حسابداری مالی یکی از پرکاربردترین شاخههای علم حسابداری است که درحال حاضر شرکتها و سازمانهای بزرگ برای انجام و رسیدگی به امور مالی خود به آن نیاز دارند. با گذشت زمان، علم حسابداری به شاخههای مختلفی همچون حسابداری مالیاتی، حسابداری دولتی، حسابداری مدیریتی و حسابداری مالی تقسیم شد که هر یک از این شاخهها پیچیدگیهای مربوط به خود را دارد و هدف مخصوص به خود را دنبال میکند.
در حقیقت این شاخه ای از علم حسابداری شامل فرآیندهایی همچون ثبت، خلاصه و نوشتن گزارش مربوط به معاملات است که شرکتها و سازمانهای مختلف از آنها برای نشان دادن عملکرد و موقعیت مالی خود به افراد خارج از شرکت مانند سرمایهگذاران، اعتباردهندگان، تامینکنندگان و مشتریان استفاده میکنند.
به علاوه حسابداری مالی یکی از ضروریترین بخشهای واحد اقتصادی هر شرکت و سازمان است. چرا که اگر بخش حسابداری مالی در شرکتی وجود نداشته باشد، هیچ شخصی نمیتواند به دادهها و اطلاعات مربوط به فعالیت شرکت و گزارشها اعم از فروش، خزانهداری و انبار، دسترسی داشته باشد.
چه تفاوتی میان حسابداری مالی و سایر علوم حسابداری وجود دارد ؟
همانطور که از نام آن پیدا است، به طور خاص عملکرد یک حسابدار مالی تهیه گزارشاتی مطابق با اطلاعات و دادههای جمعآوری شده مربوط به یک سازمان یا شرکت، درجهت ارائه به افرادی خارج سازمان مانند سرمایهگذاران، اعتباردهندگان و تامینکنندگان است.
درحقیقت این شاخه ای از علم حسابداری دارای چارچوب های خاص خود است که از سوی نهادهای خارجی تعیین شده است و ضمنا ارتباطی با عملکرد یک کسب و کار ندارد. همچنین گزارشاتی که توسط واحد حسابداری مالی تهیه و ارائه میشود، براساس دادهها و اطلاعات دقیق بوده و از اصول حسابداری عمومی پذیرفته شده، پیروی میکند.
به عنوان مثال یکی از اصلیترین تفاوتهای این شاخه ای از علم حسابداری و حسابداری مدیریتی این است که گزارشات آماده شده توسط حسابدار مالی برای ارائه به افرادی خارج از شرکت یا سازمان مورد استفاده قرار میگیرد اما گزارشات آماده شده توسط حسابدار مدیریتی برای کمک به مدیران در تصمیمگیریهای خود مورد استفاده قرار میگیرد.
همچنین از جمله دیگر تفاوتهای این شاخه ای از علم حسابداری با حسابداری صنعتی این است که حسابداری صنعتی که با نام حسابداری بهای تمام شده نیز شناخته میشود، حسابداری مربوط به بخش تولیدی یک شرکت یا سازمان را شامل میشود. ضمنا از این جهت این شاخه ای از علم حسابداری با حسابداری مالیاتی تفاوت دارد که فرآیندهای مربوط به این شاخه ای از علم حسابداری براساس تعدادی از استانداردهای حسابرسی و حسابداری انجام میشود اما حسابداری مالیاتی را باید تلفیقی از این استانداردهای حسابرسی و حسابداری با مقررات مالیاتهای مستقیم و بخشنامههای آن دانست.
تا چه اندازه حسابداری مالی برای کسب و کارها اهمیت دارد ؟
اکنون که با عمکلرد و وریکرد اصلی حسابدار مالی در شرکتها و سازمانها آشنا شدهاید و میدانید که خروجی مربوط به عملکرد یک حسابدار مالی چیست و چرا شرکتها و سازمانهای بسیاری از این خروجی برای پیشبرد و توسعه خود استفاده میکنند، خوب است که نگاهی به دلایل اهمیت و استفاده از این شاخه ای از علم حسابداری در شرکتها و سازمانها داشته باشیم.
بهطور کلی یک حسابدار مالی به شرکت یا سازمان کمک میکند تا در چارچوب قوانین و شرایط خود حرکت کند و هرگز دچار نقص و اشتباه نشود. درواقع باتوجه به گزارشاتی در مورد معاملات شرکت که واحد حسابداری مالی در اختیار مدیران شرکت قرار میدهد، حسابدار مالی به شرکت کمک میکند که در راستای رشد و شکوفایی خود گام بردارد.
به علاوه زمانی که شکایتی در مورد شرکت یا سازمان مطرح میشود، نقش حسابدار مالی از نظر حقوقی اهمیت فراوانی پیدا میکند. همچنین درصورتی که یک کسب و کار قصد جذب سرمایه از سرمایهگذاران و شرکتهای سرمایهگذاری را دارد، گزارشاتی را باید به آنها ارائه کند که واحد حسابداری مالی آن را آماده کرده است و سرمایهگذاران و شرکتهای سرمایهگذاری برای تصمیمگیری در مورد اعطای سرمایه به کسب و کارها این قبیل گزارشات را مورد بررسی قرار میدهند.
[wbcr_php_snippet id=”32917″ title=”post_link_1″]
حسابداری مالی چه مزیتهایی برای کسب و کارها دارد ؟
بهطور کلی این شاخه ای از علم حسابداری مزیتهای فراوانی برای کسب و کارها، شرکتها و همچنین سازمانها دارد. بنابراین ما در ادامه قصد داریم با معرفی هر کدام از این مزیتها و بررسی مهمترین آنها به شما در آشنایی هرچه بیشتر با آنها و پیبردن به میزان اهمیت هریک از آنها پیببرید.
-
ارائه سند چشم اندازی درجهت از بین بردن ریسکها و خطرات احتمالی
فارغ از نوع و فعالیت، حسابهای مالی بخش مهمی از سیستم حسابداری یک شرکت یا سازمان هستند. بنابراین در این میان شرکتها و سازمانهای بسیاری وجود دارند که از بخش حسابداری مالی خود میخواهند سند چشم اندازی برای تجارت و کسب و کار آنها تبیین کنند. البته اغلب کسب و کارهای کوچک هم میتوانند برای خود یک سند چشم انداز داشته باشند. چراکه دسترسی به اطلاعات دقیق مالی، بهترین راه برای این است که متوجه شوند تا چه اندازه معاملات و فعالیتهای آنها اثربخش بوده است.
-
تسهیل روند بررسی معاملات و فعالیتها
باتوجه به اینکه بخش حسابداری مالی یک شرکت یا سازمان میتواند به دادهها و اطلاعات مربوط به سوابق گذشته یک کسب و کار نیز دسترسی داشته باشد، میتواند در مورد روندهای تجاری و معاملاتی یک شرکت در آینده نیز تصمیمگیری کند. به علاوه دسترسی به این دادهها و اطلاعات جامع مالی به شرکتها و سازمانها کمک میکند تا به جای بررسی یک به یک تمام گزارشات، بررسی جامعی از تمام صورتهای مالی داشته باشند.
به عبارت دیگر گزارشات مالی که توسط حسابدار مالی تهیه و آماده میشود، شما را به عنوان مدیر کسب و کار از بررسی تک تک فاکتورها، پرداختها و معوقات بینیاز میکند. چراکه گزارشات مالی تهیه شده در روند حسابداری مالی به شکلی خلاصه و تجمیع شده، امکان این بررسی را به راحتی برای شما فراهم میکند.
-
جلب اعتماد سرمایهگذاران و جذب سرمایه
علاوه بر موارد گفته شده یکی دیگر از مهمترین تاثیرات صورتهای مالی تهیه شده توسط حسابدار مالی، جلب اعتماد سهامداران، شرکای تجاری جدید و سایر سرمایهگذاران است. درواقع این گزارشات نشان میدهد که یک کسب و کار، شرکت یا سازمان در رسیدن به اهداف خود، معاملات تجاری و انجام فعالیتهای مربوط به رشد و توسعه خود موفق عمل کرده است. به همین دلیل چنین چیزی باعث میشود تا راه برای اعتمادسازی و جذب سرمایه هموار شود.
[wbcr_php_snippet id=”32942″ title=”post_link_2″]
حسابداری مالی چه وظایفی برعهده دارد ؟
اگر بخواهیم بهطور خلاصه و چکیده وظایف کلی یک حسابدار مالی و واحد حسابداری مالی یک شرکت، سازمان یا حتی یک کسب و کار را مورد بررسی قرار دهیم، تهیه گزارش سود و زیان ماهانه و ترازنامه، تهیه گزارش مالیاتی و پردازش موجودی، جمعآوری و تجزیه و تحلیل دادهها، مشاوره در مورد برآورد بودجه، تهیه صورتهای هفتگی جریان نقدی و کنترل مخارج و جریان نقدی، کمک به تهیه حسابهای پایان سال و حسابهای قانونی، پاسخ به سوالات مالی از طریق جمعآوری و تفسیر دادهها، انجام ممیزی داخلی مانند بررسی دستمزد، مدیریت و درصورت نیاز آموزش به کارکنان و پرسنل آن سازمان و مجموعه، از جمله مهمترین وظایف حسابدار مالی است.
سخن آخر
با توجه به تمام موارد گفته شده در مورد این شاخه ای از علم حسابداری، بازهم این نکته را یادآور میشویم که حسابداری مالی یکی از الزامات مهم و ضروری برای تداوم داشتن فعالیت یک کسب و کار، سازمان و شرکت است. درحقیقت دادهها و اطلاعات ارائه شده در گزارشاتی که توسط افراد شاغل در این شاخه ای از علم حسابداری تهیه و ارائه میشود، در حکم یک سند استراتژیک یا یک سند راهبردی قدرتمند هستند که به کسب و کارها، شرکتها و سازمانها کمک میکنند تا تصمیمات درست و دقیقی برای طی روند تجارت و معاملات خود اتخاذ کنند.