امور صنفی در اجرای مقررات ماده ۱۵۸ قانون مالیاتهای مستقیم،با توجه به اینکه تاریخ ۳۱ / ۴ / ۱۳۹۰ مصادف با روز جمعه می باشد،لذا با عنایت به تبصره (۱) ماده ۱۷۷ ق.م.م چنانچه هر یک از مودیان مشمول دستور العمل،با رعایت شرایط تعیین شده و سایر مقررات،در تاریخ ۱ / ۵ / ۱۳۹۰ نسبت به تسلیم اظهارنامه مالیاتی اقدام نمایند،مشمول خود اظهاری خواهند بود .
علی عسکری
رئیس کل سازمان امور مالیاتی کشور
شماره: ۵۱۱۷ / ۲۰۰
تاریخ: ۰۲ / ۰۳ / ۱۳۹۰
پیوست:
دستورالعمل
بنا به اختیار حاصل از ماده ۱۵۸ ق.م.م، با عنایت به آگهی منتشره در نیمه اول سال ۱۳۸۹ و در جهت اجرای مطلوبتر عدالت مالیاتی، استفاده بهینه از منابع، توسعه و ترویج فرهنگ خوداظهاری، سازمان امور مالیاتی کشور طرح خوداظهاری درآمد مسمول مالیات و مالیات عملکرد سال ۱۳۸۹ صاحبان مشاغل موضوع بندهای ۱و ۲ ماده ۹۵ قانون مالیاتهای مستقیم را به مرحله اجرا درآورده است. بنابراین اظهارنامه های تسلیمی هر یک از مودیان که با رعایت مقررات و شرایط زیر تسلیم شده باشد مشمول طرح خوداظهاری قرار می گیرد:
الف) شرایط خوداظهاری:
1_ تسلیم اظهارنامه مالیاتی عملکرد سال ۱۳۸۹ حداکثر تا تاریخ ۳۱ / ۴ / ۱۳۹۰ .
2_ درج کدپستی محل فعالیت و کد ملی در فرم اظهارنامه مالیاتی توسط مؤدیان الزامی می باشد.
3_ پرداخت یا تقسیط مالیات ابرازی،در موارد تقسیط مالیات ابرازی برای مؤدیانیکه به صورت الکترونیکی نسبت به تسلیم اظهارنامه اقدام نموده اند حداقل ۳۰ % مالیات به صورت نقد به همراه اظهارنامه و مابقی در ۶ قسط مساوی ماهانه تا پایان دی ماه ۱۳۹۰ تقسیط گردد. برای سایر مؤدیان حداقل ۴۰ % مالیات به صورت نقد به همراه اظهارنامه و مابقی در ۶ قسط مساوی ماهانه تا پایان دی ماه ۱۳۹۰ تقسیط گردد. عدم پرداخت اقساط در سر رسید مقرر مانع از صدور برگ قطعی برای مؤدیانیکه در چارچوب خوداظهاری، اظهارنامه تسلیم نموده و به عنوان نمونه انتخاب نشده اند،نخواهد بود. و در صورت عدم پرداخت اقساط تا پایان زمان مقرر در تفاهم، مشمول جریمه مقرر در ماده ۱۹۰ ق.م.م. از تاریخ سر رسید (انقضای مهلت تسلیم اظهارنامه) خواهند بود.
ج) نمونه انتخابی و سایر شرایط
1_ در اجرای مقررات ماده ۱۵۸ قانون مالیاتهای مستقیم، اظهارنامه هایی که مالیات ابرازی عملکرد سال ۱۳۸۹ آنها حداقل افزایش ۱۵ درصد رشد نسبت به مالیات قطعی عملکرد سال ۱۳۸۸ و با رعایت بندهای ۲،۱ و ۳ قسمت الف فوق و در مهلت مقرر قانون ی تسلیم شده باشد مشمول خوداظهاری بوده و بدون رسیدگی مورد قبول واقع و ۱۲ درصد از آنها با در نظر گرفتن میزان مالیات ابرازی، سوابق مالیاتی و نوع فعالیت توسط اداره کل امور مالیاتی به عنوان نمونه انتخاب و رسیدگی خواهند شد. مشروط بر اینکه در دو سال اخیر به عنوان نمونه انتخاب و رسیدگی نشده باشد.
2_ مودیان مشمول قانون مالیات بر ارزش افزوده چنانچه نسبت به انجام تکالیف قانون ی خود در خصوص ثبت نام و تسلیم اظهارنامه موضوع قانون مذکور حداکثر تا پایان مهلت مقرر برای تسلیم اظهارنامه دوره اول سال ۱۳۹۰ (۱۵ / ۴ / ۱۳۹۰) اقدام ننمایند مشمول خوداظهاری نبوده و توسط ادارات امور مالیاتی رسیدگی خواهندشد.
3_ برای مودیانی که پرونده مالیات عملکرد سال ۱۳۸۸ آنان تا زمان تسلیم اظهارنامه قطعی نشده است آخرین مالیات قطعی شده با ۲۰ % افزایش سالانه مبنای محاسبه حداقل رشد قرار می گیرد. (مشروط بر اینکه پس از آخرین عملکرد قطعی شده به عنوان نمونه رسیدگی نشده باشد)
4_ مودیان ردیفهای ۱ الی ۷ و ۱۲ موضوع بند الف ماده ۹۶ قانون مالیاتهای مستقیم مشمول خوداظهاری نبوده و پرونده آنها کلاً توسط اداره امور مالیاتی مورد رسیدگی قرار می گیرد.
5_ مؤدیانیکه اظهارنامه آنها به عنوان نمونه انتخاب و مورد رسیدگی قرار می گیرند در صورتیکه درآمد مشمول مالیات مشخصه قطعی قبل از کسر معافیت) با رقم اظهار شده از طرف مودی بیش از ۱۵ درصد اختلاف داشته باشد مشمول حکم ماده ۱۹۴ ق.م.م خواهند بود.
6_ در اجرای مقررات ماده ۲۲۷ قانون مالیاتهای مستقیم،پس از قبولی اطهارنامه چنانچه طبق اسناد و مدارک ثابت شود مودی فعالیتهای داشته که درآمد آن را کتمان نموده است در این صورت مالیات مابه التفاوت برابر مقررات مطالبه و وصول خواهد شد.
7_ آن دسته از مودیان موضوع بند ج ماده ۹۵ قانون مالیاتهای مستقیم که فاقد اتحادیه بوده و یا اتحادیه آنها در اجرای تبصره ۵ ماده ۱۰۰ ق.م.م با اداره امور مالیاتی توافق ننموده است چنانچه مودیان مذکور با رعایت این دستورالعمل نسبت به تسلیم اظهارنامه در موعد مقرر اقدام نمایند مشمول خوداظهاری موضوع این دستورالعمل خواهند بود.
8_ مودیانیکه مطابق شرایط این دستورالعمل نسبت به تسلیم اظهارنامه اقدام ننمایند مشمول طرح خوداظهاری نبوده و برابر مقررات توسط ادارات امور مالیاتی رسیدگی خواهند شد.
علی عسکری
رئیس کل سازمان امور مالیاتی کشور
شماره:۱۰۱۷۰/۲۰۰/ص
دستور العمل
احتراماً،در اجرای ماده ۱۵۸ قانون مالیاتهای مستقیم،به پیوست دستور العمل خود اظهاری درآمد مشمول مالیات و مالیات عملکرد سال ۱۳۸۹ اعضای انجمن صنفی تولید کنندگان کفش ماشینی (مشمولین بندهای ۱و ۲ ماده ۹۵ برای اجراء ارسال می گردد .
حسین وکیلی
معاون مالیاتهای مستقیم
دستورالعمل خوداظهاری دراجرای مقررات ماده ۱۵۸ ق.م.م. برای درآمد مشمول مالیات و مالیات عملکرد سال ۱۳۸۹ تولید کنندگان کفش ماشینی مشمولین بندهای الف و ب ماده ۹۵ قانون مالیاتهای مستقیم
بنا به اختیار حاصل از ماده ۱۵۸ قانون مالیاتهای مستقیم،و با عنایت به آگهی منتشره در نیمه اول سال ۱۳۸۹ و در جهت اجرای مطلوبتر عدالت مالیاتی،استفاده بهینه از منابع و توسعه و ترویج فرهنگ خوداظهاری، سازمان امور مالیاتی کشور طرح خوداظهاری درآمد مشمول مالیات و مالیات عملکرد سال ۱۳۸۹ صاحبان مشاغل موضوع بندهای ۱و ۲ ماده ۹۵ قانون مالیاتهای مستقیم را به مرحله اجرا درآورده است. بنابراین اظهارنامه های تسلیمی هریک از مودیان (تولید کنندگان کفش ماشینی مشمولین بندهای الف و ب که با رعایت مقررات و شرایط زیر تسلیم ادارات امور مالیاتی مربوط شده باشد مشمول طرح خود اظهاری قرار می گیرد:
الف شرایط خود اظهاری:
1_ تسلیم اظهارنامه مالیاتی عملکرد سال ۱۳۸۹ در موعد مقرر قانون ی با تکمیل ترازنامه و حساب سود و زیان یا حساب درآمد و هزینه حسب مورد.
2_ درج کد ملی و کد پستی محل فعالیت در فرم اظهارنامه مالیاتی توسط مودیان الزامی می باشد.
3_در موارد تقسیط مالیات ابرازی برای مودیانی که بصورت الکترونیکی نسبت به تسلیم اظهارنامه اقدام نموده اند حداقل ۳۰ % مالیات بصورت نقد به همراه اظهارنامه و مابقی در ۶ قسط مساوی ماهانه تا پایان دی ماه ۱۳۹۰ تقسیط می گردد. برای سایر مودیان، حداقل ۴۰ % مالیات بصورت نقد به همراه اظهارنامه و مابقی در ۶ قسط مساوی ماهانه تا پایان دی ماه ۱۳۹۰ تقسیط خواهد شد.
تبصره. مودیانی که در اجرای این بند نسبت به تکمیل اظهارنامه الکترونیکی اقدام می نمایند، لازم است پرینت اظهارنامه مذکور را پس از امضاء،در موعد مقرر قانون ی به اداره امور مالیاتی ذیربط تسلیم نمایند.
4_ تولید کنندگان کفش ماشینی مشمول نظام مالیات بر ارزش افزوده چنانچه حداکثر تا تاریخ ۱۵ / ۵ / ۹۰ نسبت به ثبت نام و تسلیم اظهارنامه در نظام مالیات بر ارزش افزوده اقدام ننمایند مشمول خوداظهاری نبوده و پرونده آنان توسط ادارات امور مالیاتی مورد رسیدگی قرار خواهد گرفت.
ب نمونه انتخابی و سایر شرایط
1_ در اجرای مقررات ماده ۱۵۸ قانون مالیاتهای مستقیم اظهارنامه هایی که مالیات ابرازی عملکرد سال ۱۳۸۹ آنها حداقل با میزان پانزده ۱۵ %) درصد رشد نسبت به مالیات قطعی عملکرد سال ۱۳۸۸ و با رعایت بندهای ۱ ۲ و ۳ قسمت (الف) فوق و در مهلت مقرر قانون ی تسلیم شده باشد، مشمول خوداظهاری بوده و بدون رسیدگی مورد قبول واقع و دوازده درصد ۱۲ %) از آنها با در نظر گرفتن میزان مالیات ابرازی،سوابق مالیاتی و نوع فعالیت توسط اداره کل امور مالیاتی بعنوان نمونه انتخاب و مورد رسیدگی قرارخواهد گرفت، مشروط بر اینکه در دو سال اخیر بعنوان نمونه انتخاب و رسیدگی نشده باشد.
2_ عدم پرداخت اقساط در سررسید مقرر مانع از صدور برگ قطعی برای مؤدیانی که در چارچوب خوداظهاری اظهارنامه تسلیم نموده و به عنوان نمونه انتخاب نشده اند، نخواهد بود و در صورت عدم پرداخت اقساط تا پایان زمان مقرر در این دستورالعمل، مشمول جریمه مقرر در ماده ۱۹۰ ق.م.م. از تاریخ سررسید (انقضای مهلت تسلیم اظهارنامه) خواهند بود .
3_ برای مودیانی که پرونده مالیات عملکرد سال ۱۳۸۸ آنان تا زمان تسلیم اظهارنامه قطعی نشده است، آخرین مالیات قطعی شده با ۲۲ % افزایش سالانه مبنای محاسبه حداقل رشد مالیات قرار می گیرد . (مشروط بر اینکه پس از آخرین عملکرد قطعی شده،بعنوان نمونه رسیدگی نشده باشد) .
4_ مودیانی که اظهارنامه آنها بعنوان نمونه انتخاب و مورد رسیدگی قرار می گیرد، در صورتیکه درآمد مشمول مالیات مشخصه قطعی (قبل از کسر معافیت) با رقم اظهار شده از طرف مودی بیش از ۱۵ درصد اختلاف داشته باشد، مشمول حکم ماده ۱۹۴ ق.م.م خواهند بود.
5_ در اجرای مقررات ماده ۲۲۷ قانون مالیاتهای مستقیم،پس از قبولی اظهارنامه، چنانچه طبق اسناد و مدارک ثابت شود مودی فعالیتهایی داشته که درآمد آنها را کتمان نموده است، در این صورت مالیات مابه التفاوت برابر مقررات مطالبه و وصول خواهد شد .
6_ مودیانی که مطابق شرایط این دستورالعمل نسبت به تسلیم اظهارنامه اقدام ننمایند، مشمول طرح خوداظهاری نبوده و پرونده مالیاتی آن ها برابر مقررات توسط ادارات امور مالیاتی مورد رسیدگی قرار خواهد گرفت.
7_انجمن صنفی تولید کنندگان کفش ماشینی،اطلاع رسانی لازم را برای نگهداری دفاتر روزنامه و کل، یا دفتر درآمد و هزینه، حسب مورد برای اعضای خود را به عمل خواهدآورد. چنانچه هریک از اعضای کانون، برای عملکرد سال ۱۳۹۰ نسبت به دریافت و نگهداری دفاتر فوق اقدام ننماید، در سال مذکور، امکان برخورداری از شرایط خوداظهاری را نخواهد داشت.
محل امضاء نمایندگان سازمان امور مالیاتی کشور :
علی عسکری
رییس کل سازمان امور مالیاتی کشور
حسین وکیلی
معاون مالیاتهای مستقیم
محل امضاء نمایندگان انجمن صنفی تولید کنندگان کفش ماشینی :
ابوالفضل فراهانی
رییس هیئت مدیره
محمد ایرانی
عضو هیئت مدیره
حسین صادق زاده
عضو هیئت مدیره وخزانه دار
شماره: ۱۰۰۱۸/۲۳۰/ص
دستورالعمل
پیرو دستورالعمل شماره ۵۱۱۷ / ۲۰۰ مورخ ۰۲ / ۰۳ / ۱۳۹۰ موضوع خوداظهاری در اجرای مقررات ماده ۱۵۸ قانون مالیاتهای مستقیم برای درآمد مشمول مالیات و مالیات عملکرد سال ۱۳۸۹ صاحبان مشاغل موضوع بندهای ۱و ۲ ماده ۹۵قانون مالیاتهای مستقیم، با عنایت به درخواست اتحادیه های مربوط و به منظور ایجاد تسهیلات برای مؤدیان مذکور،مهلت موضوع جزء (۲) بند (ج) دستورالعمل یاد شده در رابطه با ثبت نام و تسلیم اظهارنامه مالیات بر ارزش افزوده دوره های مالیاتی گذشته صرفاً برای پذیرش خوداظهاری عملکرد سال ۱۳۸۹ مؤدیان مزبور تا تاریخ ۱۵ / ۰۵ / ۱۳۹۰ تمدید می گردد.
مقتضی است ادارات کل امور مالیاتی در خصوص اطلاع از وضعیت ثبت نام و تسلیم اظهارنامه مالیاتی مؤدیان مذکور،موضوع را از ادارات امور مالیاتی ارزش افزوده مؤدیان یاد شده بر اساس فرم پیوست استعلام نمایند.
علی عسکری
رئیس کل سازمان امور مالیاتی کشور
شماره: ۵۱۱۷ / ۲۰۰
تاریخ: ۰۲ / ۰۳ / ۱۳۹۰
پیوست:
دستورالعمل
بنا به اختیار حاصل از ماده ۱۵۸ ق.م.م، با عنایت به آگهی منتشره در نیمه اول سال ۱۳۸۹ و در جهت اجرای مطلوبتر عدالت مالیاتی، استفاده بهینه از منابع، توسعه و ترویج فرهنگ خوداظهاری، سازمان امور مالیاتی کشور طرح خوداظهاری درآمد مسمول مالیات و مالیات عملکرد سال ۱۳۸۹ صاحبان مشاغل موضوع بندهای ۱و ۲ ماده ۹۵ قانون مالیاتهای مستقیم را به مرحله اجرا درآورده است. بنابراین اظهارنامه های تسلیمی هر یک از مودیان که با رعایت مقررات و شرایط زیر تسلیم شده باشد مشمول طرح خوداظهاری قرار می گیرد:
الف) شرایط خوداظهاری:
1_ تسلیم اظهارنامه مالیاتی عملکرد سال ۱۳۸۹ حداکثر تا تاریخ ۳۱ / ۴ / ۱۳۹۰ .
2_ درج کدپستی محل فعالیت و کد ملی در فرم اظهارنامه مالیاتی توسط مؤدیان الزامی می باشد.
3_ پرداخت یا تقسیط مالیات ابرازی،در موارد تقسیط مالیات ابرازی برای مؤدیانیکه به صورت الکترونیکی نسبت به تسلیم اظهارنامه اقدام نموده اند حداقل ۳۰ % مالیات به صورت نقد به همراه اظهارنامه و مابقی در ۶ قسط مساوی ماهانه تا پایان دی ماه ۱۳۹۰ تقسیط گردد. برای سایر مؤدیان حداقل ۴۰ % مالیات به صورت نقد به همراه اظهارنامه و مابقی در ۶ قسط مساوی ماهانه تا پایان دی ماه ۱۳۹۰ تقسیط گردد. عدم پرداخت اقساط در سر رسید مقرر مانع از صدور برگ قطعی برای مؤدیانیکه در چارچوب خوداظهاری، اظهارنامه تسلیم نموده و به عنوان نمونه انتخاب نشده اند،نخواهد بود. و در صورت عدم پرداخت اقساط تا پایان زمان مقرر در تفاهم، مشمول جریمه مقرر در ماده ۱۹۰ ق.م.م. از تاریخ سر رسید (انقضای مهلت تسلیم اظهارنامه) خواهند بود.
ج) نمونه انتخابی و سایر شرایط
1_ در اجرای مقررات ماده ۱۵۸ قانون مالیاتهای مستقیم، اظهارنامه هایی که مالیات ابرازی عملکرد سال ۱۳۸۹ آنها حداقل افزایش ۱۵ درصد رشد نسبت به مالیات قطعی عملکرد سال ۱۳۸۸ و با رعایت بندهای ۲،۱ و ۳ قسمت الف فوق و در مهلت مقرر قانون ی تسلیم شده باشد مشمول خوداظهاری بوده و بدون رسیدگی مورد قبول واقع و ۱۲ درصد از آنها با در نظر گرفتن میزان مالیات ابرازی، سوابق مالیاتی و نوع فعالیت توسط اداره کل امور مالیاتی به عنوان نمونه انتخاب و رسیدگی خواهند شد. مشروط بر اینکه در دو سال اخیر به عنوان نمونه انتخاب و رسیدگی نشده باشد.
2_ مودیان مشمول قانون مالیات بر ارزش افزوده چنانچه نسبت به انجام تکالیف قانون ی خود در خصوص ثبت نام و تسلیم اظهارنامه موضوع قانون مذکور حداکثر تا پایان مهلت مقرر برای تسلیم اظهارنامه دوره اول سال ۱۳۹۰ (۱۵ / ۴ / ۱۳۹۰) اقدام ننمایند مشمول خوداظهاری نبوده و توسط ادارات امور مالیاتی رسیدگی خواهندشد.
3_ برای مودیانی که پرونده مالیات عملکرد سال ۱۳۸۸ آنان تا زمان تسلیم اظهارنامه قطعی نشده است آخرین مالیات قطعی شده با ۲۰ % افزایش سالانه مبنای محاسبه حداقل رشد قرار می گیرد. (مشروط بر اینکه پس از آخرین عملکرد قطعی شده به عنوان نمونه رسیدگی نشده باشد)
4_ مودیان ردیفهای ۱ الی ۷ و ۱۲ موضوع بند الف ماده ۹۶ قانون مالیاتهای مستقیم مشمول خوداظهاری نبوده و پرونده آنها کلاً توسط اداره امور مالیاتی مورد رسیدگی قرار می گیرد.
5_ مؤدیانیکه اظهارنامه آنها به عنوان نمونه انتخاب و مورد رسیدگی قرار می گیرند در صورتیکه درآمد مشمول مالیات مشخصه قطعی قبل از کسر معافیت) با رقم اظهار شده از طرف مودی بیش از ۱۵ درصد اختلاف داشته باشد مشمول حکم ماده ۱۹۴ ق.م.م خواهند بود.
6_ در اجرای مقررات ماده ۲۲۷ قانون مالیاتهای مستقیم،پس از قبولی اطهارنامه چنانچه طبق اسناد و مدارک ثابت شود مودی فعالیتهای داشته که درآمد آن را کتمان نموده است در این صورت مالیات مابه التفاوت برابر مقررات مطالبه و وصول خواهد شد.
7_ آن دسته از مودیان موضوع بند ج ماده ۹۵ قانون مالیاتهای مستقیم که فاقد اتحادیه بوده و یا اتحادیه آنها در اجرای تبصره ۵ ماده ۱۰۰ ق.م.م با اداره امور مالیاتی توافق ننموده است چنانچه مودیان مذکور با رعایت این دستورالعمل نسبت به تسلیم اظهارنامه در موعد مقرر اقدام نمایند مشمول خوداظهاری موضوع این دستورالعمل خواهند بود.
8_ مودیانیکه مطابق شرایط این دستورالعمل نسبت به تسلیم اظهارنامه اقدام ننمایند مشمول طرح خوداظهاری نبوده و برابر مقررات توسط ادارات امور مالیاتی رسیدگی خواهند شد.
علی عسکری
رئیس کل سازمان امور مالیاتی کشور
شماره:۸۹۴۸/۲۰۰/ص
دستور العمل
احتراماً،در اجرای ماده ۱۵۸ قانون مالیاتهای مستقیم،به پیوست دستور العمل خود اظهاری درآمد مشمول مالیات و مالیات عملکرد سال ۱۳۸۹ کارشناس رسمی دادگستری به شماره ۸۱۹۶ / ۲۰۰ مورخ ۸ / ۴ / ۱۳۹۰،برای اجراء ارسال می گردد مقتضی است ادارات امور مالیاتی با توجه به دستور العمل مذکور اطلاع رسانی لازم به منظور تسلیم اظهارنامه و تکمیل حساب درآمد هزینه مندرج در فرم اظهارنامه و سایر شرایط دستور العمل بعمل آورند .
حسین وکیلی
معاون مالیاتهای مستقیم
شماره: ۸۱۹۶ / ۲۰۰
تاریخ: ۸ / ۴ / ۱۳۹۰
پیوست:
دستور العمل
بنا به اختیار حاصل از ماده ۱۵۸ ق.م.م،با عنایت به آگهی منتشره در نیمه اول سال ۱۳۸۹ و در جهت اجرای مطلوبتر عدالت مالیاتی،استفاده بهینه از منابع،توسعه و ترویج فرهنگ خوداظهاری، سازمان امور مالیاتی کشور طرح خوداظهاری درآمد مشمول مالیات و مالیات عملکرد سال ۱۳۸۹ صاحبان مشاغل موضوع ماده ۹۵ قانون مالیاتهای مستقیم را به مرحله اجرا در آورده است . بنابراین اظهارنامه های تسلیمی هریک از اعضای کانون کارشناسان رسمی دادگستری که به شرح این دستورالعمل و با رعایت مقررات و شرایط زیر تسلیم شده باشد، مشمول طرح خود اظهاری قرار می گیرد:
الف. شرایط خوداظهاری:
1_ تسلیم اظهارنامه مالیاتی عملکرد سال ۱۳۸۹ در موعد مقرر قانون ی با تکمیل فرم حساب درآمد و هزینه مندرج در اظهارنامه .
2_ به منظور اجرای مفاد این دستورالعمل، کانون های سراسر کشور براساس اطلاعات و مدارک واصله از واحدهای قضائی و دستگاههای اجرائی و سایر اشخاص حقیقی و حقوقی، میزان کارکرد هریک از اعضاء را طبق فرم های گواهی عملکرد مالی کارشناس، با ذکر مشخصات کامل و نشانی آنان حداکثر تا تاریخ ۲۰ / ۴ / ۱۳۹۰ به ادارات کل امور مالیاتی ذیربط ارائه می نمایند.
3_ اظهارنامه کارشناسان رسمی که میزان درآمد ابرازی آن ها حداقل به میزان مبلغ اعلامی توسط کانون کارشناسان رسمی دادگستری به شرح بند (۲) فوق، به اضافه ده (۱۰) درصد آن بابت سایر فعالیت های کارشناسی به صورت آزاد، ابراز شده، و درآمد مشمول مالیات آن نیز حداقل با اعمال ضریب پنجاه درصد (۵۰ %) نسبت به رقم مذکور ابراز شده باشد، مشمول خوداظهاری خواهد بود.
4_ درج کد ملی و کد پستی ده رقمی محل فعالیت در اظهارنامه تسلیمی، الزامی می باشد.
5_ به منظورایجاد تسهیلات لازم برای وصول مالیات موضوع این دستورالعمل، با رعایت مقررات ماده ۱۶۷ ق.م.م. در موارد تقسیط مالیات ابرازی، برای مودیانی که بصورت الکترونیکی نسبت به تسلیم اظهارنامه اقدام نموده اند حداقل ۳۰ % مالیات بصورت نقد به همراه اظهارنامه و مابقی در ۴ قسط مساوی ماهانه تا پایان آبان ماه ۱۳۹۰ تقسیط می گردد.برای سایر مودیان حداقل ۵۰ % مالیات بصورت نقد به همراه اظهارنامه و مابقی در ۴ قسط مساوی ماهانه تا پایان آبان ماه ۱۳۹۰ تقسیط می گردد.
6_ مالیات مکسوره دراجرای ماده ۱۰۴ ق.م.م. با رعایت مقررات از مالیات محاسبه شده بشرح فوق کسر می گردد .
7_ اظهارنامه مالیاتی عملکرد سال ۱۳۸۹ اعضایی که مطابق با شرایط این دستورالعمل تسلیم شده باشد، مشمول طرح خوداظهاری خواهد بود.
ب. نمونه انتخابی:
8_ در اجرای ماده ۱۵۸ قانون مالیاتهای مستقیم نمونه انتخابی برای رسیدگی از بین اظهارنامه های تسلیمی درچارچوب خوداظهاری به میزان ۱۲ % (دوازده درصد) آن، با نظر مدیر کل امور مالیاتی ذیربط تعیین می گردد.
9_ اظهارنامه هائی که حائز شرایط مقرر دراین دستورالعمل بوده و به عنوان نمونه جهت رسیدگی انتخاب نشوند، قطعی تلقی می گردند.
10_ اعضائی که اظهارنامه آنها دراجرای بند (۸) این دستورالعمل، به عنوان نمونه انتخاب و مورد رسیدگی قرارمی گیرد،درصورتیکه درآمد مشمول مالیات قطعی (قبل از کسرمعافیت) با درآمد مشمول مالیات ابرازی طبق اظهارنامه تسلیمی آنان بیش از ۱۵ % اختلاف داشته باشد، مشمول حکم ماده ۱۹۴ ق.م.م. خواهند بود .
ج. سایر شرایط:
11_ هرگاه اسناد و مدارک مثبته ای برای هریک از اعضاء تحصیل گردد که مودی درآمدی بیش از درآمد ابرازی اعضاء باشد به استثنای مواردی که به عنوان نمونه انتخاب شده و برابر مقررات مورد رسیدگی قرار می گیرند در مورد پرونده مالیاتی این گروه از کارشناسان، به شرح زیر اقدام خواهدشد:
الف- درصورت عدم صدور برگ قطعی، با رعایت مرور زمان موضوع ماده ۱۵۶ ق.م.م اینگونه مودیان از چارچوب این دستورالعمل خارج، و پرونده آنان برابر قانون و مقررات مالیاتهای مستقیم توسط ادارات امور مالیاتی مورد رسیدگی قرار خواهد گرفت.
ب- درصورت صدور برگ قطعی، مابه التفاوت مالیات در اجرای مواد ۱۵۶ و ۲۲۷ قانون مالیاتهای مستقیم به علاوه جرایم مربوط مطالبه خواهدشد.
12_ عدم پرداخت اقساط در سررسید مقرر، مانع از صدور برگ قطعی برای مؤدیانی که در چارچوب این دستورالعمل،اظهارنامه تسلیم نموده اند نخواهد بود . و در صورت عدم پرداخت اقساط در زمان مقرر، نسبت به آن مشمول جریمه موضوع ماده ۱۹۰ ق.م.م. از تاریخ انقضای مهلت تسلیم اظهارنامه خواهند بود.
13_ کانون کارشناسان رسمی دادگستری مکلف است تمام تلاش و مساعی خود را جهت جلب مشارکت اعضای خود به منظوررعایت مفاد این دستورالعمل بعمل آورد. همچنین مکلف است اعضای خود را به رعایت تکالیف قانون ی جهت نگهداری دفاتر و اسناد و دارک برای سنوات ۱۳۸۹ و به بعد ترغیب تا امکان تعیین درآمد مشمول مالیات از طریق رسیدگی به دفاتر و اسناد و مدارک فراهم گردد.
14_ این دستورالعمل در سه نسخه که هرکدام حکم واحد دارد، تنظیم شده است.
سازمان امور مالیاتی کشور :
علی عسکری
رئیس کل سازمان امور مالیاتی کشور
حسین وکیلی
معاون مالیاتهای مستقیم
شورای عالی کارشناسان رسمی دادگستری :
مرتضی محمد خان
رئیس
مجتبیبهرامعلی
عضو شورا
فریدون جعفری مقدم
مشاور امور مالیاتی شورا
شماره: ۸۴۵۷/۲۳۰/ص
دستور العمل
بنا به اختیار حاصل از ماده ۱۵۸ ق.م.م،با عنایت به آگهی منتشره در نیمه اول سال ۱۳۸۹ و در جهت اجرای مطلوبتر عدالت مالیاتی،استفاده بهینه از منابع،توسعه و ترویج فرهنگ خوداظهاری، سازمان امور مالیاتی کشور طرح خوداظهاری درآمد مشمول مالیات و مالیات عملکرد سال ۱۳۸۹ صاحبان مشاغل موضوع ماده ۹۵ قانون مالیاتهای مستقیم را به مرحله اجرا در آورده است . بنابراین اظهارنامه های تسلیمی هریک از اعضای کانون کارشناسان رسمی دادگستری که به شرح این دستورالعمل و با رعایت مقررات و شرایط زیر تسلیم شده باشد، مشمول طرح خود اظهاری قرار می گیرد:
الف. شرایط خوداظهاری:
1_ تسلیم اظهارنامه مالیاتی عملکرد سال ۱۳۸۹ در موعد مقرر قانون ی با تکمیل فرم حساب درآمد و هزینه مندرج در اظهارنامه .
2_ به منظور اجرای مفاد این دستورالعمل، کانون های سراسر کشور براساس اطلاعات و مدارک واصله از واحدهای قضائی و دستگاههای اجرائی و سایر اشخاص حقیقی و حقوقی، میزان کارکرد هریک از اعضاء را طبق فرم های گواهی عملکرد مالی کارشناس، با ذکر مشخصات کامل و نشانی آنان حداکثر تا تاریخ ۲۰ / ۴ / ۱۳۹۰ به ادارات کل امور مالیاتی ذیربط ارائه می نمایند.
3_ اظهارنامه کارشناسان رسمی که میزان درآمد ابرازی آن ها حداقل به میزان مبلغ اعلامی توسط کانون کارشناسان رسمی دادگستری به شرح بند (۲) فوق، به اضافه ده (۱۰) درصد آن بابت سایر فعالیت های کارشناسی به صورت آزاد، ابراز شده، و درآمد مشمول مالیات آن نیز حداقل با اعمال ضریب پنجاه درصد (۵۰ %) نسبت به رقم مذکور ابراز شده باشد، مشمول خوداظهاری خواهد بود.
4_ درج کد ملی و کد پستی ده رقمی محل فعالیت در اظهارنامه تسلیمی، الزامی می باشد.
5_ به منظورایجاد تسهیلات لازم برای وصول مالیات موضوع این دستورالعمل، با رعایت مقررات ماده ۱۶۷ ق.م.م. در موارد تقسیط مالیات ابرازی، برای مودیانی که بصورت الکترونیکی نسبت به تسلیم اظهارنامه اقدام نموده اند حداقل ۳۰ % مالیات بصورت نقد به همراه اظهارنامه و مابقی در ۴ قسط مساوی ماهانه تا پایان آبان ماه ۱۳۹۰ تقسیط می گردد.برای سایر مودیان حداقل ۵۰ % مالیات بصورت نقد به همراه اظهارنامه و مابقی در ۴ قسط مساوی ماهانه تا پایان آبان ماه ۱۳۹۰ تقسیط می گردد.
6_ مالیات مکسوره دراجرای ماده ۱۰۴ ق.م.م. با رعایت مقررات از مالیات محاسبه شده بشرح فوق کسر می گردد .
7_ اظهارنامه مالیاتی عملکرد سال ۱۳۸۹ اعضایی که مطابق با شرایط این دستورالعمل تسلیم شده باشد، مشمول طرح خوداظهاری خواهد بود.
ب. نمونه انتخابی:
8_ در اجرای ماده ۱۵۸ قانون مالیاتهای مستقیم نمونه انتخابی برای رسیدگی از بین اظهارنامه های تسلیمی درچارچوب خوداظهاری به میزان ۱۲ % (دوازده درصد) آن، با نظر مدیر کل امور مالیاتی ذیربط تعیین می گردد.
9_ اظهارنامه هائی که حائز شرایط مقرر دراین دستورالعمل بوده و به عنوان نمونه جهت رسیدگی انتخاب نشوند، قطعی تلقی می گردند.
10_ اعضائی که اظهارنامه آنها دراجرای بند (۸) این دستورالعمل، به عنوان نمونه انتخاب و مورد رسیدگی قرارمی گیرد،درصورتیکه درآمد مشمول مالیات قطعی (قبل از کسرمعافیت) با درآمد مشمول مالیات ابرازی طبق اظهارنامه تسلیمی آنان بیش از ۱۵ % اختلاف داشته باشد، مشمول حکم ماده ۱۹۴ ق.م.م. خواهند بود .
ج. سایر شرایط:
11_ هرگاه اسناد و مدارک مثبته ای برای هریک از اعضاء تحصیل گردد که مودی درآمدی بیش از درآمد ابرازی اعضاء باشد به استثنای مواردی که به عنوان نمونه انتخاب شده و برابر مقررات مورد رسیدگی قرار می گیرند در مورد پرونده مالیاتی این گروه از کارشناسان، به شرح زیر اقدام خواهدشد:
الف- درصورت عدم صدور برگ قطعی، با رعایت مرور زمان موضوع ماده ۱۵۶ ق.م.م اینگونه مودیان از چارچوب این دستورالعمل خارج، و پرونده آنان برابر قانون و مقررات مالیاتهای مستقیم توسط ادارات امور مالیاتی مورد رسیدگی قرار خواهد گرفت.
ب- درصورت صدور برگ قطعی، مابه التفاوت مالیات در اجرای مواد ۱۵۶ و ۲۲۷ قانون مالیاتهای مستقیم به علاوه جرایم مربوط مطالبه خواهدشد.
12_ عدم پرداخت اقساط در سررسید مقرر، مانع از صدور برگ قطعی برای مؤدیانی که در چارچوب این دستورالعمل،اظهارنامه تسلیم نموده اند نخواهد بود . و در صورت عدم پرداخت اقساط در زمان مقرر، نسبت به آن مشمول جریمه موضوع ماده ۱۹۰ ق.م.م. از تاریخ انقضای مهلت تسلیم اظهارنامه خواهند بود.
13_ کانون کارشناسان رسمی دادگستری مکلف است تمام تلاش و مساعی خود را جهت جلب مشارکت اعضای خود به منظوررعایت مفاد این دستورالعمل بعمل آورد. همچنین مکلف است اعضای خود را به رعایت تکالیف قانون ی جهت نگهداری دفاتر و اسناد و مدارک برای سنوات ۱۳۸۹ و به بعد ترغیب تا امکان تعیین درآمد مشمول مالیات از طریق رسیدگی به دفاتر و اسناد و مدارک فراهم گردد.
14_ این دستورالعمل در سه نسخه که هرکدام حکم واحد دارد، تنظیم شده است.
سازمان امور مالیاتی کشور
علی عسکری
رئیس کل سازمان امور مالیاتی کشور
حسین وکیلی
معاون مالیاتهای مستقیم
شورای عالی کارشناسان رسمی دادگستری
مرتضی محمد خان رئیس
مجتبی بهرامعلی
عضو شورا
فریدون جعفری مقدم
مشاور امور مالیاتی شورا
شماره:۸۱۹۶/۲۰۰
دستورالعمل
بنا به اختیار حاصل از ماده ۱۵۸ ق.م.م، با عنایت به آگهی منتشره در نیمه اول سال ۱۳۸۹ و در جهت اجرای مطلوبتر عدالت مالیاتی، استفاده بهینه از منابع، توسعه و ترویج فرهنگ خوداظهاری، سازمان امور مالیاتی کشور طرح خوداظهاری درآمد مشمول مالیات و مالیات عملکرد سال ۱۳۸۹ صاحبان مشاغل موضوع بندهای ۱و ۲ ماده ۹۵ قانون مالیاتهای مستقیم را به مرحله اجرا درآورده است. بنابراین اظهارنامه های تسلیمی هر یک از مودیان که با رعایت مقررات و شرایط زیر تسلیم شده باشد مشمول طرح خوداظهاری قرار می گیرد:
الف) شرایط خوداظهاری:
1_ تسلیم اظهارنامه مالیاتی عملکرد سال ۱۳۸۹ حداکثر تا تاریخ ۳۱ / ۴ / ۱۳۹۰ .
2_ درج کدپستی محل فعالیت و کد ملی در فرم اظهارنامه مالیاتی توسط مؤدیان الزامی می باشد.
3_ پرداخت یا تقسیط مالیات ابرازی،در موارد تقسیط مالیات ابرازی برای مؤدیانیکه به صورت الکترونیکی نسبت به تسلیم اظهارنامه اقدام نموده اند حداقل ۳۰ % مالیات به صورت نقد به همراه اظهارنامه و مابقی در ۶ قسط مساوی ماهانه تا پایان دی ماه ۱۳۹۰ تقسیط گردد. برای سایر مؤدیان حداقل ۴۰ % مالیات به صورت نقد به همراه اظهارنامه و مابقی در ۶ قسط مساوی ماهانه تا پایان دی ماه ۱۳۹۰ تقسیط گردد. عدم پرداخت اقساط در سر رسید مقرر مانع از صدور برگ قطعی برای مؤدیانیکه در چارچوب خوداظهاری، اظهارنامه تسلیم نموده و به عنوان نمونه انتخاب نشده اند،نخواهد بود. و در صورت عدم پرداخت اقساط تا پایان زمان مقرر در تفاهم، مشمول جریمه مقرر در ماده ۱۹۰ ق.م.م. از تاریخ سر رسید (انقضای مهلت تسلیم اظهارنامه) خواهند بود.
ج) نمونه انتخابی و سایر شرایط
1_ در اجرای مقررات ماده ۱۵۸ قانون مالیاتهای مستقیم، اظهارنامه هایی که مالیات ابرازی عملکرد سال ۱۳۸۹ آنها حداقل افزایش ۱۵ درصد رشد نسبت به مالیات قطعی عملکرد سال ۱۳۸۸ و با رعایت بندهای ۲،۱ و ۳ قسمت الف فوق و در مهلت مقرر قانون ی تسلیم شده باشد مشمول خوداظهاری بوده و بدون رسیدگی مورد قبول واقع و ۱۲ درصد از آنها با در نظر گرفتن میزان مالیات ابرازی، سوابق مالیاتی و نوع فعالیت توسط اداره کل امور مالیاتی به عنوان نمونه انتخاب و رسیدگی خواهند شد. مشروط بر اینکه در دو سال اخیر به عنوان نمونه انتخاب و رسیدگی نشده باشد.
2_ مودیان مشمول قانون مالیات بر ارزش افزوده چنانچه نسبت به انجام تکالیف قانون ی خود در خصوص ثبت نام و تسلیم اظهارنامه موضوع قانون مذکور حداکثر تا پایان مهلت مقرر برای تسلیم اظهارنامه دوره اول سال ۱۳۹۰ (۱۵ / ۴ / ۱۳۹۰) اقدام ننمایند مشمول خوداظهاری نبوده و توسط ادارات امور مالیاتی رسیدگی خواهندشد.
3_ برای مودیانی که پرونده مالیات عملکرد سال ۱۳۸۸ آنان تا زمان تسلیم اظهارنامه قطعی نشده است آخرین مالیات قطعی شده با ۲۰ % افزایش سالانه مبنای محاسبه حداقل رشد قرار می گیرد. (مشروط بر اینکه پس از آخرین عملکرد قطعی شده به عنوان نمونه رسیدگی نشده باشد)
4_ مودیان ردیفهای ۱ الی ۷ و ۱۲ موضوع بند الف ماده ۹۶ قانون مالیاتهای مستقیم مشمول خوداظهاری نبوده و پرونده آنها کلاً توسط اداره امور مالیاتی مورد رسیدگی قرار می گیرد.
5_ مؤدیانیکه اظهارنامه آنها به عنوان نمونه انتخاب و مورد رسیدگی قرار می گیرند در صورتیکه درآمد مشمول مالیات مشخصه قطعی قبل از کسر معافیت) با رقم اظهار شده از طرف مودی بیش از ۱۵ درصد اختلاف داشته باشد مشمول حکم ماده ۱۹۴ ق.م.م خواهند بود.
6_ در اجرای مقررات ماده ۲۲۷ قانون مالیاتهای مستقیم،پس از قبولی اطهارنامه چنانچه طبق اسناد و مدارک ثابت شود مودی فعالیتهای داشته که درآمد آن را کتمان نموده است در این صورت مالیات مابه التفاوت برابر مقررات مطالبه و وصول خواهد شد.
7_ آن دسته از مودیان موضوع بند ج ماده ۹۵ قانون مالیاتهای مستقیم که فاقد اتحادیه بوده و یا اتحادیه آنها در اجرای تبصره ۵ ماده ۱۰۰ ق.م.م با اداره امور مالیاتی توافق ننموده است چنانچه مودیان مذکور با رعایت این دستورالعمل نسبت به تسلیم اظهارنامه در موعد مقرر اقدام نمایند مشمول خوداظهاری موضوع این دستورالعمل خواهند بود.
8_ مودیانیکه مطابق شرایط این دستورالعمل نسبت به تسلیم اظهارنامه اقدام ننمایند مشمول طرح خوداظهاری نبوده و برابر مقررات توسط ادارات امور مالیاتی رسیدگی خواهند شد.
علی عسکری
رئیس کل سازمان امور مالیاتی کشور
شماره:۵۱۱۷/۲۰۰
بخشنامه
به پیوست تصویر رأی هیأت عمومی دیوان عدالت اداری موضوع دادنامه شماره ۴۵۶ مورخ ۲۵ / ۵ / ۸۸ که متضمن ابطال مفاد بندهای ۲و ۳ ماده ۳۳ آیین نامه اجرایی موضوع ماده ۲۱۹ قانون مالیاتهای مستقیم اصلاحی مصوب ۲۷ / ۱۱ / ۸۰ است، جهت اطلاع و اقدام لازم ارسال می گردد.
امیر حسن علی حکیم
معاون فنی و حقوقی
شماره دادنامه: ۴۵۶
تاریخ: ۲۵ / ۰۵ / ۱۳۸۸
کلاسه پرونده: ۸۶ / ۵۳۱
مرجع رسیدگی:هیأت عمومی دیوان عدالت اداری.
شاکی:شرکت بایر ایران شیمی (سهامی خاص) .
موضوع شکایت و خواسته:ابطال مفاد بند ۲ و قسمتی از بند ۳ ماده ۳۳ آیین نامه اجرائی ماده ۲۱۹ قانون مالیاتهای مستقیم.
گردشکار: شاکی به شرح دادخواست تقدیمی اعلام داشته است، به موجب مفاد بند ۲ و قسمتی از بند ۳ ماده ۳۳ آیین نامه اجرایی شماره ۹۸۸۸ مورخ ۲۴ / ۱۰ / ۱۳۸۲ مصوب ۲۰ / ۱۰ / ۱۳۸۲ وزیر امور اقتصادی و دارایی، بر خلاف مفاد قانون مالیاتهای مستقیم، به اداره امور مالیاتی اختیار داده شده است که پس از قطعیت مالیات و پرداخت مالیاتهای قطعی شده به عنوان اصلاح در محاسبه مالیات،اقدام به صدور برگ قطعی نماید. به دلایل قانون ی مشروحه در ذیل، مورد مذکور بر خلاف اختیارات مصرح در قانون مالیاتها و به عنوان وضع قانون می باشد.
1_ با توجه به مفاد قانون مالیاتهای مستقیم صرفاً به موجب مفاد مواد ۱۵۶ و ۲۲۷ قانون مالیاتهای مستقیم مجوز صدور برگ تشخیص اصلاحی داده شده است که آنهم در مورد کتمان درآمد از طرف مؤدی و اصلاح و تشخیص درآمد مشمول مالیات کتمان شده می باشد که با صدور برگ تشخیص اصلاحی امکان پذیر است و در مفاد بند یک و قسمتی از بند ۳ ماده ۳۳ آیین نامه مذکور تصریح گردیده است.
۲- در مورد اختیار اصلاح محاسبه مالیات و صدور برگ قطعی اصلاحی در هیچ یک از مفاد قانون مالیاتهای مستقیم،هیچ گونه اختیاری به اداره امور مالیاتی محول نشده است.
3_ به موجب مفاد ماده ۲۴۹ قانون مالیاتهای مستقیم،فقط هیأت حل اختلاف مالیاتی مکلف و اختیار دارد، چنانچه در محاسبه مالیات رأی صادره اشتباه کرده باشد به موضوع رسیدگی و اقدام به اصلاح رأی نماید و این اختیار به مراجع دیگر از جمله اداره امور مالیاتی داده نشده است.
۴- از طرف دیگر صدور برگ قطعی اصلاحی ایجاد اختلاف مالیاتی می نماید و با توجه به اینکه اختلاف مالیاتی به وجود آمده بدون صدور برگ تشخیص می باشد، موضوع قابل طرح در مراجع مالیاتی نمی باشد و این بر خلاف حکم قانون ی ماده ۲۴۴ قانون مالیاتها می باشد.
۵- با توجه به اینکه هیچ گونه تعریف قانون ی از اشتباه در محاسبه مالیات وجود ندارد، به اداره امور مالیاتی اختیار داده شده است، هر گونه اشتباه در تشخیص مالیات قطعی شده و مختومه،مستقیم به اداره امور مالیاتی،اختیار اصلاح مالیات قطعی شده و صدور برگ قطعی اصلاحی داده نشده است.
۶- از طرف دیگر صدور برگ قطعی اصلاحی ایجاد اختلاف مالیاتی می نماید و با توجه به اینکه صدور برگ قطعی جدید به عنوان برگ قطعی اصلاحی بدون صدور برگ تشخیص می باشد،اختلاف مالیاتی به وجود آمده، در مراجع مالیاتی قابل طرح نمی باشد. لذا مورد برخلاف مفاد ماده ۲۴۴ قانون مالیاتهای مستقیم نیز می باشد.
۷- با توجه به اینکه هیچ گونه تعرفی قانون ی از لفظ (اشتباه در محاسبات مالیات) وجود ندارد به اداره امور مالیاتی اختیار داده شده است، هر گونه اشتباه در تشخیص مالیات قطعی شده و مختومه را برخلاف مفاد ماده ۲۳۹ به عنوان اشتباه در محاسبه مالیات از قطعیت خارج و اقدام به صدور برگ قطعی اصلاحی بنماید.
۸- با توجه به مراتب مذکور و عنایت به مفاد مواد ۱۵۶ و ۲۲۷ و ۲۳۹ و ۲۴۹ قانون مالیاتهای مستقیم ملاحظه می فرمایند،
۸ /الف- در هیچ یک از مفاد قانون مالیاتهای مستقیم اختیار قانون ی به اداره امور مالیاتی در مورد صدور برگ قطعی اصلاحی داده نشده است.
۸ /ب- تعریف قانون ی از لفظ (اشتباه در محاسبه مالیات) وجود ندارد.
۸ /ج- به موجب مفاد قسمت آخر ماده ۲۱۹ قانون مالیاتهای مستقیم،تصویب آیین نامه مذکور می بایست در ترتیبات اجرای احکام مقرر در قانون مالیاتهای مستقیم باشد.
۹- لذا چون به موجب مفاد بند ۲ و قسمتی از بند ۳ ماده ۳۳ آیین نامه مذکور در مورد صدور برگ قطعی اصلاحی بر خلاف مقررات قانون ی اقدام به وضع قانون گردیده است، لذا متقاضی ابطال آن می باشد.معاون فنی و حقوقی سازمان امور مالیاتی کشور در پاسخ به شکایت مذکور طی نامه شماره ۵۵۰۵۷ / ۲۱۰ مورخ ۹ / ۶ / ۱۳۸۷ اعلام داشته اند، با توجه به اینکه درآمد مشمول مالیات با رعایت مفاد ماده ۲۳۹ و تبصره آن و مواد ۲۴۴ ، ۲۴۰ و ۲۴۹ و سایر مقررات قانون ی قطعیت می یابد و مفاد بند ۲ ماده ۳۳ آیین نامه یاد شده که متضمن ارسال گزارش اشتباه در محاسبه موضوع برگ قطعی بعد از قطعیت درآمد مشمول مالیات به اداره امور مالیاتی می باشد و اقدام برای اصلاح اشتباه در محاسبه درآمد مشمول مالیات بعد از قطعیت به موجب این بند از آیین نامه مذکور تجویز نشده است، لذا مستلزم تغییر میزان قطعی درآمد مشمول مالیات نیست و موجب تضییع حق مؤدی مالیاتی یا دولت نخواهد شد و با اجرای مفاد بندهای ۲و ۳ ماده ۳۳ از آیین نامه مزبور صرفاً موجبات اصلاح اشتباه در محاسبه مالیات قانون ی به تأیید رئیس امور مالیاتی فراهم خواهد شد و این معنا مخالف با متن و روح قوانین به نظر نمی رسد.معاون قضائی دفتر حقوقی وزارت امور اقتصادی و دارائی در پاسخ به شکایت مذکور طی نامه شماره ۱۸۵۳۶۲ / ۹۱ مورخ ۱۴ / ۱۱ / ۱۳۸۷ اعلام داشته اند،
۱- اشتباه در محاسبه ممکن است به ضرر مؤدی مالیاتی و یا دولت باشد.فلذا علیرغم عدم تصریح مقنن به چگونگی رفع آن، با توجه به اختیار حاصل از ماده ۲۱۹ قانون مالیاتهای مستقیم،آیین نامه موضوع شکایت به این موضوع پرداخته و از آنجا که آیین نامه مربوطه با توجه به دلایلی که ذکر خواهد شد،مغایرتی با مفاد قانون ندارد.بر خلاف ادعای شاکی در بند ۲ دادخواست،عدم تصریح مقنن بر موضوع اصلاح محاسبه مالیات و صدور برگ قطعی اصلاحی نمی تواند مانع پرداختن به موضوع یاد شده در آیین نامه باشد.به عبارت دیگر وضع آیین نامه به منظور اجراء قانون و تنظیم و تنسیق امور و راهکار رفع معضلات و مشکلات مبتلا به مامورین در راستای انجام وظایف محوله اگرچه در قانون هم پیش بینی نشده باشد،یا شرط عدم مغایرت با قانون مجاز است.
۲- ماده ۲۴۹ قانون مالیاتهای مستقیم مقرر می دارد، هیأتهای حل اختلاف مالیاتی،مکلفند ماخذ مورد محاسبه مالیات را در متن رأی قید و در صورتی که در محاسبه اشتباهی کرده باشند، با درخواست مؤدی یا اداره امور مالیاتی مربوط به موضوع رسیدگی و رأی را اصلاح کنند . برداشت شاکی از این ماده به عنوان مرجع حل اختلاف مالیاتی و در خصوص هیأتهای حل اختلاف مالیاتی می باشد به نحوی که در بند ۳ دادخواست قید گردیده. فقط هیأت حل اختلاف مالیاتی مکلف و اختیار دارد چنانچه در محاسبه مالیات رأی صادر شده،اشتباه کرده باشد به موضوع رسیدگی و اقدام به اصلاح رأی نماید و این اختیار به مراجع دیگر از جمله اداره مالیاتی داده نشده است . نادرست می باشد. زیرا اولاً، هیأتهای حل اختلاف مالیاتی در آراء صادره ماخذ مالیات را پس از رسیدگی به اعتراض واصله تعیین می نمایندکه ماده مورد اشاره به این موضوع تصریح نموده (توضیح اینکه پس از وصول رأی هیأتها توسط اداره امور مالیاتی، مالیات مربوطه از ماخذ رأی تعیین و مطالبه می گردد) .در حالی که شاکی در بند ۳ دادخواست،محاسبه مالیات رأی و اصلاح آن را در صورت بروز اشتباه به هیأتهای حل اختلاف منتسب نموده است که این امر دلالت بر عدم اطلاع شاکی از قانون دارد.ثانیاً، از آنجا که اثبات شیی نفی ماعدا نمی کند،تصریح مقنن به اختیار هیأتهای حل اختلاف در اصلاح اشتباه ماخذ مورد محاسبه مالیات مانع از اقدام مشابه حسب مورد و رعایت مقررات توسط مأموران مالیات در چارچوب سایر مواد قانون ی علی الخصوص ماده ۱۵۷ قانون نخواهد بود.
۳- بر خلاف نظر شاکی در بند ۴ دادخواست، صدور برگ قطعی اصلاحی ایجاد اختلاف نمی نماید.بدین توضیح که در مواردی که اصلاح اشتباه محاسبه قبل از قطعیت درآمد مشمول مالیات منجر به افزایش درآمد مشمول مالیات می گردد،با صدور برگ تشخیص اصلاحی و ابلاغ آن به مؤدی مالیاتی،حق اعتراض به برگ تشخیص اصلاحی و مراجعه به مراجع حل اختلاف مالیاتی در چارچوب مقررات برای مؤدی باقی خواهد بود.بنابراین فرض یاد شده مغایرتی با ماده ۲۴۴ ندارد. زیرا برگ قطعی با قطعیت برگ تشخیص اصلاحی پس از انقضای مهلت اعتراض از زمان ابلاغ، توافق مؤدی با مدیر امور مالیاتی و یا اعتراض به برگ مطالبه و طرح موضوع در هیأتهای حل اختلاف و صدور رأی قطعی صادر می گردد.واضح است در صورتی که اصلاح محاسبه منجر به کاهش درآمد مشمول مالیات گردد،اعتراضی از سوی مؤدی صورت نخواهد گرفت.چنانچه اصلاح اشتباه محاسبه پس از قطعیت درآمد مشمول مالیات و در هر یک از فروض مواد ۲۳۸ و ۲۳۹ باشد به دلیل اینکه درآمد مشمول مالیات مؤدی در برگ تشخیص و برگ قطعی نخستین ابلاغی با برگ قطعی اصلاحی مغایرت ندارد. لذا درآمد مشمول مالیات قبلاً به مؤدی ابلاغ گردیده و به قطعیت رسیده است.صرف نظر از اینکه قطعیت در کدام مرحله از مراحل قید شده در مورد اخیرالذکر بوده اشتباه در محاسبه مالیات از ماخذ قطعی شده درآمد نمی تواند مورد اعتراض مؤدی واقع شود.زیرا صدور برگ قطعی اصلاحی به منزله مطالبه مالیات جدید نمی باشد.از طرفی ممکن است صدور برگ قطعی اصلاحی به نفع مؤدی و از مصادیق ماده ۲۴۲ باشد که به طور حتم مؤدیان مالیاتی اعتراضی نسبت به آن نخواهد داشت.نظر به مراتب یاد شده به دلیل عدم مغایرت بندهای آیین نامه مورد شکایت با قانون مالیاتهای مستقیم،رد شکایت شاکی مورد استدعا می باشد.
هیأت عمومی دیوان عدالت اداری در تاریخ فوق با حضور رؤسا و مستشاران و دادرسان علی البدل شعب دیوان تشکیل و پس از بحث و بررسی و انجام مشاوره با اکثریت آراء به شرح آتی مبادرت به صدور رأی می نماید.
رأی هیأت عمومی
نظر به اینکه الزام اشخاص حقیقی یا حقوقی به پرداخت مالیات بر درآمد منوط به انجام تشریفات قانون ی مربوط به تنظیم برگ تشخیص مالیاتی و ابلاغ آن به شخص مؤدی و طی مراحل قانون ی از جمله صدور رأی قطعی توسط هیأت حل اختلاف مالیاتی است و به دلالت ماده ۲۴۹ قانون مالیاتهای مستقیم تعیین مأخذ مورد محاسبه مالیات و رفع اشتباه در محاسبه در این مورد از جمله وظایف هیأت حل اختلاف مالیاتی است و صدور برگ قطعی اصلاحی متضمن افزایش مالیات تعیین شده بدون ابلاغ مراتب به مؤدی و تعیین تکلیف اعتراض وی در این خصوص توسط مراجع ذیصلاح،موقعیت قانون ی ندارد.بنابراین مفاد بندهای ۲و ۳ ماده ۳۳ آیین نامه اجرایی ماده ۲۱۹ قانون مالیاتهای مستقیم مبنی بر صدور برگ قطعی مالیاتی اصلاحی متضمن افزایش مالیات و اجرای آن بدون اطلاع مؤدی و رسیدگی به اعتراض وی در این باب توسط مراجع ذیصلاح قانون ی که از مقوله وضع قاعده آمره در خصوص مورد است، خارج از حدود اختیارات وزارت امور اقتصادی و دارایی در وضع مقررات دولتی تشخیص داده می شود و بندهای مزبور مستنداً به قسمت دوم اصل ۱۷۰ قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران و ماده یک و بند یک ماده ۱۹ و ماده ۴۲ قانون دیوان عدالت اداری ابطال می گردد.
علی رازینی
رئیس هیأت عمومی دیوان عدالت اداری
شماره:۱۴۳۴۶/۲۱۰
دستورالعمل
پیرو بند ۱۸ الگوی یک تفاهم خوداظهاری درآمد مشمول مالیات ومالیات عملکرد سال ۱۳۸۷ صاحبان مشاغل امور صنفی موضوع دستورالعمل شماره ۱۲۶۱۹۰ مورخ ۵ / ۱۲ / ۸۷ و در اجرای بند ۵ صورتجلسه مورخ ۱۱ / ۳ / ۱۳۸۸ با شورای اصناف کشور ابلاغی طی دستورالعمل شماره ۲۸۴۱۱ مورخ ۱۲ / ۳ / ۸۸،بدینوسیله مقرر می دارد، در صورتیکه هریک از اتحادیه ها و مجامع امور صنفی حسب مورد نسبت به انجام توافق وتفاهم خوداظهاری در چارچوب صورتجلسه مورخ ۱۱ / ۳ / ۸۸ ویا یکی از الگوهای ابلاغی این سازمان اقدام ننمایند. چنانچه اعضای آنها وهمچنین صاحبان مشاغل امور صنفی که فاقد اتحادیه بوده و یا عصو اتحادیه نمی باشند اظهارنامه عملکرد سال ۱۳۸۷ خود را مطابق مفاد دستورالعمل الگوی یک تفاهم خوداظهاری وبه شرح جدول پیوست تسلیم نمایند با رعایت شرایط زیر مشمول تفاهم خوداظهاری خواهند بود.
1_ با عنایت به صدر و بند۶ الگوی یک مورد اشاره ۱۵ درصد از صاحبان مشاغل هر شغل اعم از آنهائیکه عضو اتحادیه باشند یا نباشند مشمول این دستورالعمل نخواهند بود.
2_ ادارات کل امور مالیاتی می بایست اطلاع رسانی لازم به مؤدیانیکه به شرح بند یک فوق مشمول تفاهم خوداظهاری نمی باشند به عمل آورند.
3_ نمونه انتخابی برای رسیدگی در اجرای مقررات ماده ۱۵۸ قانون مالیاتهای مستقیم به میزان ۳ درصد وبا نظر مدیر کل امور مالیاتی ذیربط تعیین می گردد.
4_ سایر بندهای الگوی یک مورد اشاره به قوت خود باقی می باشد.
علی اکبرعرب مازار
رییس کل سازمان امور مالیاتی کشور
شماره: ۱۲۶۱۹۰
تاریخ: ۰۵ / ۱۲ / ۱۳۸۷
پیوست:
دستورالعمل
در اجرای مقررات تبصره ۵ ماده ۱۰۰ و ماده ۱۵۸ ق.م.م و تصویب نامه شماره ۱۵۰۸۶۶ /ت ۳۸۸۴۲ ک کمیسیون اصل ۱۳۸ قانون اساسی، به منظور بر قراری تعامل و جلب مشارکت و همکاری اتحادیه ها و مجامع امور صنفی در جهت اجرای مطلوبتر عدالت مالیاتی و استفاده بهینه از منابع و با در نظر گرفتن اوضاع و احوال اقتصادی و موقعیت اقلیمی برای تعیین درآمد مشمول مالیات و مالیات عملکرد سال ۱۳۸۷ صاحبان محترم مشاغل امور صنفی موضوع ماده ۹۵ ق.م.م و با عنایت به درخواست های مکرر مسئولین محترم امور اصناف استانها، انجام توافق و تفاهم خوداظهاری با اتحادیه ها و مجامع امور صنفی با ابلاغ سه الگو به شرح پیوست به آن امور مالیاتی/ اداره کل محول می گردد تا با رعایت یکی از سه الگوی مذکور نسبت انجام توافق و تفاهم خوداظهاری با اتحادیه ها و مجامع مذکور در چارچوب قوانین و مقررات به شرح زیر اقدام نمایید.
1_ در سال جاری ضمن برگزاری جلسات مشترک با تمام مسئولین اتحادیه ها و مجامع امور صنفی الگوهای پیوست تبیین و به آنها ابلاغ گردد.
2_ مسئولین محترم اتحادیه ها و مجامع امور صنفی حسب مورد اختیار انتخاب یکی از سه الگوی مذکور را خواهند داشت.
3_ پس از انتخاب الگوی مورد نظر توسط هر یک از مجامع یا اتحادیه های امور صنفی مراتب انجام توافق یا تفاهم حسب مورد با رعایت دستورالعمل مربوط صورتجلسه گردد.
4_ یک نسخه از صورتجلسات تنظیمی در این خصوص، حداکثر تا تاریخ ۳۱ / ۲ / ۱۳۸۸ به معاونت عملیاتی سازمان ارسال گردد. ادارات کل امور مالیاتی ترتیبی اتخاذ نمایند تا وضعیت اعضای اتحادیه های امور صنفی در انطباق با هر یک از الگوهای پیوست مشخص گردد.
5_ با هماهنگی مجامع واتحادیه امور صنفی اطلاع رسانی لازم به هر یک از مؤدیان در خصوص توافق و تفاهم به عمل آمده و تسلیم اظهارنامه مالیاتی عملکرد سال ۱۳۸۷ در موعد مقرر قانون ی به عمل آید.
علی اکبرعرب مازار
ردیف | مالیات قطعی سال ۱۳۸۶ با رعایت سایر شرایط | درصد رشد |
۱ | تا مبلغ ۰۰۰/۰۰۰/۵ ریال | ۱۸% |
۲ | تا مبلغ ۰۰۰/۰۰۰/۱۵ ریال | ۲۰% |
۳ | بالاتر از مبلغ ۰۰۰/۰۰۰/۱۵ ریال | ۲۲% |
ردیف | مالیات قطعی سال ۱۳۸۶ با رعایت سایر شرایط | درصد رشد |
۱ | تا مبلغ ۰۰۰/۵۰۰ ریال | ۱۲% |
۲ | تا مبلغ ۰۰۰/۰۰۰/۱ ریال | ۱۵% |
۳ | تا مبلغ ۰۰۰/۰۰۰/۵ ریال | ۱۸% |
۴ | تا مبلغ ۰۰۰/۰۰۰/۱۰ ریال | ۲۰% |
۵ | بالاتر از مبلغ ۰۰۰/۰۰۰/۱۰ ریال | ۲۲% |
شماره: ۲۸۴۱۱
تاریخ: ۱۲ / ۰۳ / ۱۳۸۸
پیوست:
دستورالعمل
پیرو دستورالعمل شماره ۱۲۶۱۹۰ مورخ ۵ / ۱۲ / ۸۷ و نامه شماره ۲۴۹۱۶ / ۳۳۱ / ۲۳۲ مورخ ۵ / ۳ / ۸۸ در خصوص توافق و تفاهم خوداظهاری مالیات عملکرد سال ۱۳۸۷ صاحبان مشاغل امور صنفی به پیوست تصویر صورتجلسه مورخ ۱۱ / ۳ / ۱۳۸۸ این سازمان با شورای اصناف کشور ارسال می گردد. مقتضی است ترتیبی اتخاذ گردد تا ادارات امور مالیاتی مطابق مفاد صورتجلسه مذکور اقدامات لازم را به عمل آورند.
علی اکبرعرب مازار
صورتجلسه ۱۱ / ۳ / ۸۸
پیرو جلسه مورخه ۳۰ / ۲ / ۸۸ جلسه ای در تاریخ ۱۱ / ۳ / ۸۸ فی مابین هیأت رئیسه شورای اصناف کشور و نماینده مجمع توزیعی تهران با جناب آقای محمود شکری معاون عملیاتی سازمان امور مالیاتی کشور در خصوص مالیات عملکرد سال ۱۳۸۷ اصناف کشور تشکیل و مقرر گردید:
1_ با عنایت به دستور ریاست محترم جمهوری جناب آقای دکتر احمدی نژاد در جلسه مورخ ۲۳ / ۲ / ۸۸ مسئولین مجامع امور صنفی و اتحادیه های سراسر کشور مبنی بر تعیین مالیات عملکرد ۱۳۸۷ اصناف توسط مسئولین اتحادیه ها در اجرای بند ۸ مصوبه شماره ۱۵۰۸۶۶ /ت ۳۸۸۴۲ /ک مورخه ۱۷ / ۱۱ / ۸۶ کمیسیون اصل ۱۳۸ قانون اساسی، هیأت رئیسه با مسئولیت رئیس اتحادیه نسبت به تعیین مالیات عملکرد سال ۱۳۸۷ بر اساس درآمد مشمول مالیات تعیین شده هر یک از اعضاء خود حداکثر تا پایان خرداد ماه سال جاری اقدام نموده و مراتب را طی فهرستی به شرح فرم پیوست به ادارات امور مالیاتی ذیربط ارائه نمایند.
2_ در صورت درخواست رئیس اتحادیه ادارات امور مالیاتی مکلفند سوابق مالیات قطعی یا تشخیصی عملکرد ۸۵ و ۸۶ را در اختیار آنها قرار دهند.
3_ هیأت رئیسه به مسئولیت رئیس اتحادیه پس از تعیین مالیات عملکرد ۱۳۸۷ مراتب را به اعضاء خود ابلاغ تا بر اساس آن اعضاء اتحادیه نسبت به تسلیم اظهارنامه و پرداخت مالیات مشخص شده اقدام نمایند.
4_ در مواردیکه نظر اتحادیه امور صنفی در تعیین درآمد مشمول مالیات و مالیات حداکثر ۱۰ % از اعضاء مشمول این صورتجلسه به نظر رئیس امور مالیاتی ذیربط مورد قبول واقع نشود در این صورت حسب درخواست اداره کل امور مالیاتی اتحادیه صنفی مکلف است اسناد و مدارک مثبته و دلایل توجیهی لازم در تعیین درآمد مشمول مالیات و مالیات را ارائه نماید چنانچه دلایل و مستندات ارائه شده مورد قبول رئیس امور مالیاتی واقع نشود مراتب در یک کارگروه چهار نفره متشکل از رئیس مجمع امور صنفی، رئیس اتحادیه امور صنفی ذیربط، مدیر کل امور مالیاتی و رئیس امور مالیاتی مطرح و مورد تصمیم گیری واقع می شود و در موارد عدم حصول نتیجه موضوع از طریق اداره کل امور مالیاتی طی لیستی جهت اتخاذ تصمیم نهایی به معاونت عملیاتی سازمان امور مالیاتی گزارش گردد.
5_ در صورت عدم تمایل هیأت رئیسه اتحادیه ها در خصوص اقدام به تعیین مالیات عملکرد سال ۱۳۸۷،اتحادیه و اعضاء ذیربط می توانند بر اساس الگوی ابلاغی سازمان امور مالیاتی نسبت به تسلیم اظهارنامه از طریق خود اظهاری اقدام نمایند.
تبصره: توافقات انجام شده در اجرای الگوهای ابلاغی سازمان امور مالیاتی با مسئولین اتحادیه ها تا تاریخ ابلاغ این صورتجلسه به قوت خود باقی است.
6_ مؤدیانی که نسبت به اظهارنامه مالیاتی عملکرد سال ۱۳۸۷،حداقل به میزان درآمد مشمول مالیات و مالیات تعیین شده طبق نظر اتحادیه اقدام نمایند برای مشمولین بند (ج) ماده۹۵در اجرای تبصره ۵ ماده ۱۰۰ مشمول توافق و برای مؤدیان موضوع بندهای الف و ب (به استثناء بندهای ۱، ۷، ۱۲و ۱ ماده ۹۵ مشمول تفاهم خوداظهاری خواهند بود.
7_ در اجرای مقررات ماده ۱۵۸ قانون مالیاتهای مستقیم نمونه انتخابی برای رسیدگی از بین اظهارنامه های مشمول تفاهم خوداظهاری (بندهای الف و ب) و به میزان ۵ % با نظر مدیر کل امور مالیاتی ذیربط تعیین خواهد شد.
8_ اظهارنامه مالیاتی اعضایی که درآمد مشمول مالیات ابرازی آن حداقل به میزان درآمد مشمول مالیات و مالیات تعیین شده طبق نظر اتحادیه به شرح بند یک فوق باشد قطعی می باشد مگر اینکه در اجرای بند ۷ به عنوان نمونه انتخاب یا در اجرای بند ۴ مورد قبول واقع نشده باشد.
9_ به منظور ایجاد تسهیلات لازم برای وصول مالیات، با رعایت مقررات ماده ۱۶۷ ق.م.م. ۴۰ % (چهل درصد) مالیات به صورت نقد در زمان تسلیم اظهارنامه و مابقی در اقساط مساوی ماهانه حداکثر تا پایان آذر ماه ۱۳۸۸ تقسیط گردد.
10_ در اجرای مقررات ماده ۲۲۷ قانون مالیاتهای مستقیم هر گاه بر اساس اسناد و مدارک به دست آمده مشخص گردد، درآمد مشمول مالیات مشخصه هر یک از مؤدیان موضوع این صورتجلسه با درآمد مشمول مالیات ابرازی اختلاف دارد مالیات مابه التفاوت وفق مقررات مطالبه خواهد شد.
مشروط بر اینکه مبلغ مالیات مورد نظر کمتر از ۰۰۰ / ۲۵۰ ریال نباشد.
11_ تعیین مالیات عملکرد ۱۳۸۷ برای مؤدیان مالیاتی که سابقه مالیاتی ندارند یا اولین سال فعالیت آنها می باشد با نظر رئیس اتحادیه و مدیر کل امور مالیاتی مربوطه حسب مورد تعیین خواهد شد.
12_ مؤدیانیکه اظهارنامه آنها در اجرای بند ۷ این صورتجلسه به عنوان نمونه انتخاب و مورد رسیدگی قرار می گیرند در صورتیکه درآمد مشمول مالیات مشخصه قطعی (قبل از کسر معافیت) با رقم ابرازی آنان، بیش از ۱۵ درصد اختلاف داشته باشد، مشمول حکم ماده ۱۹۴ ق.م.م خواهند بود.
13_ با عنایت به اعتماد دولت محترم به اتحادیه ها در تعیین درآمد مشمول مالیات و مالیات اعضای خود، مقتضی است مسئولین اتحادیه ها به منظور استمرار این اعتماد و افزایش تعامل و تفاهم با سازمان امور مالیاتی، در تعیین درآمد مشمول مالیات و مالیات اعضای خود با در نظر گرفتن میزان فعالیت اقتصادی و درآمد واقعی هر یک از اعضای خود اقدام نمایند.
14_ ادارات امور مالیاتی مکلفند در تعیین درآمد مشمول مالیات و اعمال معافیت و محاسبه مالیات با مسئولین اتحادیه ها همکاری لازم داشته باشند.
آقای علی اکبرعرب مازار رئیس کل سازمان امور مالیاتی کشور
آقای قاسم نوده فراهانی رئیس شورای اصناف کشور
آقای محمود شکری معاون عملیاتی سازمان امور مالیاتی کشور
اعضاء هیئت رئیسه شورای اصناف کشور آقایان شکریه، ممبینی، افشاری صالح، عزت پور، شیرازی، هاشمی و آقای درستی نماینده توزیعی تهران
شماره:۵۰۱۰۵
دستورالعمل
پیرو دستورالعمل شماره ۱۲۶۱۹۰ مورخ ۵ / ۱۲ / ۸۷ و نامه شماره ۲۴۹۱۶ / ۳۳۱ / ۲۳۲ مورخ ۵ / ۳ / ۸۸ در خصوص توافق و تفاهم خوداظهاری مالیات عملکرد سال ۱۳۸۷ صاحبان مشاغل امور صنفی به پیوست تصویر صورتجلسه مورخ ۱۱ / ۳ / ۱۳۸۸ این سازمان با شورای اصناف کشور ارسال می گردد. مقتضی است ترتیبی اتخاذ گردد تا ادارات امور مالیاتی مطابق مفاد صورتجلسه مذکور اقدامات لازم را به عمل آورند.
علی اکبرعرب مازار
صورتجلسه ۱۱ / ۳ / ۸۸
پیرو جلسه مورخه ۳۰ / ۲ / ۸۸ جلسه ای در تاریخ ۱۱ / ۳ / ۸۸ فی مابین هیأت رئیسه شورای اصناف کشور و نماینده مجمع توزیعی تهران با جناب آقای محمود شکری معاون عملیاتی سازمان امور مالیاتی کشور در خصوص مالیات عملکرد سال ۱۳۸۷ اصناف کشور تشکیل و مقرر گردید:
1_ با عنایت به دستور ریاست محترم جمهوری جناب آقای دکتر احمدی نژاد در جلسه مورخ ۲۳ / ۲ / ۸۸ مسئولین مجامع امور صنفی و اتحادیه های سراسر کشور مبنی بر تعیین مالیات عملکرد ۱۳۸۷ اصناف توسط مسئولین اتحادیه ها در اجرای بند ۸ مصوبه شماره ۱۵۰۸۶۶ /ت ۳۸۸۴۲ /ک مورخه ۱۷ / ۱۱ / ۸۶ کمیسیون اصل ۱۳۸ قانون اساسی، هیأت رئیسه با مسئولیت رئیس اتحادیه نسبت به تعیین مالیات عملکرد سال ۱۳۸۷ بر اساس درآمد مشمول مالیات تعیین شده هر یک از اعضاء خود حداکثر تا پایان خرداد ماه سال جاری اقدام نموده و مراتب را طی فهرستی به شرح فرم پیوست به ادارات امور مالیاتی ذیربط ارائه نمایند.
2_ در صورت درخواست رئیس اتحادیه ادارات امور مالیاتی مکلفند سوابق مالیات قطعی یا تشخیصی عملکرد ۸۵ و ۸۶ را در اختیار آنها قرار دهند.
3_ هیأت رئیسه به مسئولیت رئیس اتحادیه پس از تعیین مالیات عملکرد ۱۳۸۷ مراتب را به اعضاء خود ابلاغ تا بر اساس آن اعضاء اتحادیه نسبت به تسلیم اظهارنامه و پرداخت مالیات مشخص شده اقدام نمایند.
4_ در مواردیکه نظر اتحادیه امور صنفی در تعیین درآمد مشمول مالیات و مالیات حداکثر ۱۰ % از اعضاء مشمول این صورتجلسه به نظر رئیس امور مالیاتی ذیربط مورد قبول واقع نشود در این صورت حسب درخواست اداره کل امور مالیاتی اتحادیه صنفی مکلف است اسناد و مدارک مثبته و دلایل توجیهی لازم در تعیین درآمد مشمول مالیات و مالیات را ارائه نماید چنانچه دلایل و مستندات ارائه شده مورد قبول رئیس امور مالیاتی واقع نشود مراتب در یک کارگروه چهار نفره متشکل از رئیس مجمع امور صنفی، رئیس اتحادیه امور صنفی ذیربط، مدیر کل امور مالیاتی و رئیس امور مالیاتی مطرح و مورد تصمیم گیری واقع می شود و در موارد عدم حصول نتیجه موضوع از طریق اداره کل امور مالیاتی طی لیستی جهت اتخاذ تصمیم نهایی به معاونت عملیاتی سازمان امور مالیاتی گزارش گردد.
5_ در صورت عدم تمایل هیأت رئیسه اتحادیه ها در خصوص اقدام به تعیین مالیات عملکرد سال ۱۳۸۷،اتحادیه و اعضاء ذیربط می توانند بر اساس الگوی ابلاغی سازمان امور مالیاتی نسبت به تسلیم اظهارنامه از طریق خود اظهاری اقدام نمایند.
تبصره: توافقات انجام شده در اجرای الگوهای ابلاغی سازمان امور مالیاتی با مسئولین اتحادیه ها تا تاریخ ابلاغ این صورتجلسه به قوت خود باقی است.
6_ مؤدیانی که نسبت به اظهارنامه مالیاتی عملکرد سال ۱۳۸۷،حداقل به میزان درآمد مشمول مالیات و مالیات تعیین شده طبق نظر اتحادیه اقدام نمایند برای مشمولین بند (ج) ماده ۹۵در اجرای تبصره ۵ ماده ۱۰۰ مشمول توافق و برای مؤدیان موضوع بندهای الف و ب (به استثناء بندهای ۱، ۷، ۱۲و ۱ ماده ۹۵ مشمول تفاهم خوداظهاری خواهند بود.
7_ در اجرای مقررات ماده ۱۵۸ قانون مالیاتهای مستقیم نمونه انتخابی برای رسیدگی از بین اظهارنامه های مشمول تفاهم خوداظهاری (بندهای الف و ب) و به میزان ۵ % با نظر مدیر کل امور مالیاتی ذیربط تعیین خواهد شد.
8_ اظهارنامه مالیاتی اعضایی که درآمد مشمول مالیات ابرازی آن حداقل به میزان درآمد مشمول مالیات و مالیات تعیین شده طبق نظر اتحادیه به شرح بند یک فوق باشد قطعی می باشد مگر اینکه در اجرای بند ۷ به عنوان نمونه انتخاب یا در اجرای بند ۴ مورد قبول واقع نشده باشد.
9_ به منظور ایجاد تسهیلات لازم برای وصول مالیات، با رعایت مقررات ماده ۱۶۷ ق.م.م. ۴۰ % (چهل درصد) مالیات به صورت نقد در زمان تسلیم اظهارنامه و مابقی در اقساط مساوی ماهانه حداکثر تا پایان آذر ماه ۱۳۸۸ تقسیط گردد.
10_ در اجرای مقررات ماده ۲۲۷ قانون مالیاتهای مستقیم هر گاه بر اساس اسناد و مدارک به دست آمده مشخص گردد، درآمد مشمول مالیات مشخصه هر یک از مؤدیان موضوع این صورتجلسه با درآمد مشمول مالیات ابرازی اختلاف دارد مالیات مابه التفاوت وفق مقررات مطالبه خواهد شد.
مشروط بر اینکه مبلغ مالیات مورد نظر کمتر از ۰۰۰ / ۲۵۰ ریال نباشد.
11_ تعیین مالیات عملکرد ۱۳۸۷ برای مؤدیان مالیاتی که سابقه مالیاتی ندارند یا اولین سال فعالیت آنها می باشد با نظر رئیس اتحادیه و مدیر کل امور مالیاتی مربوطه حسب مورد تعیین خواهد شد.
12_ مؤدیانیکه اظهارنامه آنها در اجرای بند ۷ این صورتجلسه به عنوان نمونه انتخاب و مورد رسیدگی قرار می گیرند در صورتیکه درآمد مشمول مالیات مشخصه قطعی (قبل از کسر معافیت) با رقم ابرازی آنان، بیش از ۱۵ درصد اختلاف داشته باشد، مشمول حکم ماده ۱۹۴ ق.م.م خواهند بود.
13_ با عنایت به اعتماد دولت محترم به اتحادیه ها در تعیین درآمد مشمول مالیات و مالیات اعضای خود، مقتضی است مسئولین اتحادیه ها به منظور استمرار این اعتماد و افزایش تعامل و تفاهم با سازمان امور مالیاتی، در تعیین درآمد مشمول مالیات و مالیات اعضای خود با در نظر گرفتن میزان فعالیت اقتصادی و درآمد واقعی هر یک از اعضای خود اقدام نمایند.
14_ ادارات امور مالیاتی مکلفند در تعیین درآمد مشمول مالیات و اعمال معافیت و محاسبه مالیات با مسئولین اتحادیه ها همکاری لازم داشته باشند.
آقای علی اکبرعرب مازار رئیس کل سازمان امور مالیاتی کشور
آقای قاسم نوده فراهانی رئیس شورای اصناف کشور
آقای محمود شکری معاون عملیاتی سازمان امور مالیاتی کشور
اعضاء هیئت رئیسه شورای اصناف کشور آقایان شکریه، ممبینی، افشاری صالح، عزت پور، شیرازی، هاشمی و آقای درستی نماینده توزیعی تهران
شماره: ۱۲۶۱۹۰
تاریخ: ۰۵ / ۱۲ / ۱۳۸۷
پیوست:
دستورالعمل
در اجرای مقررات تبصره ۵ ماده ۱۰۰ و ماده ۱۵۸ ق.م.م و تصویب نامه شماره ۱۵۰۸۶۶ /ت ۳۸۸۴۲ ک کمیسیون اصل ۱۳۸ قانون اساسی، به منظور بر قراری تعامل و جلب مشارکت و همکاری اتحادیه ها و مجامع امور صنفی در جهت اجرای مطلوبتر عدالت مالیاتی و استفاده بهینه از منابع و با در نظر گرفتن اوضاع و احوال اقتصادی و موقعیت اقلیمی برای تعیین درآمد مشمول مالیات و مالیات عملکرد سال ۱۳۸۷ صاحبان محترم مشاغل امور صنفی موضوع ماده ۹۵ ق.م.م و با عنایت به درخواست های مکرر مسئولین محترم امور اصناف استانها، انجام توافق و تفاهم خوداظهاری با اتحادیه ها و مجامع امور صنفی با ابلاغ سه الگو به شرح پیوست به آن امور مالیاتی/ اداره کل محول می گردد تا با رعایت یکی از سه الگوی مذکور نسبت انجام توافق و تفاهم خوداظهاری با اتحادیه ها و مجامع مذکور در چارچوب قوانین و مقررات به شرح زیر اقدام نمایید.
1_ در سال جاری ضمن برگزاری جلسات مشترک با تمام مسئولین اتحادیه ها و مجامع امور صنفی الگوهای پیوست تبیین و به آنها ابلاغ گردد.
2_ مسئولین محترم اتحادیه ها و مجامع امور صنفی حسب مورد اختیار انتخاب یکی از سه الگوی مذکور را خواهند داشت.
3_ پس از انتخاب الگوی مورد نظر توسط هر یک از مجامع یا اتحادیه های امور صنفی مراتب انجام توافق یا تفاهم حسب مورد با رعایت دستورالعمل مربوط صورتجلسه گردد.
4_ یک نسخه از صورتجلسات تنظیمی در این خصوص، حداکثر تا تاریخ ۳۱ / ۲ / ۱۳۸۸ به معاونت عملیاتی سازمان ارسال گردد. ادارات کل امور مالیاتی ترتیبی اتخاذ نمایند تا وضعیت اعضای اتحادیه های امور صنفی در انطباق با هر یک از الگوهای پیوست مشخص گردد.
5_ با هماهنگی مجامع واتحادیه امور صنفی اطلاع رسانی لازم به هر یک از مؤدیان در خصوص توافق و تفاهم به عمل آمده و تسلیم اظهارنامه مالیاتی عملکرد سال ۱۳۸۷ در موعد مقرر قانون ی به عمل آید.
علی اکبرعرب مازار
|
شماره:۲۸۴۱۱
دستورالعمل
احتراماً،به پیوست صورتجلسه تفاهم خوداظهاری با انجمن دارو سازان ایران و سازمان امور مالیاتی کشور در اجرای ماده ۱۵۸ قانون مالیاتهای مستقیم برای مالیات عملکرد سال ۱۳۸۶ داروخانه ها جهت اجرا ارسال میگردد.
محمود شکری
معاون عملیاتی
صورتجلسه تفاهم خوداظهاری با انجمن دارو سازان ایران در اجرای ماده ۱۵۸ برای عملکرد سال ۱۳۸۶
صاحبان مشاغل موضوع ماده ۹۵ قانون مالیاتهای مستقیم
با توکل به خداوند قادر و متعال و در اجرای ماده ۱۵۸ ق.م.م به منظور برقراری تعامل و جلب مشارکت و تشکل های حرفه ای در جهت اجرای مطلوبتر عدالت مالیاتی و استفاده بهینه از منابع و با در نظر گرفتن اوضاع و احوال اقتصادی و موقعیت اقلیمی برای تعیین مالیات عملکرد سال ۱۳۸۶ صاحبان محترم مشاغل موضوع ماده ۹۵ ق.م.م، جلسه ای با حضور نمایندگان محترم انجمن دارو سازان ایران و سازمان امور مالیاتی کشور در تاریخ ۲۹ / ۴ / ۱۳۸۷ در محل سازمان امور مالیاتی کشور برگزار و تصمیماتی به شرح زیر اتخاذ گردید. مالیات عملکرد سال ۱۳۸۶ اعضای تحت پوشش انجمن مذکور (داروخانه ها) با رعایت شرایط مقرر به شرح جدول زیر مورد تفاهم قرار گرفت.
جدول درصد رشد مالیات مورد تفاهم خوداظهاری
ردیف | میزان مالیات قطعی شده عملکرد سال ۱۳۸۵ بارعایت سایر شرایط زیر | درصد رشد برای عملکرد سال ۱۳۸۶ | |
شهرهای تهران ، کرج، شهرری، شمیرانات و مراکز استان | سایر شهرستانها | ||
۱ | تا ۰۰۰/۰۰۰/۵ ریال | ۲۰% | ۱۸% |
۲ | تا ۰۰۰/۰۰۰/۱۵ریال | ۲۲% | ۲۰% |
۷ | بالاتر از ۰۰۰/۰۰۰/۱۵ریال | ۲۴% | ۲۲% |
مبنای تفاهم خوداظهاری
1_ مبنای محاسبه مالیات برای عملکرد سال ۱۳۸۶ مالیات قطعی شده عملکرد سال ۱۳۸۵ می باشد. چنانچه مالیات قطعی شده عملکرد سال ۱۳۸۵ برخی ازاعضاء به علت عدم تسلیم اظهارنامه، بدون اعمال معافیت موضوع ماده ۱۰۱ ق.م.م. محاسبه شده باشد ابتدا می بایست مالیات قطعی شده مذکور با فرض اعمال معافیت مقرر و تا حدی که از مالیات طبق شرایط خوداظهاری عملکرد سال ۱۳۸۵ کمتر نباشد محاسبه و سپس درصد رشد مورد نظر برای عملکرد سال ۱۳۸۶ اعمال گردد.
2_ مؤدیانی که پرونده مالیاتی عملکرد سال ۱۳۸۵ آنان قطعی نشده است، مالیات قطعی شده عملکرد سال ۱۳۸۴ آنان با ۲۲ درصد افزایش،مبنای محاسبه برای مالیات مورد تفاهم قرار می گیرد . مشروط بر اینکه پرونده مالیاتی مؤدیان مذکوردر سال ۱۳۸۵ توسط اداره امور مالیاتی مورد رسیدگی قرار نگرفته باشد.
3_ مؤدیانیکه در عملکرد سال ۱۳۸۵ فعالیت کامل داشته ولی مشمول پرداخت مالیات نشده اند، در صورتیکه درآمد مشمول مالیات عملکرد سال ۱۳۸۶ خود را با افزایش میزان ۲۰ % (بیست درصد) نسبت به درآمد مشمول مالیات قطعی شده عملکرد سال ۱۳۸۵ ابراز نمایند، مشمول تفاهم خوداظهاری خواهند بود.
4_ هر گاه مالیات تشخیصی یا قطعی شده عملکرد سال ۱۳۸۵ اعضاء، برا ساس فعالیت مؤدی و به دلایلی برای قسمتی از سال مذکور بوده باشد، ابتداء مالیات قطعی شده مذکور برای یکسال تمام محاسبه، و سپس درصد رشد مورد نظر برای عملکرد سال ۱۳۸۶ اعمال می گردد.
5_ چنانچه مالیات تشخیصی یا قطعی شده عملکرد سال ۱۳۸۵ اعضاء با رعایت مواد ۱۶۵ ، ۱۳۷ و ۱۷۲ قانون مالیاتهای مستقیم تعیین گردیده باشد ابتداء می بایست مالیات متعلقه بدون در نظر گرفتن مواد مذکور برای آن سال تعیین و سپس درصد رشد مورد نظر برای تعیین مالیات مورد تفاهم خوداظهاری برای عملکرد سال ۱۳۸۶ محاسبه گردد. همچنین پرداختهای انجام شده در سال ۱۳۸۶ در اجرای مواد مذکور با رعایت مقررات از درآمد مشمول مالیات این مؤدیان قابل کسر می باشد
تسهیلات
6_ به منظور ایجاد تسهیلات لازم برای وصول مالیات مورد تفاهم با رعایت مقررات ماده ۱۶۷ ق.م.م، ۴۰ % (چهل درصد) مالیات به صورت نقد و مابقی حداکثر در ۴ قسط مساوی ماهانه از اول مرداد ماه سال جاری تقسیط می گردد.
7_ عدم پرداخت اقساط در سر رسید مقرر مانع از صدور برگ قطعی برای مؤدیانیکه در چارچوب تفاهم نامه، اظهارنامه تسلیم نموده اند نخواهد بود. و در صورت عدم پرداخت اقساط تا پایان زمان مقرر در تفاهم، مشمول جریمه مقرر در ماده ۱۹۰ ق.م.م از تاریخ سررسید بوده که غیر قابل بخشودگی خواهد بود.
نمونه انتخابی
8_ در اجرای مقررات ماده ۱۵۸ ق.م.م. نمونه انتخابی برای رسیدگی از بین اظهارنامه های تسلیمی در چارچوب تفاهم خوداظهاری و حداکثر به میزان پنج درصد اظهارنامه های تسلیمی در چارچوب تفاهم با نظر مدیر کل امور مالیاتی ذیربط تعیین خواهد شد. مشروط بر اینکه در دو سال گذشته به عنوان نمونه جهت رسیدگی انتخاب نشده باشد.
سایر مقررات
9_ در مشارکت مدنی مالیات قطعی شده عملکرد سال ۱۳۸۵ هر یک از شرکاء با رعایت سایر شرایط ملاک عمل خواهد بود و هر شریک با رعایت شرایط تفاهم خوداظهاری مشمول تفاهم خواهد بود. و در صورت تغییر سهم مالکیت شرکاء نسبت به عملکرد سال ۱۳۸۵ ابتداء می بایست مالیات عملکرد ۱۳۸۵ با توجه به سهم مالکیت جدید محاسبه و سپس درصد های رشد مورد نظر برای تعیین مالیات مورد تفاهم خوداظهاری برای سال ۱۳۸۶ اعمال گردد.
10_ شرایط استفاده اعضاء از این تفاهم نامه تسلیم اظهارنامه مالیاتی عملکرد سال ۱۳۸۶ در موعد مقرر قانون ی و رعایت شرایط مقرر در این تفاهم نامه می باشد.
11_ در مشارکت مدنی چنانچه شریک یا شرکائی در عملکرد سال ۱۳۸۵ (با رعایت سایر شرایط فوق) مشمول مالیات نشده اند در صورتیکه درآمد مشمول مالیات عملکرد سال ۱۳۸۶ خود را متناسب با سهم شریکی که کمترین مالیت قطعی شده عملکرد سال ۱۳۸۵ را داشته است و با رعایت شرایط مورد تفاهم اظهار نمایند مشمول تفاهم خوداظهاری خواهند بود.
12_ پرونده مالیاتی مؤدیانی که سال ۱۳۸۶ اولین سال فعالیت آنها می باشد و یا اینکه حسب مورد شرایط موضوع بندهای ۲،۱ و ۳ را ندارند مشمول این تفاهم نبوده و توسط واحد مالیاتی رسیدگی خواهد شد.
13_ صاحبان مشاغلی که نسبت به عملکرد سال ۱۳۸۵ تغییر شغل د اشته اند مشمول تفاهم نخواهند شد.
14_ مؤدیانیکه نسبت به پرداخت یا ترتیب پرداخت بدهی های مالیاتی قطعی و ابلاغ شده مشاغل به استثنای پرونده هایی که در مراجع قانون ی مطرح می باشد) عملکرد سنوات لغایت ۱۳۸۵ خود حداکثر تا تاریخ ۳۱ / ۵ / ۱۳۸۷ اقدام ننمایند مشمول تفاهم خوداظهاری نخواهند بود.
15_ اظهارنامه هایی که حائز شرایط مقرر در این تفاهم نامه بوده و به عنوان نمونه جهت رسیدگی انتخاب نشوند و مشمول بند ۱۷ قرار نگیرند قطعی تلقی می گردند.
16_ مؤدیانیکه اظهارنامه آنها در اجرای بند (۸) این تفاهم نامه به عنوان نمونه انتخاب و مورد رسیدگی قرار می گیرند در صورتیکه درآمد مشمول مالیات مشخصه قطعی قبل از کسر معافیت) با رقم اظهار شده از طرف مؤدی بیش از ۱۵ درصد اختلاف داشته باشد مشمول حکم ماده ۱۹۴ ق.م.م خواهند بود.
17_ هر گاه طبق گزارش مستدل گروه منتخب سازمان یا مدیر کل امور مالیاتی ذیربط برای هر یک از مؤدیان مشخص گردد درآمد مشمول مالیات بدست آمده پس از کسر معافیت) به میزان بیش از ۱۵ % با درآمد مشمول مالیات پس از کسر معافیت) ابرازی مغایرت دارد در این صورت پرونده مالیاتی عملکرد سال ۱۳۸۶ آن مؤدی از تفاهم خوداظهاری خارج و توسط اداره امور مالیاتی مربوط رسیدگی خواهد شد. مشروط بر اینکه لیست اینگونه مؤدیان حداکثر تا تاریخ ۳۱ / ۶ / ۱۳۸۷ به معاونت عملیاتی سازمان امور مالیاتی کشور اعلام شده باشد.
اجرای این بند مانع از اجرای مقررات مواد ۱۵۶ و ۲۲۷ قانون مالیاتهای مستقیم در خصوص درآمد و فعالیت کتمان شده هر یک از مؤدیان مشمول این تفاهم نامه نخواهد بود و در این صورت مالیات مابه التفاوت برابر مقررات قابل مطالبه و وصول می باشد.
تعهدات
18_ انجمن دارو سازان ایران مکلف است تمام تلاش و مساعی خود را جهت جلب مشارکت اعضای خود به منظور رعایت مفاد این تفاهم نامه و همچنین تکمیل اطلاعات اظهارنامه مالیاتی از جمله مشخصات کامل هویتی شامل: کد ملی، شماره سری و سریال شناسنامه، کد پستی، شماره عضویت در انجمن و … بعمل آورده و آنها را ترغیب به نگهداری اسناد و مدارک برای عملکرد سال ۱۳۸۸ بنماید.
19_ ادارات کل امور مالیاتی آمادگی دارند تا راهنمائی های لازم را نسبت به چگونگی تنظیم و تکمیل اظهارنامه مالیاتی بنمایند.
® این تفاهم نامه در سه نسخه که هر کدام حکم واحد دارد در تاریخ ۲۹ / ۴ / ۱۳۸۷ تنظیم گردیده است.
محل امضاء نمایندگان سازمان امور مالیاتی کشور
علی اکبر عرب مازار
رئیس کل سازمان امور مالیاتی کشور
محمود شکری
معاون عملیاتی
محل امضاء نمایندگان انجمن دارو سازان ایران
دکتر مرتضی آذر نوش
رییس انجمن
دکتر سید جمال سعید واقفی
دبیر انجمن
شماره:۳۹۵۹۰
دستورالعمل
احتراماً،به پیوست صورتجلسه تفاهم خوداظهاری با کانون سراسری انجمن های صنفی کارفرمایی سنگبری های ایران و سازمان امور مالیاتی کشور در اجرای ماده ۱۵۸ قانون مالیاتهای مستقیم برای عملکرد سال ۱۳۸۶ جهت اجرا ارسال می گردد.
محمود شکری
معاون عملیاتی
صورتجلسه تفاهم خوداظهاری با کانون سراسری انجمن های صنفی کارفرمایی سنگبری های ایران در اجرای ماده ۱۵۸ برای عملکرد سال ۱۳۸۶ صاحبان مشاغل موضوع ماده ۹۵ قانون مالیاتهای مستقیم
با توکل به خداوند قادر و متعال و در اجرای ماده ۱۵۸ ق.م.م به منظور برقراری تعامل و جلب مشارکت و تشکل های حرفه ای در جهت اجرای مطلوبتر عدالت مالیاتی و استفاده بهینه از منابع و با در نظر گرفتن اوضاع و احوال اقتصادی و موقعیت اقلیمی برای تعیین مالیات عملکرد سال ۱۳۸۶ صاحبان محترم مشاغل موضوع ماده ۹۵ ق.م.م، جلسه ای با حضور نمایندگان محترم کانون سراسری انجمن های صنفی کار فرمایی سنگبری های ایران و سازمان امور مالیاتی کشور در تاریخ ۱۶ / ۴ / ۱۳۸۷ در محل سازمان امور مالیاتی کشور برگزار و تصمیماتی به شرح زیر اتخاذ گردید. مالیات عملکرد سال ۱۳۸۶ اعضای تحت پوشش کانون مذکور با رعایت شرایط مقرر به شرح جدول زیرمورد تفاهم قرار گرفت.
جدول درصد رشد مالیات مورد تفاهم خوداظهاری
ردیف | میزان مالیات قطعی شده عملکرد سال ۱۳۸۵ بارعایت سایر شرایط زیر | درصد رشد برای عملکرد سال ۱۳۸۶ |
۱ | تا ۰۰۰/۰۰۰/۵ ریال | ۱۸% |
۲ | تا ۰۰۰/۰۰۰/۱۵ریال | ۲۰% |
۷ | بالاتر از ۰۰۰/۰۰۰/۱۵ریال | ۲۲% |
مبنای تفاهم خوداظهاری
1_ مبنای محاسبه مالیات برای عملکرد سال ۱۳۸۶ مالیات قطعی شده عملکرد سال ۱۳۸۵ می باشد. چنانچه مالیات قطعی شده عملکرد سال ۱۳۸۵ برخی از اعضاء به علت عدم تسلیم اظهارنامه، بدون اعمال معافیت موضوع ماده ۱۰۱ ق.م.م. محاسبه شده باشد ابتدا می بایست مالیات قطعی شده مذکور با فرض اعمال معافیت مقرر و تا حدی که از مالیات طبق شرایط خوداظهاری عملکرد سال ۱۳۸۵ کمتر نباشد محاسبه و سپس درصد رشد مورد نظر برای عملکرد سال ۱۳۸۶ اعمال گردد.
2_ مؤدیانی که پرونده مالیاتی عملکرد سال ۱۳۸۵ آنان قطعی نشده است، مالیات قطعی شده عملکرد سال ۱۳۸۴ آنان با ۲۲ درصد افزایش،مبنای محاسبه برای مالیات مورد تفاهم قرار می گیرد . مشروط بر اینکه پرونده مالیاتی مؤدیان مذکوردر سال ۱۳۸۵ توسط اداره امور مالیاتی مورد رسیدگی قرار نگرفته باشد.
3_ مؤدیانیکه در عملکرد سال ۱۳۸۵ فعالیت کامل داشته ولی مشمول پرداخت مالیات نشده اند، در صورتیکه درآمد مشمول مالیات عملکرد سال ۱۳۸۶ خود را با افزایش میزان ۱۵ % (پانزده درصد) نسبت به درآمد مشمول مالیات قطعی شده عملکرد سال ۱۳۸۵ ابراز نمایند، مشمول تفاهم خوداظهاری خواهند بود.
4_ هر گاه مالیات تشخیصی یا قطعی شده عملکرد سال ۱۳۸۵ اعضاء، برا ساس فعالیت مؤدی و به دلایلی برای قسمتی از سال مذکور بوده باشد، ابتداء مالیات قطعی شده مذکور برای یکسال تمام محاسبه، و سپس درصد رشد مورد نظر برای عملکرد سال ۱۳۸۶ اعمال می گردد.
5_ چنانچه مالیات تشخیصی یا قطعی شده عملکرد سال ۱۳۸۵ اعضاء با رعایت مواد ۱۶۵ ، ۱۳۷ و ۱۷۲ قانون مالیاتهای مستقیم تعیین گردیده باشد ابتداء می بایست مالیات متعلقه بدون در نظر گرفتن مواد مذکور برای آن سال تعیین و سپس درصد رشد مورد نظر برای تعیین مالیات مورد تفاهم خوداظهاری برای عملکرد سال ۱۳۸۶ محاسبه گردد. همچنین پرداختهای انجام شده در سال ۱۳۸۶ در اجرای مواد مذکور با رعایت مقررات از درآمد مشمول مالیات این مؤدیان قابل کسر می باشد.
تسهیلات
6_ به منظور ایجاد تسهیلات لازم برای وصول مالیات مورد تفاهم با رعایت مقررات ماده ۱۶۷ ق.م.م، ۴۰ % (چهل درصد) مالیات به صورت نقد و مابقی حداکثر در ۶ قسط مساوی ماهانه از اول مرداد ماه سال جاری تقسیط می گردد.
7_ هر یک از انجمن های صنفی و یا اتحادیه استانی حسب مورد با رعایت شرایط زیر می توانند مالیات حداکثر ۳ % (سه درصد) از اعضای خود را که در سال ۱۳۸۶ بنا به شرایط خاص از درآمد کمتری برخوردار بوده اند به میزان کمتر از موارد تفاهم شده تعیین نمایند.
1_ ۷- انجمن های صنفی یا اتحادیه های استانی مکلف است فهرست اعضاء مذکور را حداکثر تا تاریخ ۳۱ / ۵ / ۸۷ به انضمام مدارک به اداره کل / اداره امور مالیاتی ذیربط تسلیم نماید. در صورت عدم ارایه فهرست مذکور در موعد مقرر مودیان مورد نظر (مودیانیکه خارج از چارچوب این تفاهم نسبت به تسلیم اظهارنامه مالیاتی و پرداخت مالیات متعلق اقدام نموده اند) مشمول این توافق نخواهند بود.
2_ ۷- درصد انتخابی موضوع این بند بر اساس تعداد اظهارنامه های تسلیمی در چارچوب تفاهم مربوط به هر استان خواهد بود.
8_ عدم پرداخت اقساط در سر رسید مقرر مانع از صدور برگ قطعی برای مؤدیانیکه در چارچوب تفاهم نامه، اظهارنامه تسلیم نموده اند نخواهد بود. و در صورت عدم پرداخت اقساط تا پایان زمان مقرر در تفاهم، مشمول جریمه مقرر در ماده ۱۹۰ ق.م.م از تاریخ سررسید بوده که غیر قابل بخشودگی خواهد بود.
نمونه انتخابی
9_ در اجرای مقررات ماده ۱۵۸ ق.م.م. نمونه انتخابی برای رسیدگی از بین اظهارنامه های تسلیمی در چارچوب تفاهم خوداظهاری و حداکثر به میزان پنج درصد اظهارنامه های تسلیمی در چارچوب تفاهم با نظر مدیر کل امور مالیاتی ذیربط تعیین خواهد شد. مشروط بر اینکه در دو سال گذشته به عنوان نمونه جهت رسیدگی انتخاب نشده باشد.
سایر مقررات
10_ در مشارکت مدنی مالیات قطعی شده عملکرد سال ۱۳۸۵ هر یک از شرکاء با رعایت سایر شرایط ملاک عمل خواهد بود و هر شریک با رعایت شرایط تفاهم خوداظهاری مشمول تفاهم خواهد بود. و در صورت تغییر سهم مالکیت شرکاء نسبت به عملکرد سال ۱۳۸۵ ابتداء می بایست مالیات عملکرد سال ۱۳۸۵ با توجه به سهم مالکیت جدید محاسبه و سپس درصد های رشد مورد نظر برای تعیین مالیات مورد تفاهم خوداظهاری برای سال ۱۳۸۶ اعمال گردد.
11_ شرایط استفاده اعضاء از این تفاهم نامه تسلیم اظهارنامه مالیاتی عملکرد سال ۱۳۸۶ در موعد مقرر قانون ی و رعایت شرایط مقرر در این تفاهم نامه می باشد.
12_ در مشارکت مدنی چنانچه شریک یا شرکائی در عملکرد سال ۱۳۸۵ (با رعایت سایر شرایط فوق) مشمول مالیات نشده اند در صورتیکه درآمد مشمول مالیات عملکرد سال ۱۳۸۶ خود را متناسب با سهم شریکی که کمترین مالیت قطعی شده عملکرد سال ۱۳۸۵ را داشته است و با رعایت شرایط مورد تفاهم اظهار نمایند مشمول تفاهم خوداظهاری خواهند بود.
13_ پرونده مالیاتی مؤدیانی که سال ۱۳۸۶ اولین سال فعالیت آنها می باشد و یا اینکه حسب مورد شرایط موضوع بندهای ۲،۱ و ۳ را ندارند مشمول این تفاهم نبوده و توسط واحد مالیاتی رسیدگی خواهد شد.
14_ صاحبان مشاغلی که نسبت به عملکرد سال ۱۳۸۵ تغییر شغل داشته اند مشمول تفاهم نخواهند شد.
15_ مؤدیانیکه نسبت به پرداخت یا ترتیب پرداخت بدهی های مالیاتی قطعی و ابلاغ شده مشاغل (به استثنای پرونده هایی که در مراجع قانون ی مطرح می باشد عملکرد سنوات لغایت ۱۳۸۵ خود حداکثر تا تاریخ (۳۱ / ۵ / ۱۳۸۷) اقدام ننمایند مشمول تفاهم خوداظهاری نخواهند بود.
16_ اظهارنامه هایی که حائز شرایط مقرر در این تفاهم نامه بوده و به عنوان نمونه جهت رسیدگی انتخاب نشوند و مشمول بند ۱۸ قرار نگیرند قطعی تلقی می گردند.
17_ مؤدیانیکه اظهارنامه آنها در اجرای بند (۹) این تفاهم نامه به عنوان نمونه انتخاب و مورد رسیدگی قرار می گیرند در صورتیکه درآمد مشمول مالیات مشخصه قطعی (قبل از کسر معافیت) با رقم اظهار شده از طرف مؤدی بیش از ۱۵ درصد اختلاف داشته باشد مشمول حکم ماده ۱۹۴ ق.م.م خواهند بود.
18_ هر گاه طبق گزارش مستدل گروه منتخب سازمان یا مدیر کل امور مالیاتی ذیربط برای هر یک از مؤدیان، مشخص گردد در آمد مشمول مالیات بدست آمده (پس از کسر معافیت) به میزان بیش از ۱۵ % با درآمد مشمول مالیات (پس از کسر معافیت) ابرازی مغایرت دارد در این صورت پرونده مالیاتی عملکرد سال ۱۳۸۶ آن مؤدی از تفاهم خوداظهاری خارج و توسط اداره امور مالیاتی مربوط رسیدگی خواهد شد. مشروط بر اینکه لیست اینگونه مؤدیان حداکثر تا تاریخ ۳۱ / ۶ / ۱۳۸۷ به معاونت عملیاتی سازمان امور مالیاتی کشور اعلام شده باشد.
اجرای این بند مانع از اجرای مقررات مواد ۱۵۶ و ۲۲۷ قانون مالیاتهای مستقیم در خصوص درآمد و فعالیت کتمان شده هر یک از مؤدیان مشمول این تفاهم نامه نخواهد بود و در این صورت مالیات مابه التفاوت برابر مقررات قابل مطالبه و وصول می باشد.
تعهدات
19_ کانون سراسری انجمن های صنفی کارفرمایی سنگبری های ایران مکلف است تمام تلاش و مساعی خود را جهت جلب مشارکت اعضای خود به منظور رعایت مفاد این تفاهم نامه و همچنین تکمیل اطلاعات اظهارنامه مالیاتی از جمله مشخصات کامل هویتی شامل: کد ملی، شماره سری و سریال شناسنامه، کد پستی، شماره عضویت در انجمن و … بعمل آورده و آنها را ترغیب به نگهداری دفاترو اسناد و مدارک برای عملکرد سال ۱۳۸۸ بنماید.
20_ ادارات کل امور مالیاتی آمادگی دارند تا راهنمائی های لازم را نسبت به چگونگی تنظیم و تکمیل اظهارنامه مالیاتی بنمایند.
® این تفاهم نامه در سه نسخه که هر کدام حکم واحد دارد در تاریخ ۱۶ / ۴ / ۱۳۸۷ تنظیم گردیده است
محل امضاء نمایندگان سازمان امور مالیاتی کشور
علی اکبر عرب مازار
رئیس کل سازمان امور مالیاتی کشور
محمود شکری
معاون عملیاتی
محل امضاء نمایندگان کانون سراسری انجمن های صنفی کارفرمایی سنگبری های ایران
رضا احمدی
رئیس کانون
محمد تقی ابراهیمی
عضو هیئت رئیسه
محمد امینی
عضو هیئت رئیسه
حسین امیر یوسفی
عضو هیئت رئیسه
شماره:۳۴۹۴۴/ ۲۳۰
دستورالعمل
احتراماً، به پیوست یک نسخه صورتجلسه تفاهم خوداظهاری با مجامع امور صنفی توزیعی و خدماتی و تولیدی و خدمات فنی تهران برای درآمد مشمول مالیات و مالیات عملکرد سال ۱۳۸۶ صاحبان محترم مشاغل امور صنفی در اجرای مقررات ماده ۱۵۸ ق.م.م. (به استثنای مشمولین دستورالعمل اجرایی موضوع بند ۸ تصویب نامه شماره ۱۵۰۸۶۶ /ت ۳۸۸۴۲ ک مورخ ۱۷ / ۱۱ / ۱۳۸۶ کمیسیون اصل ۱۳۸ قانون اساسی که تابع آن دستورالعمل خواهد بود) جهت اجراء ارسال می گردد.
محمود شکری
معاون عملیاتی
صورتجلسه تفاهم خوداظهاری با مجامع امور صنفی تهران در اجرای ماده ۱۵۸ برای عملکرد سال ۱۳۸۶
صاحبان مشاغل موضوع بندهای الف و ب ماده ۹۵ قانون مالیاتهای مستقیم
با توکل به خداوند قادر و متعال و در اجرای ماده ۱۵۸ ق.م.م به منظور برقراری تعامل و جلب مشارکت و همکاری مجامع امور صنفی در جهت اجرای مطلوبتر عدالت مالیاتی و استفاده بهینه از منابع و با در نظر گرفتن اوضاع و احوال اقتصادی و موقعیت اقلیمی برای تعیین مالیات عملکرد سال ۱۳۸۶ صاحبان محترم مشاغل موضوع بندهای ۱و ۲ ماده ۹۵ ق.م.م، جلسه ای با حضور نمایندگان محترم مجامع امور صنفی تهران و سازمان امور مالیاتی کشور در تاریخ ۵ / ۳ / ۱۳۸۷ در محل سازمان امور مالیاتی کشور برگزار و تصمیماتی به شرح زیر اتخاذ گردید. مالیات عملکرد سال ۱۳۸۶ اعضای اتحادیه های تحت پوشش مجامع امور صنفی مذکور با رعایت شرایط مقرر به شرح جدول زیر مورد تفاهم قرار گرفت.
جدول درصد رشد مالیات مورد تفاهم خوداظهاری
ردیف | میزان مالیات قطعی شده عملکرد سال۱۳۸۵با رعایت سایرشرایط زیر | درصدرشد برای عملکردسال۱۳۸۶ |
۱ | تا ۰۰۰/۰۰۰/۵ ریال | ۱۸% |
۲ | تا ۰۰۰/۰۰۰/۱۵ ریال | ۲۰% |
۳ | بالاتر از ۰۰۰/۰۰۰/۱۵ریال | ۲۲% |
مبنای تفاهم خوداظهاری
1_ مبنای محاسبه مالیات برای عملکرد سال ۱۳۸۶ مالیات قطعی شده عملکرد سال ۱۳۸۵ می باشد. چنانچه مالیات قطعی شده عملکرد سال ۱۳۸۵ برخی از مؤدیان موضوع بندهای ۱و ۲ ماده ۹۵ ق.م.م به علت عدم تسلیم اظهارنامه، بدون اعمال معافیت موضوع ماده ۱۰۱ ق.م.م. محاسبه شده باشد ابتدا می بایست مالیات قطعی شده مذکور با فرض اعمال معافیت مقرر و تا حدی که از مالیات طبق شرایط خوداظهاری عملکرد سال ۱۳۸۵ کمتر نباشد محاسبه و سپس درصد رشد مورد نظر برای عملکرد سال ۱۳۸۶ اعمال گردد.
2_ مؤدیانی که پرونده مالیاتی عملکرد سال ۱۳۸۵ آنان قطعی نشده است، مالیات قطعی شده عملکرد سال ۱۳۸۴ آنان با ۲۲ درصد افزایش،مبنای محاسبه برای مالیات مورد تفاهم قرار می گیرد . مشروط بر اینکه پرونده مالیاتی مؤدیان مذکوردر سال ۱۳۸۵ توسط اداره امور مالیاتی مورد رسیدگی قرار نگرفته باشد.
3_ مؤدیانیکه در عملکرد سال ۱۳۸۵ فعالیت کامل داشته ولی مشمول پرداخت مالیات نشده اند، در صورتیکه درآمد مشمول مالیات عملکرد سال ۱۳۸۶ خود را با افزایش میزان ۱۵ % (پانزده درصد) نسبت به درآمد مشمول مالیات قطعی شده عملکرد سال ۱۳۸۵ ابراز نمایند، مشمول تفاهم خوداظهاری خواهند بود.
4_ هر گاه مالیات تشخیصی یا قطعی شده عملکرد سال ۱۳۸۵ صاحبان مشاغل، برا ساس فعالیت مؤدی و به دلایلی برای قسمتی از سال مذکور بوده باشد، ابتداء مالیات قطعی شده مذکور برای یکسال تمام محاسبه، و سپس درصد رشد مورد نظر برای عملکرد سال ۱۳۸۶ اعمال می گردد.
5_ چنانچه مالیات تشخیصی یا قطعی شده عملکرد سال ۱۳۸۵ صاحبان مشاغل با رعایت مواد ۱۶۵ ، ۱۳۷ و ۱۷۲ قانون مالیاتهای مستقیم تعیین گردیده باشد ابتداء می بایست مالیات متعلقه بدون در نظر گرفتن مواد مذکور برای آن سال تعیین و سپس درصد رشد مورد نظر برای تعیین مالیات مورد تفاهم خوداظهاری برای عملکرد سال ۱۳۸۶ محاسبه گردد. همچنین پرداختهای انجام شده در سال ۱۳۸۶ در اجرای مواد مذکور با رعایت مقررات از درآمد مشمول مالیات این مؤدیان قابل کسر می باشد
تسهیلات
6_ به منظور ایجاد تسهیلات لازم برای وصول مالیات مورد تفاهم با رعایت مقررات ماده ۱۶۷ ق.م.م، ۴۰ % (چهل درصد) مالیات به صورت نقد و مابقی حداکثر در ۴ قسط مساوی ماهانه از اول مرداد ماه سال جاری تقسیط می گردد.
7_ عدم پرداخت اقساط در سر رسید مقرر مانع از صدور برگ قطعی برای مؤدیانیکه در چارچوب تفاهم نامه، اظهارنامه تسلیم نموده اند نخواهد بود. و در صورت عدم پرداخت اقساط تا پایان زمان مقرر در تفاهم، مشمول جریمه مقرر در ماده ۱۹۰ ق.م.م از تاریخ سررسید بوده که غیر قابل بخشودگی خواهد بود.
نمونه انتخابی
8_ در اجرای مقررات ماده ۱۵۸ ق.م.م. نمونه انتخابی برای رسیدگی از بین اظهارنامه های تسلیمی در چارچوب تفاهم خوداظهاری و حداکثر به میزان دودرصد اظهارنامه های تسلیمی در چارچوب تفاهم با نظر مدیر کل امور مالیاتی ذیربط تعیین خواهد شد. مشروط بر اینکه در دو سال گذشته به عنوان نمونه جهت رسیدگی انتخاب نشده باشد.
سایر مقررات
9_ در مشارکت مدنی مالیات قطعی شده عملکرد سال ۱۳۸۵ هر یک از شرکاء با رعایت سایر شرایط ملاک عمل خواهد بود و هر شریک با رعایت شرایط تفاهم خوداظهاری مشمول تفاهم خواهد بود. و در صورت تغییر سهم مالکیت شرکاء نسبت به عملکرد سال ۱۳۸۵ ابتداء می بایست مالیات عملکرد سال ۱۳۸۵ با توجه به سهم مالکیت جدید محاسبه و سپس درصد های رشد مورد نظر برای تعیین مالیات مورد تفاهم خوداظهاری برای سال ۱۳۸۶ اعمال گردد.
10_ شرایط استفاده اعضاء از این تفاهم نامه تسلیم اظهارنامه مالیاتی عملکرد سال ۱۳۸۶ در موعد مقرر قانون ی و رعایت شرایط مقرر در این تفاهم نامه می باشد.
11_ در مشارکت مدنی چنانچه شریک یا شرکائی در عملکرد سال ۱۳۸۵ (با رعایت سایر شرایط فوق) مشمول مالیات نشده اند در صورتیکه درآمد مشمول مالیات عملکرد سال ۱۳۸۶ خود را متناسب با سهم مالکیت خود نسبت به شریک یا شرکاء مشمول مالیات و با رعایت شرایط مورد تفاهم اظهار نمایند مشمول تفاهم خوداظهاری خواهند بود.
12_ پرونده مالیاتی مؤدیانی که سال ۱۳۸۶ اولین سال فعالیت آنها می باشد و یا اینکه حسب مورد شرایط موضوع بندهای ۲،۱ و ۳ را ندارند مشمول این تفاهم نبوده و توسط واحد مالیاتی رسیدگی خواهد شد.
13_ صاحبان مشاغلی که نسبت به عملکرد سال ۱۳۸۵ تغییر شغل د اشته اند مشمول تفاهم نخواهند شد.
14_ مؤدیان ردیفهای ۱ الی ۷ و ۱۲ موضوع بند الف ماده ۹۶ قانون مالیاتهای مستقیم مشمول تفاهم خوداظهاری نبوده و پرونده آنها کلاً توط اداره امور مالیاتی مورد رسیدگی قرار می گیرد.
15_ مؤدیانیکه نسبت به پرداخت یا ترتیب پرداخت بدهی های مالیاتی قطعی و ابلاغ شده مشاغل (به استثنای پرونده هاییکه در مراجع قانون ی مطرح می باشد) عملکرد سنوات لغایت ۱۳۸۵ خود حداکثر تا تاریخ (۳۱ / ۵ / ۱۳۸۷) اقدام ننمایند مشمول تفاهم خوداظهاری نخواهند بود.
16_ اظهارنامه هایی که حائز شرایط مقرر در این تفاهم نامه بوده و به عنوان نمونه جهت رسیدگی انتخاب نشوند و مشمول بند ۱۸ قرار نگیرند قطعی تلقی می گردند.
17_ مؤدیانیکه اظهارنامه آنها در اجرای بند (۸) این تفاهم نامه به عنوان نمونه انتخاب و مورد رسیدگی قرار می گیرند در صورتیکه درآمد مشمول مالیات مشخصه قطعی (قبل از کسر معافیت) با رقم اظهار شده از طرف مؤدی بیش از ۱۵ درصد اختلاف داشته باشد مشمول حکم ماده ۱۹۴ ق.م.م خواهند بود.
18_ هر گاه طبق گزارش مستدل گروه منتخب سازمان یا مدیر کل امور مالیاتی ذیربط برای هر یک از مؤدیان، مشخص گردد در آمد مشمول مالیات بدست آمده (پس از کسر معافیت) به میزان بیش از ۱۵ % با درآمد مشمول مالیات (پس از کسر معافیت) ابرازی مغایرت دارد در این صورت پرونده مالیاتی عملکرد سال ۱۳۸۶ آن مؤدی از تفاهم خوداظهاری خارج و با هماهنگی رئیس اتحادیه ذیربط توسط اداره امور مالیاتی مربوط رسیدگی خواهد شد. مشروط بر اینکه لیست اینگونه مؤدیان که به امضای رییس اتحادیه یا نماینده مجمع امور صنفی ذیربط رسیده باشد، حداکثر تا تاریخ ۳۱ / ۶ / ۱۳۸۷ به معاونت عملیاتی سازمان امور مالیاتی کشور اعلام شده باشد. در صورت عدم اجابت رییس اتحادیه و نماینده مجمع از دعوت به عمل آمده در تأیید لیست تهیه شده، اداراتکل امور مالیاتی مکلفند مراتب را در موعد مقرر تعیین شده جهت اتخاذ تصمیم برای معاونت عملیاتی سازمان ارسال نمایند.
اجرای این بند مانع از اجرای مقررات مواد ۱۵۶ و ۲۲۷ قانون مالیاتهای مستقیم در خصوص درآمد و فعالیت کتمان شده هر یک از مؤدیان مشمول این تفاهم نامه نخواهد بود و در این صورت مالیات مابه التفاوت برابر مقررات قابل مطالبه و وصول می باشد.
19_ مؤدیان موضوع بند (ج) ماده ۹۵ ق.م.م در مواردیکه اتحادیه های آنها در اجرای تبصره ۵ ماده ۱۰۰ ق.م.م. با ادارات کل / ادارات امور مالیاتی توافق ننموده اند و یا فاقد اتحادیه می باشند، در صورت رعایت شرایط مقرر در این تفاهم نامه مشمول طرح خوداظهاری خواهند بود.
تعهدات
20_ اتحادیه های امور صنفی مکلفند تمام تلاش و مساعی خود را جهت جلب مشارکت اعضای خود به منظور رعایت مفاد این تفاهم نامه و همچنین تکمیل اطلاعات اظهارنامه مالیاتی از جمله مشخصات کامل هویتی شامل: کد ملی، شماره سری و سریال شناسنامه، کد پستی و … بعمل آورد.
21_ ادارات کل امور مالیاتی آمادگی دارند تا با استقرار نیرو های کارآمد در اتحادیه ها و مجامع امور صنفی، راهنمائی های لازم را نسبت به چگونگی تنظیم و تکمیل اظهارنامه مالیاتی بنمایند.
این تفاهم نامه در پنج نسخه که هر کدام حکم واحد دارد در تاریخ ۵ / ۳ / ۱۳۸۷ تنظیم گردیده است.
محل امضاء نمایندگان سازمان امور مالیاتی کشور
علی اکبر عرب مازار
رئیس کل سازمان امور مالیاتی کشور
محمود شکری
معاون عملیاتی
علی علیایی
رئیس امور مالیاتی شهر تهران
محل امضاء نمایندگان مجمع امور صنفی توزیعی و خدماتی تهران
قاسم نوده فراهانی
رئیس
محمدآزاد
نایب رییس
خسرو ابراهیمی
عضو هیئت رئیسه
محل امضاء نمایندگان مجمع امور صنفی تولیدی و خدمات فنی تهران
محمد پور مزرعه
رئیس
تقی علی اکبری
نایب رئیس
جواد دورودیان
عضو هیئت رئیسه
محمد علی خوانساری عتیق
دبیر اجرائی مجمع امور صنفی تولیدی و خدمات فنی تهران
شماره:۲۰۵۵۵/ ۴۲۱/ ۲۳۲
نظر به اینکه بموجب بند ۱۵ ذیل ماده ۹۶ اصلاحی قانون مالیاتهای مستقیم مصوب ۲۷ / ۱۱ / ۱۳۸۰ صاحبان دفاتر اسناد رسمی از جمله مودیان موضوع بند ب ذیل ماده ۹۵ قانون مذکور معرفی و مکلف اند از سال ۱۳۸۱ فعالیت شغلی خود را در دفاتر درآمد و هزینه ثبت نمایند که عنقریب دستورالعمل طرز نگهداری دفاتر مذکور ابلاغ خواهد شد علیهذا با التفات به مراتب واینکه از مفاد ماده ۲۲۷ قانون مالیاتهای مستقیم مستفاد میشود ماموران مالیاتی می توانند ترازنامه و حساب سود و زیان مودی را قبول نمایند و درمواردیکه مودی درآمد مشمول مالیات خود را با اعمال ضریب مالیاتی بماخذ درآمدهای مستند مندرج در دفاتر قابل استناد محاسبه و طی اظهارنامه مالیاتی ابراز دارد نیز منعی ندارد ماموران مالیاتی با رعایت مفاد ماده ۱۵۶ قانون ماراء الذکر درآمد مشمول مالیات ابرازی بشرح فوق را قبول نمایند، صورتجلسه توافق مورخ ۱۷ / ۲ / ۱۳۸۱ را که درارتباط با چگونگی تعیین و پرداخت مالیات عملکرد سنوات ۷۹ و ۸۰ سردفتران و دفتر یاران تنظیم گردیده است جهت اجراء بپیوست ابلاغ می نماید شایسته است مدیران کل محترم مالیاتی درتهران و استانها تا روز بیستم آبان سال جاری فهرست مودیان ذیربط را که براساس توافق مزبور مالیات متعلق را پرداخت نموده اند مطابق جدول ذیل به دفتر اینجانب ارسال دارند.
عیسی شهسوارخجسته
نام اداره کل | شهر محل فعالیت | نام سر دفتر | درآمد مشمول مالیات ابرازی | مالیات متعلق | نام دفتر یار | درآمد مشمول مالیات ابرازی | مالیات متعلق |
جمع |
بسمه تعالی
صورتجلسه توافق وزارت امور اقتصادی ودارائی باکانون سردفتران و دفتر یاران درارتباط با چگونگی تعیین و پرداخت مالیات عملکرد سنوات ۱۳۷۹ و ۱۳۸۰ سردفتران و دفتریاران با استعانت از ایزد یکتا واتخاذ ملاک از تبصره ۶ ماده ۱۰۰ قانون مالیاتهای مستقیم مصوب اسفند ۱۳۶۶ واصلاحیه های بعدی (قبل از ۲۷ / ۱۱ / ۱۳۸۰) جلسه ای درتاریخ ۱۷ / ۲ / ۱۳۸۱ درمحل ساختمان مرکزی وزارت امور اقتصادی و دارائی با حضور نمایندگان وزارت و کانون مذکور تشکیل و پس از بحث وتبادل نظر موارد آتی مورد توافق واقع گردید.
1_ سردفترانیکه تا پایان تیرماه ۱۳۸۱ اظهارنامه مالیاتی عملکرد سال ۱۳۸۰ خود را با ابراز وجوه دریافتی بابت حق التحریر اسناد و گواهی امضاء طبق مندرجات دفاتر تمبر واعلام اولین و آخرین شماره اسناد تنظیمی مربوط به عملکرد سال ۱۳۸۰،به همراه قبض پرداخت مالیات،حداقل معادل ۵۰ % مالیات درآمد مشمول مالیات که بشرح بند ۲ محاسبه خواهد شد به اداره امور مالیاتی ذیربط تسلیم و بقیه بدهی را نیز لغایت مهر ۱۳۸۱ پرداخت نمایند ازتسهیلات توافق حاضربهرهمند خواهند شد.
2_ مالیات عملکرد سال ۱۳۸۰ با اعمال ضریب به ماخذ دریافتی بابت حق التحریر اسناد وگواهی امضاء مندرج در دفاتر تمبر، محاسبه خواهد شد.
3_ یکی از شرایط بهره مندی از این توافق ترتیب پرداخت کلیه بدهیهای مالیاتی قطعی شده سنوات لغایت ۱۳۷۹ تا تاریخ ۱۵ / ۵ / ۱۳۸۱ و بدهیهای قطعی نشده سنوات مذکور که لغایت بهمن ۱۳۸۱ به مرحله قطعیت می رسد حداکثر یکماه پس از ابلاغ می باشد. دراجرای این بند کانون سردفتران تقبل می نماید سردفتران دارای بدهی معوقه را ترغیب نماید نسبت به ترتیب پرداخت بدهیهای قطعی خود لغایت مهلت های مقرر بشرح فوق اقدام نمایند بدیهی است حوزه های مالیاتی (اداره امورمالیاتی) نیز مکلف خواهند بود پرونده های قابل ارجاع به ممیز کل مالیاتی (اداره امورمالیاتی) یا هیاتهای حل اختلاف مالیاتی را ظرف مهلت های مقرر مذکور حسب مورد به مراجع مزبور ارجاع نمایند.
4_کلیه جرائم مالیاتی عملکردسال ۱۳۸۰ سردفترانیکه تکالیف مقرر دراین توافقنامه را رعایت نمایند بخشوده خواهد شد.
5_ هرگاه ظرف مهلت مقرر قانون ی مستنداً اثبات شود وجوه دریافتی مودی بابت حق التحریر و حق التصدیق گواهی امضاء بیش ازمبلغ ابرازی بوده است، مالیات متعلق به درآمد کتمان شده با رعایت مقررات موضوعه مورد مطالبه واقع خواهد شد.
6_ سردفترانیکه مطابق دستورالعمل شماره ۲۳۶۵۰ مورخ ۲۴ / ۴ / ۱۳۸۰ با تسلیم بموقع اظهارنامه مالیاتی عملکرد سال ۱۳۷۹،۵۰ % مالیات متعلق را تا ۳۱ / ۴ / ۱۳۸۰ و بقیه را لغایت مهرماه همان سال به حساب درآمدهای مالیاتی واریز لیکن تا واصل شدن این توافقنامه به اداره امور مالیاتی برای آنها برگ تشخیص مالیات صادر نشده باشد مالیات اینگونه مودیان که به ترتیب فوق پرداخت گردیده با رعایت مفاد بند ۵ مذکور قطعی است و حوزه مالیاتی (اداره امورمالیاتی) نسبت به صدور برگ مالیات قطعی اقدام خواهد نمود.
7_ سردفترانیکه براساس دستورالعمل شماره ۲۳۶۵۰ مورخ ۲۴ / ۴ / ۸۰ اظهارنامه مالیاتی عملکرد سال ۱۳۷۹ را بموقع تسلیم وپنجاه درصد مالیات ابرازی را در سررسید مقرر پرداخت نموده لیکن نسبت به پرداخت بقیه مالیات تا پایان مهر ۸۰ اقدام ننموده باشند . چنانچه تا تاریخ واصل شدن این توافقنامه به ادارات امور مالیاتی،برای آنها برگ تشخیص مالیات صادر نشده باشدبشرط آنکه تا تاریخ ۲۵ / ۴ / ۸۱ نسبت به پرداخت باقیمانده اصل بدهی به اضافه ۲۵ % جرائم متعلق اقدام نمایند بدهی آنها با رعایت مفاد بند ۵ مذکور تسویه شده تلقی می گردد و در صورتیکه برگ تشخیص صادر لیکن قطعی نشده باشد ممیز کل مالیاتی مربوط (اداره امورمالیاتی) یا هیات حل اختلاف مالیاتی حسب مورد با رعایت مفاد این بند اتخاذ تصمیم خواهد نمود.
8_ ماموران مالیاتی موظف خواهند بود لغایت ۳۱ / ۶ / ۱۳۸۱ فهرست سردفترانی را که بابت سالهای قبل دارای بدهی مالیاتی قطعی شده می باشند و نسبت به ترتیب پرداخت بدهی مزبور تا ۱۵ / ۵ / ۱۳۸۱ اقدام ننموده اند و همچنین تا تاریخ ۲۰ / ۱۲ / ۸۱ فهرست سردفترانیکه مالیات آنان لغایت بهمن ۸۱ به مرحله قطعیت می رسد لیکن تاتاریخ ۱۵ / ۱۲ / ۸۱ اقدامی برای پرداخت یا ترتیب پرداخت ننمایند با ذکر میزان بدهی به تفکیک هرسال بمنظور جلب همکاری موضوع بند ۳ مذکور به کانون سردفتران ارسال دارند .
9_ ماموران مالیاتی مکلفند ظرف مدت سه ماه پس از وصول مالیات سردفترانیکه مطابق این توافقنامه بدهی عملکرد سال ۱۳۸۰ خود را پرداخت نموده اند به محل دفترخانه آنها مراجعه و ضمن بررسی و مطابقت ارقام ابرازی با دفاتر تمبر مربوطه درصورت عدم وجود مغایرت نسبت به صدور برگ مالیات قطعی اقدام نمایند.
10_ چنانچه دفتر یاران با رعایت تمامی شرایطی که بموجب این توافقنامه برای سردفتران تعیین گردیده است نسبت به انجام تکالیف قانون ی مقرر از حیث تسلیم بموقع اظهارنامه مالیاتی و ابراز کلیه درآمدهای خود درسال ۱۳۸۰ طی اظهارنامه تسلیمی، (درآمد دفترخانه ای که درآن اشتغال دارند به اضافه درآمد حاصل از دفترخانه ای که کفیل آن می باشند) که مراتب مور تائید کانون سردفتران واقع گردد و همچنین پرداخت مالیات متعلق اقدام نمایند از تسهیلات موضوع این توافقنامه بهرهمند خواهند شد.
شماره:۱۴۲۴۷
به قرار اطلاع و همچنین اعلام مجمع امور صنفی صنوف تولیدی و خدماتی فنی تهران، حوزه های مالیاتی اطلاعیه های مربوط به فروش مواد اولیه شرکتهای تعاونی به اعضاء خود را،بدون اینکه بررسی نمایند آیا فروش مذکور قبلاً به عنوان خرید در محاسبه درآمد مشمول مالیات اعضاء آنها منظور گردیده است یا خیر؟ فعالیت انتفاعی کتمان شده تلقی و قرینه تشخیص درآمد کتمان شده و مبنای صدور برگ تشخیص متمم قرار می دهند و این در حالی است که حوزه های مالیاتی قبلاً بر مبنای فروش ابرازی مؤدی یا فروشی که بر اساس تحقیقات محلی برآورد و تعیین شده بدون ذکر اینکه مواد اولیه مصرفی در کالای فروش رفته از چه مرکزی خریداری شده اقدام به تشخیص درآمد مشمول مالیات نموده و یا بر اساس توافق با اتحادیه صنف مربوطه به استناد تبصره ۶ ماده ۱۰۰ قانون مالیاتهای مستقیم مبادرت به صدور برگ مالیات قطعی نموده اند.
بنا به مراتب فوق در حالات یاد شده نمی توان خریدهای مؤدی (اعم از مواد اولیه یا کالا) را که اطلاعیه آن بعد از تعیین و تشخیص مالیات به حوزه مالیاتی می رسد، مربوط به فعالیتی غیر از فعالیت مؤدی که فعالیت آن قبلاً مطالبه شده قلمداد نمود، مگر اینکه حوزه مالیاتی در گزارش رسیدگی خود برای تشخیص مالیات متمم به نحو مدلل و مشخص تعیین نمایند که نوع مواد و کالای خریداری شده به موجب اطلاعیه های واصله غیر از کالای فروش رفته توسط مؤدی و یا مصرف شده در کالای تولیدی که مالیات آن قبلاً مطالبه گردیده می باشد و یا اینکه آن مواد و کالاها از نوع کالاهای فروش رفته یا مصرف شده در تولیدی است که مالیات آن قبلاً مطالبه شده لیکن میزان اعلامی اخیر بیش از میزان منظور شده در احتساب مالیات می باشد.
بنا به مراتب فوق صرفاً در موارد یاد شده می توان به استناد ماده ۲۲۷ قانون مالیاتهای مستقیم، درآمد مشمول مالیات و مالیات متعلق را با محاسبه درآمد ناشی از فعالیتهای مذکور تعیین و مابه التفاوت آن را با رعایت مهلت مقرر در ماده ۱۵۷ قانون مالیاتهای مستقیم مطالبه نمود.
مفاد این بخشنامه به تایید هیأت عمومی شورای عالی مالیاتی رسیده است.
عیسی شهسوار خجسته
رییس کل سازمان امورمالیاتی کشور
شماره:۴۴۴۲۵/۵۸۰۵/۴/۳۰
آرای دیوان عدالت اداری
با لمس و یا کلیک هر عنوان ، می توانید مطالب آن را بخوانید
شماره دادنامه: ۴۵۶
تاریخ: ۲۵ / ۰۵ / ۱۳۸۸
کلاسه پرونده: ۸۶ / ۵۳۱
مرجع رسیدگی:هیأت عمومی دیوان عدالت اداری.
شاکی:شرکت بایر ایران شیمی (سهامی خاص) .
موضوع شکایت و خواسته:ابطال مفاد بند ۲ و قسمتی از بند ۳ ماده ۳۳ آیین نامه اجرائی ماده ۲۱۹ قانون مالیاتهای مستقیم.
گردشکار: شاکی به شرح دادخواست تقدیمی اعلام داشته است، به موجب مفاد بند ۲ و قسمتی از بند ۳ ماده ۳۳ آیین نامه اجرایی شماره ۹۸۸۸ مورخ ۲۴ / ۱۰ / ۱۳۸۲ مصوب ۲۰ / ۱۰ / ۱۳۸۲ وزیر امور اقتصادی و دارایی، بر خلاف مفاد قانون مالیاتهای مستقیم، به اداره امور مالیاتی اختیار داده شده است که پس از قطعیت مالیات و پرداخت مالیاتهای قطعی شده به عنوان اصلاح در محاسبه مالیات،اقدام به صدور برگ قطعی نماید. به دلایل قانون ی مشروحه در ذیل، مورد مذکور بر خلاف اختیارات مصرح در قانون مالیاتها و به عنوان وضع قانون می باشد.
1_ با توجه به مفاد قانون مالیاتهای مستقیم صرفاً به موجب مفاد مواد ۱۵۶ و ۲۲۷ قانون مالیاتهای مستقیم مجوز صدور برگ تشخیص اصلاحی داده شده است که آنهم در مورد کتمان درآمد از طرف مؤدی و اصلاح و تشخیص درآمد مشمول مالیات کتمان شده می باشد که با صدور برگ تشخیص اصلاحی امکان پذیر است و در مفاد بند یک و قسمتی از بند ۳ ماده ۳۳ آیین نامه مذکور تصریح گردیده است.
۲- در مورد اختیار اصلاح محاسبه مالیات و صدور برگ قطعی اصلاحی در هیچ یک از مفاد قانون مالیاتهای مستقیم،هیچ گونه اختیاری به اداره امور مالیاتی محول نشده است.
3_ به موجب مفاد ماده ۲۴۹ قانون مالیاتهای مستقیم،فقط هیأت حل اختلاف مالیاتی مکلف و اختیار دارد، چنانچه در محاسبه مالیات رأی صادره اشتباه کرده باشد به موضوع رسیدگی و اقدام به اصلاح رأی نماید و این اختیار به مراجع دیگر از جمله اداره امور مالیاتی داده نشده است.
۴- از طرف دیگر صدور برگ قطعی اصلاحی ایجاد اختلاف مالیاتی می نماید و با توجه به اینکه اختلاف مالیاتی به وجود آمده بدون صدور برگ تشخیص می باشد، موضوع قابل طرح در مراجع مالیاتی نمی باشد و این بر خلاف حکم قانون ی ماده ۲۴۴ قانون مالیاتها می باشد.
۵- با توجه به اینکه هیچ گونه تعریف قانون ی از اشتباه در محاسبه مالیات وجود ندارد، به اداره امور مالیاتی اختیار داده شده است، هر گونه اشتباه در تشخیص مالیات قطعی شده و مختومه،مستقیم به اداره امور مالیاتی،اختیار اصلاح مالیات قطعی شده و صدور برگ قطعی اصلاحی داده نشده است.
۶- از طرف دیگر صدور برگ قطعی اصلاحی ایجاد اختلاف مالیاتی می نماید و با توجه به اینکه صدور برگ قطعی جدید به عنوان برگ قطعی اصلاحی بدون صدور برگ تشخیص می باشد،اختلاف مالیاتی به وجود آمده، در مراجع مالیاتی قابل طرح نمی باشد. لذا مورد برخلاف مفاد ماده ۲۴۴ قانون مالیاتهای مستقیم نیز می باشد.
۷- با توجه به اینکه هیچ گونه تعرفی قانون ی از لفظ (اشتباه در محاسبات مالیات) وجود ندارد به اداره امور مالیاتی اختیار داده شده است، هر گونه اشتباه در تشخیص مالیات قطعی شده و مختومه را برخلاف مفاد ماده ۲۳۹ به عنوان اشتباه در محاسبه مالیات از قطعیت خارج و اقدام به صدور برگ قطعی اصلاحی بنماید.
۸- با توجه به مراتب مذکور و عنایت به مفاد مواد ۱۵۶ و ۲۲۷ و ۲۳۹ و ۲۴۹ قانون مالیاتهای مستقیم ملاحظه می فرمایند،
۸ /الف- در هیچ یک از مفاد قانون مالیاتهای مستقیم اختیار قانون ی به اداره امور مالیاتی در مورد صدور برگ قطعی اصلاحی داده نشده است.
۸ /ب- تعریف قانون ی از لفظ (اشتباه در محاسبه مالیات) وجود ندارد.
۸ /ج- به موجب مفاد قسمت آخر ماده ۲۱۹ قانون مالیاتهای مستقیم،تصویب آیین نامه مذکور می بایست در ترتیبات اجرای احکام مقرر در قانون مالیاتهای مستقیم باشد. ۹- لذا چون به موجب مفاد بند ۲ و قسمتی از بند ۳ ماده ۳۳ آیین نامه مذکور در مورد صدور برگ قطعی اصلاحی بر خلاف مقررات قانون ی اقدام به وضع قانون گردیده است، لذا متقاضی ابطال آن می باشد.معاون فنی و حقوقی سازمان امور مالیاتی کشور در پاسخ به شکایت مذکور طی نامه شماره ۵۵۰۵۷ / ۲۱۰ مورخ ۹ / ۶ / ۱۳۸۷ اعلام داشته اند، با توجه به اینکه درآمد مشمول مالیات با رعایت مفاد ماده ۲۳۹ و تبصره آن و مواد ۲۴۴ ، ۲۴۰ و ۲۴۹ و سایر مقررات قانون ی قطعیت می یابد و مفاد بند ۲ ماده ۳۳ آیین نامه یاد شده که متضمن ارسال گزارش اشتباه در محاسبه موضوع برگ قطعی بعد از قطعیت درآمد مشمول مالیات به اداره امور مالیاتی می باشد و اقدام برای اصلاح اشتباه در محاسبه درآمد مشمول مالیات بعد از قطعیت به موجب این بند از آیین نامه مذکور تجویز نشده است، لذا مستلزم تغییر میزان قطعی درآمد مشمول مالیات نیست و موجب تضییع حق مؤدی مالیاتی یا دولت نخواهد شد و با اجرای مفاد بندهای ۲و ۳ ماده ۳۳ از آیین نامه مزبور صرفاً موجبات اصلاح اشتباه در محاسبه مالیات قانون ی به تأیید رئیس امور مالیاتی فراهم خواهد شد و این معنا مخالف با متن و روح قوانین به نظر نمی رسد.معاون قضائی دفتر حقوقی وزارت امور اقتصادی و دارائی در پاسخ به شکایت مذکور طی نامه شماره ۱۸۵۳۶۲ / ۹۱ مورخ ۱۴ / ۱۱ / ۱۳۸۷ اعلام داشته اند،
۱- اشتباه در محاسبه ممکن است به ضرر مؤدی مالیاتی و یا دولت باشد.فلذا علیرغم عدم تصریح مقنن به چگونگی رفع آن، با توجه به اختیار حاصل از ماده ۲۱۹ قانون مالیاتهای مستقیم،آیین نامه موضوع شکایت به این موضوع پرداخته و از آنجا که آیین نامه مربوطه با توجه به دلایلی که ذکر خواهد شد،مغایرتی با مفاد قانون ندارد.بر خلاف ادعای شاکی در بند ۲ دادخواست،عدم تصریح مقنن بر موضوع اصلاح محاسبه مالیات و صدور برگ قطعی اصلاحی نمی تواند مانع پرداختن به موضوع یاد شده در آیین نامه باشد.به عبارت دیگر وضع آیین نامه به منظور اجراء قانون و تنظیم و تنسیق امور و راهکار رفع معضلات و مشکلات مبتلا به مامورین در راستای انجام وظایف محوله اگرچه در قانون هم پیش بینی نشده باشد،یا شرط عدم مغایرت با قانون مجاز است.
۲- ماده ۲۴۹ قانون مالیاتهای مستقیم مقرر می دارد، هیأتهای حل اختلاف مالیاتی،مکلفند ماخذ مورد محاسبه مالیات را در متن رأی قید و در صورتی که در محاسبه اشتباهی کرده باشند، با درخواست مؤدی یا اداره امور مالیاتی مربوط به موضوع رسیدگی و رأی را اصلاح کنند . برداشت شاکی از این ماده به عنوان مرجع حل اختلاف مالیاتی و در خصوص هیأتهای حل اختلاف مالیاتی می باشد به نحوی که در بند ۳ دادخواست قید گردیده. فقط هیأت حل اختلاف مالیاتی مکلف و اختیار دارد چنانچه در محاسبه مالیات رأی صادر شده،اشتباه کرده باشد به موضوع رسیدگی و اقدام به اصلاح رأی نماید و این اختیار به مراجع دیگر از جمله اداره مالیاتی داده نشده است . نادرست می باشد. زیرا اولاً، هیأتهای حل اختلاف مالیاتی در آراء صادره ماخذ مالیات را پس از رسیدگی به اعتراض واصله تعیین می نمایندکه ماده مورد اشاره به این موضوع تصریح نموده (توضیح اینکه پس از وصول رأی هیأتها توسط اداره امور مالیاتی، مالیات مربوطه از ماخذ رأی تعیین و مطالبه می گردد) .در حالی که شاکی در بند ۳ دادخواست،محاسبه مالیات رأی و اصلاح آن را در صورت بروز اشتباه به هیأتهای حل اختلاف منتسب نموده است که این امر دلالت بر عدم اطلاع شاکی از قانون دارد.ثانیاً، از آنجا که اثبات شیی نفی ماعدا نمی کند،تصریح مقنن به اختیار هیأتهای حل اختلاف در اصلاح اشتباه ماخذ مورد محاسبه مالیات مانع از اقدام مشابه حسب مورد و رعایت مقررات توسط مأموران مالیات در چارچوب سایر مواد قانون ی علی الخصوص ماده ۱۵۷ قانون نخواهد بود.
۳- بر خلاف نظر شاکی در بند ۴ دادخواست، صدور برگ قطعی اصلاحی ایجاد اختلاف نمی نماید.بدین توضیح که در مواردی که اصلاح اشتباه محاسبه قبل از قطعیت درآمد مشمول مالیات منجر به افزایش درآمد مشمول مالیات می گردد،با صدور برگ تشخیص اصلاحی و ابلاغ آن به مؤدی مالیاتی،حق اعتراض به برگ تشخیص اصلاحی و مراجعه به مراجع حل اختلاف مالیاتی در چارچوب مقررات برای مؤدی باقی خواهد بود.بنابراین فرض یاد شده مغایرتی با ماده ۲۴۴ ندارد. زیرا برگ قطعی با قطعیت برگ تشخیص اصلاحی پس از انقضای مهلت اعتراض از زمان ابلاغ، توافق مؤدی با مدیر امور مالیاتی و یا اعتراض به برگ مطالبه و طرح موضوع در هیأتهای حل اختلاف و صدور رأی قطعی صادر می گردد.واضح است در صورتی که اصلاح محاسبه منجر به کاهش درآمد مشمول مالیات گردد،اعتراضی از سوی مؤدی صورت نخواهد گرفت.چنانچه اصلاح اشتباه محاسبه پس از قطعیت درآمد مشمول مالیات و در هر یک از فروض مواد ۲۳۸ و ۲۳۹ باشد به دلیل اینکه درآمد مشمول مالیات مؤدی در برگ تشخیص و برگ قطعی نخستین ابلاغی با برگ قطعی اصلاحی مغایرت ندارد. لذا درآمد مشمول مالیات قبلاً به مؤدی ابلاغ گردیده و به قطعیت رسیده است.صرف نظر از اینکه قطعیت در کدام مرحله از مراحل قید شده در مورد اخیرالذکر بوده اشتباه در محاسبه مالیات از ماخذ قطعی شده درآمد نمی تواند مورد اعتراض مؤدی واقع شود.زیرا صدور برگ قطعی اصلاحی به منزله مطالبه مالیات جدید نمی باشد.از طرفی ممکن است صدور برگ قطعی اصلاحی به نفع مؤدی و از مصادیق ماده ۲۴۲ باشد که به طور حتم مؤدیان مالیاتی اعتراضی نسبت به آن نخواهد داشت.نظر به مراتب یاد شده به دلیل عدم مغایرت بندهای آیین نامه مورد شکایت با قانون مالیاتهای مستقیم،رد شکایت شاکی مورد استدعا می باشد.
هیأت عمومی دیوان عدالت اداری در تاریخ فوق با حضور رؤسا و مستشاران و دادرسان علی البدل شعب دیوان تشکیل و پس از بحث و بررسی و انجام مشاوره با اکثریت آراء به شرح آتی مبادرت به صدور رأی می نماید.
رأی هیأت عمومی
نظر به اینکه الزام اشخاص حقیقی یا حقوقی به پرداخت مالیات بر درآمد منوط به انجام تشریفات قانون ی مربوط به تنظیم برگ تشخیص مالیاتی و ابلاغ آن به شخص مؤدی و طی مراحل قانون ی از جمله صدور رأی قطعی توسط هیأت حل اختلاف مالیاتی است و به دلالت ماده ۲۴۹ قانون مالیاتهای مستقیم تعیین مأخذ مورد محاسبه مالیات و رفع اشتباه در محاسبه در این مورد از جمله وظایف هیأت حل اختلاف مالیاتی است و صدور برگ قطعی اصلاحی متضمن افزایش مالیات تعیین شده بدون ابلاغ مراتب به مؤدی و تعیین تکلیف اعتراض وی در این خصوص توسط مراجع ذیصلاح،موقعیت قانون ی ندارد.بنابراین مفاد بندهای ۲و ۳ ماده ۳۳ آیین نامه اجرایی ماده ۲۱۹ قانون مالیاتهای مستقیم مبنی بر صدور برگ قطعی مالیاتی اصلاحی متضمن افزایش مالیات و اجرای آن بدون اطلاع مؤدی و رسیدگی به اعتراض وی در این باب توسط مراجع ذیصلاح قانون ی که از مقوله وضع قاعده آمره در خصوص مورد است، خارج از حدود اختیارات وزارت امور اقتصادی و دارایی در وضع مقررات دولتی تشخیص داده می شود و بندهای مزبور مستنداً به قسمت دوم اصل ۱۷۰ قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران و ماده یک و بند یک ماده ۱۹ و ماده ۴۲ قانون دیوان عدالت اداری ابطال می گردد.
علی رازینی
رئیس هیأت عمومی دیوان عدالت اداری
امیدواریم این مقالات برای شــما مفید باشد
اگر در زمینه نرم افزار مالی و یا راهکار های متناسب با نیاز کسب و کار خود سوالی دارید ، می توانید با مشاورین ما در ارتباط باشید :