وظایف حسابدار شامل ثبت اسناد هزینه و درآمد طبق فاکتور فروش، کنترل و مدیریت حساب مالی، دارایی ، انبار و تامین است. مسئولیت های حسابدار شامل موارد مختلفی نظیر ثبت اسناد با جزئیات دقیق سندهای مالی، کنترل کردن حسابهای مالی ، دارایی و کنترل بودجه است. در چند سال گذشته با توجه به افزایش نیاز سازمانها و شرکتهای مختلف به یک فرد متخصص برای انجام امور مالی، بازار کار حسابداری بهبود پیدا کرده و خیلی از افراد تمایل به ورود به آن دارند.
از همین رو ما تصمیم داریم در این مطلب اطلاعاتی در رابطه با وظایف شغلی حسابداری و مهارتهای موردنیاز برای این شغل با شما صحبت کنیم. همراه ما باشید.
حسابدار به چه کسی گفته میشود؟
حسابدار کسی است که تمام اطلاعات مالی یک سازمان مثل معاملات صورتگرفته و تراکنشهای مالی را جمعآوری کرده و گزارشات لازم را تهیه خواهد کرد. این گزارشات میتوانند شامل ترازنامهها و صورتهای مالی مانند صورت سود و زیان باشند که برای مدیران یک سازمان اهمیت بالایی دارند.
حسابداری یک تخصص است و فرد حسابدار باید بهخوبی با تمام فرمولها، اصول و مفروضات آن آشنا باشد تا بتواند به امور مالی یک شرکت رسیدگی کند. وظایف حسابداردر یک سازمان، چه دولتی و چه غیردولتی بسیار مهم و حیاتی است و حسابدار باید برای انجام این مسئولیتها دقت و توجه زیادی به خرج دهد.
وظایف حسابدار به صورت کلی:
بهطورکلی میتوان وظایف حسابدار را بهصورت زیر دستهبندی کرد:
-
بررسی و ثبت اطلاعات
- ثبت تاریخ دقیق وقایع مالی
- بررسی و نظارت دقیق براساس اسناد حسابداری و تهیه و تنظیم و تأیید آنها
- نظارت بر فاکتورهای خریدوفروش و ثبت آنها
- کنترل سیستم حسابداری براساس قوانین و استانداردهای موجود
-
مدیریت و کنترل پرداختیها و دریافتیهای سازمان
- تهیه و تنظیم حقوق و دستمزد و همچنین بیمه پرسنل بهصورت ماهیانه
- تهیه لیستی از بدهکاریها و بستانکاریهای مربوط به سازمان
- انجام هماهنگیهای لازم برای پرداخت حقوق و دستمزد پرسنل
- گزارشگیری از دریافت و پرداختهای نقدی صندوق و صدور اسناد آن
-
تهیه و تنظیم صورتهای مالی سازمان
- تهیه و تنظیم صورتحسابهای مربوط به سود و زیان، بودجه و تراز عملکرد
- تهیه خلاصه وضعیت از نقدینگی شرکت، پرداختیها و دریافتیها، مطالبات و بدهیها
- صادرکردن گزارشات و اسناد مالیاتی، وام و بیمه
- تهیه گزارشات از تمام امور مالی شرکت بهصورت روزانه و ماهیانه
-
کنترل و نظارت بر موجودی انبار و حساب سازمان
- کنترل حساب انبار و اموال سازمان و محاسبه ثبت قیمت خرید و قیمت فروش محصولات
- تخصیص کد یکتا به هرکدام از محصولات موجود در انبار و ثبت این کدها بههمراه مشخصات محصول در سیستم
- گردآوری تمام برگههای ورود و خروج محصولات به انبار و بررسی آنها برای یافتن مغایرتهای احتمالی
این موارد فقط بخش کوچکی از وظایف شغلی حسابداری(حسابداری شرکتی و فروشگاهی) هستند. حسابداران در هر سازمان با توجه به خدمات آن سازمان و کوچک یا بزرگ بودن شرکت ممکن است وظایف متعدد دیگری را نیز به عهده داشته باشند. این وظایفی مانند کنترل امور مربوط به چک، بایگانی اسناد و مدارک شرکت از مهمترین وظایف و مسئولیتهای حسابدار بهشمار میروند.
وظایف حسابدار براساس رده شغلی
در بخش قبلی بهصورت کلی مسئولیت های حسابدار را بررسی کردیم. اما هر حسابدار در کنار این مسئولیتها، با توجه به ردیف شغلی خود وظایف دیگری را هم بر عهده خواهد داشت. برخی از این وظایف به تفکیک رده شغلی حسابدار شامل موارد زیر میشوند:
-
وظایف حسابدار مالی
حسابدار مالی وظیفه نگهداری صورتهای مالی را بر عهده دارد. همچنین نظارت و بررسی پرداخت مالیات و ماندهگیری از حسابها از وظایف شغلی حسابداری مالی بهشمار میرود.
-
وظایف حسابدار صنعتی
این حسابدار که در مراکز تولیدی و صنعتی مشغول کار است، وظیفه دارد رویدارهای مالی مربوط به محصولات تولید شده را بهصورت دقیق ثبت کرده و گزارشاتی در رابطه با بهای تمام شده برای تولید آنها تهیه کند.
-
حسابدار دولتی
این حسابدار در مراکز دولتی مشغول بهکار است و معمولاً تحت عنوان ناظر مالی در ادارات شناخته میشود.
-
حسابدار مدیریتی
مهمترین وظایف حسابدار مدیریت این است که از طریق جمعآوری اطلاعات مالی و تجزیهوتحلیل آنها، به مدیران کمک کند تصمیمگیری بهتری در رابطه با سازمان داشته باشند. در حقیقت حسابدارهای مدیریتی بهنوعی مشاور مدیریت سازمان بهشمار میروند.
-
حسابدار منابع انسانی
این حسابدار وظیفه دارد تمام امور مالی مربوط به پرسنل مثل حقوق و دستمزد و بیمه را کنترل کند.
مهارتهای حسابدار شامل چه موارد میشوند؟
همانطور که در شرح وظایف و مسئولیت حسابداری متوجه شدید، این شغل طیف وسیعی از مسئولیتها و وظایف مختلف را در بر میگیرد. بههمین دلیل متخصصین این حوزه باید از مهارتهای فراوانی برخوردار باشند تا بهخوبی از پس کنترل امور حسابداری یک سازمان بربیایند.
۴ مهارت زیر بهعنوان مهارتهای پایه و الزامی در حسابداری شناخته میشوند:
-
تسلط کامل به اکسل
با وجود اینکه در حال حاضر نرم افزارهای حسابداری فراوانی طراحی و به بازار عرضه شدهاند، اما هنوز هم هیچکدام از آنها نمیتوانند جایگزین اکسل شوند. اکسل از هر نظر یک برنامه حسابداری قدرتمند و کامل است و بهدلیل سهولت کار با آن و انعطافپذیری بالا، برنامه موردعلاقه اغلب حسابداران در جهان بهحساب میآید. نکته قابلتوجه این است کنار این نرم افزار، تسلط به نرم افزارهای حسابداری دیگر هم خالی از لطف نیست.
-
مهارتهای ارتباطی مؤثر
حسابدار باید بتواند بهخوبی با دیگر همکاران خود و همچنین مشتریان ارتباط مؤثری داشته باشد تا بهخوبی اطلاعات مختلف سازمان را از آنها دریافت نماید.
-
مهارت تجزیهوتحلیل دادهها
اجرای دقیق و درست مسئولیت های حسابدار ، به جمعآوری و تجزیهوتحلیل دادههای مالی نیاز دارد. حسابدار باید بتواند تمام دادههای مربوط به امور مالی سازمان را تجزیهوتحلیل کرده و مشکلات و چالشهای احتمالی را پیشبینی کند. همچنین باید بتواند یک راهحل مناسب براساس دادههایی که در اختیار داشته برای حل معضلات احتمالی پیشنهاد دهد.
-
مدیریت زمان
اغلب حسابداران همزمان روی پروژههای مختلفی کار میکنند، بههمین دلیل باید زمانبندی درستی داشته باشند تا بهموقع به حسابرسی امور هر پروژه رسیدگی نمایند.
ابزارهای موردنیاز حسابداران
انجام درست وظایف و سمت شغلی حسابدار و مدیریت بهتر امور مالی نیازمند ابزارهای خاصی است. این ابزارها به انجام درست و دقیق امور حسابداری کمک میکنند و هم باعث سهولت و سرعت در انجام کارها خواهند شد. معمولاً برخی از حسابداران تازهکار با این ابزارها آشنایی چندانی ندارند و بههمین دلیل در اوایل راه ناچارند، وقت و انرژی زیادی صرف انجام وظایف خود نمایند. این در حالی است که در صورت آشنایی با این ابزارها، فشار کاری روی حسابدار کمتر میشود و هم احتمال خطاهای انسانی کاهش پیدا خواهد کرد.
مهمترین ابزارهایی که حسابداران برای انجام وظایف خود نیاز دارند، عبارتاند از:
-
کتاب استاندارد حسابداری
استانداردهای حسابداری و آگاهی داشتن از آنها یکی از مهمترین ارکان و اصول در حسابداری بهشمار میرود. حسابداران حرفهای همواره یک جلد از این کتاب را در کنار خود دارند و در مواقع موردنیاز به آن رجوع خواهند کرد.
-
ماشینحساب
حسابداران باید عملیاتهای مالی مختلفی را محاسبه کرده و همواره تمام گردش حسابها و امور مالی را بهصورت دقیق ثبت نمایند. آنها برای انجام این محاسبات به یک ماشینحساب نیاز دارند. معمولاً برای سهولت بیشتر و انجام سریع امور از ماشینحسابهای پیشرفته و اصطلاحاً مهندسی استفاده میکنند.
-
نرم افزار حسابداری
ثبت دادههای مالی سازمان در یک نرم افزار خاص انجام میشود. نرم افزارهای حسابداری از امکانات و ویژگیهای مختلفی برخوردارند و انجام امور مالی را برای حسابداران راحتتر میکنند. انتخاب یک نرم افزار حسابداری خوب به مسئولیتهای حسابدار و نیازهای سازمان بستگی دارد، اما نرم افزارهایی دیگری نظیر یاس سیستم در ایران وجود خواهد داشت.
توصیههایی برای حسابداران
توجه به نکات زیر میتواند به حسابداران در انجام هرچه بهتر وظایف آنها کمک کند:
-
بهروزرسانی مرتب اطلاعات مالی سازمان
تمام اطلاعات مربوط به فروش محصولات، دریافت هزینهها، پرداختیها و غیره باید بهصورت دقیق در سیستم ثبت شوند. ثبت این اطلاعات بهصورت روزانه و با ذکر دقیق تاریخ ثبت میتواند از بسیاری مشکلات مختلف در آینده جلوگیری کند. در صورت تأخیر در ورود این اطلاعات، احتمال فراموشی بخشی از آنها و بروز مشکلات برای سازمان وجود خواهد داشت.
-
بررسی رسیدهای دریافتی و پرداختی و تطبیق آنها با حساب شرکت
حسابدار باید بهصورت مرتب رسیدهای پرداختی و دریافتی را با هم انطباق دهد تا هرگونه مغایرت را بهسرعت شناسایی نماید.
-
تهیه نسخه پشتیبان از دادهها
بهتر است بهصورت روزانه از دادههای مالی پشتیبانگیری شود تا در صورت بروز اختلال در سیستم، دادهها از بین نروند. همچنین بهتر است از تمام اسناد مالی و رسیدها یک نسخه کپی گرفته شود.
در این مطلب سعی کردیم شما را با وظایف حسابدار آشنا کنیم و تمام مهارتهای موردنیاز و نکات مهم برای حسابداری و استفاده از نرمافزار حسابداری را به شما معرفی نماییم. بدون شک حسابداران نقش مهم و حیاتی در هر سازمان ایفا میکنند و دقت و مهارت بالا یکی از ضروریترین ویژگیهایی است که باید داشته باشند. وظایف و مسئولیتهای حسابداران با توجه به نوع سازمان بسیار زیاد است، اما تمام آنها باید بادقت و توجه زیادی انجام شود. همچنین در صورت کوچکترین کوتاهی میتواند خسارتهای زیادی برای سازمان موردنظر بهدنبال داشته باشد.